Καμπερίδης: «Ο Γιάννης δεν περιγράφεται με λόγια»!

Κάτια Πετροπούλου
Καμπερίδης: «Ο Γιάννης δεν περιγράφεται με λόγια»!

bet365

Ο Μιχάλης Καμπερίδης μίλησε στο gazzetta.gr για τη δεύτερη σεζόν του στο Ρέθυμνο και για την βαθιά φιλία που έχει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι», λέει ο θυμόσοφος λαός, και αυτό ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Μιχάλη Καμπερίδη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η συνύπαρξή τους στο Φιλαθλητικό το 2012 ήταν η αιτία για να αρχίσει αυτή η βαθιά φιλία, η οποία έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα, και μάλλον φαίνεται πως θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη.

Μετρημένοι και οι δύο, ταπεινοί, στηρίζουν ο ένας τον άλλον στα εύκολα και τα δύσκολα, αλλά το καλύτερο είναι πως χαίρονται ο ένας με τις επιτυχίες του άλλου.

Ο 22χρονος φόργουορντ, που αγωνίζεται δανεικός στο Ρέθυμνο από την ΑΕΚ, μίλησε στο gazzetta.gr για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον «Greek Freak», αλλά και για τη σεζόν που διανύει στην κρητική ομάδα, μετά το σοβαρό τραυματισμό που είχε την προηγούμενη χρονιά, ο οποίος τον άφησε εκτός παρκέ.

«Δεν μας άξιζε η κριτική που δεχθήκαμε»!

Το Ρέθυμνο, μετά από μια μικρή... κρίση και τέσσερις ήττες στην Basket League (Παναθηναϊκός, Δόξα, Κολοσσός και Άρης) - που είχε ως αποτέλεσμα ο Τόνι Κωνσταντινίδης να αποτελέσει παρελθόν και τη θέση αυτού να πάρει ο Νίκος Βετούλας - βρήκε τον καλό του εαυτό απέναντι στην παλιά ομάδα του νέου του προπονητή, τον Απόλλωνα Πάτρας (71-56). Ο Καμπερίδης είπε γι' αυτό: «Την χρειαζόμασταν πάρα πολύ αυτή τη νίκη. Είχαμε αλλαγές στην ομάδα, έφυγε ο προπονητής και ήρθε ένας νέος. Έπρεπε να αρχίσουμε να αλλάζουμε την νοοτροπία και τον τρόπο παιχνιδιού μας, αλλά κυρίως την άμυνά μας. Μέσα σε 3-4 μέρες έπρεπε να μάθουμε να εφαρμόζουμε αυτά που ήθελε ο νέος προπονητής. Το κάναμε αρκετά καλά αυτό μέχρι ένα σημείο. Κυρίως στο δεύτερο μέρος του αγώνα, που παίξαμε και καλό μπάσκετ. Χρειαζόμασταν κι εμείς κι ο Απόλλωνας τη νίκη, αλλά δείξαμε περισσότερη συγκέντρωση και πήραμε το αποτέλεσμα που τόσο είχαμε ανάγκη».

Σχετικά με την προετοιμασία που τους έκανε ο Βετούλας στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ως... γνώστης του Απόλλωνα, ο νεαρός φόργουορντ υποστήριξε: «Είχαμε πολύ λίγες μέρες μπροστά μας για να προετοιμαστούμε για το ματς. Με το που ήρθε ο κ. Βετούλας ξεκινήσαμε κατευθείαν δουλειά και μάθαμε τους τρόπους που παίζει και αυτά που ήθελε να εφαρμόσουμε. Προσπαθήσαμε, ειδικά στην άμυνα, να αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Αυτό που μας ζήτησε ήταν να ξεχάσουμε τελείως τι έγινε στους προηγούμενους αγώνες και να δείξουμε απόλυτη συγκέντρωση, γιατί έτσι θα ερχόταν η νίκη, όπως κι έγινε».

Το Σάββατο (11/02, 17:00) έρχεται ένα πολύ κρίσιμο ματς με το Λαύριο, στο οποίο οι Κρητικοί θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη βαθμολογική τους θέση. «Είναι πολύ δύσκολο ματς. Το Λαύριο προέρχεται και από μια δύσκολη και σημαντική νίκη μέσα στα Τρίκαλα. Είναι κι αυτοί σε θέση playoff τώρα. Γνωρίζουμε τη δυσκολία και το γεγονός πως παίζει πολύ καλά μέσα στην έδρα του» ανέφερε ο Καμπερίδης και συνέχισε, όσον αφορά την κριτική που δέχθηκε η ομάδα του τον τελευταίο καιρό: «Ελπίζω να φύγουμε νικητές από εκεί, γιατί ειλικρινά έχουμε δουλέψει πάρα πολύ όλη την εβδομάδα και θεωρώ πως δεν μας αξίζει όλη αυτή η κριτική που δεχθήκαμε τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ήττες που κάναμε. Δεν είμαστε μια ομάδα που απλά θα κοιτάξει να μπει στα playoffs. Βρισκόμαστε εκεί τώρα, και πρέπει να πάμε ψηλότερα και να δείξουμε σε όλους πως αυτές οι επιτυχίες που κάναμε στην αρχή του πρωταθλήματος δεν ήταν τυχαίες. Από εμάς εξαρτάται να το κάνουμε αυτό. Είναι κρίμα όλο αυτό που έγινε, γιατί θα μπορούσαμε να ήμασταν σε καλύτερη θέση. Μας στεναχώρησαν τα αρνητικά αποτελέσματα. Αλλά και το πρωτάθλημα φέτος είναι αρκετά δύσκολο και απαιτητικό» και κατέληξε με αισιοδοξία: «Όσο περνούν οι αγωνιστικές θα είμαστε ακόμη καλύτεροι από αυτό που έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Θα βρούμε ξανά τα πατήματά μας και όλα είναι μπροστά μας».

«Ιδανικό μέρος το Ρέθυμνο για έναν αθλητή»!

Η πόλη της Κρήτης είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσει ένας παίκτης και να ασχοληθεί με το άθλημα του, όπως τόνισε ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές. «Το Ρέθυμνο είναι μια πολύ ωραία πόλη! Είναι ένα μέρος που βοηθάει τον αθλητή, όταν έρχεται εδώ να αγωνιστεί. Οι ρυθμοί ζωής εδώ είναι οι κατάλληλες για έναν παίκτη, γιατί μπορεί να παίξει, να ζήσει και να διακριθεί. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές και προσφέρει ηρεμία. Η ομάδα, επίσης, δουλεύει άψογα και πολύ επαγγελματικά. Περνάω πολύ καλά».

«Θέλω να αποδεικνύω στον προπονητή μου πως "είμαι κι εγώ εδώ"»

Πριν από λίγες αγωνιστικές, ο Καμπερίδης έκανε ένα εξαιρετικό ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, καθώς ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του (15π.), ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει νικητής από το «Νίκος Γκάλης», λόγω και της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Ήταν, όμως, έξτρα κίνητρό το γεγονός πως αγωνίστηκε κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα; «Σίγουρα είναι ένα παραπάνω κίνητρο όταν παίζεις ενάντια σε μεγάλες ομάδες. Εκείνη τη χρονική περίοδο δεν κοιτούσα, όμως, αν είναι ο Παναθηναϊκός ή ο οποιοσδήποτε. Ήμουν σε μια καλή περίοδο, ειδικά και μετά τον τραυματισμό που είχα. Κάθε ματς που περνούσε αισθανόμουν όλο και καλύτερα. Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο συμμετοχής, κοιτάω σε κάθε αγώνα που παίζω να αποδείξω στον προπονητή μου πως είμαι κι εγώ εδώ και μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Τα έχω καταφέρει πιστεύω μέχρι ένα σημείο. Έτυχε να ήταν με τον Παναθηναϊκό. Ήμουν σε καλή ημέρα, έβαλα κάποια σουτ. Στην αρχή ήμασταν καλοί, πέσαμε μετά, και ήρθε το αποτέλεσμα που ήρθε, με πολύ μεγάλη διαφορά».

«Ο τραυματισμός μου ανήκει στο παρελθόν»!

Στις 17 Οκτωβρίου 2015, στο ματς με τον Κολοσσό Ρόδου, ο νεαρός παίκτης έπεσε άτσαλα στο παρκέ και αποχώρησε υποβασταζόμενος, με τον κόσμο που ήταν στο «Μελίνα Μερκούρη» να τον καταχειροκροτεί. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν καλά, καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού κι έπρεπε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για όλη τη σεζόν. Φέτος, κάνει το restart στη δεύτερη χρονιά που αγωνίζεται δανεικός από την ΑΕΚ στο Ρέθυμνο. Κάνει, άραγε, κακές σκέψεις όταν πατάει στο παρκέ;«Ειλικρινά, το έχω ξεπεράσει τελείως πλέον το θέμα του τραυμτισμού. Με βοήθησε πολύ και η ομάδα σε αυτό. Δεν κάνω καθόλου τέτοιες σκέψεις όταν πατάω στο παρκέ και αγωνίζομαι. Το έχω αφήσει πίσω μου. Ανήκει στο παρελθόν».

Η πιο αστεία ιστορία με τον «ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟ» Γιάννη!

Το 2012 αγωνίστηκε στην Α2 με τη φανέλα του Φιλαθλητικού και τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι, ώστε να βρεθεί στο δρόμο του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και από τότε να αρχίσει μια βαθιά φιλία μεταξύ τους. Ακόμη, έχουν υπάρξει και συμπαίκτες με τις μικρές Εθνικές. Παρά το γεγονός πως δεν βλέπονται πλέον συχνά, μιας και ο Giannis λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα από την Ελλάδα, ελέω των υποχρεώσεων στο ΝΒΑ με τους Μιλγουόκι Μπακς, οι δυο τους έχουν συχνή επικοινωνία, σαν να μην περνάει ούτε μέρα που είναι χώρια.

Ο «Greek Freak», που κάνει πράγματα και θαύματα στον κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που θα αγωνιστεί στο All-Star Game της Νέας Ορλέανης (19/02), με τη φανέλα της Ανατολής. Ο κολλητός του δεν θα μπορούσε να μην χαρεί με την επιτυχία του φίλου του. «Εννοείται πως χάρηκα πάρα πολύ! Είναι πολύ όμορφο κι απίστευτο όλο αυτό. Κι ο Γιάννης δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι έχει καταφέρει στο ΝΒΑ! Αυτό το παιδί, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και καλύτερος, όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και σαν άνθρωπος! Είναι ένα πολύ έξυπνο παιδί και του αξίζει και με το παραπάνω όλο αυτό που ζει»!

Μίλησαν μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ο Γιάννης εξελέγη δεύτερος στην ανατολική περιφέρεια (1.604.463 ψήφους), πίσω μόνο από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, και τί του είπε; «Ναι, μιλήσαμε. Ήταν πολύ χαρούμενος, αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσγειωμένος, όπως είναι πάντα (γέλια)».

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον Γιάννη σαν παίκτη, με αυτά που κάνει στα παρκέ, και σχηματίζει μια γνώμη για εκείνον, σύμφωνα με όσα ακούει. Πώς είναι, όμως, στην καθημερινότητά του, αλλά και σαν φίλος; «Έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και μια καλή φιλία. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ γι' αυτόν... Η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι “προσγειωμένος” με όλα τα γράμματα κεφαλαία, με όλη τη σημασία της λέξης! Είναι ένα πολύ καλό παιδί. Δεν μπορώ να τον περιγράψω με λόγια τι άνθρωπος είναι, αλήθεια»!

Ωστόσο, πριν ο ηγέτης των Μπακς συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του, πέρασε από δύσκολες καταστάσεις με την οικογένειά του στην Ελλάδα, από μικρή ηλικία. Ποτέ, όμως, δεν αναφερόταν σε αυτά. «Δεν τα έλεγε ποτέ. Και άλλος αν ήταν στη θέση του, και δεν ήταν τόσο ταπεινός, όσο αυτός, δεν ξέρω αν θα μιλούσε για το τι περνούσε ο ίδιος και η οικογένειά του. Σίγουρα ο Γιάννης έχει περάσει άσχημα, αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν», είπε ο Καμπερίδης.

Ερωτηθείς για την πιο αστεία ιστορία που έχει ζήσει με τον κολλητό του, ο φόργουορντ του Ρεθύμνου υποστήριξε: «Η πιο αστεία ιστορία που θυμάμαι και με κάνει να γελάω είναι όταν είχαμε τελειώσει από μία πρωινή προπόνηση με τον Φιλαθλητικό. Βρήκαμε ένα τύμπανο της ομάδας στο γήπεδο και αρχίσαμε να παίζουμε μουσική. Τότε, η καθαρίστρια του γηπέδου ξεκίνησε να... χορεύει! (γέλια)». Το «έριξαν» και στο τραγούδι; «Όχι, γιατί τότε θα έφευγε τρέχοντας η καθαρίστρια από το γήπεδο (γέλια)».

«Γι' αυτό ξεχωρίζουν οι Αμερικάνοι σαν λαός»

Το χρονικό διάστημα που ο Καμπερίδης έμεινε εκτός παρκέ, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του, ήταν μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθεί τον καλό του φίλο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και να μείνει εκεί για κάποιους μήνες, κάνοντας ταυτόχρονα και την αποθεραπεία του. Ο ίδιος μίλησε για τις εντυπώσεις του.

«Υπήρχαν αρκετά θετικά στοιχεία που παρατήρησα, όσο διάστημα έμεινα εκεί. Ο τρόπος και η νοοτροπία που έχουν στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκτός από τον τρόπο που δουλεύουν, έχουν και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Είναι πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό και το μπάσκετ, κι αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν σαν λαός. Είχα το χώρο και το ελεύθερο στις εγκαταστάσεις των Μπακς, για να δουλέψω πάνω στο πόδι μου. Με βοήθησε σε σημαντικό βαθμό αυτό, όσον αφορά τον τραυματισμό μου».

«Θα ήθελα να βρεθώ ξανά στην Ισπανία»

Το 2015, ο Καμπερίδης δόθηκε δανεικός από την ΑΕΚ στην ισπανική Πένιας Ουέσκα και είχε την ευκαιρία να ζήσει την εμπειρία του εξωτερικού. Το διάστημα παραμονής του εκεί ήταν ευχάριστο και θα ήθελε να αγωνιστεί κάποια στιγμή ξανά στην Ισπανία.

«Θα ήθελα να βρεθώ κάποια στιγμή να βρεθώ στο εξωτερικό, αλλά θέλει πολλή κουβέντα αυτό. Στην Ισπανία πέρασα πάρα πολύ καλά και από τον τρόπο που μου φέρθηκαν κι έμεινα ευχαριστημένος και από το μπάσκετ. Είναι μια χώρα από τις καλύτερες τόσο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως στο μπάσκετ. Είναι λίγο δύσκολα να συνηθίσεις μόνο, γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος ζωής, έχει μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα. Αλλά θα ήθελα να βρεθώ ξανά εκεί».

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα