Η «καμία σχέση» του ΤΣΣΚΑ-Χίμκι με το «αιώνιο» ντέρμπι!

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η «καμία σχέση» του ΤΣΣΚΑ-Χίμκι με το «αιώνιο» ντέρμπι!
Η Euroleague Greece έθεσε πέντε κοινές ερωτήσεις στον Δημήτρη Ιτούδη και τον Γιώργο Μπαρτζώκα με αφορμή το αποψινό ντέρμπι της Μόσχας και σας παρουσιάζει τις ανύπαρκτες «ομοιότητες» με τον αντίστοιχο ελληνικό «εμφύλιο».

Η Μόσχα μπορεί να μη ζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ζει η Αθήνα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, αλλά έχει κι αυτή το δικό της ντέρμπι.

Απόψε (20.00), η ΤΣΣΚΑ υποδέχεται την Χίμκι σε μία αναμέτρηση με έντονο ελληνικό στοιχείο στους πάγκους των ομάδων.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ματς, η Euroleague Greece έκανε πέντε κοινές ερωτήσεις στον Δημήτρη Ιτούδη και τον Γιώργο Μπαρτζώκα όχι μόνο για μπάσκετ, αλλά και για την πόλη στην οποία ζουν.

Πόσο σημαντικό είναι στις τρεις κορυφαίες ομάδες της VTB League να υπάρχουν Έλληνες προπονητές όπως εσείς οι δύο και ο Δημήτρης Πρίφτης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Σίγουρα είναι τιμητικό να εργάζονται Έλληνες προπονητές σε μία χώρα με μεγάλη μπασκετική παράδοση. Τώρα ποια είναι η βαρύτητα και πως ακριβώς κάνει καλό στο ελληνικό μπάσκετ, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Δεν ξέρω ποια είναι η βαρύτητα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Για μένα είναι μπελάς πάντως (σ.σ.: γελάει)! Θα προτιμούσα να είμαι μόνος μου γιατί είναι τόσο καλοί που μου δημιουργούν προβλήματα όταν τους αντιμετωπίζω με την Χίμκι.

Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αξιολογήσει το ελληνικό μπάσκετ κι όχι εγώ. Προσωπικά δεν εκπροσωπώ το ελληνικό μπάσκετ, αλλά τον εαυτό μου. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που είμαι Έλληνας, αλλά ξαναλέω πως το ίδιο το μπάσκετ στη χώρα μας πρέπει να αξιολογήσει ότι τρεις προπονητές καθοδηγούν ομάδες της VTB.

Πιστεύω στον Έλληνα προπονητή. Δεν τους εκτιμώ όλους, αλλά αρκετούς. Ιτούδης και Πρίφτης είναι εργασιομανείς, μεθοδικοί και εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Ο Ιτούδης καταφέρνει να καθοδηγήσει μία ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ και ο Πρίφτης παρουσίαζει μία ακόμη καλύτερη ομάδα σε σχέση με πέρυσι.

Τι δεν έχετε συνηθίσει ακόμη στη Μόσχα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μη βλέπεις τον ήλιο για 8 μήνες, αλλά οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ καλοί. Αν μου λείπει πάντως κάτι, αυτό είναι κάποια ποιοτικά τρόφιμα. Λόγω του εμπάργκο που επικρατεί δεν μπορώ να βρω π.χ κάποια τυριά ή κάποια άλλα τρόφιμα που θέλω.

Πάντως σίγουρα είναι μία σύγχρονη πόλη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Μου αρέσει πολύ η Μόσχα, είναι μία πολύ οργανωμένη πόλη και ίσως η πιο καθαρή της Ευρώπη. Δεν της λείπει τίποτε και τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι έχει ομορφύνει πάρα πολύ.

Θεωρώ πως ταιριάζει περισσότερο στα μέλη της οικογένειάς μου, γιατί έχουν τον χρόνο να τη ζήσουν και να την απολαύσουν, γιατί εμείς με την ΤΣΣΚΑ είμαστε συνέχεια σε ένα γήπεδο, σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα ξενοδοχείο.

Είναι αυτή η δυσκολότερη Euroleague των τελευταίων ετών;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Πρόκειται για έναν κανονικό μαραθώνιο, αφού 16 ποιοτικές ομάδες έχουν τον κοινό στόχο την παρουσίας τους στα playoffs. Το επίπεδο είναι άκρως ανταγωνιστικό και κάθε ματς μοιάζει με τελικό.

Επομένως δεν μπορείς να χαλαρώσεις. Αν σκεφτείτε ότι ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε μία ακόμη ποιοτική διοργάνωση, όπως η VTB League, με ταξίδια σε τεράστιες οι αποστάσεις μίας αχανούς χώρας, όπως η Ρωσία, το έργο μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Αναλόγως όπως το δει κανείς. Για παράδειγμα από την 10η αγωνιστική, ξέρουμε ότι Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ θα έχουν σίγουρα πλεονέκτημα έδρας. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

Το format είναι πολύ δύσκολο και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Φέτος έχουμε 5 εβδομάδες με διπλή αγωνιστική και του χρόνου θα γίνουν 9. Αυτό είναι σχεδόν εξοντωτικό και για αυτό οι μελέτες δείχνουν ήδη πως πολλοί τραυματισμοί παικτών προέρχονται από αυτό.

Η φετινή Euroleague είναι σίγουρα ανταγωνιστική. Τέσσερις προπονητές έχουν ήδη φύγει. Η Νταρουσάφακα που είναι τελευταία ενισχύθηκε με παίκτη από το ΝΒΑ και τις προάλλες είχε προβάδισμα 16 πόντων με αντίπαλο την Μακάμπι.

Για την Γκραν Κανάρια και την Μπουντούτσνοστ δε χρειάζεται να πω κάτι, μιλούν τα αποτελέσματα από μόνα τους.

Ακόμη πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν στις ομάδες της διοργάνωσης δεν έχουν καταλάβει πλήρως το σύστημα διεξαγωγής, εννοώ ως προς τον τρόπο διαχείρισης των παικτών.

Έχοντας εργαστεί στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, μπορείτε να συγκρίνετε την πίεση που υπήρχε στους «ερυθρόλευκους» και στους «πράσινους» με αυτή που αισθάνεστε στην Χίμκι και την ΤΣΣΚΑ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Όταν με ρωτάνε οι Ρώσοι για τον αν αισθάνομαι πίεση στη Χίμκι, τους απαντώ πως... παιδιά έχω δουλέψει σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα.

Πίεση πάντως υπάρχει ανεξαρτήτως σε ποιον πάγκο κάθεσαι. Αρκεί να σέβεσαι τον σύλλογο που εργάζεσαι και να έχεις φιλοδοξίες. Πίεση έχουν όλοι οι προπονητές.

Για δέκα μήνες ο προπονητής δεν ζει. Εμείς στην Χίμκι έχουμε 4-5 ρεπό το χρόνο. Είναι εξοντωτικό γιατί ασχολούμαστε και στο σπίτι μας με την ομάδα.

Αν έχεις προπονητική φιλοδοξία, τότε είναι αναπόφευκτη κι η πίεση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα σύγκρισης. Την πίεση την βάζεις εσύ ο ίδιος και εξαρτάται από τους στόχους που θέτει ο καθένας σαν άνθρωπος, με τον πήχη που βάζει , τις φιλοδοξίες που έχει.

Η πίεση, λοιπόν, είναι πάντα δεδομένη ανεξαρτήτως ποια ομάδα καθοδηγείς. Δεν είναι θέμα χώρας, πρωταθλήματος ή ομάδων. Αφορά τον κάθε προπονητή, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του.

Μπορείς να μας περιγράψετε τις διαφορές ενός ρωσικού «εμφυλίου» με το αντίστοιχο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Πέρυσι παίξαμε εννιά φορές (σ.σ.: ρεκόρ 7-2), όσες περίπου παίζουν Ολυμπιακός με Παναθηναϊκό. Η συμπολίτισσα μας είναι πολύ ποιοτική ομάδα, αλλά για μας, δεν αλλάζει τίποτε επειδή παίζουμε με μία ομάδα της πόλης μας. Ίσως και για την ρωσική φίλαθλη κοινωνία. Εδώ δεν υπάρχει αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Σερβία. Εδώ μένουν καθαρά στο κομμάτι του μπάσκετ, οπότε αναγκαστικά κι εμείς, παρ' ότι είμαστε Έλληνες και το αίμα μας βράζει ίσως λίγο περισσότερο, δεν του δίνουμε άλλη διάσταση, πέρα από την αγωνιστική.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Δεν έχει την παραμικρή σχέση. Σίγουρα είναι ντέρμπι. Κι εμείς και κυρίως ΤΣΣΚΑ το αντιμετωπίζει ως ντέρμπι, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε το αντίπαλο δέος της. Εμείς είμαστε ομάδα λίγων ετών και για να βγούμε στην Euroleague πρέπει να κατακτήσουμε την δεύτερη θέση στην VTB. Η ΤΣΣΚΑ παίρνει όποιον Ρώσο παίκτη θέλει και οι υπόλοιπες ομάδες διαλέγουμε από αυτούς που δεν επιλέγονται από αυτή.

Πάντως, δεν υπάρχει τίποτα κοινό σε σχέση με τα ματς του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και σίγουρα δεν έχουν ίχνος της τοξικότητας που περιλαμβάνουν τα ντέρμπι στην Ελλάδα.