Ο Κώστας Παπανικολάου στο gazzetta.gr για το Final Four

Ο Κώστας Παπανικολάου στο gazzetta.gr για το Final Four
Λίγο πριν το τζάμπολ του Final Four της Ευρωλίγκας (16-18/5, Μιλάνο) ο Κώστας Παπανικολάου μιλάει για όλα στο gazzetta.gr και τον Μιχάλη Στεφάνου.

Ο χώρος έξω από την κεντρική σάλα του "Palau Blaugrana" είναι γεμάτος κάμερες και δημοσιογράφους. Η τελευταία προπόνηση της Μπαρτσελόνα να πριν την αναχώρηση της αποστολής για το Μιλάνο όπου να 'ναι ολοκληρώνεται και στην συνέχεια οι παίκτες θα τεθούν στη διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου.

Η πόρτα ανοίγει και πρώτος εμφανίζεται ο Τσάβι Πασκουάλ. Κατευθύνεται προς τα αποδυτήρια και σιγά σιγά ακολουθούν ένας ένας οι παίκτες. Ο Ναβάρο, ο Τόμιτς, ο Ντόρσεϊ, ο Αμπρίνες, ο Όλεσον προχωρούν σιωπηλοί και... κουμπωμένοι. Βγαίνει κι ο Παπανικολάου σπρώχνοντας το καρότσι με τις μπάλες. Το φρενάρει για λίγο, γυρίζει προς τους δημοσιογράφους, χαιρετάει, λέει ένα αστείο και συνεχίζει. Ρίχνει το σώμα του πάνω στο καρότσι και το αφήνει να τον κουβαλήσει για μερικά μέτρα. Όπως κάναμε παιδιά στο σούπερ μάρκετ...

Ένα χαρούμενο παιδί είναι κι ο Κώστας, που απολαμβάνει αυτό που κάνει. Όχι μόνο γιατί του αρέσει το μπάσκετ, μα πάνω απ' όλα γιατί έχει καταλάβει ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι. Όσο επαγγελματισμό και να του βάλεις, με όσα εκατομμύρια κι αν το “τυλίξεις”, πάντα ένα παιχνίδι θα 'ναι. Κι ο ίδιος έχει μάθει να το χαίρεται και να αισθάνεται τυχερός για όσα έχει αποκομίσει απ' αυτό. Υλικά και μη...

Η συνομιλία μας με τον Κώστα Παπανικολάου ξεκίνησε με μια κουβέντα. “Νιώθω ευλογημένος για όσα ζω”, μας είπε με το βλέμμα να πετάει σπίθες και ουσιαστικά ήταν το μόνο πράγμα που επιθυμούσε να δηλώσει. “Όταν κάθομαι και σκέφτομαι αυτά που έχω βιώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αντιλαμβάνομαι ότι είμαι ένας τυχερός άνθρωπος”, συνεχίζει.

Φτάνει όμως η τύχη; Δεν μπορεί να είναι όσο απλό ακούγεται. “Ασφαλώς δεν είναι όλα μόνο θέμα τύχης. Έχω μάθει να δουλεύω σκληρά, και να προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι, όμως το κάνω πάνω σε κάτι που αγαπώ. Κι αυτό τύχη είναι αν το καλοσκεφτείς, όπως και το γεγονός ότι διδάχτηκα πράγματα από άξιους ανθρώπους. Βρέθηκα και βρίσκομαι δίπλα σε σπουδαίους συμπαίκτες και προπονητές από τους οποίους έχω αντλήσει πολλά και σημαντικά”.

Οι σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του Έλληνα φόργουορντ, πάντως, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Πρώτη χρονιά στην Βαρκελώνη, μεγάλος χρόνος συμμετοχής και ξανά στο final four. “Το ότι στην πρώτη μου χρονιά εδώ κατάφερα να φτάσω σε ακόμη ένα final four είναι κάτι θαυμάσιο. Η αλήθεια είναι ότι τα περίμενα πιο σκούρα τα πράγματα, αλλά όπως κι εσύ διαπιστώνεις νιώθω ήδη σχεδόν σαν στο σπίτι μου. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, δεν το κρύβω, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες. Οπωσδήποτε είναι διαφορετικό να είσαι ξένος σε μια ομάδα, όμως η υποστήριξη που έχω απ' όλους είναι πέρα από τις αρχικές μου προσδοκίες. Ελπίζω να καταφέρω να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο την ομάδα στη μεγάλη πρόκληση που μας περιμένει”.

Με την σεμνότητα του Παπανικολάου σηκώνεις τα χέρια ψηλά! Όσο εκδηλωτικός και αγωνιστικά θρασύς είναι μέσα στο γήπεδο, τόσο συγκρατημένος και χαμηλών τόνων είναι όταν μιλάει. Κι ας του έστρωσε ένας από τους πιο λαμπερούς συλλόγους στον κόσμο χαλί να περπατήσει, κι ας κυνηγάει την τρίτη σερί ευρωλίγκα πριν κλείσει τα 24 του χρόνια! Όπως τονίζει, άλλωστε, τα προσωπικά επιτεύγματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. “Τα δύο ευρωπαϊκά κατακτήθηκαν αποκλειστικά λόγω του ομαδικού πνεύματος που υπήρχε στον Ολυμπιακό. Δεν τα θεωρήσαμε ποτέ, ούτε τα γιορτάσαμε ως προσωπικές επιτυχίες. Αν λοιπόν με ρωτάς τι έξτρα κίνητρο μου δίνει αυτή η ενδεχόμενη ατομική διάκριση, θα σου πω ότι το κίνητρο του να φτάσει η Μπαρτσελόνα στην κορυφή φτάνει και περισσεύει για μένα. Θέλουμε να πάμε στο Μιλάνο και να τα καταφέρουμε για να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο μας και να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται πολύ μετά”.

Για να γίνει πάντως σοβαρή κουβέντα για το three-peat και τα σχετικά, θα πρέπει πρωτίστως να βγει από την μέση η Ρεάλ στον ημιτελικό της Παρασκευής. Κάτι ασφαλώς πολύ δύσκολο, παρά την πρόσφατη ευρεία νίκη των μπλαουγκράνα επί της βασίλισσας το περασμένο Σάββατο με κορυφαίο τον Παπανικολάου. “Κανείς δεν ξεγελιέται από την συγκεκριμένη νίκη” τονίζει ο διεθνής άσος και συμπληρώνει: “Θα ήταν ανόητο. Το παιχνίδι της Παρασκευής είναι εντελώς διαφορετικό. Η Ρεάλ έχει κάνει μια καταπληκτική σεζόν, διαθέτει σπουδαίο και βαθύ ρόστερ, και έχει εξίσου μεγάλο κίνητρο για να φτάσει στον τελικό. Περιμένω ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι κι εύχομαι να έχει happy endγια εμάς”.

Σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις εδώ στην Ισπανία, ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός ...στρίμωξε την Ρεάλ στην προημιτελική φάση αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος στα χέρια του Πασκουάλ και τον συνεργατών του. Ο Παπανικολάου ταυτίζεται με την συγκεκριμένη άποψη. “Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός δυσκόλεψε πολύ την Ρεάλ, ανέδειξε τις αδυναμίες της κι αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός στη Μαδρίτη, ίσως τώρα να μιλούσαμε για ...διαφορετικό ημιτελικό. Το μπάσκετ κάπως έτσι λειτουργεί. Ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κερδίσεις τον αντίπαλό σου το χρησιμοποιείς, ακόμη κι αν προέρχεται από την τακτική κάποιας άλλης ομάδας που τον είχε αντιμετωπίσει. Προσπαθείς πάντα να βγάλεις στην επιφάνεια τις αδυναμίες της άλλης ομάδας και να κρύψεις όσο καλύτερα μπορείς τις δικές σου”.

Όπως εν τέλει παραδέχεται: “Όταν πας σε ένα final four, δεν πας ούτε για τη δεύτερη θέση ούτε για παίξεις στον μικρό τελικό. Ναι, θέλω πολύ κι αυτό το ευρωπαϊκό,γιατί δεν ξέρεις ποτέ πόσες τέτοιες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στην καριέρα σου αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο το παιχνίδι με την Ρεαλ”.

Κι αν αυτή τη φορά δεν είναι σειρά του, ποιον θα προτιμούσε να δει στο βάθρο; Η απάντηση του “Παπ” άμεση και αφοπλιστική, δείγμα των ισχυρών δεσμών που χτίστηκαν την τελευταία τριετία στο λιμάνι: “Αν δεν το πάρουμε εμείς, τότε ας το πάρει ο Κάιλ. Με όλη μου την καρδιά”...