Όταν ο Πανιώνιος... κονιορτοποίησε τον Ολυμπιακό! (pics)

Θάνος Σαρρής
Όταν ο Πανιώνιος... κονιορτοποίησε τον Ολυμπιακό! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr γυρίζει το χρόνο πίσω στον Ιανουάριο του 1966, στην τελευταία ήττα του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο στο «Γ. Καραϊσκάκης», παρουσιάζοντας φωτογραφίες και ρεπορτάζ της επόμενης μέρας!

Η νίκη του Πανιωνίου επί του Ολυμπιακού προκάλεσε πανικό στις τάξεις των «κυανέρυθρων». Όχι μόνο επειδή έδειξαν πως άξια βρίσκονται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, αλλά επειδή έριξαν ένα κάστρο που ήταν για δεκαετίες απόρθητο. Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του Πανιωνίου επί του Ολυμπιακού ήταν το 1981, όμως τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο Καραϊσκάκης είχαν να νικήσουν από τις 5 Ιανουαρίου του 1966!

Το gazzetta.gr γύρισε το χρόνο πίσω και με τη βοήθεια του Αρχείου Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών παρουσιάζει όλα όσα είχαν γίνει σε εκείνη την αναμέτρηση, μαζί με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα! Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία της εποχής.

Ο τίτλος της Αθλητικής Ηχούς στις 6 Ιανουαρίου 1966 τα έλεγε όλα: «Βόμβα στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος έπεσε με ορμή κεραυνού στον Ολυμπιακό και τον κονιορτοποίησε 4-1», έγραφε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Ο Φρονιμίδης αγωνισθείς με τραύμα ήταν ανύπαρκτος. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθησαν στο 1ο λεπτό ακολούθως όμως κατέρρευσαν ιδίως εις την επίθεσην όπου οι Αρίστ. Παπάζογλου, Γιούτσος και ο Γκαϊτατζής (κέντρον) υστέρησαν απελπιστικά. Το γκολ της ισοφαρίσεως (15') εσημειώθη όταν η μπάλλα εκτύπησε στο πόδι του Παυλίδη με το σουτ του Ιντζόγλου - Ο Πανιώνιος επωφελούμενος των κενών του Ολυμπιακού προηγήθη στο 23' και έδωσε την χαριστική βολή στο 87' και 88' - Σουτ του Γιούτσου (68') στο δοκάρι και βολίδα-άουτ του Βασιλείου. Η αστυνομία διέσωσε τους ποδοσφαιριστάς του Ολυμπιακού από 15.000 αγανακτισμένους φιλάθλους».

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν μόνο πρώτος στη βαθμολογία, αλλά και αήττητος. Δεν είχε δεχθεί καν γκολ και έχοντας μπροστά του δύο θεωρητικά εύκολα ματς, με τον Πανιώνιο και το Αιγάλεω στο Καραϊσκάκη, στόχος του ήταν να βρεθεί στην έκτη μέρα του Πρωταθλήματος πρώτος με τρεις βαθμούς διαφορά και χωρίς να έχει ούτε μία ήττα. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος και για αυτό, παρότι σε εργάσιμη μέρα, γέμισαν το γήπεδο. Αυτό, βέβαια, αποδείχθηκε μπούμερανγκ! Στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 35.000 οπαδοί. Στο τέλος, σχεδόν οι μισοί απείλησαν να... περιλάβουν τους παίκτες του Ολυμπιακού!

Ο Πανιώνιος, από την άλλη, μέχρι και την προηγούμενη αγωνιστική, ήταν σύμφωνα με τα μέσα της εποχής απογοητευτικός. Κι όμως, άλωσε με μοναδικό τρόπο το Φάληρο. Οι Μαυρίδης, Καλπουζίδης, Αθανασούλας, Χάιτας και οι υπόλοιποι «κυανέρυθροι» θύμισαν στη φωτογραφία που ακολουθεί τον τρόπο που γιόρτασαν οι Σιώπης, Μπαντής, Μασούρας την «κυανέρυθρη» επικράτηση του 2017! «Αυτό το εκπληκτικό 4-1 που και η τολμηρότερη, η πιο αρρωστημένη φαντασία δεν τολμούσε σε καμμία περίπτωσι να διανοηθή. Ο Δανός Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς των αιώνων θα δίσταζε να γράψη παρόμοιο παραμύθι αν δεν βεβαιωνόταν πρώτα ότι ήταν μια χειροπιαστή πραγματικότητα», έγραφε χαρακτηριστικά η εφημερίδα, δείχνοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος της επιτυχίας των Νεοσμυρνιωτών, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήριζε το αποτέλεσμα «έκπληξι πρωτοφανή στα αθλητικά χρονικά του τόπου μας»

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος προηγήθηκε, αναγκάστηκε να παραταχθεί με τον Φρονιμίδη τραυματία και στο 1-1 το λάθος του έπαιξε κομβικό ρόλο. «Ο Καραγιαννόπουλος από 30 μέτρα περίπου έστειλε μια ακίνδυνη σέντρα-σουτ προς την εστία του Ολυμπιακού, αλλά ο Φρονιμίδης πραγματοποιών μια λανθασμένη έξοδο δεν βρέθηκε στην τροχιά της μπάλας, που η τελευταία ανενόχλητη κύλησε στα Πειραϊκά δίχτυα για δεύτερη φορά». Ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες, είχε δοκάρι με τον Βασιλείου, πίεσε πολύ αλλά δεν βρήκε την ισοφάριση. Από το 75' και μετά οι φιλοξενούμενοι άρχισαν πάλι να απειλούν. Στο 87, με τους γηπεδούχους εγκατεστημένους στην εστία του Πανιωνίου, ο Σκρέκης αποκρούει τη μπάλα στα τυφλά, βρίσκει τον Ιντζόγλου δίπλα από την περιοχή και εκείνος αιφνιδιάζει τον Φρονιμίδη, γράφοντας το 3-1!

Άπαντες ήταν μουδιασμένοι και αμέσως μετά τη σέντρα ο Αθανασούλιας με νέο μακρινό σουτ νικά τον Φρονιμίδη, γράφοντας το τελικό 4-1. «Χωρίς γκολκήπερ ουσιαστικά δεν κατώρθωσε να αποφύγη την ήττα γιατί ο Πανιώνιος με τις αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις του επέτυχε να εκπορθήση χωρίς μεγάλο κόσμο την ερυθρόλευκη εστία - Υστέρησαν απελπιστικά Γιούτσος, Αριστείδης και Γκαϊταντζής, ενώ από τον Πανιώνιο διεκρίθησαν σχεδόν όλοι». Στην Ηχώ, σε άλλο σημείο, η κριτική είναι έντονη: «Αυτοί όμως που ευρέθησαν χθες εις το γήπεδον αντελήφθησαν πολλά πράγματα. Διεπίστωσαν ότι βασικώς το παιχνίδι εχάθη διότι δύο παίκται, ο Φρονιμίδης και ο Γιούτσος ήταν πραγματικά "τπώματα". Βαρύς ίσως ο χαρακτηρισμός, βαρύτατος, αλλά μόνο με αυτόν δύναται να αποδώση κανείς χθεσινήν κατάστασίν των».

Φώναξαν υπέρ του Πανιωνίου!

Άλλες εντελώς εποχές βέβαια. Χαρακτηριστικά τα όσα έγιναν μετά το τέλος: «Σαν τελείωσε το ματς, ο εκ των προπονητών των ερυθρυλεύκων κ. Λάντος συνεκέντρωσε σπρώχνοντας τους παίκτας σε ένα σημείο κοντά στη γραμμή της επανορθωτικής περιοχής και τους υπεχρέωσε να ζητωκραυγάσουν υπέρ του Πανιωνίου. Φυσικά, οι αγανακτισμένοι φίλαθλοι τους απεδοκίμασαν και ζητωκράυγασαν επίσης υπέρ του Πανιωνίου, όπως ζητωκραύγασαν και λίγα λεπτά πριν από τη λήξι. Ήταν μια εκδήλωσις φυσιολογική ,απόρροια της δίκαιας αγανακτήσεως». Φανταστείτε το λίγο.

Ο πρώτος Ολυμπιακός να έχει φάει τέσσερα στην έδρα του και οι παίκτες του να κάνουν ένα... ελληνικό «pasillio» της εποχής. Και οι οπαδοί, αφού πρώτα αποδοκίμασαν την ομάδα τους, χειροκρότησαν υπέρ του νικητή! Όχι, δεν είναι από μυθιστόρημα, αλλά πραγματική αναφορά στις εφημερίδες. Το ρεπορτάζ της Ηχούς συνεχίζει: «Τέσσερα-ένα! Ένα αποτέλεσμα να... τρελλαίνεσαι. Πράγματι μετά την λήξι πολλοί ήταν οι φίλαθλοι που... γελούσαν! Ήταν ένα νευρικό γέλιο, που εξέφραζε μια κωμικοτραγική κατάστασι». «Δραματικαί σκηναί μετά την καταστροφή!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η οργή του κόσμου χρειάστηκε την παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να μην ξεφύγουν τα πράγματα και ο Γιώργος Σιδέρης φέρεται να είπε στον κόσμο: «Ντροπή μας, θέλουμε όλοι κρεμάλα!». Το ρεπορτάζ ωστόσο έχει και μια άλλη διάσταση: «Ωρισμένοι έξυπνοι μετά το πέρας του αγώνος με τον Πανιώνιο εξαπέλυσαν ένα ανέντιμο πόλεμο κατά του κ. Μπούκοβι. Οι ερυθρόλευκοι αυτοί των διαδρόμων και των ψιθύρων, που τόσα χρόνια δημιουργούν προβλήματα, καλά θα κάνουν εφέτος να αφήσουν τα τερατώδη αυτά, γιατί ο κόσμος αγρυπνά και η τιμωρία τους θα είναι παραδειγματική».Απόδειξη πως τα ξεσπάσματα προς τον προπονητή δεν είναι καινούργια. Για τον Μπούκοβι μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ...

Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών για τη διάθεση των φύλλων...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα