Ο άθεος κι αυτός που μιλάει με το Θεό...

Χρήστος Σταθόπουλος
Ο άθεος κι αυτός που μιλάει με το Θεό...
Ο Χρήστος Σταθόπουλος γράφει για το ρόλο της Εκκλησίας στην πολιτική ζωή.

Η Ελλάδα είναι μια βαθιά θρησκευόμενη χώρα και οι Ελληνες έχουν το Θεό για σωτήρα, για τη δύναμη εκείνη που θα ακουμπήσουν στη δύσκολη στιγμή, για το διάλογο που θα ανοίξουν μαζί του όταν θέλουν να πάνε όλα καλά, να περάσει μια ζόρικη κατάσταση κλπ, κλπ.

Αυτά τα ξέρουμε κι αυτό το γνωρίζουν και οι πολιτικοί μας, που δεν τολμούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κοιτάζουν όλο και με μεγαλύτερη συμπάθεια τη δεξαμενή της θρησκείας, από όπου θα αντλήσουν ψηφοφόρους. Αποδείχθηκε περίτρανα με την επίσκεψη Τσίπρα στο Αγιο Όρος. Φυσικά και προσκλήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτεσης και ίσως να μη μπορούσε ή να μην ήταν ευγενικό από μέρους του να αρνηθεί την παρουσία του στο "σπίτι του Θεού". Λίγο με ενδιαφέρει αυτό και ακόμα πιο λίγο με νοιάζει αν ο Αλέξης πιστεύει, αν κατεβάζει γαμωπαναγίες πρωί-μεσημέρι-βράδυ, ή για ποιους λόγους δεν παντρεύεται και δε βαφτίζει τα παιδιά του. Ελεύθεροι είμαστε, Ιράκ, Ιράν, τζιχαντιστές δεν είμαστε, οπότε ας κάνει ό,τι γουστάρει στην ιδιωτική του ζωή.

Αυτό που έχει καταντήσει αηδία, κατά τη γνώμη μου, είναι η σημασία και ο ρόλος που δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στα της θρησκείας, αλλά και ο κόσμος, με το σανό που τρώει κάθε φορά όταν δει άνθρωπο να σταυροκοπιέται ή να μη μπαίνει σε ναό. Δεν μπορώ να δεχτώ την επίθεση στον Τσίπρα επειδή πήγε στα μοναστήρια της Χαλκιδικής. Ούτε, όμως, και να καταλάβω το σκεπτικό του που βρέθηκε εκεί, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει απορρίψει όλο αυτό το έργο. Επίσης, δεν μπορώ να αντιληφθώ, πώς ο Σαμαράς είχε κάνει εκείνη την αξέχαστη δήλωση ότι μίλησε με το Θεό. Φυσικά, δεν κατανοώ σε καμία των περιπτώσεων τον μη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Η Εκκλησία, άλλωστε, κινείται αυτόνομα. Δεν ρωτάει πού θα σηκώσει ναό, πώς θα τον σηκώσει και γενικά είναι ένας 100% ανεξάρτητος φορέας, οργανισμός, ας τον πει ο καθένας όπως θέλει.

Εν κατακλείδι, αυτό που με σπάει και με χαλάει, είναι η "εμπλοκή" των Θείων στην πολιτική ζωή. Διότι θρήσκος και με οικονομική πολιτική σαν κι αυτή που ασκείται, δεν παίζει. Όπως δεν παίζει να μην αναγωρίζεις εικόνες, άγια και τίμια ξύλα ενώ μένεις μόνος στο... holy room. Οι ΚΚέδες, τουλάχιστον, τα αποφεύγουν αυτά όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως για την ψήφο όχι μιλάμε με το Θεό, αλλά λέμε στον κοσμάκη πως με εντολή Σαμαρά η Παναγία θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Και πως -για τα ψηφαλάκια πάλι- όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ.

Follow me: ChrisStatho