Ζούρος: «Η πορεία του Ερυθρού Αστέρα είναι… απλά μαθηματικά»

Ζούρος: «Η πορεία του Ερυθρού Αστέρα είναι… απλά μαθηματικά»
Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα και ο Ηλίας Ζούρος ανέλυσε στο gazzetta.gr το μοντέλο των Σέρβων, εξήγησε ότι ο Τζένκινς είναι τεράστιο εργαλείο και αναφέρθηκε στα αδύνατα σημεία τους.

Ο Ηλίας Ζούρος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπουντούτσνοστ τον περασμένο Νοέμβρη ως αντικαταστάτης του Βλάντο Σκεπάνοβιτς ενώ οδήγησε την ομάδα από το Μαυροβούνιο στην κατάκτηση του κυπέλλου και στα playoffs της Αδριατικής Λίγκας, εκεί όπου η best-of-three ημιτελική σειρά με τον Ερυθρό Αστέρα βρίσκεται στο 1-0 υπέρ των Σέρβων.

Οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τον Ολυμπιακό στην επιβλητική Kombank Arena (22/3, 22:00) και ο 51άχρονος προπονητής ανέλυσε στο gazzetta.gr το παιχνίδι και την αγωνιστική φιλοσοφία του Ερυθρού Αστέρα. Ο Ζούρος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των Σέρβων, σχολίασε την πορεία των ελληνικών ομάδων στην εφετινή EuroLeague κι έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Μπουντούτσνοστ.

«Ο Τζένκινς είναι τεράστιο εργαλείο»

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν διαθέτει τον παίκτη- σταρ και στηρίζεται, ως επί το πλείστον, στο γηγενές στοιχείο όμως διεκδικεί την πρόκρισή του στα playoffs της EuroLeague και είχε ρεκόρ 25-1 στην ΑΒΑ Liga! Τελικά, τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο αποτελεσματικό;

«Να αρχίσουμε από το πιο σημαντικό κομμάτι, πριν αναφερθούμε στους παίκτες. Αυτό, λοιπόν, που επικαλούμαι πάντα σε ό,τι αφορά τον Ερυθρό Αστέρα είναι η σταθερότητα και η οργάνωσή του. Οι διοικούντες ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια κι εμπιστεύτηκαν έναν νέο προπονητή, τον Ντέγιαν Ράντονιτς, μολονότι δεν είχαν ιδιαίτερες επιτυχίες τα πρώτα χρόνια. Συνέχισαν όμως να δουλεύουν και να χτίζουν πάνω στην ίδια φιλοσοφία, επομένως ήταν φυσιολογικό να έλθουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα.

Δεν θα συμφωνήσω, όμως, ότι δεν υπάρχει παίκτης-σταρ αφού ο Τζένκινς είναι τεράστιο εργαλείο! Είναι καταπληκτικός στην άμυνα και… παρασύρει τους συμπαίκτες του να δουλεύουν στο ίδιο επίπεδο με εκείνον. Ο Ουότερς είναι ποιοτικός και μπορεί να βοηθήσει επιθετικά ενώ ο Τόμπσον αποκτήθηκε για να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στη ρακέτα. Η ομάδα, λοιπόν, έχει χτιστεί σωστά με νεαρούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί μαζί και ακολουθούν συγκεκριμένη φιλοσοφία που στηρίζεται στην άμυνα. Πρέπει, επίσης, να γίνει ειδική αναφορά στη θυγατρική ομάδα του Ερυθρού Αστέρα, τη Ζελέζνικ η οποία μάλιστα συμμετέχει στην ABA Liga και διαθέτει πολλά ταλέντα που δουλεύουν και παρακολουθούνται από την πρώτη ομάδα, προετοιμάζοντας έτσι τους παίκτες που θα αγωνιστούν στο πιο υψηλό επίπεδο».

Η περίπτωση του Ερυθρού Αστέρα, μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί και παίζει καλό μπάσκετ με χαμηλό μπάτζετ και, κυρίως, νεαρούς γηγενείς παίκτες είναι η εξαίρεση στον κανόνα ή το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες;

«Μα, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει εφαρμοστεί ήδη στην Ελλάδα! Οι δυο ομάδες μας που συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν στην EuroLeague, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, έκαναν ακριβώς αυτό τα προηγούμενα χρόνια: Δούλεψαν αρκετά με Έλληνες παίκτες που μπήκαν στα βαθιά αρκετά μικροί, αποτελώντας τη βάση και τον κορμό των συλλόγων τους παράλληλα με κάποιες σωστές επιλογές ξένων που απογείωσαν την καριέρα τους εδώ. Έτσι λοιπόν, το συγκεκριμένο παράδειγμα εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία από τις ομάδες μας που διεκδίκησαν και κατέκτησαν τίτλους. Όποιος βιάζεται για το αποτέλεσμα, δεν θα το έχει. Όταν, όμως ο οργανισμός εμπιστεύεται τον προπονητή του και παρουσιάζει διάρκεια και συνέπεια, θα έλθουν και τα αποτελέσματα. Είναι απλά… μαθηματικά».

«Τα ψηλά σχήματα και η κοινή φιλοσοφία»

Ποιο είναι, λοιπόν, το αγωνιστικό στιλ του Ερυθρού Αστέρα και η προπονητική φιλοσοφία του Ντέγιαν Ράντονιτς;

«Κατ' αρχάς, o Στέφαν Γιόβιτς, έχει πρόβλημα στη μέση και λογικά δεν θα αγωνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Αστέρας διαθέτει τρεις εξαιρετικούς παίκτες στο κομμάτι της δημιουργίας: Τον Τζένκινς, τον Ουόλτερς και τον Γιόβιτς ενώ υπάρχει και ο Γκούντουριτς που παίζει, μεν, στο "3" όμως είναι και δημιουργός, εκτός από εκτελεστής. Στους ψηλούς η μπάλα ακουμπάει πολύ στον Κούζμιτς, ο οποίος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ως ένα ψηλό κορμί, που παίζει καλή άμυνα ενώ στην επίθεση παίρνει ριμπάουντ και προσπαθεί να εκτελέσει κοντά στο καλάθι. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα που στηρίζεται στο κομμάτι της άμυνας για να σκοράρει στο ανοιχτό γήπεδο. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο παιχνίδι τους είναι ο Μάρκο Σιμόνοβιτς, ένας πολύ καλός σκόρερ ειδικά αν βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση μέσα στο παιχνίδι. Με εμάς… ζεστάθηκε και πέτυχε 18 πόντους!


Παράλληλα ο κόουτς Ράντονιτς έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ψηλά σχήματα αφού μαζί με τον Τζένκινς, ο Γκούντουριτς και ο Ντάνγκουμπιτς που είναι ψηλά παιδιά μπορούν να παίξουν στο "2"-"3", πλαισιώνοντας τους Μίτροβιτς και Κούζμιτς στην πεντάδα. Γενικώς, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα καλό και ποιοτικό ρόστερ σε ύψος, ταχύτητα και άμυνα. Θα έλεγα ότι ο Ερυθρός Αστέρας έχει την ίδια φιλοσοφία με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι σκληρή ομάδα που αρέσκεται να παίζει καλή άμυνα και μέσω αυτής να κερδίσει το πλεονέκτημα, κάτι που επιδιώκουν να κάνουν οι Σέρβοι, που επίσης στηρίζουν πολλά στην έδρα τους».

«Οι αδυναμίες του Ερυθρού Αστέρα»

Πάμε και στα μειονεκτήματα. Που μπορεί να «χτυπήσει» ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης (22/3) στην Kombank Arena;

«Σίγουρα υπάρχουν ατομικά μειονεκτήματα και καταστάσεις που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Ο Μάρκο Σιμόνοβιτς, για παράδειγμα, είναι καλός επιθετικά αλλά όχι τόσο αποτελεσματικός στην άμυνα. Το pick-n-roll παιχνίδι, όταν γίνεται με σωστές αποστάσεις και γρήγορη μεταφορά της μπάλας, τους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα διότι μπαίνουν σε κατάσταση περιστροφών. O Λάζιτς είναι ένας πολύ καλός αμυντικός. Δεν είναι δημιουργός, είναι σουτέρ. Αν βρει ρυθμό ή βρεθεί αφύλακτος, μπορεί να κάνει ζημιά. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια θέματα και κομμάτια που μπορεί να "χτυπήσει" οποιαδήποτε ομάδα, πόσω μάλλον ο Ολυμπιακός που διαθέτει ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες».

Πως κρίνετε μέχρι στιγμής την πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην EuroLeague, λίγο πριν από την έναρξη των playoffs;

«Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει μια συνέπεια ενώ οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του έγιναν έπειτα από τραυματισμούς και καταστάσεις ανάγκης. Είναι μια ομάδα που έχει "χημεία", γνωρίζει τι θέλει στο παρκέ και οι παίκτες της είναι μπαρουτοκαπνισμένοι, επομένως η πορεία και τα αποτελέσματά του είναι φυσιολογικά. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αν είναι υγιείς και συνεχίσουν σε αυτό τον ρυθμό, μπορούν να φτάσουν ψηλά. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη πλευρά, είχε αλλαγή προπονητή και διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ ενώ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Παράλληλα παρουσίασε κάποια σκαμπανεβάσματα μέσα στη χρονιά και προσπάθησε να μπει σε μια λογική του να βρουν "χημεία" οι παίκτες μεταξύ τους. Στην έδρα του παρουσιάζεται πολύ δυνατός και αυτό είναι σημαντικό όταν έλθουν τα ματς των playoffs. Αν και εφόσον οι παίκτες του είναι συγκεντρωμένοι και υγιείς, θα έχει τύχη για να προχωρήσει».

«Κερδίσαμε τον σεβασμό των αντιπάλων μας»

Κλείνοντας, ο 51άχρονος προπονητής έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της ομάδας του: «Ο απολογισμός είναι θετικός, από τη στιγμή που η ομάδα μας απέκτησε ταυτότητα. Τα σχόλια του Ντέγιαν Ράντονιτς για την Μπουντούτσνοστ επιβεβαιώνουν ότι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό σοβαρών αντιπάλων όπως ο Ερυθρός Αστέρας που διεκδικεί τη συμμετοχή του στα προημιτελικά της EuroLeague. Αντιμετωπίσαμε τραυματισμούς και απουσίες όμως κατακτήσαμε το κύπελλο και προκριθήκαμε στα ημιτελικά της ABA Liga. Είναι πολύ δύσκολο για έναν προπονητή να αναλαμβάνει μια ομάδα στα μέσα της χρονιάς, από τη στιγμή που ενδεχομένως δεν έχει χτιστεί όπως θα ήθελε. Σε κάθε περίπτωση, είμαι ικανοποιημένος από τη γενική εικόνα κι ελπίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στην ημιτελική σειρά με τον Αστέρα, γνωρίζοντας ότι έχουμε δύσκολη αποστολή. Θα παλέψουμε μέχρι να τελειώσει αυτή η σειρά, δείχνοντας σεβασμό και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια».