Η πρώτη ευρωπαϊκή βραδιά του ΠΑΟΚ (pics)

Η πρώτη ευρωπαϊκή βραδιά του ΠΑΟΚ (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Η πρώτη ευρωπαϊκή βραδιά του ΠΑΟΚ (pics)

bet365

Τριάντα δραχμές εισιτήριο πλήρωσαν, σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα και βάλε…, περίπου 20.000 θεατές για να παρακολουθήσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα στην ιστορία του ΠΑΟΚ!

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Aννόβερο - Αμβούργο. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας στην ιστορία του «Δικεφάλου» έγινε στα πλαίσια του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, μια διοργάνωση που δεν υφίσταται, με την ΟΥΕΦΑ να έχει «διαγράψει» από τα κιτάπια της όλους (έξι για τον ΠΑΟΚ) αγώνες και η επίσημη καταμέτρηση για τους «ασπρόμαυρους» να ξεκινάει τη σεζόν 1972-73 με τη συμμετοχή στο κύπελλο Κυπελλούχων.

Γι’ αυτό και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία οι αγώνες του «Δικεφάλου» στις διοργανώσεις της είναι 168 και όχι 174 αν προσθέσουμε και τα έξι ματς που έδωσε για το Εκθέσεων.

Πάντως, ο αγώνας σαν σήμερα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965, είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για τον ΠΑΟΚ και την πόλη του. Αλλωστε ήταν σε εξέλιξη η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου όλοι περίμεναν να θαυμάσουν τους Αμερικανούς και Σοβιετικούς αστροναύτες, οι οποίοι ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα!

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης (20:45) που έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, καθώς η Τούμπα δεν είχε ακόμη προβολείς, υπήρξε παρέλαση από την μουσική της ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, απονομή Κυπέλλου από το Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Τσίρο, αλλά και ξενάγηση στην πόλη για όλη την αποστολή της Βίνερ.

Στις εξέδρες βρέθηκαν 20.000 φίλαθλοι, που πλήρωσαν το αντίτιμο των 30 δραχμών για το εισιτήριο, για να απολαύσουν έναν νυχτερινό αγώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1, αν και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν νωρίς (21’) με κεφαλιά του Εριχ Χοφ (ο αυστριακός Τύπος αναφέρει ως σκόρερ τον Ραφραϊντερ), πιάνοντας σπουδαία απόδοση, αντέχοντας στο σκληρό παιχνίδι των παικτών της Βίνερ, που πέρασε απαρατήρητο από τα μάτια του Κροάτη ρέφερι, Μπότιτς.

Το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ για το «Δικέφαλο» σημείωσε στο 62ο λεπτό με κεφαλιά ο Κούδας, μετά από πάσα του Μήτρακα, και στο 75΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσαν το τελικό 2-1. Οι ποδοσφαιριστές των αυστριακών εκνευρίστηκαν από την ήττα και στα τελευταία λεπτά μάρκαραν σκληρά τον Μήτρακα και τον Κούδα. Η ρεβάνς ήταν κάπως «σκληρή» καθώς οι Αυστριακοί φιλοδώρησαν με έξι γκολ την ελληνική ομάδα, που δεν είχε καθόλου παραστάσεις από παιχνίδια στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή η Βίνερ ήταν μια από τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές ομάδες φιλοδωρώντας με επτά γκολ τη Γιουβέντους!

Πάντως, εκείνο το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ βασίστηκε στην εκπληκτική τριάδα των Λέανδρου – Κούδα – Αποστολίδη, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων τους και χάρισε την πρώτη νίκη στην ιστορία της ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΠΑΟΚ (Μίλε Κος): Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μουρατίδης, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Νικολαϊδης, Κούδας, Αποστολίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Συμεωνίδης.

ΒΙΝΕΡ: Τσάνβαλντ, Καϊνραθ, Βεμπόρα, Μινάρ, Μπλατς, Βεντίς, Μέλτσερ, Ραφραϊντερ, Ε. Χοφ, Ν. Χοφ, Χορμάγιερ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα