ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 70-68

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 70-68
Σε παιχνίδι που θύμισε Final 4, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Φενέρμπαχτσε με 70-68 στην πρώτη νίκη του Δημήτρη Ιτούδη επί του «κουμπάρου» του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Μόσχα! Το θετικό για την τουρκική ομάδα είναι ότι κράτησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είχε κερδίσει ποτέ τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αναμέτρηση ΤΣΣΚΑ-Φενέρμπαχτσε στη Μόσχα, για την κανονική διάρκεια της Euroleague ή στο πλαίσιο του Top16. Στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις τους που είχαν προηγηθεί, ο «Ζοτς» είχε βγει νικητής στη μάχη των «κουμπάρων» (σ. σ. 17/11/2017: 93-95, 23/12/2016: 79-95, 27/02/2015 για το Top16: 75-81). Αυτή τη φορά, ο Ιτούδης έφυγε… χαμογελαστός από το γήπεδο αν και η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να συνδυάσει το τερπνό δια του ωφελίμου καθώς ο Φενέρμπαχτσε κράτησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας λόγω της νίκης της με 79-75 στον πρώτο γύρο.

Στη δημιουργία, ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε, πήραν… μηδέν στο πρώτο ημίχρονο, ίσως γιατί και οι δύο είχαν σκοπό την καταστροφή του επιθετικού παιχνιδιού του αντιπάλου. Η ΤΣΣΚΑ το συνδύασε με τέσσερα λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο, αυτά εκμεταλλεύτηκε η Φενέρμπαχτσε με κάποια καλάθια στο transition και μετά το 9-16 (6:30) προηγήθηκε με 14-18 στο τέλος της περιόδου όπου ο Βέσελι έκανε τη διαφορά στο σετ παιχνίδι.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο έως και 2:30 αγωνιστικά λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου, παρότι ήταν απελπιστικά άστοχοι στο μακρινό σουτ (2/10). Αμυντικά, εξουδετέρωσαν την περιφερειακή τριάδα (ΝτεΚολό, Χίγκινς, Ροντρίγκεθ) της ρωσικής ομάδας, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι Κλάιμπερν και Πίτερς ήταν οι μοναδικοί που σκόραραν από την ΤΣΣΚΑ σ’ αυτό το διάστημα. Με στοιχειώδη συνέπεια στην επίθεση με τους Ντίξον, Κάλινιτς, η Φενέρμπαχτσέ, μετά το 16-22 (13’) προηγήθηκε 27-35 (17:30). Εκεί, η Φενέρμπαχτσε έχασε το μυαλό της, ειδικά ο Μέλι, η ΤΣΣΚΑ έτρεξε 9-0 σερί και… από το πουθενά προηγήθηκε με 36-35 στο ημίχρονο με buzzer beater του ΝτεΚολό.

Η ΤΣΣΚΑ διεύρυνε το σερί της στο 14-0 καθώς έπειτα από 90 δευτερόλεπτα στο δεύτερο ημίχρονο προηγήθηκε με 41-35. Η Φενέρμπαχτσε βρήκε λύσεις από τους Κάλινιτς, Ντατόμε (48-48, 28’). Δύο κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες για την ΤΣΣΚΑ, σε συνδυασμό με την αστοχία των Τούρκων στα τρίποντα (2/17) οδήγησαν στο 52-48 στο τέλος της 3ης περιόδου.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να σκοράρουν με το σταγονόμετρο και στην τελευταία περίοδο. Η ΤΣΣΚΑ άντλησε ενέργεια από την άμυνα και τα κλεψίματα του Χάκετ, ενώ για τη Φενέρμπαχτσε ο Μπόμπι Ντίξον έβαλε δύο απίθανα τρίποντα. Με την είσοδο του αγώνα στα τελευταία τρία λεπτά, οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες (59-59), για να ακολουθήσουν τέσσερις διαδοχικοί πόντοι για την ΤΣΣΚΑ από Χίγκινς, Κλάιμπερν (63-59, 38’). Σλούκας και Βέσελι κράτησαν τη Φενέρμπαχτσε (65-64, 39’). Ο Χίγκινς ευστόχησε στο τελευταίο… δέκατο της επίθεσης της ΤΣΣΚΑ (68-65), 25’’ πριν το τέλος, στον έβδομο συνεχόμενο πόντο του.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα των βολών, ο Μπόμπι Ντίξον έβαλε τη μία, ο Κλάιμπερν δεν τον μιμήθηκε (70-66, 15’’ πριν το τέλος) κι εκεί κρίθηκε το παιχνίδι.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει πολλούς clutch players, ένας εξ’ αυτών είναι ο Κόρι Χίγκινς. Αυτός ήταν η διαφορά των δύο ομάδων. Η Φενέρμπαχτσε σούταρε με 44.5% στο μακρινό σουτ πριν τους τελευταίους δύο αγώνες στους οποίους είχε 13/49 τρίποντα (26%).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κόρι Χίγκινς στο τέλος έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Πήρε την μπάλα και την έβαλε στο καλάθι και μετά τους οκτώ σερί πόντους του στη νίκη επί της Εφές, αυτή τη φορά έβαλε και τους επτά τελευταίους για την ομάδα του. Ο Ουίλ Κλάιμπερν ήταν σταθερά ο ηγέτης της ΤΣΣΚΑ

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Αυτόν τον τίτλο θα μοιραστούν οι Άλεκ Πίτερς, Νικίτα Κουρμπάνοφ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ντε Κολό και Χάντερ δεν βρήκαν ρυθμό, ομοίως και ο Γκούντουριτς για τη Φενέρμπαχτσε η οποία δεν γενικώς δεν πήρε βοήθειες από τον πάγκο.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η ΤΣΣΚΑ επέλεξε το ένας εναντίον ενός στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις και δικαιώθηκε για την τακτική της.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, δύο ομάδες οι οποίες έχουν υψηλούς μέσους όρους στις τελικές πάσες, είχαν συνολικά 9!

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φανταστική προσποίηση σε Σλούκα, Κάλινιτς και το κάρφωμα του Κλάιμπερν στο τρίτο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 36-35, 52-48, 70-68

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.