Ιτούδης Vs Μπαρτζώκας: Οι Έλληνες masters της Ρωσίας! (vids)

Κάτια Πετροπούλου
Ιτούδης Vs Μπαρτζώκας: Οι Έλληνες masters της Ρωσίας! (vids)
Δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών στην Ευρώπη, οι Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και Γιώργος Μπαρτζώκας (Χίμκι), δίνουν το 4ο ευρωπαϊκό τους ραντεβού και η Euroleague Greece κάνει το crash test της ελληνικής... μάχης!

Είναι μια κοινώς αποδεκτή αλήθεια πως αποτελούν διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ.

Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας συγκαταλέγονται στους αξιόλογους και κορυφαίους Έλληνες προπονητές στην Ευρώπη, και όχι άδικα.

Κάθε διάκριση την έχουν κερδίσει με το «σπαθί» τους, μετά από χρόνια ακούραστης δουλειάς στα παρκέ και συνεχίζουν ακόμη να παραδίδουν... μαθήματα.

Δύο χαρακτήρες γεμάτοι συναισθήματα, εκρηκτικοί, αυθόρμητοι, λακωνικοί, που δεν διστάζουν να δείξουν ακόμα και τον εκνευρισμό τους, όταν χρειαστεί.

Δύο άνθρωποι - εργάτες της πορτοκαλί μπάλας, με διαρκή δίψα κι επιθυμία για γνώση κι εξέλιξη και ικανότητα να διαχειριστούν όχι μόνο σπουδαίες ομάδες, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες (π.χ. Ντε Κολό, Σβεντ).

Αμφότεροι έχουν αγαπηθεί από το κοινό της Ρωσίας, ανταποκρίνονται άριστα στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις των συλλόγων τους, ξέρουν να κρύβουν καλά τις αδυναμίες των ομάδων τους και παρουσιάζουν σύνολα, τα οποία απολαμβάνεις να βλέπεις με το μπάσκετ που προσφέρουν.

Έχουν κατακτήσει τόσο το ευρωπαϊκό τρόπαιο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στον κόσμο της ΤΣΣΚΑ (2016) και του Ολυμπιακού (2013), όσο και το βραβείο του καλύτερου προπονητή στην Euroleague (τις ίδιες χρονιές), παίρνοντας έτσι μια προσωπική επιβράβευση των όσων έχουν καταφέρει.

Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας θα δώσουν το 4ο ευρωπαϊκό τους ραντεβού και η Euroleague Greece κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους.

Στις 13 Μαΐου το 2016, Ιτούδης και Μπαρτζώκας έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν το πρώτο δίδυμο Ελλήνων προπονητών που ήταν στον πάγκο ξένων ομάδων σε Final 4. Ο μεν με την ΤΣΣΚΑ και ο δε με την Λοκομοτίβ.

Μάλιστα, τέθηκαν αντιμέτωποι στον πρώτο ημιτελικό στην Mercendez-Benz Arena του Βερολίνου, με τον προπονητή των Ρώσων να πανηγυρίζει τη νίκη (88-81) και στην συνέχεια την κατάκτηση του τροπαίου (96-101 τη Φενέρ στην παράταση).

Ο Ντε Κολό ήταν ασταμάτητος με 30 πόντους, ενώ ο Ντιλέινι από την άλλη είχε 26.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Κουμπάν κράτησε το... κεφάλι της ψηλά, καθώς επικράτησε της Λαμποράλ του Γιάννη Μπουρούση στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 85-75.

Την περσινή χρονιά και με τη νέα μορφή της Euroleague, ο Ιτούδης με την κυρίαρχη ΤΣΣΚΑ έκανε το 2-0 κόντρα στον Μπαρτζώκα της... προβληματικής και ταλαιπωρημένης Μπαρτσελόνα.

Στις 16/12/16 (12η αγων.), οι «μπλαουγκράνα» δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί για πολύ και «λύγισαν» στο τέλος μέσα στη Μόσχα (92-76). Η «αρκούδα» μπορεί να μην είχε στη διάθεσή της τον Ντε Κολό, αλλά είχε σε εξαιρετική κατάσταση τον Χίγκινς (23π.), τον Τεόντοσιτς (16π., 11ασ.) και τον Κουρμπάνοφ (15π.). Για τους Καταλανούς, ο Κλαβέρ είχε 17 πόντους και ο Κόπονεν 13.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 03/03/17 (24η αγων.), η Μπαρτσελόνα έπεσε... αμαχητί μέσα στην έδρα της (61-85). Το επιμέρους 29-4 υπέρ της ΤΣΣΚΑ στην πρώτη περίοδο προμήνυε την έκβαση που θα είχε ο αγώνας. Ο Ντε Κολό σταμάτησε στους 21 πόντους, ο Κουρμπάνοφ πρόσθεσε άλλους 12 και ο Χίγκινς 11. Από τους γηπεδούχους, ο Βεζένκοφ μέτρησε 14 πόντους και ο Ράις 10.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στη Ρωσία, αυτή τη φορά, όμως για χάρη της Χίμκι. Η κρύα χώρα δείχνει πως... πάει στον πρώην προπονητή του Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού, μεταξύ άλλων, καθώς οδηγεί με επιτυχία την ομάδα του σε τροχιά playoffs, όσο κι αν ο ίδιος κρατάει μικρό καλάθι. Η Χίμκι βρίσκεται στην 6η θέση (8-5) και μετά τη νίκη επί της Εφές, θέλει ακόμα ένα καλό αποτέλεσμα, για να κλείσει ιδανικά την... διαβολοβδομάδα.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Ιτούδης, που συνεχίζει για τέταρτη σεζόν στην ΤΣΣΚΑ, θέλει να αφήσει γρήγορα πίσω του την ήττα από τον Ολυμπιακό και να επικρατήσει και στην τρίτη του συνάντηση με την Χίμκι για φέτος (έχει μία ήττα στο Gomelsky Cup και μία νίκη στη VTB League). Φυσικά, και εδώ το κίνητρο είναι μεγάλο, καθώς η «αρκούδα» θέλει να διατηρήσει την 1η θέση στην βαθμολογία (10-3).

Τα φετινά σύνολα που παρουσιάζουν οι δύο προπονητές είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ μέχρι και την 6η αγωνιστική ήταν παρέα στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ωστόσο, αμφότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και απουσίες. Ο πρώην βοηθός του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό δεν έχει στην διάθεσή του τους Βέστερμαν, Βορόντσεβιτς και Χάντερ, ενώ ο Μπαρτζώκας τον Ρόμπινσον.

Τα πολύτιμα επιθετικά τους «όπλα», πάντως, θα είναι πανέτοιμα! Νάντο Ντε Κολό και Αλεξέι Σβεντ θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον με τη μονομαχία τους και αναμένεται να δούμε ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος.

Η στατιστική σύγκριση των ομάδων, μετά από 13 αγώνες:

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣΧΙΜΚΙ
INDEX RATING105.15 (2η)85.85 (10η)
ΕΠΙΘΕΣΗ89.77π. (2η)79.00 (13η)
ΔΙΠΟΝΤΑ56.27% (1η)52.43% (8η)
ΤΡΙΠΟΝΤΑ42.65% (1η)36.45% (9η)
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ80.38% (4η)73.36% (13η)
ΑΣΙΣΤ17.54 (9η)18.00 (8η)
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ34.08 (11η)33.00 (13η)
ΛΑΘΗ11.54 (13η)12.38 (5η)
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ8.00 (1η)7.54 (2η)
ΚΟΨΙΜΑΤΑ3.69 (3η)2.62 (11η)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.