Ο κίνδυνος της εύκολης ανάγνωσης της ήττας από τους διεθνείς και ο ρόλος του Σάντος

Ο κίνδυνος της εύκολης ανάγνωσης της ήττας από τους διεθνείς και ο ρόλος του Σάντος

Ο κίνδυνος της εύκολης ανάγνωσης της ήττας από τους διεθνείς και ο ρόλος του Σάντος

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τη βαριά ήττα από την Κολομβία, τι έφταιξε στην Εθνική, αλλά και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Θα τρόμαξαν πολλούς οι τοποθετήσεις κάποιων διεθνών μας, μετά τη βαριά ήττα από την Κολομβία. Ο Σάντος, λίγο μετά προσγείωσε τους ιπτάμενους-στα λόγια- διεθνείς, που απλοποίησαν το 3-0 στην πρεμιέρα μας του Μουντιάλ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Θέλετε δύο-τρεις εύκολες λαικές δικαιολογίες για την ήττα της Εθνικής ομάδας;

«Ηταν τυχερή η Κολομβία. Θα έπρεπε να γράφεται Κωλομβία. Ας έμπαινε γκολ η φάση με το δοκάρι του Γκέκα και θα τα λέγαμε...»

«Μας ευχήθηκε καλή επιτυχία ο Μητσοτάκης» και άλλα πολλά τέτοια, που αναλόγως μάλιστα οπαδικής προτίμησης οι δικαιολογίες και το φταίξιμο μπορεί να πέσει στους παίκτες του Ολυμπιακού (Μανωλά, Χολέβας κ.α.) ή του ΠΑΟΚ κλπ κλπ

Τι μιζέρια!

Αυτά πάντα υπήρχαν στην Εθνική ομάδα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ωστόσο αυτό που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ένα είδος καλής ηχομόνωσης σε κάτι τέτοια... Ποτέ δεν περνούσαν μέσα στην Εθνική ομάδα. Δεν τα άφηναν οι διεθνείς, η ομοσπονδία και η τεχνική ηγεσία να περάσουν. Γιατί, κάτι τέτοια φθείρουν την ομάδα.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές ωστόσο ήταν και οι πιό σκληροί κριτές της ομάδας, αψηφώντας τι έλεγε ο κόσμος. Και μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης: αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο από όλα δεν είναι η βαριά ήττα από την Κολομβία, αλλά οι δηλώσεις κάποιων διεθνών μας, μετά το 3-0.

Ενδεικτικά και αποσπασματικά για να μην παρεξηγηθούμε: Παπασταθόπουλος: «Σήμερα τα είχαμε όλα»! Τοροσίδης: «Μετά το γκολ η Κολομβία δεν υπήρχε στο γήπεδο»! Κονέ: «Παίξαμε ποδόσφαιρο με μυαλό, χάσαμε στις λεπτομέρειες»! Χρησιμοποίησα θαυμαστικά, αν παρατηρήσατε... Τρόμαξε ακόμη και ο Γιώργος Γεωργιάδης που ήταν στο στούντιο της ΝΕΡΙΤ από τις δηλώσεις των διεθνών! Οι δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποδοσφαιρική δικαιοσύνη με το σκορ στο 3-0» έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, με τον Γεωργιάδη να το επισημαίνει. Σωστά, θα συμπεράνει κανείς: Μα, οι διεθνείς μας ήταν σε άλλο γήπεδο; Ποδόσφαιρο παίζουν πρώτη φορά; Η κατοχή μπάλας ή οι ευκαιρίες σημαίνουν και αυτομάτως ότι θα βγεις νικητής από μία αναμέτρηση;

Μόνον η αυτοκριτική και η κριτική θα σώσει την Εθνική ομάδα και θα τη συνεφέρει για τη συνέχεια του Μουντιάλ. Ασφαλώς, και είχε κάποια καλά διαστήματα η ομάδα, όμως οι λεπτομέρειες, το μυαλό και το ότι δεν υπήρχαν στο γήπεδο οι Κολομβιανοί, δεν ήταν στοιχεία που ανταποκρίνονται στη σκληρή πραγματικότητα. Εκτός, αν θέλουμε να πούμε, τα κάναμε όλα καλά και πάμε σπίτι μας!

Η Εθνική μας ομάδα είχε ευκαιρίες, ωστόσο και σε άλλα παιχνίδια είχε πρόβλημα στο γκολ. Να το παραβλέψουμε;

Οι κενοί χώροι και οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν ρόλο, αφού οι μέσοι της Κολομβίας ανενόχλητοι έφταναν μέχρι την περιοχή μας στις αντεπιθέσεις. Να το παραβλέψουμε;

Υπήρξε έλλειψη φαντασίας στο παιχνίδι της Εθνικής μας για μεγάλο διάστημα, ενώ άργησε να ρισκάρει. Να το παραβλέψουμε;

Η άμυνά μας έκανε λάθη, ενώ υπήρξαν και ατομικά. Δηλαδή αν έπαιζε και ο Φαλκάο, πόσο θα έγραφε το... κοντέρ; Να το παραβλέψουμε;

Η Κολομβία υπερτερούσε σε ταχύτητες και σε δύναμη, είχε πιό ψηλά κορμιά. Να το παραβλέψουμε;

Η Κολομβία του Πέκερμαν ήταν καλά διαβασμένη και είχε μπλοκάρει τον Κατσουράνη να το παραβλέψουμε;

Στόχος δεν είναι να πιάσεις την Εθνική ομάδα και να την χτυπήσεις κάτω σαν το χταπόδι για να μαλακώσει. Στόχος είναι να δουν οι διεθνείς και να επισημάνει ο Σάντος- που επισήμανε και τα θετικά- τι έφταιξε για να το βελτιώσουν στα επόμενα ματς με την Ιαπωνία, μετά πέντε ημέρες και την Ακτή Ελεφαντοστού, ύστερα από δέκα. Για αυτό στάθηκα τόσο στις δηλώσεις κάποιων διεθνών μας, που προφανώς πριν μιλήσουν με τον Σάντος βιάστηκαν να απλοποιήσουν αυτή τη βαριά ήττα. Αντιθέτως, θα έπρεπε να την αναλύσουν, να προβληματιστούν και όχι να ξεστομίζουν χαριτωμενιές! Όπως είπε και ο ομοσπονδιακός προπονητής όταν το κάνεις αυτό είναι σαν να αποφεύγεις την πραγματικότητα και να μην θες να δεις κατάματα την αλήθεια. Να μην θέλεις να δεις ότι ένα κακοκτυπημένο κόρνερ κατέληξε σε γκολ, από λάθη επί λαθών, ότι ο Ιμπάρμπο είχε για κολατσιό στα σπριντ τον Σαλπιγγίδη, ότι οι Κολομβιανοί στόχευσαν στην αριστερή μας πλευρά στις επιθέσεις τους και πολλά άλλα.

Σαφώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Είχαμε πολλά καλά στοιχεία, που πρέπει να κρατήσουμε και κάποια πρέπει να βελτιώσουμε. Φτάνει, να μην παραβλέψουμε την πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν είναι! Αρκεί, οι ικανοί διεθνείς μας να «μιλήσουν», όπως πρέπει στο γήπεδο. Τους πιστεύουμε. Ελλάδα μπορείς!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα