Ιτούδης: «Ο Ζοτς και ο Παναθηναϊκός έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο ποιος είμαι»

Ιτούδης: «Ο Ζοτς και ο Παναθηναϊκός έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο ποιος είμαι»
Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για την κατάκτηση της Euroleague και τό πόσα χρωστάει σε Ομπράντοβιτς και Παναθηναϊκό.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Δημήτρης Ιτούδης ανέφερε πολλά και διάφορα σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη,

Αναλυτικά:

Για τη διαφορά του να κατακτά τον τίτλο ως πρώτος προπονητής και ως βοηθός: «Είναι πράγματι ιδιαίτερη η κατάκτηση, όταν είσαι πρώτος προπονητής, αλλά και οι πέντε τίτλοι που κατέκτησα ως βοηθός και σημαντικό μέλος του Παναθηναϊκού έχουν περίοπτη θέση στην καρδιά μου. Σίγουρα είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό, γιατί ήρθε μόλις στην δεύτερη χρονιά μου ως πρώτος προπονητής. Είμαι περήφανος για τους παίκτες και την ομάδα μου. Μην ξεχνάς πως κάναμε 12 παίκτες πρωταθλητές Ευρώπης. Μέχρι φέτος, μόνο οι Χάινς, Χριάπα, Κουρμπάνοφ και Βοροντσέβιτς είχαν κερδίσει τον τίτλο. Είμαι, επίσης, περήφανος για τον Αντρέι Βατούτιν που περίμενε, υπομονετικά, για 8 χρόνια. Είμαι περήφανος, γιατί έκανε μία μεγάλη προσπάθεια».

Για την πίεση που υπήρχε στην ΤΣΣΚΑ: «Αυτού του είδους η πίεση ταιριάζει με τις φιλοδοξίες μου. Κάθε τι που προκύπτει από την καλοπροαίρετη κριτική είναι θετικό και σε κάνει καλύτερο. Χωρίς πίεση, δεν μπορώ να λειτουργήσω. Από την άλλη, ξέρω σε τι ομάδα είμαι και τι πρόκληση είναι αυτή. Όταν υπέγραψα στην ΤΣΣΚΑ, είχα πει πως είμαι εξοικειωμένος με την πίεση. Μεγάλωσα στον Παναθηναϊκό και αυτό είπα στον Ζέλικο μετά τον τελικό. Την εμπειρία δεν μπορείς να την αγοράσεις: την αποκτάς χρόνο με το χρόνο, παιχνίδι με το παιχνίδι, προπόνηση με την προπόνηση».

Για το πόσα πολλά χρωστά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Αυτό ακριβώς είπα σε εκείνον και βγήκε από την ψυχή μου. Ένιωσα την ανάγκη να αφιερώσω αυτή τη νίκη σε εκείνον και έτρεξα να του το πω. Ο Ζέλικο είναι γεννημένος νικητής. Αλλά είμαστε πολύ καλοί φίλοι και έχουμε περάσει πολλές καταστάσεις μαζί, σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Ο ίδιος και ο οργανισμός του Παναθηναϊκού έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο ποιος είμαι σήμερα».

Για το τί είπε στους παίκτες του όταν είδε την Φενέρ να γυρίζει το παιχνίδι:«Μέχρι να συμβεί αυτό, είχαμε παίξει για 30 λεπτά εξαιρετικό μπάσκετ απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Η Φενέρ είναι πολύ καλά προπονημένη και κατάφερε να επιστρέψει. Φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα ήταν να μείνουμε ψύχραιμοι και να ‘χουμε σωστές ιδέες στην παράταση. Σε πολλούς, φαίνεται πως κερδίζαμε πιο εύκολα απ’ ότι αναμενόταν στην παράταση, δεδομένου ότι η Φενέρ είχε το ρυθμό και ο Σλούκας έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο. Ήμασταν πολύ ήρεμη και αποφασισμένοι. Δείξαμε χαρακτήρα και αυτό μου αρέσει στην ομάδα. Είμαστε χαμελέοντες. Μπορούμε να αλλάξουμε… χρώματα και να προσαρμοστούμε για να πάρουμε τις νίκες».

Για το αν είχε κάποια ιδιαίτερη συζήτηση με τον Μίλος Τεόντοσιτς για να τον αποφορτίσει: «Πιστεύω πολύ στις ιδιωτικές συνομιλίες και στα ομαδικά meetings. Επίσης, όπως είπα, πιστεύω στην καλοπροαίρετη κριτική. Οταν είσαι έτοιμος να δεχθείς την κριτική, σημαίνει πως έχεις ωριμάσει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που έγιναν μέσα στη σεζόν. Είχαμε σκαμπανεβάσματα. Η ομάδα ομως ήταν αποφασισμένη από την αρχή της σεζόν. Ο Μίλος είναι σπουδαίος παίκτης για εμάς και σίγουρα ένας από τους ηγέτες μας. Μιλάω πολύ μαζί του και βοηθάει ότι ξέρω Σερβικά. Λόγω του χαρακτήρα του, που είναι χαρακτήρας νικητή, άλλαξε πολλά στο πως προσεγγίζει την προπόνηση, αλλά ακόμα και την ξεκούραση. Προσπάθησα να πάρω το καλύτερο από εκείνον. Θα ήταν ανόητο να μην αξιοποιήσω έναν τόσο ταλαντούχο παίκτη. Προσπάθησα να χτίσω στις δυσκολίες που είχε περάσει. Είναι έξυπνος και είχαμε πολύ καλές συζητήσεις. Ευχαριστώ τον Μίλος και τον Νάντο που έχτισαν ένα σπουδαίο δίδυμο στην περίπετρο».

Για τις ατομικές διακρίσεις που είχαν οι παίκτες του: «Όπως είπα και στη συνέντευξη Τύπου, χρησιμοποίησα αυτά τα βραβεία για να δώσω κίνητρο στους παίκτες μου. Καλές οι ατομικές διακρίσεις, αλλά δεν θα φτάσεις ποτέ σε αυτές αν οι συμπαίκτες σου δεν βοηθήσουμε με σκριν, πάσες, άμυνες και γενικά με τον ρόλο τους».

Για το ψυχολογικό κομμάτι σε ένα Final Four: «Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο. Μιλήσαμε πολύ, κάναμε meetings και προσπαθήσαμε να χτίσουμε χαρακτήρα. Στο Final Four, τα μάτια των παικτών μου έβγαζαν φωτιές από την επιθυμία τους να νικήσουμε».

Για την πρόκληση της επόμενης σεζόν: «Η πρόκληση είναι να χτίσουμε μία νέα ομάδα με χαρακτήρα και θέληση. Ο μεγάλος στόχος είναι να φτάσουμε την Ρεάλ σε τίτλους. Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τη Ρεάλ, αλλά είναι στόχος μας να την φτάσουμε. Θέλουμε κυρίως να είμαστε υγιείς και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί».