Βεζένκοφ και Ντόντσιτς υποψήφιοι για «ανερχόμενα αστέρια» στην Euroleague!

Κάτια Πετροπούλου
Βεζένκοφ και Ντόντσιτς υποψήφιοι για «ανερχόμενα αστέρια» στην Euroleague!
Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Λούκα Ντόντσιτς είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για να κατακτήσουν το Rising Star Trophy της Euroleague. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι παίκτες.

Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αστέρες του ευρωπαϊκού μπάσκετ που τραβούν τα βλέμματα πάνω τους στην Euroleague με όσα κάνουν, αλλά και οι... μικροί, οι οποίοι ξεκινούν με όνειρα και φιλοδοξίες, έχοντας ως στόχο την καθιέρωση.

Έτσι, λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, και φέτος η διοργανώτρια αρχή θα απονείμει στον καλύτερο ανερχόμενο παίκτη το βραβείο του Rising Star, στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Σε εκείνον, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, κάνει «θαύματα» στο παρκέ και αναμένεται να αφήσει έντονο το στίγμα του στο μέλλον.

Η Euroleague ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες, ανάμεσα τους και ο «δικός μας», Αλέξανδρος (Σάσα) Βεζένκοφ.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι:

Αλέξανδρος Βεζένκοφ (Μπαρτσελόνα): Η πορεία του στη διοργάνωση είναι σταθερά ανοδική. Έχει το τρίτο καλύτερο ποσοστό τριπόντων στην Euroleague (52.4%) και όγδοο στα δίποντα (66.7%), ενώ για έναν παίκτη του ύψους του - ακόμα και ψηλότερο - έχει πολύ καλό ποσοστό από τη γραμμή των βολών (85.7%). Σε περίπου 18 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, έχει 7.3 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

Λούκα Ντόντσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης): Ο... εκκολαπτόμενος Γιουλ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με αυτά που κάνει στα παρκέ και τρελαίνει κόσμο, αφού είναι μόλις 17! Ο Σλοβένος γκαρντ έχει ήδη τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο του MVP (ενάντια σε Μακάμπι και Μπάμπεργκ) κι έγινε ο νεότερος που έχει πάρει αυτόν τον τίτλο στο θεσμό. Βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε τοπ σκόρερς της Ρεάλ, με 8.5 πόντους ανά αγώνα, ενώ έχει και 4.2 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Άντε Ζίζιτς (Νταρουσάφακα): Ο Κροάτης σέντερ μπορεί να ήρθε τέλη Δεκεμβρίου στην Νταρουσάφακα, αλλά δείχνει να έχει προσαρμοστεί απόλυτα και αρκετές φορές έχει... ξελασπώσει την ομάδα του. Έχει παίξει μόλις σε 8 παιχνίδια στη διοργάνωση και τα ποσοστά του «μιλούν» από μόνα τους: 10.3 πόντοι και 7.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μάλιστα, τα 18 ριμπάουντ που πήρε κόντρα στην Εφές, την 18η αγωνιστική, είναι τα περισσότερα που έχει μαζέψει ποτέ ένας παίκτης στη φετινή διοργάνωση.

Τσεντί Οσμάν (Αναντολού Εφές): Ο 21χρονος γκαρντ/φόργουορντ ήταν φιναλίστ του βραβείου πέρυσι, όταν ακόμα δεν ξεκινούσε καλά καλά στην πεντάδα. Φέτος έχει πάρει μεγαλυτερο ρόλο στην Εφές, αποτελεί τον καλύτερο «εκτελεστή» της στα τρίποντα (42.9%) και έχει την ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις, όταν βγαίνει στον αιφνιδιασμό. Κατά μέσο όρο έχει 7.7 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ στο ματς με τον Ολυμπιακό έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (22).

Μάρκο Γκούντουριτς (Ερυθρός Αστέρας): Ο Σέρβος γκαρντ/φόργουορντ πέρυσι τερμάτισε στην 4η θέση για το Rising Star Trophy, ενώ λογίζεται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς για την ηλικία του. Στη φετινή διοργάνωση έχει κατά μέσο όρο 7.1 πόντους, 2.1 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ, σε περίπου 19 λεπτά αγώνα. Μάλιστα, «μπήκε» πολύ δυναμικά στο θεσμό, αφού μόλις στην 3η αγωνιστική έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (21), ασίστ (5) και στο σύστημα αξιολόγησης (30β.), ενάντια στην Μπαρτσελόνα.