Πύρρος Δήμας: Ο άνθρωπος που... σήκωσε όλη την Ελλάδα! (vids&pics)

Πύρρος Δήμας: Ο άνθρωπος που... σήκωσε όλη την Ελλάδα! (vids&pics)

Ο Πύρρος Δήμας γίνεται σήμερα 45 ετών και το gazzetta.gr τού εύχεται χρόνια πολλά, ευχαριστώντας τον για τα τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια που έχει χαρίσει στην Ελλάδα.

Πύρρος Δήμας: Ο άνθρωπος που... σήκωσε όλη την Ελλάδα! (vids&pics)

Από μικρό παιδί, ο Πύρρος Δήμας... γούσταρε να σηκώνει βάρη. Μόλις στα επτά του καταπιάστηκε με την Άρση Βαρών και δεν άφησε ποτέ αυτό το άθλημα.

Αργότερα, ένα ολόκληρο έθνος κατάλαβε πόσο καλά έκανε και δεν πήρε κάποιον άλλον δρόμο στη ζωή του.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως το Μάρτιο του 2005 βραβεύτηκε στην Πόλη ως ο αθλητής του αιώνα, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Ούτε τυχαίο είναι πως σήμερα του έχει ζητηθεί από τους Αμερικάνους να τους προσφέρει τις γνώσεις του γύρω από το άθλημα.

Ο άνθρωπος που έγινε θρύλος μέσα από τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, τρία χρυσά και ένα χάλκινο γίνεται σήμερα 45 ετών και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτόν είναι να θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του και αναμφισβήτητα τις τέσσερις στιγμές που το... αγόρι του Χρήστου Ιακώβου έκατσε κάτω από την μπάρα καθηλώνοντας κάθε θεατή που είχε την ευλογία να τον παρακολουθήσει από κοντά.

Κάθε Έλληνα, που εκείνη την εποχή εξαιτίας αυτού αλλά και των Κακιασβίλι, Τζελίλη, Σαμπάνη, Κόκκα, Μήτρου, Σπύρου και Λεωνίδη έλεγαν ότι παρακολουθούν Άρση Βαρών.

Το gazzetta.gr κάνει flash back στους τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες του Πύρρου Δήμα. Στα τέσσερα μετάλλιά του.

1992, Βαρκελώνη - Χρυσό στα 82.5 κιλά

Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 82,5 κιλών με επίδοση 370 κιλά (167,5+202,5). Αφησε στη δεύτερη θέση τον Πολωνό Krzysztof Siemion και έτσι στις 31/7 του 1992 ξεκινά η χρυσή εποχή της Άρσης Βαρών.

1996, Ατλάντα - Χρυσό στα 83 κιλά

Και στην Ατλάντα κάνει το ίδιο. Λούζεται από... χρυσό, σηκώνοντας 392,5 κιλά (180+213) στην κατηγορία των 83 κιλών, ενώ τα 213 κιλά στο ζετέ αποτελούν ταυτόχρονα παγκόσμιο ρεκόρ. Σηκώνει τα κιλά, κραυγάζει, το γήπεδο τον αποθεώνει, πετάει την μπάλα και χοροπηδάει σαν μικρό παιδί! 

2000, Σίδνεϊ - Χρυσό στα 85 κιλά

Ούτε ο Μαρκ Χούστερ (2ος), ούτε ο Γκιόργκι Ασανίτζε είναι ικανοί να του κόψουν την πορεία προς την κορυφή. Ο Πύρρος Δήμας ζυγίζει 84.06 κιλά, λιγότερα από κάθε άλλο αντίπαλό του. Σηκώνει συνολικά 390 κιλά και σηκώνει 175 κιλά στο αρασέ και 215 κιλά στο επολέ-ζετέ. Στην τρίτη του προσπάθεια πήγε να σηκώσει και 218 αλλά δεν τα κατάφερε. Ε, και; Από τη 2η προσπάθειά του ήταν... χρυσός. Πανηγυρίζει σα να λέει «εγώ, εγώ». Ε, ναι. Ήταν αυτός, αυτός που ήξερε να σηκώνει βάρη καλύτερα από τον καθένα. Στην ίδια κατηγορία ο Σπύρου είχε πάρει την 7η θέση.

2004, Αθήνα - Χάλκινο στα 85 κιλά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν εκεί που γεννήθηκαν, στην Αθήνα. Ο τρίτος του Σίδνεϊ παίρνει την... εκδίκησή του από τον Πύρρο Δήμα σηκώνοντας 382.5 κιλά, 2.5 παραπάνω από τον Αντρέι Ριμπάκου και 5 από τον Πύρρο Δήμα. Συνολικά ο «Έλληνας Άτλας» σήκωσε 377.5 κιλά στο Ολυμπιακό Στάδιο Άρσης Βαρών στη Νίκαια. Ανεβαίνει στο βάθρο και ο κόσμος τον αποθεώνει. Όλοι όρθιοι για το τελευταίο standing ovation στον σπουδαίο αυτόν αθλητή. Δείχνει το χάλκινο σα να λέει «αυτό μπόρεσα». Δεν ήταν ευχαριστημένος, μιας και είχε μάθει να φοράει μόνο χρυσάφι. Αυτό το μετάλλιο, όμως, έλαμπε πιο πολύ απ' όλα. Τα δάκρυά του και το «Ελλάς, Ελλάς» έγραφαν την τελευταία παράγραφο μιας απίστευτης καριέρας. Παρατηρητές οι άλλοι δύο αθλητές που δεν μπορούσαν να ανέβουν στο βάθρο. Δεν τους άφηνε η αποθέωση του κόσμου. 

Best of internet