Φενέρμπαχτσε - Νταρουσάφακα 100-79 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Νταρουσάφακα 100-79 (vid)
Μπόμπι Ντίξον και Μελίχ Μαχμούτογλου οδήγησαν τη Φενέρμπαχτσε στην 7η νίκη της στη φετινή Euroleague προσφέροντας σκορ και θέαμα στο επιβλητικό 100-79 επί της Νταρουσάφακα.

Η Φενέρμπαχτσε χρειάστηκε τουλάχιστον επτά αγωνιστικά λεπτά για να βρει ρυθμό στην επίθεση παρά το αρχικό 7-0 (3:30). Μέσα από τη δράση του Σαβάς στα επιθετικά ριμπάουντ, η Νταρουσάφακα είχε τον τρόπο να είναι κοντά στο σκορ (13-10) έως και μετά τη συμπλήρωση επτά λεπτών. Ωστόσο, χάθηκαν τα ίχνη τους στα τελευταία λεπτά του πρώτου δεκαλέπτου, δέχθηκε 12-0 σερί και πριν καλά-καλά καταλάβει τι είχε συμβεί, βρέθηκε στο -15 (25-10, 10’΄) με τον Ντίξον να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ανήκε σ’ έναν άλλον βραχύσωμο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε. Ο Μαχμούτογλου έδωσε λύσεις έξω από τα 6.75, κατ’ αυτόν τον τρόπο είχε απαντήσεις στην προσπάθεια της Νταρουσάφακα για επιστροφή στο παιχνίδι (36-26, 16’). Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να βρίσκουν πόντους μέσα από τις δεύτερες επιθέσεις και η Φενέρμπαχτσε μέσα από τα λάθη του αντιπάλου. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 46-37.

Οι παίκτες του «Ζοτς» είδαν το τίμημα της χαλάρωσής τους στις αρχές της 3ης περιόδου. Παρά την απελπιστική αστοχία της στο μακρινό σουτ και με όπλο την πολυφωνία στην επίθεση και τη δημιουργία από τους ΜακΚάλουμ, Πέινερς, η Νταρουσάφακα μείωσε σε 50-45 (24’). Κάπου εκεί σήμανε συναγερμός στη Φενέρμπαχτσε η οποία βασίστηκε στην αποτελεσματικότητά της στα σουτ από κοντινή απόσταση και κυρίως στην έξτρα πάσα από τον Κώστα Σλούκα. Το 68-56 στο τέλος της 3ης περιόδου διαμορφώθηκε έπειτα από καλάθι του Λοβέρν.

Ο Μπόμπι Ντίξον έκανε και πάλι τη διαφορά στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Ο έμπειρος γκαρντ με διαδοχικούς πόντους ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +15 (74-59) πριν τη συμπλήρωσε δύο λεπτών και φυσικά απλοποίησε τα πράγματα για την ομάδα του. Με πρωταγωνιστή τον ΜακΚάλουμ, η Νταρουσάφακα έκανε απόπειρα επιστροφής (77-68, 34’) αλλά η Φενέρμπαχτσε εκτελώντας και πάλι κοντά στο καλάθι δεν ένιωσε κίνδυνο (86-70, 36’).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί σε κάθε φάση είχε το καλάθι στο… τσεπάκι της. Πλεονεκτεί σε κάθε θέση και σε κάθε πρόσωπο έναντι της Νταρουσάφακα, είδε και ρολίστες τύπου Μαχμούτογλου να κάνουν εξαιρετικό παιχνίδι.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μπόμπι Ντίξον ήταν αξιόπιστος σε όλα τα επίπεδα και με τους έξι διαδοχικούς πόντους που σημείωσε στις αρχές της τελευταίας περιόδου έβαλε τη σφραγίδα του στη νίκη της ομάδας του. Ο Μελίχ Μαχμούτογλου κράτησε τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα στο δεύτερο δεκάλεπτο, σημείωσε 16 πόντους συνολικά με μόλις ένα άστοχο σουτ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ζόφρι Λοβέρν τελείωσε σχεδόν όλες τις φάσεις που πήρε, ήταν παράλληλα αξιόπιστος στο ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Δύσκολοι καιροί για τον Έρικ Γκριν ο οποίος έλαμψε δια της απουσίας του. Η δε Νταρουσάφακα σίγουρα περιμένει περισσότερα από τους Μπράουν, Κιντ από τους έξι πόντους που έδωσαν συνολικά.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Φενέρμπαχτσε χτύπησε μέσα από τη ρακέτα κι δεν είναι τυχαίο το υψηλότατο ποσοστό της στα σουτ δύο πόντων 28/42, 66.7%).

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε είχε τρομακτικό πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ. Η Νταρουσάφακα δέχθηκε 100 πόντους οπότε είναι ευνόητο ότι η άμυνα ήταν κάτι άγνωστο γι' αυτήν.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εκπληκτική ασίστ (πίσω από την πλάτη) του Οζντεμίρογλου στον Έβανς και το εντυπωσιακό κάρφωμα του τελευταίου στο δεύτερο δεκάλεπτο

Τα δεκάλεπτα: 25-10, 46-37, 68-56, 100-79