Aυτός είναι ο Έλληνας διαιτητής Γιάννης Σταυρίδης

Aυτός είναι ο Έλληνας διαιτητής Γιάννης Σταυρίδης

bet365

Ο Γιάννης Σταυρίδης μιλάει στο gazzetta.gr για την απόφαση του να εγκαταλείψει την Ελλάδα και και να αναδειχθεί τρεις φορές κορυφαίος ρέφερι στην Αμερική, σφυρίζοντας και στο Kόπα Λιμπερταδόρες! Η χαμένη ευκαιρία για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Κάθε εμπόδιο είναι για καλό όπως συνηθίζουμε να λέμε. Για τον Γιάννη Σταυρίδη το μπλόκο της ΕΠΟ και κατ'επέκταση της ΚΕΔ πριν από περίπου έξι χρόνια έμελλε να αποτελέσει ευλογία αναφορικά με την ανέλιξη της καριέρας του.

Ο 38χρονος ρέφερι από την Πιερία βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στο «κουρμπέτι». Η εν Ελλάδι παρουσία του έφτασε στην κορύφωση της σφυρίζοντας στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη, ενώ εκπλήρωσε ένα παιδικό όνειρο διαιτητεύοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ το ματς της Σαχτάρ Ντόνετσκ με την Ίντερ.

Πριν από έξι χρόνια, ο Γιάννης Σταυρίδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο και την Σαουδική Αραβία για να φτάσει στο σημείο να αναδειχθεί κορυφαίος ρέφερι στην Αμερική για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Έχοντας εκτοξεύσει τις μετοχές του στα ύψη κλήθηκε να διευθύνει αναμέτρηση για το Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο Έλληνας διαιτητής, ο οποίος δέχθηκε πρόταση προκειμένου να αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα έχοντας μάλιστα σημαντικές πιθανότητες να σφυρίξει σε Μουντιάλ, ξετυλίγει το κουβάρι των εμπειριών του στο gazzetta.gr.

«Το 2009 έφυγα από την Ελλάδα. Ήταν μία περίοδος αλλαγών στην ΕΠΟ και κατ'επέκταση στην ελληνική διαιτησία με συνέπεια να μας πάρει η μπάλα και εμάς δίχως να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Συνέχισα για ένα χρόνο στην Κύπρο και με την παρότρυνση του μέντορα μου Κιθ Χάκετ, ο οποίος γνώριζε τον αρχιδιαιτητή του MLS αποφάσισα να συνεχίσω στις ΗΠΑ, όπου αναδείχθηκα για τρεις διαδοχικές σεζόν κορυφαίος διαιτητής της χώρας».

Αν μη τι άλλο η παρουσία Έλληνα διαιτητή σε αγώνα Κόπα Λιμπερταδόρες αποτελεί highlight καριέρας.

«Ναι, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς ήμουν ο πρώτος Έλληνας διαιτητής που το κατάφερε. Σφύριξα σε ματς της φάση των «8» του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στην Αμέρικα από το Μεξικό με 82.000 κόσμο στο γήπεδο.

Ήταν για την φάση των ομίλων. Το ματς έληξε 3-3 από 3-0! Μετά από αυτό το αποτέλεσμα αποκλείστηκαν και οι δύο από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Σκέψου δεν συνέβη το παραμικρό. Όλα κύλησαν όμορφα. Ήταν μία φοβερή εμπειρία. Καμία σχέση βέβαια με τα ελληνική ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης ή Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός αλλά και πάλι η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική».

Επιβράβευση της εξαιρετικής παρουσίας του Γιάννη Σταυρίδη στις ΗΠΑ, αποτέλεσε το γεγονός πως του κατατέθηκε πρόταση προκειμένου να γίνει κάτοχος του αμερικανικού διαβατηρίου. Αν είχε απαντήση καταφατικά, ενδεχομένως να σφύριζε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

«Μετά την συμπλήρωση τριών σεζόν στις ΗΠΑ μου έγινε πρόταση προκειμένου να μου χορηγηθεί αμερικάνικο διαβατήριο και ως εκ τούτου να θεωρούμαι Αμερικανός υπήκοος.

Ήταν μία δελεαστική πρόταση γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να σφυρίξω στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Αρνήθηκα ωστόσο την πρόταση. Πονάω τον τόπο μου και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα θέλω να βοηθήσω την πατρίδα μου».

Η διαφορά ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ είναι χαώδης.

«Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας, στην Ελλάδα το μόνο που ενδιαφέρει τους πάντες είναι η νίκη. Ουδείς μπορεί να δεχθεί την ήττα! Νομίζω το πρόβλημα είναι πολιτιστικό. Έτσι θα το χαρακτήριζα, έχει να κάνει με την κουλτούρα μας», ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Δεν υπάρχει πίεση στο εξωτερικό για τους διαιτητές. Περνούν απαρατήρητοι. Στην Ελλάδα, ο διαιτητής πουλάει ευτυχώς ή δυστυχώς.

Πριν από ένα μεγάλο ματς όλα κινούνται γύρω από την διαιτησία. Οι εφημερίδες αντί να ρίχνουν βάρος στους ποδοσφαιριστές ασχολούνται συνεχώς με την διαιτητική ομάδα, ενώ πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες.

Στην Αμερική δεν αναφέρονται καν στους διαιτητές, ούτε φωτογραφίες μας δεν υπάρχουν. Προστατεύουν έτσι το προϊόν. Για παράδειγμα στην Ελλάδα βλέπω ο μέσος όρος εισιτηρίων να έχει πέσει στα 2.200».

Ο 38χρονος ρέφερι αποκαλύπτει στο gazzetta.gr πως θέλει να κλείσει την καριέρα του στην Ελλάδα!

«Το όριο ηλικίας για έναν διαιτητή είναι τα 45 έτη και δεν θέλω να το εξαντλήσω. Είμαι 38 ετών και θέλω να σφυρίξω μέχρι τα 43-44.

Θεωρώ πως έκλεισα τον κύκλο μου στην Αμερική. Θα επιθυμούσα να κλείσω την καριέρα μου στην Ελλάδα και στόχος μου είναι σε δύο-τρία χρόνια να κάνω αίτηση και αν με το καλό με δεχθούν να επιστρέψω στην ελληνική διαιτησία».

Ο Γιάννης Σταυρίδης μεταξύ άλλων έχει διαιτητεύσει και στην Σαουδική Αραβία!

«Έχω σφυρίξει και στην Σαουδική Αραβία. Την σεζόν που ήμουν διαιτητής στην Κύπρο, υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στην κυπριακή ομοσπονδία και την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβία. Έτσι για δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα ταξίδευα στη αραβική χώρα για να 'σφυρίξω'».

Ο βραβευμένος διαιτητής σημειώνει πως οι Έλληνες συνάδελφοι του δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους.

«Μας εκτιμούν σαν διαιτητές στο εξωτερικό. Πιστεύω αν δεν υπήρχε τέτοια πίεση, οι Έλληνες ρέφερι θα ήταν οι καλύτεροι διαιτητές στον κόσμο. Σε δύο χρόνια πιστεύω θα είμαστε σε ακόμη καλύτερο επίπεδο. Όχι top class, αλλά ένα σκαλί πιο κάτω».

Ο Γιάννης Σταυρίδης προετοιμάζεται ήδη για το επόμενο μεγάλο τουρνουά στο οποίο θα δώσει το παρών εκπροσωπώντας την ελληνική διαιτησία.

«Επόμενη διοργάνωση στην οποία έχω κληθεί για να σφυρίξω είναι οι αγώνες των Special Olympics, που θα διεξαχθούν στην Καλιφόρνια από τις 24 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου με τη συμμετοχή 187 χωρών. Πριν από λίγες μέρες μου έστειλαν σχετικό email».

 

Τελευταία Νέα