Ιτούδης: «Θα μας κάνει περήφανους η Εθνική»

Ιτούδης: «Θα μας κάνει περήφανους η Εθνική»

Gazzetta team
Ιτούδης: «Θα μας κάνει περήφανους η Εθνική»

bet365

Αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής φάνηκε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος μίλησε ακόμα για την ομάδα του -την ΤΣΣΚΑ Μόσχας- όπως και για τον Αντρέι Κιριλένκο.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Ιτούδη στον ΣΠΟΡ FM 94.6:

Για τη φιλοσοφία των Ελλήνων προπονητών σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο και αν έχει αμυντικογενή βάση:
«Προφανώς έχετε κάνει κάποια έρευνα. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Δεν ξέρω αν είναι σχολή αμυντικογενής. Όλα ξεκινούν από εκείνη την περιοχή. Πρέπει να αμυνθείς για να βγεις μπροστά. Δεν θα έβαζα σε καλούπια τη δική μου φιλοσοφία».

Για τις διαφορές σε σχέση με το ποδόσφαιρο:
«Αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί και στις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ο Έλληνας προπονητής έχει τη μεθοδικότητα, τη γνώση και φυσικά τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο. Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού μπάσκετ και θα είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχω την τύχη να γνωρίζω, όπως ο κ. Αναστασίου που ήταν στο εξωτερικό και γνωριστήκαμε, είναι προς τιμήν του όταν ήταν έτοιμος να πάρει το πτυχίο του για την Premier League και παρακολουθούσε τις προπονήσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού για να δει τη μεθοδικότητα, το ασκησιολόγιο και ό,τι άλλο είναι κοινό ανάμεσα στα δύο αθλήματα. Έχουμε περισσότερα αποτελέσματα που βλέπουν οι άνθρωποι που επιλέγουν τους προπονητές και η επιλογή είναι πιο εύκολοι για τους παράγοντες του εξωτερικού».

Για την πρώτη μέρα προετοιμασίας σε μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ με τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στο Final 4:
«Πρέπει να δουλέψουμε πολύ καλύτερα για να υπερκεράσουμε τα λίγα λεπτά που δεν ήμασταν ανταγωνιστικοί σε εκείνο το διάστημα του Final 4 της Ευρωλίγκας. Δεν νομίζω όμως ότι θα κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Όσον αφορά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παίξαμε ένα πολύ επιθετικό μπάσκετ, με περισσότερους από 90 πόντους κατά μέσο όρο σε όλους τους αγώνες».

Για την απόσυρση του Κιριλέκνο και την τοποθέτησή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης:
«Είναι κάτι που θα βοηθήσει τη ρωσική Ομοσπονδία, είναι γνώστης και πρεσβευτής του ρωσικού μπάσκετ και οι κινήσεις του δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ από ένα τέτοιο πόστο. Σε συζήτηση που είχα μαζί του, αφού η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη σαν χώρα και έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό, πρέπει να σκεφτεί το μέλλον και αυτό σημαίνει μικρές ηλικίες από 16-18 ετών, όπου η Ρωσία δεν έχει αρκετά δυνατούς παίκτες σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Βοσνία, η Κροατία και άλλες χώρες με λιγότερο πληθυσμό από εκείνη».

Για το αν υπάρχουν φαβορί εν όψει του Eurobasket:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν φαβορί, αλλά ξεχωρίζουν κάποιες ομάδες από αυτά που έχουν δείξει στα φιλικά και γενικότερα η πορεία τους. Η Γαλλία που έχω παρακολουθήσει είναι πολύ καλή, η Ισπανία επίσης και η δική μας Εθνική δείχνει να είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις και ελπίζουμε να είμαστε όλοι ψηλά. Μακάρι να είμαστε σε αυτές τις ομάδες. Και η Σερβία, η Γερμανία και η Ιταλία μπορεί να πετύχουν κάτι σημαντικό, όπως και η Ρωσία επίσης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει φαβορί, ειδικά οι ομάδες αυτές του υψηλού επιπέδου έχουν την ευκαιρία να έχουν στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση για την ώρα των νοκ-άουτ».

Για το πώς δουλεύουν οι παίκτες με το «πρέπει», όπως είναι αυτό που υπάρχει στην Εθνική από τους Έλληνες φιλάθλους ενόψει του Eurobasket:
«Στον Παναθηναϊκό ήμασταν στο “πρέπει”, στην ΤΣΣΚΑ είμαι στο “πρέπει”. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν κάποιος αθλητής δεν είναι στην ημέρα του και εκείνο που έχει σημασία είναι η νίκη και μόνο αυτό. Με αυτή την πίεση έχουμε γαλουχηθεί και θέλουμε να υπάρχουν και για αυτό συμμετέχουμε σε αυτό το επίπεδο. Εμένα με εξιτάρει αυτό το πράγμα. Το ρίσκο έχει την επικινδυνότητα του, αλλά αν δεν ήθελα κάτι τέτοιο, καλύτερα να ήμουν σπίτι μου. Θέλω κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερο και έτσι να γίνονται καλύτεροι και οι παίκτες μου. Όσον αφορά την Εθνική, απαρτίζεται από παίκτες υψηλού επιπέδου σε ομάδες που “πρέπει” να κερδίζουν και είναι συνειδητοποιημένοι αθλητές και με βάση αυτά τα δεδομένα, θα παίξει στα… κόκκινα για να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί στα νοκ-άουτ παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ

Για την τελική αποστολή της Εθνικής:
«Μπορούμε να κάνουμε μία θεωρητική συζήτηση, όμως ο Φώτης και οι συνεργάτες του ξέρουν ποιοι είναι οι δώδεκα που καλύπτουν τις ανάγκες της Εθνικής. Αν με ρωτάτε κάτι τέτοιο, θεωρώ ότι αυτοί είναι που πρέπει να παίξουν στην Εθνική»

Για το αν τη μεγάλη ομάδα την κάνουν οι σταρ ή οι καλοί ρολίστες:
«Ο συνδυασμός και των δύο. Μία ομάδα χρειάζεται αυτούς που θα είναι μπροστά και θα έχουν δημιουργικό και καθοριστικό ρόλο. Χρειάζεται όμως και τους μαχητές που δεν είναι σε καλή ημέρα και θα είναι ευχαριστημένοι με το έργο τους. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που στο τέλος της ημέρας θα είναι χαρούμενοι, δυσαρεστημένοι για την απόδοσή τους ή γενικότερα για την εικόνα τους. Έτσι ο συνδυασμός και των δύο είναι πολύ σημαντικό για μία τέτοια ομάδα».

Για το μήνυμα που ήθελε να στείλει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα:
«Καλή επιτυχία στην Εθνική και να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες, κάτι που πιστεύω ότι θα το κάνει. Είναι σε αυτή την πορεία».

 

Τελευταία Νέα