«Με τον Σφαιρόπουλο είδαμε την καλύτερη Μακάμπι των τελευταίων ετών»!

«Με τον Σφαιρόπουλο είδαμε την καλύτερη Μακάμπι των τελευταίων ετών»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
«Με τον Σφαιρόπουλο είδαμε την καλύτερη Μακάμπι των τελευταίων ετών»!
Πόσο δύσκολο ήταν για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να κοουτσάρει παίκτες που δεν... τρελαίνονται με την άμυνα κι εν πάση περιπτώσει τι πιστεύουν οι Ισραηλινοί για τον Έλληνα προπονητή; Ο δημοσιογράφος Arale Weisberg γράφει στην EuroLeague Greece για την επίδραση του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού στη Μακάμπι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέστρεψε στους πάγκους τον περασμένο Νοέμβριο για λογαριασμό της «ομάδας του λαού», αναλαμβάνοντας τη Μακάμπι στο 1-6. Πλέον οι Ισραηλινοί διεκδικούν με αξιώσεις την πρόκρισή τους στα playoffs της EuroLeague και ο δημοσιογράφος του Walla Sports, Arale Weisberg κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του 51χρονου προπονητή στο Τελ Αβίβ πριν από την αυριανή (24/1) αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Παραδέχεται, δε ότι η εμφάνιση στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, δικαιολογεί την εκτόξευση του Γιόβελ Ζούσμαν και αναλύει τη συνύπαρξη του Σφαιρόπουλου με τους Αμερικανούς της ομάδας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μακάμπι αλλάζει τον προπονητή της στα μέσα της σεζόν. Έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια... Σε αντίθεση όμως με τις περιπτώσεις του Τάμπακ και του Μπαγκάτσκις, η διοίκηση συμφώνησε με έναν κόουτς που έχει εργαστεί στο top επίπεδο κι οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δυο τελικούς EuroLeague. Άπαντες στο Τελ Αβίβ σέβονται κι εκτιμούν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε τη Μακάμπι σε μια πραγματικά κακή περίοδο, όταν όλα έδειχναν χαμένα ειδικά μετά την ήττα από την Γκραν Κανάρια. Του πήρε λίγο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσει που έχει έλθει, με αποτέλεσμα να γνωρίσει μια κακή εντός έδρας ήττα από την Μπασκόνια ενώ έχασε στο Κάουνας από τη Ζάλγκιρις που έπαιξε χωρίς τον Ουότερς, τον Γιανκούνας και τον Καβαλιάουσκας.

Η μεγάλη ευκαιρία ήλθε στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. Όλα ήταν χάλια δυο μέρες νωρίτερα. Στον εντός έδρας αγώνα με την Μπουντούτσνοστ η ατμόσφαιρα ήταν άθλια! Ο Ουίλμπεκιν και ο Κέιν είχαν κόντρα με τους οπαδούς ενώ κάποιοι στις εξέδρες πήγαν στον κομισάριο της ισραηλίτικης λίγκας που βρισκόταν στο γήπεδο κι άρχισαν να τον βρίζουν και να τον προσβάλουν κατά τη διάρκεια του αγώνα!

Η νίκη στη Μόσχα ήλθε στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Επίσης απέναντι στην Μπαρτσελόνα είδαμε την καλύτερη Μακάμπι των τελευταίων ετών!

Ο Σφαιρόπουλος είναι ένας αμυντικογενής προπονητής. Το ζήτημα έχει να κάνει ότι στη Μακάμπι δεν βρήκε αμυντικογενείς παίκτες. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τον Σφαιρόπουλο αλλά όλους τους Ευρωπαίους προπονητές που καλούνται να δουλέψουν σε μια ομάδα με 11 Αμερικανούς. Ενδεχομένως να αλλάξει το συγκεκριμένο concept τη νέα χρονιά και να φέρει αρκετούς Ευρωπαίους.

Ο Έλληνας κόουτς είναι ο προπονητής που άλλαξε τη φιλοσοφία της Μακάμπι. Βλέπαμε την ομάδα να καταρρέει στους αγώνες που ήταν πίσω στο σκορ, μια ομάδα σε κρίση! Υπό τις οδηγίες του, βλέπουμε ένα σύνολο που συνεχίζει να παλεύει και παίκτες που πιστεύουν στους εαυτούς τους. Θυμηθείτε για παράδειγμα τι έγινε στον αγώνα με την Νταρουσάφακα, που ήταν πίσω στο σκορ για 14 πόντους στην τελευταία περίοδο και τελικά νίκησε. Η Μακάμπι του Σπάχια θα έχανε αυτό το παιχνίδι!

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που βελτιώθηκε στη Μακάμπι επί ημερών Σφαιρόπουλου είναι ο Γιόβελ Ζούσμαν. Ο Έλληνας προπονητής τον πιστεύει πολύ, είναι ο καλύτερος αμυντικός της Μακάμπι και ο Σφαιρόπουλος του εκτόξευσε την αυτοπεποίθηση! Οι φίλαθλοι τον αγαπούν αφού η ομάδα είχε χρόνια να παρουσιάσει έναν Ισραηλινό σταρ. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν κάποια στιγμή τον πέρασε στον πάγκο στον αγώνα με την Μπουντούτσνοστ για να ρίξει στον αγώνα τον Κέιν, οι φίλαθλοι αποδοκίμασαν!

Αντίθετα ο Ρολ έπαιζε πολύ επί Σπάχια, πλέον έχει λιγότερο χρόνο. Ο Σφαιρόπουλος παίζει και στηρίζεται σε αυτούς που δίνουν ενέργεια και άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρέι δεν... υπήρχε με τον Σπάχια, δεν είχε καθόλου ρόλο στο rotation. Άλλο παράδειγμα είναι ο Ντιμπαρτολομέο, που πλέον έχει αρκετό χρόνο συμμετοχής στην EuroLeague. Σε ό,τι αφορά τον Ο' Μπράιαντ, ο Αμερικανός ήταν uncoachable και πλέον μπορείτε να δείτε την πρόοδό του κάθε εβδομάδα.

Το πρόβλημα στη Μακάμπι έχει να κάνει με το ότι περίμενε τον Πάργκο να επιστρέψει και δεν υπέγραψε παίκτη στη θέση του. ΟΚ, ήλθε ο Σέσιονς αλλά έπαιξε μόλις δυο αγώνες. Αυτή η απόφαση της κόστισε, αφού ο Σκότι Ουίλμπεκιν ήταν ο μοναδικός πόιντ γκαρντ και στο μεσοδιάστημα είχε χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Το ερωτηματικό έχει να κάνει με το ποια είναι η πραγματική Μακάμπι! Αυτή που είδαμε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Μπαρτσελόνα ή αυτή που έχασε από τη Χάποελ στο πρωτάθλημα του Ισραήλ; Θα πάρουμε τις απαντήσεις μας στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια που είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της ομάδας στην EuroLeague: με τον Παναθηναϊκό, την Μπασκόνια εκτός, τον Ολυμπιακό και την Αρμάνι στο Μιλάνο, εκεί όπου θεωρητικά η Μακάμπι θέλει τρεις νίκες. Υπάρχουν ελπίδες πρόκρισης στα playoffs της EuroLeague και ο κόουτς θέλει να τις εξαντλήσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.