Το καλοκαίρι του Γκριεζμάν (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Το καλοκαίρι του Γκριεζμάν (vids)

bet365

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν ξεχνούν. Και τον προ διετίας πόνο δεν τον είχε αφήσει να περάσει δίχως «απάντηση». Το gazzetta.gr εξηγεί γιατί ο Αντουάν Γκριεζμάν κάνει δικό του το φετινό καλοκαίρι στο Euro 2016...

Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι ο άνθρωπος που απολαμβάνει τη δόξα, τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα του Τύπου, διαδικτυακού και μη, από το βράδυ της Πέμπτης, τους μεγάλους τίτλους με τ' όνομά του στο report της αναμέτρησης με τους Γερμανούς και το πανηγυρικό κλίμα στην πατρίδα του, όσον αφορά τα ποδοσφαιρικά, αυτή τη στιγμή, οφείλεται σ' εκείνον.

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης έπειτα από έξι ματς, έχοντας στείλει ισάριθμες φορές τη μπάλα στα δίχτυα. Κι ας μην τον υπολόγιζε ο κόσμος στην έναρξη αυτού του τουρνουά ως τον ποδοσφαιριστή που πραγματικά θα μπορούσε να πάρει την εθνική ομάδα της Γαλλίας από το χέρι και να έχει πετύχει τόσα γκολ, συνεισφέροντας στον μέγιστο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται εντός γηπέδου η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν.

Η «Equipe», έπειτα και από τα δύο γκολ κόντρα στους Γερμανούς, «καθαρίζοντας» μόνος του την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής στο Παρίσι, έκανε λόγο για τον επιθετικό με τη μεγαλύτερη επίδραση στην εθνική ομάδα της χώρας, μετά την εποχή του Τιερί Ανρί!

Έχοντας ανανεώσει και το συμβόλαιό του με την Ατλέτικο Μαδρίτης μόλις πριν από λίγο καιρό, κατά τη διάρκεια του Euro 2016, ο 25χρονος άσος γνωρίζοντας πως πλέον έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του ποδοσφαιρικού του μέλλοντος σε συλλογικό επίπεδο – όχι ότι είχε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία αφού είχε... κλείσει την πόρτα ακόμα και στον Ζιντάν που τον ήθελε στη Ρεάλ – παίζει πλέον πιο απελευθερωμένα και ο ρόλος του είναι τέτοιος που τον βοηθάει να τρομάζει κάθε αντίπαλη άμυνα. Είτε είναι εκείνος που θα πάρει τη μπάλα μακριά από την περιοχή και θα βρει το χώρο για να τρέξει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις καλής στιγμής για γκολ, είτε θα περιμένει εκείνος μέσα στην περιοχή για να «εκτελέσει», όπως το έχει κάνει δις με καλές κεφαλιές, είτε θα... «διαβάζει» κάποια φάση για να ορμήσει την κατάλληλη στιγμή και να βάλει το πόδι του, όπως το έκανε απέναντι στους Γερμανούς.

Οι Γερμανοί, αντιλήφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης πως ο τροχός έχει γυρίσματα και το ίδιο έγινε και με τον Αντουάν Γκριεζμάν. Όταν τα «πάντσερ» είχαν επικρατήσει με σκορ 1-0 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στη Βραζιλία χάρη σ' ένα γκολ του Χούμελς, ο Γκριεζμάν, όντας ακόμα πιο πιτσιρικάς τότε, δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του. Αυτή η απογοήτευση και το αίσθημα του πόνου που αισθάνεται ένας υπεύθυνος και σοβαρός ποδοσφαιριστής όταν βλέπει πως έχει κοπιάσει για κάτι και τελικά δεν το επιτυγχάνει, είναι και το κίνητρο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτή τη διαφορά την κάνει δύο χρόνια έπειτα από εκείνο το καλοκαίρι ο Γάλλος άσος.

Στα ... πάτρια εδάφη, αντλεί έμπνευση και βάζει τ' όνομά του στο προσκήνιο, πάνω από κάθε άλλο αστέρα που θα περίμενε ο κόσμος να εντυπωσιάσει στη φετινή διοργάνωση.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν εξ αρχής είχε χαρακτηριστεί φαβορί για το Euro 2016 και εκτελούσε σωστά τις αποστολές της, έχοντας ισχυρές «μονάδες» μέσα στο γήπεδο άσχετα αν σαν σύνολο αντιμετώπισε προβλήματα.

Ο ομοσπονδιακός κόουτς έβλεπε συστήματα να μην του βγαίνουν, ίσως να έκανε και λάθος ακόμα και με τη διαχείριση του αγώνα απέναντι στους Γερμανούς που είχαν απόλυτη κυριαρχία στο πρώτο μέρος.

Λίγο μόλις καιρό μετά το χαμένο του πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Γκριεζμάν έχει καταφέρει να σκοράρει περισσότερες φορές από τον Ζινεντίν Ζιντάν και ίσες με τον Τιερί Ανρί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τους Γάλλους, ενώ, τα πέντε γκολ σε νοκ-άουτ φάση είναι τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον!

Με εφτά σουτ στην εστία και πέντε επιτυχημένες προσωπικές μονομαχίες κόντρα στους Γερμανούς, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνου ακόμα και τα διαστήματα της πίεσης που συνεχώς αυξανόταν από τους παίκτες του Γιοακίμ Λεβ στο μισό γήπεδο των διοργανωτών, ο 25χρονος επιθετικός ήταν το... κλειδί της νίκης για τους «τρικολόρ».

 

EURO Τελευταία Νέα