ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 79-95 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε 79-95 (vid)
Η Φενέρμπαχτσε πήρε γλυκιά εκδίκηση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τον χαμένο τελικό της περσινής Euroleague. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, οι Τούρκοι επικράτησαν με 79-95 με τον Μπόμπι Ντίξον να σημειώνει 12 πόντους στο έξτρα πεντάλεπτο.

Η πρώτη περίοδος ανήκε ολοκληρωτικά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι κυριάρχησαν μέσα από την πιεστική άμυνά τους, ανάγκασαν τη Φενέρμπαχτσε να κινηθεί εκτός ρακέτας και να υποπέσει σε τέσσερα λάθη. Χτυπώντας μάλιστα στο transition, κερδίζοντας φάουλ και ευστοχώντας από τη γραμμή των βολών έκαναν 12-0 σερί, προηγήθηκαν με 20-9 (8:30), ενώ το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 23-13.

Ένα έμμεσο τρίποντο από τον Κάιλ Χάινς επέβαλλε τη μέγιστη διαφορά (26-13) στις αρχές της δεύτερης περιόδου, ενώ εκτός της απόστασης η Φενέρμπαχτσε είχε να διαχειριστεί και τα προβλήματα των παικτών της με φάουλ, με σπουδαιότερο αυτό του Κώστα Σλούκα ο οποίος χρεώθηκε με τρία φάουλ.

Η αλλαγή σχήματος με τον Μαχμούτογλου στη θέση «2», τον Κάλινιτς στη θέση «3» και τον Γιούντο στο «5» έκανε πιο ευέλικτη την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Κυρίως όμως έγινε πιο επιθετική στην άμυνα. Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με επιμέρους σκορ 2-14 διότι βρήκαν τρόπους να χτυπήσουν και μέσα από τη ρακέτα και μείωσαν σε 28-27 (15’). Εκεί η ΤΣΣΚΑ βασίστηκε στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και κυρίως στην μπασκετική οξυδέρκεια των Τεόντοσιτς, Χριάπα. Αυτοί έδωσαν έτοιμα καλάθια στους Τζάκσον, Κουρμπάνοφ, Όγκουστιν και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ 41-36.

Βάζοντας στην εξίσωση και τα τρίποντα, οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον έλεγχο του αγώνα στα μισά του τρίτου δεκάλεπτου (55-44) με τον Μίλος Τεόντοσιτς να επιβεβαιώνει τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου ηγέτη αυτής της ομάδας. Όταν όμως χρειάστηκε να καθίσει στον πάγκο για να πάρει ανάσες… ήρθε το χάος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ περιορίστηκε στους τέσσερις πόντους σε πέντε αγωνιστικά λεπτά. Η δε Φενέρμπαχτσε έβαλε λογική στο παιχνίδι της αλλά και την μπάλα στο καλάθι. Με τρίποντο του Μπόμπι Ντίξον ολοκλήρωσε επιμέρους σκορ 4-13 και μείωσε σε 59-58 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Η αντεπίθεση της Φενέρμπαχτσε συνεχίστηκε και στο πρώτο πεντάλεπτο της τελευταίας περιόδου καθώς προηγήθηκε έως και με διαφορά τεσσάρων πόντων (62-66, 35’). Η ΤΣΣΚΑ απάντησε με 7-0 σερί (69-66, 37’) αλλά η «Φενέρ» αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει καθώς ξαναπήρε το προβάδισμα (69-70). Τα τελευταία δύο λεπτά ήταν συγκλονιστικά. Το τρίποντο του Κουρμπάνοφ (75-72) 27 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε έβαλε την ΤΣΣΚΑ σε θέση οδηγού. Εκεί ο Ντίξον βρήκε ανοιχτό διάδρομο, εκμεταλλεύτηκε και την απερισκεψία του Όγκουστιν που του έδωσε αχρείαστο φάουλ και με έμμεσο τρίποντο (75-75) έστειλε τον αγώνα στην παράταση, καθώς η επιλογή του Τεόντοσιτς στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας όπου σούταρε από τα εννιά μέτρα αποδείχθηκε κακή.

Η παράταση… τελείωσε νωρίς. Για την ακρίβεια, ένα λεπτό. Τόσο χρειάστηκε η Φενέρμπαχτσε για να ξεφύγει με 75-82. Τυπικά, οι τίτλο0ι τέλους έπεσαν όταν η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των έντεκα πόντων (77-88, 43’).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Φενέρμπαχτσε άντεξε στους κραδασμούς και επέστρεψε τρεις φορές στο παιχνίδι δείχνοντας προσωπικότητα και αυταπάρνηση. Στην παράταση είδε τον Μπόμπι Ντίξον να κάνει εκπληκτικά πράγματα καθώς σημείωσε 12 πόντους!

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιούντο πραγματοποίησε μία από τις πιο πειστικές εμφανίσεις του στην Euroleague καθώς κυριάρχησε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μεταξύ άλλων μοίρασε και πέντε τάπες.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκολα Κάλινιτς κράτησε τη Φενέρμπαχτσε στο πρώτο ημίχρονο με διαδοχικούς πόντους. Τελείωσε τον αγώνα με 13 πόντους και πολλές καλές άμυνες.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Φριντζόν και Φρίλαντ έχουν δικαιολογία γιατί αγωνίστηκαν λιγότερο από δέκα λεπτά. Ωστόσο, οι Χίγκινς και Χάινς «εξαφανίστηκαν» στο παρκέ. Ειδικά ο δεύτερος ο οποίος με εξαίρεση μία φάση, έχασε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Για τη Φενέρμπαχτσε, ο Κώστας Σλούκας ήταν εκτός ρυθμού, ενώ ο Λουίτζι Ντατόμε με εξαίρεση δύο αγωνιστικά λεπτά δεν ήταν χρήσιμος για την ομάδα του.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το πρώτο λεπτό της παράτασης. Η Φενέρμπαχτσε άρχισε με 7-0 σερί και δεν κοίταξε πίσω της.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπορεί να ξεχάσει αυτά που έκανε στην παράταση. Η δε Φενέρμπαχτσε τον τρόπο παιχνιδιού της στην πρώτη περίοδο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας όπου ο Όγκουστιν έδωσε την ευκαιρία στον Ντίξον να σημειώσει έμμεσο τρίποντο και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 41-36, 59-58, 75-75, 79-95