9-6-85: Το δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

9-6-85: Το δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ

bet365

Η ιστορία έγραψε –σαν σήμερα- πριν 32 χρόνια: ΠΑΟΚ – πρωταθλητής Ελλάδας 1985! Το gazzetta.gr θυμίζει τι έγινε το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου 1985 στη Νέα Σμύρνη.

Παίξε νόμιμα στην Vistabet με επιστροφή στοιχήματος στο Βοσνία – Ελλάδα, αν ο Μήτρογλου σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή (21+).

Η «λευκή ισοπαλία» στη Νέα Σμύρνη (0-0) ανάμεσα στον Πανιώνιο και στον ΠΑΟΚ, κάτω από αφόρητη ζέστη και σ’ ένα γήπεδο-χωράφι, ήταν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Το.. μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, σημειώθηκε την ίδια ώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Εκεί, o καταδικασμένος σε υποβιβασμό Πιερικός, σχεδόν ανέλπιστα, υποχρέωνε τον Παναθηναϊκό σε ισοπαλία (2-2) σβήνοντας έτσι και τις τελευταίες ελπίδες των «πράσινων» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, που μια εβδομάδα αργότερα (τυπικά) θα ανηφόριζε για δεύτερη φορά από την σύσταση της Α’ Εθνικής στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία προς τον τίτλο

Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε ως ένα από τα αουτσάιντερ την σεζόν 1984-85, αλλά μετά την εντυπωσιακή εκκίνησή του στο πρωτάθλημα και μένοντας για 12 αγωνιστικές αήττητος (έχασε για πρώτη φορά στις 6/1/1985 στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ με 3-1) στην Τούμπα άρχισαν να κάνουν όνειρα, εννιά χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος την περίοδο 1975-΄76.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού, στις 20 Ιανουαρίου 1985, θεωρήθηκε από πολλούς, και για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, ως «σταθμός» και ως ένα «σημάδι τίτλου» για τον διψασμένο ΠΑΟΚ, παρότι ακολούθησαν δύο εκτός έδρας ήττες από Άρη (3-0) και Ολυμπιακό (2-1) που έδειχναν ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η πορεία προς το πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός του Γιάτσεκ Γκμοχ ακολουθούσε κατά πόδας τον «Δικέφαλο» του Βάλτερ Σκότσικ, αλλά μια ήττα των «πράσινων» από τον Εθνικό και κυρίως η ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (1-1) στο ΟΑΚΑ κρατούν ζωντανό τον ΠΑΟΚ, που έφτασε μια αγωνιστική πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος να θέλει νίκη ή ισοπαλία (σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκός – Πιερικός) στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο για να στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα στην Τούμπα (ρεκόρ 11-4-0), ενώ εκτός έδρας το ρεκόρ του ήταν 8-4-3, φέρνοντας ισοπαλίες με ΑΕΚ, Πιερικό, Δόξα Δράμας και Πανιώνιο.

Οσον αφορά στη βαθμολογία, σε σύστημα 2-1-0, ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 46 βαθμούς, έχοντας ρεκόρ 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες και τέρματα 54-26.

Πως έφτασε στο δεύτερο πρωτάθλημα

Η νεοσύστατη διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη αποφάσισε το καλοκαίρι του 1984 να εμπιστευτεί τις τύχες της ομάδας στον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε περάσει από τον πάγκο της ΑΕΛ. Ο Γιώργος Κούδας, που το Φεβρουάριο του 1984 είχε κρεμάσει τα παπούτσια του, ανέλαβε ρόλο τεχνικού διευθυντή και ο Μλάντεν Φούρτουλα, που επίσης είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο, μπήκε στο τιμ της ομάδας.

Η διοίκηση Καλαφάτη, έχοντας ως βάση την ομάδα που είχε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια ο Γιώργος Παντελάκης, κρατούσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς οι τρεις της Αθήνας, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, είχαν εξ αρχής την ταμπέλα του φαβορί. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός αξιόμαχου συνόλου, που τελικά αποδείχθηκε ικανό να φέρει το δεύτερο πρωτάθλημα στην Τούμπα.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-85

Από τις καλοκαιρινές μεταγραφές ξεχώρισαν οι δύο Σέρβοι, Ράντε Πάπριτσα και Ιβάν Γιούρισιτς, που αποδείχθηκαν καθοριστικοί στην πορεία προς τον τίτλο. Το ρόστερ του «Δικεφάλου» τη σεζόν 1984-85 αποτελούσαν οι:

Κώστας Ιωσηφίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Ράντε Πάπριτσα, Ιβάν Γιούρισιτς, Νίκος Αλαβάντας, Χρήστος Δημόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Θωμάς Σίγκας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς. Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Λάκης Στεργιούδας (αποκτήθηκαν στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου).

Οι αριθμοί

Ο Γιάννης Ψαρράς ήταν ο μεγάλος άτυχος εκείνης της σεζόν. Ο Πατρινός μέσος, μετά τους δύο πρώτους αγώνες της περιόδου, τραυματίστηκε σοβαρά κι έχασε όλη την χρονιά!

Ο Γιώργος Σκαρτάδος (11 γκολ) και ο Ράντε Πάπριτσα (6 γκολ) αγωνίστηκαν στα 29 ματς της σεζόν 1984-84. Ακολούθησαν με 28 συμμετοχές ο Ιβάν Γιούρισιτς, με 27 ο Νίκος Αλαβάντας (1 γκολ) και ο Χρήστος Δημόπουλος (πρώτος σκόρερ με 12 γκολ), με 25 συμμετοχές ο Βασίλης Βασιλάκος (1 γκολ), με 24 συμμετοχές οι Χάρης Μπανιώτης (2 γκολ), Θωμάς Σίγκας (3 γκολ), Απόστολος Τσουρέλας και ο Τάκης Παντέλης.

Με 19 συμμετοχές ο Γιάννης Δαμανάκης (2 γκολ), με 18 ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης (2 γκολ), με 17 ο Γιώργος Κωστίκος (8 γκολ), Άρης Καρασαββίδης (4 γκολ) και ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης, με 7 ο Μιχάλης Ιορδανίδης, με 6 ο Νίκος Λιάκος (1 γκολ) και ο Σωτήρης Μαυρομάτης, με 4 ο Χαρ. Σπανοσωτηρόπουλος και ο Κώστας Μαλιούφας. Ο Λάκης Στεργιούδας είχε 8 συμμετοχές, 6 ως βασικός και 2 ως αλλαγή.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, σημειώθηκαν τα μεγάλης έκτασης επεισόδια στο ύψος της Αλαμάνας, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού (επέστρεφαν στην Αθήνα από τη Λάρισα), ενώ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης πάνω από 4.000 ΠΑΟΚτσήδες υποδέχθηκαν τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα