Τι δουλειά έχει ένας Έλληνας κόουτς στον Λίβανο; (pics & vid)

Τι δουλειά έχει ένας Έλληνας κόουτς στον Λίβανο; (pics & vid)

bet365

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος μιλάει στο gazzetta.gr για τη ζωή του Έλληνα προπονητή στον Λίβανο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει στη Βηρυτό δουλεύοντας σε μια ομάδα που θυμίζει τον αντίστοιχο Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό.

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Ζιάγκος πανηγύρισε το πρωτάθλημα στον Λίβανο με την Αλ Ριάντ και στη συνέχεια έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι τιμητικό για το δικό μας μπασκετικό έθνος, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η ελληνική προπονητική σχολή έχει τεράστια απήχηση στο εξωτερικό!

Ο 41άχρονος προπονητής ήταν εκείνος ο οποίος ανέλαβε την ΑΕΚ στη Β' Εθνική και την οδήγησε στην επιστροφή της στην Basket League «ολοκληρώνοντας έτσι ένα επαγγελματικό όνειρο ζωής» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πλέον έχει μπροστά του την πρόκληση του εξωτερικού δουλεύοντας σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ασίας και εξηγεί στο gazzetta.gr πως είναι η ζωή για ένα Έλληνα προπονητή στον Λίβανο.

Γρήγορο Στοίχημα σε Καλύτερες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

Τον περασμένο Γενάρη ξενιτεύτηκες για λογαριασμό της Αλ Ριάντ. Η πρόταση από τον Λίβανο την οποία εν τέλει αποδέχτηκες ήταν μια πρόκληση για σένα; Ήθελες να μετρήσεις τις δυνάμεις σου σε κάτι διαφορετικό ή... απηύδησες με την κατάσταση στην Ελλάδα;
«Είναι ένας συνδυασμός όλων των παραμέτρων που ανέφερες. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β Εθνικής και η άνοδος στην Α2 με τον Πανιώνιο όμως ακολούθησε η αλλαγή διοίκησης και προσώπων κι έτσι με… πήρε η μπάλα! Δεν είχε προκύψει, λοιπόν, κάτι αξιόλογο που να ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και τις προϋποθέσεις που έχω θέσει ώστε να δουλέψω σε ένα καλό και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον πριν έλθει στα χέρια μου η πρόταση από τον Λίβανο! Πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου η προοπτική του εξωτερικού, όπως συμβαίνει και με την πλειοψηφία των συναδέλφων μου. Μάζεψα τις πληροφορίες που χρειαζόμουν κι έτσι έκανα το επόμενο βήμα».

Τι περίμενες να βρεις πριν ταξιδέψεις στον Λίβανο κι εν τέλει τι συνθήκες βρήκες εκεί;
«Ήξερα εκ των προτέρων ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τον αντίστοιχο Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό του Λιβάνου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ομάδα που έχει "χτίσει" τη δική της δυναστεία με συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Μια ομάδα με οργανωμένο μοντέλο διοίκησης που γνωρίζει καλά το διοικείν αφού αποτελείται από υγιείς επιχειρηματίες και ανθρώπους που προέρχονται μέσα από τον σύλλογο. Υπάρχει μια αρμονία και ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και τον τρόπο διοίκησης ενώ η Αλ Ριάντ είναι ένας σύλλογος με κόσμο και βαριά φανέλα για τα δεδομένα του Λιβάνου. Διαθέτει εξαιρετικά στελέχη, καλό τεχνικό επιτελείο και οργάνωση σε όλα τα πόστα προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα έχοντας ως στόχο τον πρωταθλητισμό».

Σε τι, ακριβώς, δεδομένα κινείται η ομάδα σου;
«Εμείς θεωρούμαστε η πιο καλά οργανωμένη και δομημένη ομάδα του Λιβάνου. Το είδα και στην πράξη αυτό… Η Αλ Ριάντ ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, ίσως επειδή είχε δουλέψει στο παρελθόν για μια τριετία ο Λευτέρης Σούμποτιτς, περνώντας μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στα οργανωτικά, διοικητικά και αγωνιστικά θέματα του οργανισμού. Έτσι, λοιπόν, είχε ήδη μπει στο μυαλό τους περισσότερο η ευρωπαϊκή νοοτροπία και λιγότερο αυτή της Μέσης Ανατολής».

Σε ρωτάω επειδή, ακριβώς, πολλοί ίσως κάνουν λόγο για… πισωγύρισμα στην καριέρα σου με την επιλογή σου να κοουτσάρεις στον Λίβανο.
«Στο μυαλό μας το πρωτάθλημα Λιβάνου είναι πράγματι μια υποτιμημένη λίγκα. Και είναι υποτιμημένη επειδή, ακριβώς, δεν την γνωρίζουμε. Αρκεί να σου θυμίσω ότι η Αλ Ριάντ συμμετείχε στο τουρνουά που διοργανώνει το Ρέθυμνο κάθε χρόνο κι έχασε στην παράταση, τόσο από το Ρέθυμνο όσο και από τον ΠΑΟΚ. Είναι μια ομάδα που αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις, που κατακτά τίτλους και διαθέτει παίκτες με ευρωπαϊκές παραστάσεις. Οι ξένοι της είναι αθλητές με εικόνες από αγώνες υψηλού επιπέδου. Σε γενικές γραμμές είναι μια καλή και ανταγωνιστική λίγκα, με καλούς ξένους για τις ομάδες που έχουν χρήματα να δαπανήσουν για αυτές τις προσθήκες. Ως εκ τούτου, η ποιότητα των ξένων αθλητών αναβαθμίζει και την ποιότητα του πρωταθλήματος».

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες στον Λίβανο ήταν η προσαρμογή σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα ή το γεγονός ότι γνώριζες λίγα πράγματα για τα μπασκετικά τεκταινόμεντα της χώρας;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα δεν ήταν τόσο σε επίπεδο κοινωνικό ή καθημερινότητας, από τη στιγμή που η Βηρυτός είναι μια ανεπτυγμένη πόλη. Οικοδομήθηκε μεταπολεμικά και η καθημερινότητα των ανθρώπων στηρίχτηκε κυρίως στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το challenge, λοιπόν, ήταν να προσαρμοστώ στην επαγγελματική κουλτούρα τους. Στη νοοτροπία των συνεργατών και των παικτών μου. Εκεί, ακριβώς, υπήρχε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Πως αντέδρασε η οικογένειά σου όταν τους ενημέρωσες ότι.,.. μετακομίζεις στον Λίβανο;
«Η απορία των φίλων, των δικών μου ανθρώπων και των γνωστών ήταν τι κατάσταση επικρατεί εκεί. Είναι αυτό που σου ανέφερα πριν περί άγνοιας. Για κάποιος η Βηρυτός ίσως είναι ταυτισμένη με πολεμικές συρράξεις, τρομοκρατία κλπ. Σε πληροφορώ ότι αυτή τη στιγμή η Βηρυτός θεωρείται ασφαλέστερη πόλη σε σχέση με το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και ενδεχομένως την Αθήνα. Κυκλοφορείς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αισθάνεσαι ασφαλής».

Τι ισχύει με το πρωτάθλημα εκεί; Πόσες ομάδες συμμετέχουν και πόσοι ξένοι παίκτες είναι διαθέσιμοι σε κάθε σύλλογο; Υπάρχει διοργάνωση αντίστοιχη της EuroLeague;
«Από φέτος οι ομάδες της λίγκας θα είναι 12. Κάθε ομάδα δικαιούται τρεις ξένους ενώ υπάρχει απεριόριστος αριθμός αλλαγών. Είναι μια… κακή συνήθεια των ομάδων να κάνουν συνεχείς αλλαγές στο ρόστερ και να μην δίνουν πίστωση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βγει η χημεία στο γήπεδο. Η δική μας φιλοσοφία είναι διαφορετική. Προσπαθούμε να εξαντλούμε τις πιθανότητες ώστε οι παίκτες μας να βγάζουν αυτό που μπορούν μέσα στο γήπεδο. Κατά τα άλλα, οι πρώτες οκτώ ομάδες συμμετέχουν στα playoffs με ένα μοντέλο παρόμοιο με το δικό μας. Ακολουθεί το Final 4 με χιαστί παιχνίδια (1ος – 4ος, 2ος – 3ος) στα ημιτελικά σε σειρές best-of-five ενώ ο τίτλος κρίνεται στις τέσσερις νίκες. Υπάρχει επίσης το WABA, το West Asia Basketball Association. Πρόκειται για τα προκριματικά των καλύτερων ομάδων της Μέσης Ανατολής όπου οι τρεις πρώτοι προκρίνονται στο αντίστοιχο Champions League της Ασίας! Η Αλ Ριάντ το κατέκτησε έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια και θα παίξουμε σε αυτή τη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στην Κίνα στις 25 Σεπτεμβρίου».

Πως είναι η κουλτούρα των Λιβανέζων;
«Οι Λιβανέζοι είναι ένας φιλήσυχος λαός, αρκετά ταλαιπωρημένος από τις πολεμικές και τις εμφύλιες συρράξεις αλλά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία ενώ όλοι μιλούν δυο γλώσσες. Έχουν, βέβαια τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες του αραβικού-μουσουλμανικού κόσμου αλλά σε γενικές γραμμές η χώρα είναι πολυπολιτισμική λόγω των προσμίξεων με τους Χριστιανούς που συνιστούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω της γεωγραφικής θέσης που αποτελεί... σταυροδρόμι λαών και εξαιτίας του ότι η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Παράλληλα έρχονται πολλοί φοιτητές για να σπουδάσουν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Λιβάνου».

Πριν ανανεώσεις το συμβόλαιό σου για άλλα δυο χρόνια, μπήκες στη διαδικασία να ψάξεις το ενδεχόμενο επιστροφής σου;
«Προτεραιότητά μου ήταν να δουλέψω σε ένα υγιές και σταθερό εργασιακό περιβάλλον που να μπορώ να είμαι κοντά στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μου. Παρ’ όλα αυτά οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, η συρρίκνωση της αγοράς και το γεγονός ότι πλέον η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, με υποχρέωσαν εκ των πραγμάτων να μείνω εκεί. Είμαι ήδη αρκετά ευχαριστημένος για ό,τι έχω βιώσει μέχρι στιγμής, από τη συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και από τις φιλοδοξίες της ομάδας που ταυτίζονται με τις δικές μου».

Στα της πρώην ομάδας σου, βλέποντας τον Πανιώνιο να κατακτά την άνοδο στην Basket League, μπήκες στη διαδικασία να σκεφτείς ότι άφησες κάτι στη μέση; Ότι θα μπορούσες να είχες πανηγυρίσει εσύ αυτή την επιτυχία;
«Ναι! Σαφώς θα μπορούσα να το κάνω επειδή ακριβώς πιστεύω στις δικές μου δυνατότητες και σε αυτές των συνεργατών και των παικτών μου με τους οποίους μαζί αρχίσαμε εκείνη την προσπάθεια. Υπήρχε ένα πλάνο και ένας σχεδιασμός που είχαν συμφωνηθεί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Β Εθνική. Στη συνέχεια άλλαξαν κάποια δεδομένα όμως αυτή είναι η μοίρα του προπονητή, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά, χάρηκα αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας σχεδιασμός διετίας».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα