Για πρώτη φορά ο κόσμος στο πλευρό της!

Φώτης Καρακούσης
Για πρώτη φορά ο κόσμος στο πλευρό της!
Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την Κυβέρνηση που για πρώτη φορά έχει βγάλει στους δρόμους τον κόσμο για να της συμπαρασταθεί. Ένας κόσμος που ελπίζει και το δείχνει...

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις και δεν λέμε τις σημερινές στο Eurogroup αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, μιας και είναι δεδομένο πως αυτός ο... πόλεμος θα έχει πολλές και ομηρικές... μάχες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τελικά η Κυβέρνηση τα καταφέρει και πετύχει αυτό που εδώ και πολλά χρόνια φάνταζε απίθανο, να βάλει δηλαδή δύσκολα στην Τρόικα και να δείξει πως αυτή εδώ η χώρα δεν μπορεί να γίνει έρμαιο κανενός.

Ένα όμως πράγμα το ξέρουμε και είναι δεδομένο. Ξέρουμε πως αυτή η Κυβέρνηση, είναι η μοναδική εδώ και πολλές δεκαετίες, που έχει τον κόσμο μαζί της. Έναν κόσμο που κατεβαίνει στους δρόμους για να συμπαρασταθεί στον Τσίπρα, στον Βαρουφάκη και σε όλους τους Υπουργούς που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Και λέμε ακατόρθωτο γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή η προσπάθεια θα πολεμηθεί όσο καμία άλλη και θα πολεμηθεί τόσο εκτός, όσο και εντός συνόρων. Εκτός γιατί είναι σίγουρο πως ούτε την Γερμανία, ούτε την Γαλλία τις συμφέρει να πετύχει αυτό που πάει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δε τις συμφέρει γιατί αν τα καταφέρουν, το ίδιο θα γίνει με την Πορτογαλία, με την Ιρλανδία και με όποια άλλη χώρα βρίσκεται μια ανάσα από την καταστροφή λόγω της Τρόικας και τα περίφημα προγράμματα στήριξης.

Επίσης και εντός συνόρων υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν όλο αυτό το εγχείρημα να πετύχει. Για την ακρίβεια όχι πολλοί, αλλά σίγουρα εξαιρετικά δυνατοί. Είναι αυτοί που είτε λέγονται καναλάρχες και φοβούνται για το τι μέλλει γενέσθαι με τις άδειες τους, είτε επιχειρηματίες που τρέμουν στην ιδέα πως πλέον θα πρέπει να πληρώνουν και αυτοί στο κράτος όσα τους αναλογούν, την στιγμή που για πολλά χρόνια δεν έδιναν τίποτα ή έστω έδιναν ελάχιστα.

Για τους δύο αυτούς σημαντικούς λόγους (και πολλούς ακόμα), τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι και δεν θα είναι και στο προσεχές μέλλον. Όμως όπως προαναφέραμε αυτή η Κυβέρνηση έχει κάτι που δεν είχε καμία, έχει μαζί της τον λαό. Και τον έχει γιατί ο απλός κόσμος βλέπει πως υπάρχει ελπίδα, πως για πρώτη φορά αυτοί που ψήφισε, κάνουν ακριβώς αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν. Ναι είναι λογικό κάποια στιγμή να κάνουν και λίγο πίσω, αυτό συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση, γιατί πολύ απλά και οι απέναντι δεν γίνεται να τα δεχθούν όλα. Όμως φαίνεται ξεκάθαρα πως η πολιτική που θα χαραχθεί, θα είναι αυτή που τόνιζαν προεκλογικά.

Και αυτό αρέσει στον κόσμο, τον γεμίζει ελπίδα, του δίνει όραμα να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει υπέρ της Κυβέρνησης. Και δεν το κάνει μόνο στην Αθήνα, το κάνει σε όλες τις πόλεις της χώρας, το κάνει στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, το κάνει παντού, θέλοντας να πει ξεκάθαρα σε όσους πριν λίγες μέρες ψήφισε πως «είμαστε μαζί σας, Κάντε πράξη τα όσα λέγατε και μην φοβάστε τίποτα». Πραγματικά αυτές οι συγκεντρώσεις είναι το μεγαλύτερο στήριγμα στην Κυβέρνηση, αλλά από την άλλη τους γεμίζει και με ευθύνες. Ευθύνες που έτσι και αλλιώς ήταν μεγάλες, αλλά πλέον γίνονται μεγαλύτερες.

Ευχή όλων μας είναι αυτός ο... πόλεμος να κερδηθεί, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει αυτή η ταλαίπωρη χώρα να ανασάνει. Μέχρι τώρα οι πρώτες... μάχες έχουν δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουν βγάλει στους δρόμους τον κόσμο, με ακόμα πιο δυναμική συνέχεια όλα θα πάνε καλά...

ΥΓ: Ναι είναι νέα, ναι είναι άπειρη, ναι πολλοί θα ήθελαν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την θέση του Προέδρου της Βουλής, αλλά όπως και να το κάνουμε η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αρχίσει με το καλημέρα να κερδίζει τον κόσμο και γίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους να κάτσει κάποιος να δει από την τηλεόραση την συνεδρίαση της Βουλής.

ΥΓ1: Κανείς δεν λέει πως τα πράγματα δεν είναι δύσκολα. Όμως αν τελικά αυτή η Κυβέρνηση πετύχει δύο πράγματα θα σημαίνουν: Πως είτε οι προηγούμενες είχαν άχρηστους ανθρώπους, είτε δεν ήθελαν να βρουν την λύση. Και πραγματικά δεν ξέρουμε ποιο από τα δύο είναι το πιο άσχημο...