Ο Γιάννης Μπουρούσης στο gazzetta.gr

Ο Γιάννης Μπουρούσης στο gazzetta.gr
Εικοσιτέσσερις ώρες πριν το 5ο εφετινό classico με την Μπαρτσελόνα, ο Γιάννης Μπουρούσης μιλάει στο gazzetta.gr για την εφετινή χρονιά στη Μαδρίτη, το “φάντασμα” των χαμένων τελικών, την ΑΕΚ, τους “αιώνιους” και την Εθνική.

Την άνοιξη του 2006, όταν έμπαινε στο αεροπλάνο για τη Βαρκελώνη (εντάχθηκε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα για τα πλέϊ-οφ), ούτε που μπορούσε να φανταστεί, ότι 7 χρόνια αργότερα, θα υπέγραφε συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα γινόταν ο μοναδικός Έλληνας μπασκετμπολίστας που έχει φορέσει τις φανέλες των δύο ισπανικών κολοσσών! Ο λόγος για τον Γιάννη Μπουρούση, που διανύει τη δεύτερη σεζόν του στη “βασίλισσα” (έχει συμβόλαιο για άλλον έναν χρόνο) και διάγει μία από τις πιο όμορφες και κατασταλαγμένες περιόδους της καριέρας του και τη ζωής του.

Αγωνίζεται σε ένα από τα κορυφαία club του κόσμου και στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, απολαμβάνει ανέσεις που λίγοι επαγγελματίες αθλητές που μπορούν να... συλλάβουν και ζει σε μία πανέμορφη πόλη. Εδώ και λίγο καιρό, συμβιώνει με την σύζυγό του και την κορούλα του, που μόλις έγινε ενός έτους και παράλληλα, βλέπει την οικογένειά του να “μεγαλώνει” (τον Αύγουστο αναμένεται η γέννηση της δεύτερης κόρης του). Έχει κατακτήσει τίτλους σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο, έχει βγάλει χρήματα και έχει την ευτυχία να συνδυάζει τα καλοκαίρια του με το ζην (ξέγνοιαστες στιγμές με φόντο τη θάλασσα) και το ευ ζην (την ενίσχυση της Εθνικής), όπως κάποτε πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αυτά σκέφτεται καμιά φορά, ο 31χρονος διεθνής σέντερ, όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο του κατά την διάρκεια της ημίωρης διαδρομής (περίπου 22 χλμ.), που συνδέει το προάστιο Λας Ρόζας (βορειοδυτικά του κέντρου), όπου βρίσκεται η πολυτελής κατοικία που του νοικιάζει ο πρώην συμπαίκτης του, Νίκολα Μίροτιτς, με το “Barclaycard Center” (πρώην Παλάθιος ντε Ντεπόρτες), που η Ρεάλ χρησιμοποιεί ως έδρα και... γαληνεύει η ψυχή του. Το gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του εφ' όλης της ύλης και σας παρουσιάζει έναν Γιάννη Μπουρούση τελείως διαφορετικό απ' όπως τον είχατε συνηθίσει...

H 2η σεζόν στη Ρεάλ

Μετά από μία αξιόλογη πρώτη σεζόν με τη φανέλα της “βασίλισσας” σε Ισπανία (μ.ο. 6,7π. & 4,5ρ.) και Ευρωλίγκα (μ.ο. 8,3π. & 5,9ρ.) ως βασικό “πεντάρι”, ο εφετινός ρόλος του Καρδιτσιώτη ψηλού της Εθνικής στην Κυπελλούχο Ισπανίας είναι διαφορετικός, ο χρόνος συμμετοχής του μικρότερος και μοιραία τα νούμερά του χαμηλότερα. Τον ρωτάμε πως βιώνει τη χρονιά που διανύουμε και αν είναι δυσαρεστημένος από τον τρόπο χρησιμοποίησής του... «Κατ' αρχήν, δεν πιστεύω ότι υπάρχει παίκτης που αγωνίζεται σ' αυτόν τον τεράστιο σύλλογο που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης και να είναι μην ευχαριστημένος! Είμαι πολύ ευτυχισμένος που αποτελώ μέλος ενός εκ των μεγαλύτερων αθλητικών οργανισμών στον παγκόσμιο αθλητισμό και απολαμβάνω κάθε λεπτό των υποχρεώσεών μου με την ομάδα. Από 'κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι στο εφετινό ρόστερ υπάρχουν περισσότεροι ψηλοί από πέρυσι, καθώς και ότι ο coach, έχει αλλάξει κάποια πράγματα όσον αφορά στην φιλοσοφία του. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έπαιζα για τα στατιστικά μου, οπότε, δεν με ενοχλεί καθόλου το ότι φέτος, παίζω λιγότερο. Προσπαθώ απλά να είμαι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμος και συγκεντρωμένος σ' αυτά που μου ζητάει να κάνω το προπονητικό επιτελείο. Στην ομάδα, άλλωστε, βρίσκονται 13 παίκτες πρώτης γραμμής και το ζητούμενο δεν είναι πόσο παίζουμε και σκοράρουμε, αλλά τι ταμείο θα κάνουμε στο τέλος! Δουλεύουμε όλοι για το καλό της ομάδας και πρόσφατα, που όλοι οι παίκτες βγήκαμε έξω για φαγητό, επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ μας!», μας λέει αρχικά ο Γιάννης Μπουρούσης, πριν του ζητήσουμε να σχολιάσει πόσο συχνά κάνει την εμφάνισή του στα αποδυτήρια ή στις προπονήσεις της ομάδας, το... “φάντασμα” των δύο συνεχόμενων χαμένων τελικών σε φάϊναλ-φορ και πόσο μεγάλη είναι η πίεση της πρόκρισης στο εφετινό κορυφαίο ραντεβού (15-17 Μαϊου), του οποίου θα είναι... οικοδεσπότες!

Το... φάντασμα των χαμένων τελικών!

«Θα ήταν ψέμα αν σου έλεγα ότι δεν ισχύει, ότι δεν έχει επηρεάσει όλη την ομάδα – περισσότερο βέβαια τα παιδιά που ήταν παρόντες και τα δύο χρόνια – και ότι δεν έχει προσδώσει επιπλέον πίεση σε όλους μας, από τους παίκτες, μέχρι το προπονητικό επιτελείο και την διοίκηση. Η μεγαλύτερη ουσία και η επίτευξη του στόχου όσον αφορά στην συμμετοχή μας στην Ευρωλίγκα, όμως, έγκειται στην πρόκριση στο φάϊναλ-φορ... Άπαξ και προκριθείς, πέρα από την ικανότητα που έχεις σαν ομάδα, χρειάζεσαι τύχη και σωστή διαχείριση του άγχους και των λεπτομερειών. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πέρυσι, η Μακάμπι ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη! Στέφθηκε όμως, πρωταθλήτρια κι έμεινε στην ιστορία, γιατί μας νίκησε στον τελικό. Εμείς δυστυχώς, χαλαρώσαμε αδικαιολόγητα μετά τον ημιτελικό, γιατί μετά τον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και τη διψήφια διαφορά που πήραμε στην 2η περίοδο του τελικού, νομίσαμε ότι εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσουμε... Είναι αλήθεια ότι μετά την ήττα στην τελικό του Μιλάνου, η ομάδα κατέρρευσε ψυχολογικά και από 'κει που στα μέσα της σεζόν, είχαμε κατακτήσει δύο τίτλους(σ.σ.: Super Copa & Copa del Rey), τελειώσαμε τη χρονιά με 0/2, χάνοντας και το πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έδρας. Φέτος, έχουμε και πάλι κατακτήσει τους δύο πρώτους στόχους της χρονιάς και πιστεύω ότι είμαστε πιο έμπειροι κι έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.», εκτιμά ο 31χρονος διεθνής σέντερ, που δεν μπορεί να φανταστεί το φάϊναλ-φορ της Μαδρίτης, χωρίς τη Ρεάλ!

«Η ομάδα στήθηκε για το ευρωπαϊκό!»

«Όταν έχεις παίξει σε δύο συνεχόμενους τελικούς και το επόμενο φάϊναλ-φορ διεξάγεται στο γήπεδο σου, αντιλαμβάνεσαι ότι... δεν γίνεται να λείπεις! Γι‘ αυτό και ο σχεδιασμός του περασμένου καλοκαιριού, έγινε με αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση της Ευρωλίγκα! Μπορεί φέτος να μην έχουμε την διάρκεια και τα αποτελέσματα που είχαμε πέρυσι, η ουσία όμως, είναι ότι έχουμε πετύχει ακριβώς τα ίδια πράγματα κι έχουμε περισσότερη εμπειρία. Αν το καλοσκεφτείς, βρισκόμαστε στην 2η θέση της βαθμολογίας στο ισπανικό πρωτάθλημα, που είναι πολύ δυνατό, μόλις έναν βαθμό πίσω από τη Μάλαγα κι έχουμε εξασφαλίσει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέϊ-οφ της Ευρωλίγκα. Μέσα σ’ όλα αυτά, παρ‘ ότι, όταν διεξήχθη το final-eight του Κυπέλλου, δεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, ανατρέψαμε διαφορές και στα τρία παιχνίδια και πήραμε τον τίτλο! Επομένως κοιτάμε τον κάθε στόχο ξεχωριστά και πλέον, όλη μας η συγκέντρωση είναι στους αγώνες των προημιτελικών, για να μπορέσουμε κατ‘ αρχήν να προκριθούμε στο φάϊναλ-φορ, που είναι και η βασική μας επιδίωξη.», υπερθεματίζει το νο30 της Ρεάλ, που φέτος δεν θα χρειαστεί να ξεπεράσει ελληνικό εμπόδιο για συμμετάσχει στο ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Μακάρι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην Μαδρίτη!»

«Ιδανικά, θα ήθελα και τις δύο ελληνικές ομάδες στο φάϊναλ-φορ! Είμαι Έλληνας, αποτελώ προϊόν του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο τυγχάνει μεγάλου σεβασμού εδώ στην Ισπανία και χαίρομαι όταν βλέπω δύο ελληνικούς συλλόγους να βρίσκονται στην “ελίτ” του αθλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο... Ο Ολυμπιακός φαινόταν ότι θα παίξει με πλεονέκτημα έδρας, αλλά τελικά, όλα θα κριθούν στον αγώνα της Μόσχας με την ΤΣΣΚΑ. Ό,τι και να γίνει, όμως, καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν επιθυμεί να τον αντιμετωπίσει, ακόμη και με τρία παιχνίδια στο γήπεδο της, γιατί έχει ποιότητα, εμπειρία και ξέρει να κερδίζει μακριά από το ΣΕΦ. Για τον Παναθηναϊκό, έχω πιο διαμορφωμένη άποψη, γιατί τον αντιμετωπίσαμε φέτος ήδη δύο φορές... Αν παλέψει και καταφέρει το break στο πρώτο ή το δεύτερο ματς, τότε πιστεύω ότι μπορεί να προκριθεί, γιατί μέσα στο ΟΑΚΑ είναι πολύ δυνατός και το νιώσαμε για τα καλά στην πρόσφατη επίσκεψή μας.», επισημαίνει ο έμπειρος διεθνής σέντερ που θέλει διακαώς μία επιτυχία με την Εθνική ομάδα στο εφετινό Ευρωμπάσκετ (5-20Σεπτμεβρίου), που θα αποτελέσει πρόκριμα κατ’ αρχήν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και εν συνεχεία για το προολυμπιακό τουρνουά του 2016.

«Να μη λείψει κανείς από το κάλεσμα του καλοκαιριού!»

«Στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς μεγαλώνω, νιώθω όλο και περισσότερο την ανάγκη ενός ελεύθερου καλοκαιριού για ξεκούραση και ξέγνοιαστες στιγμές, με τους δικούς μου ανθρώπους και τους φίλους μου... Κάθε καλοκαίρι, όμως, που πλησιάζει η ώρα για να ξαναμαζευτεί η παρέα της Εθνικής ομάδας και να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας και το ελληνικό μπάσκετ σε μία ακόμη διεθνή διοργάνωση, δεν μου κάνει καρδιά να λείψω από το κάλεσμα του ομοσπονδιακού προπονητή! Εδώ και δέκα χρόνια, είμαι συνεχώς στην διάθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος γιατί το πονάω και όσο με κρατούν τα πόδια μου, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ζητάει εξαίρεση. Πέρυσι, έδωσα το παρών, παρ’ ότι έκανα διακοπές μόλις τρεις εβδομάδες, γι’ αυτό και στενοχωρήθηκα διπλά για τον τρόπο με τον οποίο διεκόπη η εξαιρετική πορεία που κάναμε μέχρι το πρώτο νοκ-άουτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακριβώς επειδή υπάρχει ένα κράμα έμπειρων παικτών και νεαρών ταλαντούχων, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύνολο με βλέψεις για κάτι μεγάλο, για μας τους πιο παλιούς, τα δύο επόμενα καλοκαίρια, αποτελούν τις τελευταίες ευκαιρίες για να ζήσουμε μία ακόμη επιτυχία με την Εθνική ομάδα. Μακάρι, λοιπόν, φέτος, να έρθουν όλοι και να είναι σίγουροι ότι δεν θα χάσουν τίποτε εκτός από ενάμιση μήνα διακοπών! Αν είμαστε πλήρεις, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε την συμμετοχή μας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και αν κρίνω από την εμπειρία που έζησα στο Πεκίνο, πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στην καριέρα κάθε αθλητή!», δηλώνει ο Γιάννης Μπουρούσης, που δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει την δυναμική επιστροφή της “Ένωσης” στην Α1 Κατηγορία.

«Ευτυχία να βλέπω τον κόσμο της ΑΕΚ στο γήπεδο!»

«Όλοι γνωρίζουν ότι η ΑΕΚ είναι η ομάδα που με ανέδειξε και όσο στενοχωρήθηκα όταν υποβιβάστηκε, άλλο τόσο και περισσότερο χαίρομαι τώρα, που δείχνει όχι απλά να σταθεροποιείται στην Α1 Κατηγορία, αλλά ότι διοικείται από ανθρώπους που έχουν όλα τα εχέγγυα να την οδηγήσουν και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του για την αθόρυβη και μεθοδική δουλειά που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες. Είναι ευτυχία να βλέπεις τον κόσμο της ομάδας να επιστρέφει στο γήπεδο και να στηρίζει με ελπίδα και όραμα μία προσπάθεια, που φαίνεται ότι έχει τις βάσεις να φτάσει ψηλά!», κατέληξε ο επί μία τετραετία (2002-06) χρόνια σέντερ των “κιτρινόμαυρων”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.