Το χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Eurobasket του 2005

Αντωνία Σπανού
Το χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Eurobasket του 2005

bet365

Σαν σήμερα πριν από 12 χρόνια η Εθνική ομάδα κατάφερε και πήρε το τελευταίο της χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket κόντρα στην Γερμανία.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Αρσεναλ – Γουέστ Μπρομ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ήταν 25 Σεπτεμβρίου του 2005 και ήδη στην Ελλάδα το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από... τρελό. Το τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη το προηγούμενο βράδυ έστειλε στον 7ο ουρανό άπαντες και έμενε μόνο ακόμα ένα βήμα για να σκαρφαλώσει η Ελλάδα σε ακόμα μια κορυφή μετά από εκείνη του 1987.

Το εμπόδιο των Γάλλων ξεπεράστηκε με μια ΕΠΙΚΗ ανατροπή και ένα τεράστιο τρίποντο, η ευφορία και το κέφι δεν έλειπε από κανέναν, αλλά έμενε ακόμα ένα βήμα για να κατακτήσουμε την Ευρώπη με μια ομάδα που ξεχείλιζε από ταλέντο.

Αυτό έπρεπε να γίνει κόντρα στην Γερμανία και τον τεράστιο Ντρικ Νοβίτσκι που είχε κάνει τα πάντα για να φτάσει μέχρι εκεί.

Η δύσκολη δουλειά είχε γίνει και όποιοι φόβοι υπήρχαν για το αν θα παρασυρθούν οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη από την ευφορία την ανατροπής εξαφανίστηκαν από το πρώτο λεπτό.

Οι Έλληνες φίλαθλοι, περίπου 7000 στον αριθμό, έφτασαν στο Βελιγράδι και μετά από 18 χρόνια είχε έρθει η στιγμή να ανέβουμε στην κορυφή.

Ο Νοβίτσκι πάλεψε μόνος του, αλλά κανείς άλλος δεν κατάφερε να τιθασεύσει το ταλέντο των Ελλήνων. Ο Κακιούζης πυροβολούσε, ο Παπαλουκάς και ο Ντικούδης το ίδιο και το παιχνίδι έδειξε από την αρχή ότι θα γίνει το επιστέγασμα μιας καταπληκτικής διαδρομής.

Η ανεβασμένη ψυχολογία φάνηκε από την αρχή και όλοι έκαναν στο παρκέ αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Ο αρχηγός «πυροβολούσε», ο Παπαλουκάς εκμεταλλεύτηκε τους κοντύτερους αντιπάλους του και έφτανε εύκολα μέχρι το καλάθι και ο Ζήσης διόρθωνε ότι πήγαινε λάθος.

Η ζώνη που επιστράτευσαν οι Γερμανοί στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν έκανε την δουλειά που έπρεπε, τα σουτ συνέχισαν να μπαίνουν ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής ψυχολογίας.

Το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 39 – 32 κάτι που μάλλον θετικό ήταν για τους Γερμανούς έχοντας ήδη 13 λάθη.

Ο Παπαλουκάς ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα και έκανε ότι ήθελε την άμυνα των Γερμανών. Το ματς πήγε έτσι μέχρι το τέλος, οι περιφερειακοί μας παίκτες έκαναν ότι χρειαζόταν, αλλά ένα από τα highlight του τελικού ήταν η αποθέωση του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο τεράστιος αυτός σταρ ζήτησε αλλαγή, όταν πλέον όλα είχαν κριθεί και κάπου εκεί έζησε μπασκετικό μεγαλείο από τους Έλληνες που είχαν κατακτήσει τις κερκίδες.

Το τελικό σκορ έγραψε 78 – 62 και οι Έλληνες είχαν γράψει μοναδική και πανέμορφη ιστορία.

ΕΛΛΑΔΑ: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Παπαδόπουλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2

Το μπάσκετ μας ήταν για ακόμα μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια η Ελλάδα έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

 

Τελευταία Νέα