Η τραγωδία του Χέιζελ, ξεχάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά... (pics & vid)

Η τραγωδία του Χέιζελ, ξεχάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά... (pics & vid)

bet365

Στην Αγγλία, αποτελεί σχεδόν... taboo. Στην Ιταλία, η Γιουβέντους φροντίζει να τιμά τη μνήμη των θυμάτων. Ωστόσο, η τραγωδία του Χέιζελ, η οποία σημειώθηκε ακριβώς πριν από 32 χρόνια, ακόμα κι αν είχε απολογισμό 39 νεκρούς, ξεχάστηκε και αμαυρώθηκε πιο γρήγορα από ποτέ...

Ένας τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον οποίο ουδείς θυμάται για το αγωνιστικό του κομμάτι.

Μια μέρα που ενώ αποτελεί μαύρη σελίδα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πολλά φορές περνάει... στα ψιλά.

Σε πλήρη αντίθεση με την τραγωδία του Χίλσμπορο για τη Λίβερπουλ, οι «κόκκινοι» σχεδόν αρνούνται να μιλήσουν για τα τραγικά γεγονότα του Χέιζελ, το οποίο προηγήθηκε κατά τέσσερα χρόνια εκείνου του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας της 15ης Απρίλη του 1989.

Στο Χέιζελ, την 29η Μαΐου του 1985, οπαδοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γήπεδο. Η Γιουβέντους αντιμετώπιζε τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ στο Χέιζελ κι εκεί, οι συμπλοκές των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» των υποστηρικτών των δύο φιναλίστ, είχαν απολογισμό 39 νεκρούς και 600 τραυματίες.

Κι όμως για εκείνους τους 39 νεκρούς δεν έκλαψε σχεδόν κανείς! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πάρθηκε η απόφαση να διεξαχθεί κανονικά ο μεγάλος τελικός, με τη «Γηραιά Κυρία» να παίρνει τη νίκη με σκορ 1-0 και μάλιστα, τους παίκτες της ιταλικής ομάδας να πανηγυρίζουν και να γιορτάζουν την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο όμως είχε βαφτεί με αίμα.

Εντελώς λανθασμένα και απάνθρωπα, όμως, ουδείς νοιάστηκε εκείνες τις ώρες. Ούτε καν ο μετέπειτα πρόεδρος της UEFA και νυν τιμωρημένος με αποκλεισμό από το χώρο του ποδοσφαίρου με την κατηγορία της διαφθοράς, Μισέλ Πλατινί. Μάλιστα, ήταν εκείνος που σκόραρε από το πέναλτι - εφεύρεση που κέρδισαν οι «μπιανκονέρι»...

Από την κατανάλωση αλκοόλ, στην εισβολή των Άγγλων σε χώρο που θεωρήθηκε «ουδέτερος» στο γήπεδο, στις μάχες σώμα με σώμα με οπαδούς της Γιουβέντους, στην κατάρρευση ενός τειχώματος, στον θάνατο...

Αυτή ήταν η... πορεία της τραγωδίας εκείνης της ημέρας, έπειτα από την οποία το αγγλικό ποδόσφαιρο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια (με την τιμωρία της Λίβερπουλ να επεκτείνεται για έξι έτη). Ένοχοι για ανθρωποκτονία κρίθηκαν 14 οπαδοί των «κόκκινων» και εξέτισαν ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Τα θύματα, ήταν 32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε τότε η δικαστής, Μαρίνα Κοπίτερς, έδειξε πως στα αίτια της τραγωδίας συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος διαχείρισης και οργάνωσης εκείνου του τελικού, με την αστυνόμευση να κρίνεται ανεπαρκής και να έχει αποδειχθεί ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος να λάβουν εισιτήρια για την ουδέτερη ζώνη οι φίλοι της Γιουβέντους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα