Το «τρίποντο – πρωτάθλημα» του Σπανούλη στο αντίο του Διαμαντίδη (pics)

Το «τρίποντο – πρωτάθλημα» του Σπανούλη στο αντίο του Διαμαντίδη (pics)
Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο ο Σπανούλης με τρίποντο στην εκπνοή έδωσε το 2ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, στους πιο συναρπαστικούς τελικούς των τελευταίων ετών και το «αντίο» του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Μόναχο 1860 – Ρέγκενσμπουργκ, αν καταλογιστεί πέναλτι (21+).

Η σεζόν 2015-16 δεν πήγε όπως την είχαν φανταστεί οι δύο «αιώνιοι» στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός πρώτα και ο Παναθηναϊκός στην επόμενη φάση αποκλείστηκαν από την συνέχεια και... έστρεψαν την προσοχή τους στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά από μια αποτυχημένη πορεία στην Euroleague κατάφεραν και πήραν το πλεονέκτημα έδρας της κανονικής περιόδου και έφτασαν μέχρι τους τελικούς.

Από την πλευρά τους οι «πράσινοι» αποκλείστηκαν από την Λαμποράλ, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε πάντα η θλίψη, αλλά κι η... συζήτηση ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης δίνει τα τελευταία ματς της πλούσιας καριέρας του με το τριφύλλι.

Αυτός που ξεκίνησε με έκπληξη την σειρά ήταν ο Παναθηναϊκός που έκανε το break μέσα στο ΣΕΦ και έβαλε με την πλάτη στον τοίχο τον Ολυμπιακό που πλέον έπρεπε να πάρει μια τουλάχιστον νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ.

Αυτή την έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Με τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο και τον Καλάθη κολλημένο πάνω του ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την ομάδα του από το χέρι, έγραψε το 66 – 65 και έφερε την σειρά στο 1-1.

Με την επιστροφή στο Φάληρο οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν την ευκαιρία και έκαναν το 2-1 και απείχαν μια μόλις νίκη από το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Το 4ο ματς της σειράς ήταν τόσο επικό όσο θα μποροσούσε κάποιος να φανταστεί με δύο από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν από την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ να δίνουν μαζί την τελευταία τους παράσταση.

Του Διαμαντίδη και του Σπανούλη.

Ο αγώνας στην κανονική διάρκεια του τέλειωσε 63 - 63 και η συνέχεια ξέπερασε κάθε φαντασία.

Το ματς πήγε στη δεύτερη παράταση (71-71), από το τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη στο ένα δευτερόλεπτο και ενώ είχαν προηγηθεί οι δύο άστοχες βολές του Χάκετ.

Άλλα και η δεύτερη παράταση δεν άφησε κάποια από τις δύο ομάδες να ξεφύγει και τελικά κρίθηκε με το buzzer beater του Σπανούλη.

Ήταν λες και η μοίρα ήθελε να γραφτεί το σενάριο της με τους δύο απόλυτους πρωταγωνιστές σε πρώτο πλάνο.

Σπανούλης στην επίθεση με Διαμαντίδη στην τελευταία άμυνα της καριέρας του σε μια «μάχη» βγαλμένη από τα πιο μπασκετικά βιβλία της ιστορίας.

Το τελικό σκορ έγραψε 81 – 82 και αυτοί που πανηγύρισαν ήταν οι «ερυθρόλευκοι».

Κατέκτησαν ένα «επικό» πρωτάθλημα, το πανηγύρισαν ενώ οι Έλληνες οπαδοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ίσως την καλύτερη σειρά τελικών.

Πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος επανέλαβε τον «άθλο» του πρώτου break στο ΟΑΚΑ, ενώ τελείωσε τον αγώνα με 25 πόντους και 6 ασίστ.

Πολύ καλός ήταν και ο Οθέλο Χάντερ, στο τελευταία ματς με την κόκκινη φανέλα, με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ καθοριστικός ήταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 13 πόντους και το τρίποντο που έστειλε το παιχνίδι στη δεύτερη παράταση.

Από τον Παναθηναϊκό εκτός από τον συγκλονιστικό Διαμαντίδη, ο Νίκος Παππάς με 16 πόντους και εξαιρετικές άμυνες πρόσφερε πολλά, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Τζέιμς Γκιστ με 15 πόντους 7 ριμπάουντ και 3 τάπες.

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα είχε την δυνατότητα να απολαύσει την τελευταία κοινή παράσταση δύο «μύθων» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μάλιστα να κλείσει η... σκηνή με τους δυο τους να γράφουν τον πιο «μαγικό» επίλογο μέσα στο παρκέ.

Ένα παρκέ που είχε την τιμή να τους φιλοξενήσει και τους δύο μαζί για πολλά χρόνια και να μας προσφέρει μερικές από τις πιο δυνατές μπασκετικές στιγμές.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63 (κ.α.), 71-71 (1η παρ.), 81-82 (2η παρ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (3/10δ, 2/5τρ, 8ρ, 4ασ), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (3/7δ, 1/2τρ, 7/11β, 9ρ, 2κλ, Διαμαντίδης 15 (3/5δ, 3/4τρ,6ρ,6ασ), Γκιστ 15(7/9δ, 1/2β, 7ρ,2ασ, 3κλ,3κοψ), Ουίλιαμς 1, Χέινς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (2/7δ,6/10τρ,3/4β,6ασ,7λ,1κλ), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (2/3δ,3/6τρ), Παπανικολάου 13 (5/6δ,1/4τρ,6ρ,2ασ,2κλ,3λ), Χάντερ 14 (7/12δ,7ρ), Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (1/1δ,2/4τρ, 9ρ,2κλ), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα