Η προπονητική καριέρα του Βλάνταν Ιβιτς

Η προπονητική καριέρα του Βλάνταν Ιβιτς

Η προπονητική καριέρα του Βλάνταν Ιβιτς

bet365

Ο Βλάνταν Ίβιτς είναι μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της (σύντομης) προπονητικής καριέρας του. Ο Ιβάν Σαββίδης του παρέδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας στο δρόμο προς τα αστέρια. Το gazzetta.gr παρουσιάζει...

«Έχει το DNA του ΠΑΟΚ», είπε σε μια αποστροφή των δηλώσεων του ο Ιβάν Σαββίδης εξηγώντας δημόσια την απόφαση του να μετατρέψει τον 39χρονο Σέρβο από υπηρεσιακό σε… κανονικό προπονητή. Μέχρι να το κάνει είχε τις αμφιβολίες του. Βλέποντας, όμως, την εικόνα της ομάδας στα πλέι οφ πείσθηκε, ότι «ο Βλάνταν το’ χει», μπορεί να κουμαντάρει το δύσκολο καράβι, που λέγεται «ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ».

Γι’ αυτό και η απόφαση του Σαββίδη ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη, την ώρα που αρκετοί από το ευρύτερο περιβάλλον του πίεζαν για να πάρει έναν αναγνωρισμένο και μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή. Όμως, αμέσως μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν υποδέχθηκε την ομάδα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με την ζεστή αγκαλιά στον Ίβιτς έδειχνε ότι είχε αποφασίσει οριστικά να του παραδώσει τα κλειδιά» της πρώτης ομάδας.

Η απόφαση για την παραμονή του Σέρβου προπονητή δεν λήφθηκε το βράδυ της Τρίτης. Απλά ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας χαρούμενης βραδιάς, που έβρισκε τον ΠΑΟΚ στο δρόμο προς τα αστέρια. Ο Ίβιτς το γνώριζε, γι’ αυτό δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται καθόλου όταν ο ιδιοκτήτης τον φώναξε δίπλα του για να ανακοινώσει την απόφαση ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ηταν μια δικαίωση για τον «Παρτιζάνο» της Τούμπας. Μια δικαίωση για τα πιστεύω του. Για την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του. Βλέπετε, ο Βλάνταν έχει ένα τεράστιο προσόν. Πιστεύει πολύ στον εαυτό του. Από την πρώτη στιγμή που πρωτοκάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα της Τούμπας θεωρούσε ότι μπορεί να σηκώσει στις (άπειρες) πλάτες του το βαρύ φορτίο. Κρυφά από τον κόσμο ίσως και να στοιχημάτιζε ότι θα οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στα πλέι οφ. Τόσος σίγουρος και αποφασισμένος ήταν από την αρχή, Σέρβος γαρ, παρότι ο «Δικέφαλος» μπήκε με ντεσαβαντάζ δύο βαθμών απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Αυτά τα στοιχεία τον επανέφεραν στην Τούμπα, ένα χρόνο μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας. Ως προπονητή, πλέον, αφού αυτό ήθελε να κάνει, μετά από 18 χρόνια εντός των γηπέδων.

Ελάχιστοι πόνταραν, τότε, στον Σέρβο. Για να πιάσει δουλειά στον ΠΑΟΚ έπρεπε να περάσει από… «οντισιόν». Ένας απ’ αυτούς που τον πίστευαν, γιατί τον ήξεραν πολύ καλά, ήταν ο Θόδωρος Ζαγοράκης, που ως στρατηγικός σύμβουλος του Σαββίδη, είχε τότε ρόλο και άποψη στα κοινά της ομάδα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν αυτός που πρότεινε τον Ίβιτς για προπονητή της ομάδας κάτω των 20 ετών. Από την στιγμή που υπήρχαν και άλλες προτάσεις και επιλογές, όπως αυτή του Γιώργου Κούτση, ο Σέρβος έπρεπε να πείσει πρώτα τη διοίκηση του Ζήση Βρύζα και στη συνέχεια τον μεγαλομέτοχο της ομάδας. Επειδή, όμως, πίστευε στον εαυτό του, δέχθηκε και πέρασε με επιτυχία την «οντισιόν» και τον Ιούνιο του 2013 υπέγραψε συμβόλαιο με τις ασπρόμαυρες ακαδημίες.

Στον πρώτο χρόνο του οδήγησε την Κ20 στην κατάκτηση του πρωταθλήματος υποδομών. Έδειχνε ότι το’ χει στον πάγκο. Εβγαζε μια άνεση, ήξερε τι θέλει και τι ζητάει. Οι πιτσιρικάδες ήταν τρελαμένοι με τη δουλειά του, ενώ και ο Γιώργος Τζαβέλλας όταν βρέθηκε «τιμωρημένος» να προπονείται μαζί του μίλησε με τα καλύτερα λόγια.

Παράλληλα με την δουλειά του στον ΠΑΟΚ φρόντισε να τελειώσει και το σχολείο προπονητικής στο Βελιγράδι. Τώρα βρίσκεται στα τελευταία βήματα για να πάρει και το UEFA Pro. Οι συμπατριώτες του θεωρούν ότι είναι ένας από τους ανερχόμενους προπονητές. Τον έχουν πολύ ψηλά και βλέπουν πως θα κάνει μεγάλη καριέρα. Κάτι θα ξέρουν…

Κι όμως, πέρσι τέτοια εποχή ο Ίβιτς ήταν με το ένα πόδι έξω από την Τούμπα. Νωρίτερα, είχε απαντήσει αρνητικά στην πρώτη κουβέντα με τον Ιβάν Σαββίδη για να αναλάβει ως υπηρεσιακός και πάλι την ομάδα, «καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα» του είπε, κάτι που άρεσε στο αφεντικό του ΠΑΟΚ και το κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Σέρβος προπονητής έδειχνε να θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο εκτός από το να είναι ο προπονητής στη β’ ομάδα. Γι’ αυτό και έκανε κάποιες επαφές με τη Βέροια του Θόδωρου Καρυπίδη, συζήτησε και με άλλες ομάδες. Τελικά, η επιμονή του Θόδωρου Ζαγοράκη και του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου τον κράτησαν για ένα ακόμη χρόνο στην Κ20 γνωρίζοντας πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι, ότι αν δεν άλλαζε κάτι, ο Ίβιτς σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ!

Αυτό που άλλαξε ήταν το συμμάζεμα της πρώτης ομάδας. Σαν πρώην ποδοσφαιριστής ήξερε να απορροφά τους κραδασμούς εντός των αποδυτηρίων και δούλεψε σ’ ένα συγκεκριμένο πλάνο επιμένοντας σ’ αυτό απ’ την αρχή ως το τέλος.

Κάποιοι, ήδη, τον είπαν Φερνάντο… Ίβιτς. Οι επιρροές που έχει από τον Πορτογάλο προπονητή είναι πολλές και δεν το κρύβει ούτε στις προπονήσεις, ούτε σε στιγμές μέσα στα παιχνίδια. Όσοι τους έχουν ζήσει από κοντά βλέπουν ομοιότητες, αλλά ο Σέρβος θέλει να αφήσει το δικό του στίγμα, στη δική του εποχή στον ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα