Ο Βασίλης Καραγκούνης στο Gazzetta.gr

Νίκος Ρόλλας
Ο Βασίλης Καραγκούνης στο Gazzetta.gr

bet365

Ο Βασίλης Καραγκούνης μιλάει στο Gazzetta.gr για τις εμπειρίες του στην Ιταλία με την Ουντινέζε και την Ρετζίνα, όπου προετοιμάζεται για την μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Σε ηλικία 16 ετών έφυγε από τον Ατρόμητο για την Ουντινέζε και άρχισε να παίζει και να προπονείται στα... κόκκινα. Οι ευκαιρίες όμως που περίμενε από τον Ολυμπιακό δεν ήρθαν και έτσι μετά την περιπέτεια στον Άρη, πλέον είναι βασικός και αναντικατάστατος στην Ρετζίνα, περιμένοντας την μεγάλη ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί... Ο Βασίλης Καραγκούνης μιλάει στο Gazzetta.gr για τα όσα ζει από το 2010 μέχρι και σήμερα...

Να πάμε τέσσερα χρόνια πίσω... Στα 16 σου κεντρίζεις το ενδιαφέρον της Ουντινέζε και το 2010 μετακομίζεις στην Ιταλία. Πως είναι για ένα παιδί σε τέτοια ηλικία να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα;
Όπως κάθε ποδοσφαιριστής, έτσι και εγώ ονειρευόμουν να παίξω στο εξωτερικό και ειδικά στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν πολλοί οι παίκτες που έφευγαν σε τέτοια ηλικία και πραγματικά ήταν πρωτόγνωρο για εμένα. Ήμουν ενθουσιασμένος και ήμουν έτοιμος να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις που θα υπήρχαν.

Πως πέρασες εκεί;
Νομίζω οτι τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά, αν και ο χρόνος θα δείξει τελικά τι... έγινε.

Γιατί δεν συνέχισες εκεί;
Τον πρώτο χρόνο, ήμουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας. Μετά την δεύτερη σεζόν όμως ζήτησα να πάω δανεικός για να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου και να αποκτήσω αγωνιστικές εμπειρίες. Κάπου εκεί λοιπόν εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός και κατέθεσε πρόταση για την απόκτησή του με την μορφή συνδιοκτησίας.

Τι είναι αυτό που σου έχει μείνει από την θητεία σου στην Ουντινέζε;
Η οργάνωση και η νοοτροπία που υπήρχε στην ομάδα. Από τη στιγμή που ξεκίναγε η προπόνηση ο ρυθμός ήταν υψηλός και κανείς δεν σκεφτόταν να τον ρίξει... Άπαντες έπαιζαν στα... κόκκινα.

Όταν έφτασε η ώρα για να φύγεις, τί σου είπαν από την ομάδα;
Ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για εμένα, καθώς θα μπορούσα να πάρω παιχνίδια και μαζί την εμπειρία που χρειαζόμουν στο παιχνίδι μου.

Τις ευκαιρίες αυτές όμως δεν τις πήρες, με αποτέλεσμα πέρυσι να πας δανεικός στον Άρη και φέτος στην Ρετζίνα...
Ναι... Εγώ όμως ήμουν αυτός που ζήτησα πέρυσι να πάω δανεικός. Βέβαια στον Άρη ήταν δύσκολα τα πράγματα, τόσο από αγωνιστικής, όσο και από διοικητικής πλευράς. Κατάφερα όμως να παίξω σε 13 ματς.

Στους δύο δανεισμούς σου, σκέφτηκες καθόλου οτι ίσως θα έπρεπε να μείνεις στον Ολυμπιακό για να διεκδικήσεις χρόνο συμμετοχής;
Όταν ήρθαν οι προτάσεις τα... έβαλα κάτω με τους δικούς μου ανθρώπους, είδαμε τα θετικά και τα αρνητικά και αποφασίσαμε πως έπρεπε να δεχθώ. Ειδικά για την πρόταση της Ρετζίνα. Το Ιταλικό πρωτάθλημα έχει πολλές διαφορές σε σχέση με το ελληνικό και είναι πιο δύσκολο. Ακόμη και αν μιλάμε για την 3η Κατηγορία που παίζει τώρα η Ρετζίνα. Καλώς η κακώς, στην Ελλάδα υπάρχει μία περίεργη νοοτροπία και προσέγγιση των νεαρών παικτών. Για αυτό και αποφάσισα να πάω έξω.

Η Ρετζίνα πως προέκυψε φέτος;
Εγώ αρχικά έκανα προετοιμασία με την Εντέλα που παίζει στην Serie B. Ο μάνατζέρ μου με ενημέρωσε οτι με ήθελαν, πήγα εκεί, ξεκίνησα προετοιμασία, αλλά στη συνέχεια κάτι, που δεν ξέρω τί ήταν αυτό, προέκυψε και δεν συνέχισα... Έτσι φτάσαμε στην Ρετζίνα.

Στην απόφασή σου να συνεχίσεις στην Ιταλία, έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι η Ουντινέζε θα μπορεί να σε παρακολουθεί πιο εύκολα;
Σίγουρα. Είναι πιο εύκολο για αυτή να μαθαίνει τί κάνω... Η προσέγγιση είναι πιο εύκολα. Αυτό όμως που με ενδιαφέρει είναι να παίρνω παιχνίδια και να βελτιώνομαι.

Ήταν βέβαια και για εσένα πιο εύκολο, καθώς το περιβάλλον της Ιταλίας ήταν γνώριμο για εσένα... Δεν χρειάστηκε, ας πούμε, να μιλήσεις με κάποιο από τα παιδιά που παίζουν εκεί για να μάθεις πληροφορίες...
Σίγουρα είναι γνώριμο το περιβάλλον... Φρόντισα να μάθω κάποιες πληροφορίες όμως. Δεν μίλησα με ποδοσφαιριστές, αλλά με κάποιους ανθρώπους που είχα σχέση από τις χρονιές που ήμουν στην Ουντινέζε.

Όλο αυτό το διάστημα, η Ουντινέζε σε έχει πλησιάσει καθόλου;
Εμένα προσωπικά όχι... Για τον μάνατζέρ μου δεν ξέρω.



Στην Ρετζίνα, πως σε υποδέχθηκαν;
Μια χαρά. Είναι μία νεανική ομάδα, κάτι που σημαίνει οτι με τα περισσότερα παιχνίδια έχουμε τα ίδια ενδιαφέρονται. Αυτό βοήθησε στο θέμα της προσαρμογής, καθώς δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο. Άλλωστε το θέμα με την αλλαγή χώρας, το ξεπέρασα μικρός.

Το πρωτάθλημα εκεί πως είναι;
Αν βάλουμε τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας, σίγουρα είναι καλύτερες. Το πρωτάθλημα της Lega Pro όμως είναι δύσκολο και περίεργο. Δεν περίμενα να είναι τόσο απαιτητικό στην δύναμη, στην τακτική και στην φυσική κατάσταση.

Θα μπορούσαν αυτές οι ομάδες να ανταγωνιστούν κάποιες από της SuperLeague;
Τις μεγάλες, όπως σου είπα όχι. Τις μικρομεσαίες όμως σίγουρα, καθώς υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες, σε ομάδες που ξέρουν πως να παίξουν και πως να στηθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Οργανωτικά πως είναι η Ρετζίνα;
Οι εγκαταστάσεις της, είναι πολύ καλές. Ουσιαστικά είναι «κληρονομιά» από την εποχή που έπαιζε στην Serie A. Εγώ για να καταλάβεις, μένω στους ξενώνες που έχουν για τους παίκτες.

Πως και δεν έψαξες για σπίτι;
Έψαξα, αλλά επειδή το ήθελα επιπλωμένο, δεν υπήρχε κάτι στην Καλάβρια. Και αν υπήρχε θα ήταν παλιό.

Το κλίμα στην ομάδα πως είναι; Αυτό τον καιρό περνάει την δική της περιπέτεια με τον υποβιβασμό στην Lega Pro...
Το κλίμα δεν είναι καλό γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα, οικονομικά και όχι μόνο. Ο κόσμος βλέπεις, έχει συνηθίσει αλλιώς την αγαπημένη του ομάδα. Θεωρούν πως δεν της αξίζει να βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία.

Η ομάδα επηρεάζεται;
Φυσικά. Άλλωστε μιλάμε για μία ομάδα νεανική με παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες. Βέβαια αρκετοί από αυτούς θα μας απασχολήσουν σε λίγο καιρό, καθώς αυτά τα πρωταθλήματα τροφοδοτούν τις μεγάλες ομάδες.

Ο στόχος για εφέτος ποιος είναι;
Η παραμονή στην κατηγορία.

Βλέποντας τις συμμετοχές του, καταλαβαίνει κανείς πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή σου...
Ναι. Όταν ήρθα είχα έναν τραυματισμό στον αστράγαλο και έχασα τα τρία πρώτα παιχνίδια. Μόλις έγινα καλά, έπαιξα αμέσως σε όλα τα υπόλοιπα. Στο 4-4-2 παίζω ως αριστερό μπακ, ενώ στο 3-5-2 ως ένας από τους 5 λίγο πιο ψηλά.

Είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου;
Είμαι, απλά αν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, θα μπορούσα και εγώ να βοηθήσω περισσότερο.

Ποιο είναι το σημαντικότερο από αυτά τα προβλήματα;
Τα οικονομικά. Φαντάσου οτι για δόσεις συμβολαίων που δεν πληρώθηκαν φέτος, αφαιρούνται φέτος βαθμοί από την ομάδα.

Οι δικοί σου στόχοι; Να πείσεις την Ουντινέζε για να επιστρέψεις ή να κερδίσεις μία θέση στον Ολυμπιακό;
Πάνω απ' όλα να έχω υγεία και να μην έχω τραυματισμό. Να πάρω παιχνίδια, να βελτιωθώ και από εκεί και πέρα ότι έρθει. Να είμαι έτοιμος για την επόμενη πρόκληση στην καριέρα μου.

Η Καλάβρια πως είναι;
Είναι μία παραθαλάσσια πόλη, κάτι σαν το Βόλο, αλλά χωρίς το βουνό. Βέβαια έχει και την άσχημη πλευρά, με τις φτωχογειτονιές.

Τις ελεύθερες ώρες σου πως τις περνάς;
Θα βγω με κάποια παιδιά για βόλτα, σινεμά ή φαγητό... Μπορεί όμως να μαζευτούμε και σε κάποιο σπίτι για να δούμε ποδόσφαιρο, ειδικά όταν έχει Champions League.

Σου λείπει η Ελλάδα;
Σαν χώρα όχι. Αυτό που νοσταλγώ είναι τα πρόσωπα που έχω αφήσει εκεί.

Ελληνικό πρωτάθλημα παρακολουθείς;
Όσο μπορώ ναι...

Κάποια πρόβλεψη για φέτος;
Θα γίνει μονομαχία μέχρι το τέλος. Ο ΠΑΟΚ έχει μπει δυνατά, ο Ολυμπιακός είναι πάντα Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι στις κλασσικές δυνάμεις. Αντιμετώπισε προβλήματα που θα λυθούν όμως και θα γίνει πιο ανταγωνιστικός. Παράλληλα όμως ομάδες όπως η Καλλονή και η Βέροια έχουν βελτιωθεί αρκετά και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μάχης.

 

SERIE A Τελευταία Νέα