Μίλαν - Γιουβέντους: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

Μίλαν - Γιουβέντους: Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη!

bet365

Η σεζόν στην Ιταλία ολοκληρώνεται με Γιουβέντους-Μίλαν στον τελικό του κυπέλλου και το gazzetta.gr μπαίνει στο κλίμα.

Τον Μάιο του 2003 το Βατικάνο είχε VIP επισκέψεις αφού οι αποστολές των Γιουβέντους και Μίλαν είχαν πάει ως την Ρώμη, πριν την αναχώρηση για Μάντσεστερ, προκειμένου να πάρουν την ευχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ πριν τον τελικό του Champions League. Ευχή για τους Ροσονέρι, κατάρα για τους Μπιανκονέρι όπως αποδείχθηκε. Τώρα, 13 χρόνια μετά, το σκηνικό ήταν το ίδιο στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αφού Τορινέζοι και Μιλανέζοι έγιναν δεκτοί από τον Πάπα Φραγκίσκο την παραμονή του τελικού του Coppa Italia. Παραμονή του τελευταίου ματς της φετινής σεζόν, η οποία είχε ενδιαφέρον, ανατροπές, θέαμα. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι θέλουν οι Ιταλοί να έχει και το ραντεβού του Σαββάτου στο Olimpico...

Η τυπικά γηπεδούχος Μίλαν ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με τον χειρότερο τρόπο. Εντός έδρας ήττα από την Ρόμα με 1-3, οι τιφόζι... πανηγύριζαν το τρίτο γκολ των Τζαλορόσι, αποδοκίμαζαν τους πάντες και τελικά χάθηκε και η 6η θέση. Ο στόχος του Κρίστιαν Μπρόκι, να πάρει δηλαδή η ομάδα momentum ενόψει τελικού, δεν έγινε πραγματικότητα και οι Ροσονέρι προετοιμάστηκαν μέσα σε κλίμα μιζέριας. Κλίμα που δεν μπόρεσε να ανατρέψει ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέφθηκε το Milanello για πρώτη φορά μετά την απόφαση του να απολύσει τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, στέλνοντας το μήνυμα του στους παίκτες.

«Η κατάκτηση του κυπέλλου θα δώσει ένα νόημα στη σεζόν. Πρέπει να δώσετε ό,τι έχετε μέσα σας και ακόμη περισσότερα. Κατάκτηση του Coppa Italia θα σημαίνει πολλά για εσάς και για τη Μίλαν αφού θα εξασφαλίσουμε την έξοδο στην Ευρώπη και παράλληλα θα είναι ο 29ος τίτλος σε αυτά τα 30 χρόνια» ήταν τα λόγια του προέδρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντριάνο Γκαλιάνι, ο οποίος έμεινε σιωπηλός. Οπως σιωπηλός έχει μείνει όλο αυτό το διάστημα που οι Ροσονέρι έχουν πάρει την κάτω βόλτα, δίνοντας την εικόνα μιας ομάδας σε αποσύνθεση.

Η ευθύνη της διοίκησης για αυτό, προφανώς, είναι μεγάλη. Αυτή του Μπρόκι, από την άλλη, μικρή. Αφενός γιατί δεν είναι κανονικός προπονητής, αφετέρου γιατί δεν φταίει αυτός αν στο Milanello δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένας σεβασμός για τίποτα. Τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ήθελαν τον προσωρινό (;) προπονητή να σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση αφού έχει αντιληφθεί, όπως έγραψε η Gazzetta dello Sport, ότι κανείς από τους παίκτες του δεν τον παίρνει στα σοβαρά... Και κάπως έτσι, μετά το 1-3 από την Ρόμα, ήρθε και το ξέσπασμα του, στο οποίο τους είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι μια παρέα ξεδιάντροπων χωρίς αρχ...!

«Μπορώ να καταλάβω τον Μπρόκι και να δικαιολογήσω την έκρηξη του. Προσωπικά έχω πει χειρότερα αλλά επειδή υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε μένα και τους παίκτες μου, αυτά τα λόγια είχαν θετική επίδραση στη συνέχεια. Τώρα δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει αυτός ο αμοιβαίος σεβασμός στα αποδυτήρια της Μίλαν», είπε για το θέμα ο Μαρτσέλο Λίπι ενώ ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, ο οποίος έχει κράξει πολλές φορές όσους φοράνε τη φανέλα των Ροσονέρι φέτος, προσπάθησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας: «Αντικειμενικά η Γιουβέντους είναι πολύ πιο δυνατή και οι ελπίδες της Μίλαν είναι ελάχιστες. Προσωπικά, όμως, έχω πανηγυρίσει την κατάκτηση του Πρωταθλητριών ως αουτσάιντερ κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 1994, όπως έχω πικραθεί για την ήττα ως φαβορί κόντρα στην Μαρσέιγ το 1993. Δεν νικάει πάντα ο πιο δυνατός».

Οι Μιλανέζοι, πάντως, δεν υστερούν μόνο σε ποιότητα έναντι των αντιπάλων τους αλλά και σε εμπειρία από τίτλους, από ματς που κρίνουν το πού θα καταλήξει η κούπα. Στο 26μελές ρόστερ των Ροσονέρι, οι μισοί (13) δεν έχουν πανηγυρίσει κανένα τίτλο στην καριέρα τους, γεγονός που μπορεί να διαβάσει ο καθένας όπως θέλει: Είτε απειρία σε τέτοιες καταστάσεις, είτε έξτρα κίνητρο για να είναι αυτοί που θα πανηγυρίζουν στην ιταλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου. Και για να συμβεί αυτό, ο Μπρόκι φέρεται να έχει καταλήξει στο 4-3-3, το οποίο ουσιαστικά θα μετατρέπεται σε 4-5-1.

Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Ντοναρούμα, στόπερ οι Ζαπάτα-Ρομανιόλι και στα δύο άκρα οι Καλάμπρια και Ντε Σίλιο. Στο χώρο του κέντρου θα είναι η τριάδα Κούτσκα-Μοντολίβο-Πόλι, με τους Μποναβεντούρα-Χόντα να αποτελούν τα στηρίγματα του Μπάκα στην επίθεση αλλά και των τριών χαφ όταν η μπάλα θα είναι στην αντίπαλη πλευρά. Με μηδαμινή εμπειρία ως προπονητής, ο Μπρόκι καταλήγει σε αυτή τη διάταξη, λένε οι Ιταλοί, έχοντας λάβει τις συμβουλές παλαιότερων συμπαικτών του: Να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις απουσίες των Μαρκίζιο-Κεντίρα στη μεσαία γραμμή και να επιδιώξει να παίξει στην αρχή επιθετικά, αποφεύγοντας το να πάρει από το πρώτο σφύριγμα τον έλεγχο του παιχνιδιού η Γιούβε.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα έχουν σχεδιάσει στο Milanello, οι Ροσονέρι θα πανηγυρίσουν την πρώτη κούπα μετά το 2011, το 6ο κύπελλο της ιστορίας τους και θα σπάσουν μια αρνητική παράδοση δεκαετιών κόντρα στους Μπιανκονέρι στο Coppa Italia αλλά και την πιο πρόσφατη, που τους θέλει να έχουν φύγει ηττημένοι (ούτε καν ισοπαλία) στα τελευταία οκτώ ματς με τους Τορινέζους σε οποιοδήποτε γήπεδο, για οποιαδήποτε διοργάνωση. Παράλληλα, με κατάκτηση του κυπέλλου η Μίλαν θα αποφύγει και ένα νέο αρνητικό ρεκόρ στα 30 χρόνια του Μπερλουσκόνι: Το να μείνει εκτός Ευρώπης για 3η σερί χρονιά...

Απέναντι στο κλίμα μιζέριας της Μίλαν, η Γιουβέντους έχει να αντιπαρατάξει την ευτυχία της. Οι Μπιανκονέρι πριν μία εβδομάδα, μετά το 5-0 επί της Σαμπντόρια, έκαναν την φιέστα τους για το 5ο σερί πρωτάθλημα και τώρα θέλουν να βάλουν τον τέλειο επίλογο σε μια σεζόν που αναμενόταν μεταβατική και δύσκολη, όπως έδειχνε ότι θα είναι μέχρι τέλη Οκτωβρίου λόγω των πολλών αλλαγών στο ρόστερ, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε θριαμβευτική!

«Το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, το 1935, σήμανε το τέλος ενός κύκλου επιτυχιών. Αυτό το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα τώρα, σημαίνει την αρχή ενός νέου κύκλου αφού αυτή η Γιούβε είναι νέα, δυνατή και με ξεκάθαρο πλάνο για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζον Ελκαν ενώ ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέλι, στο γεύμα που παρέθεσε η οικογένεια του στην ομάδα, έδωσε το σύνθημα για τον τελικό της Ρώμης: «Οποιος έρχεται στη Γιουβέντους μαθαίνει από την πρώτη μέρα ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι πάντα ο επόμενος. Και ο επόμενος, στην προκειμένη περίπτωση, ονομάζεται Coppa Italia».

Οι Μπιανκονέρι ξέρουν ότι είναι το φαβορί αλλά ξέρουν επίσης, τουλάχιστον όπως δηλώνουν, ότι το ματς μόνο εύκολο δεν είναι. Και ειδικά τόσο εύκολο όσο παρουσιάζεται από όλους. Παλαίμαχους των δύο ομάδων, δημοσιογράφους, πρώην προπονητές, αναλυτές... «Το ξέρουμε ότι είμαστε το φαβορί αλλά σε ένα ματς δεν νικάει απαραίτητα ο πιο δυνατός. Επί ένα μήνα ο Αλέγκρι μας προετοιμάζει για αυτό το παιχνίδι και θα πρέπει να μπούμε στο γήπεδο απολύτως συγκεντρωμένοι και όχι με την λογική ότι θα τους διαλύσουμε. Γιατί αν σκεφτούμε έτσι, θα ρισκάρουμε να μετατρέψουμε το ματς σε πολύ περίπλοκο», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Ερνάνες και τα ίδια είπαν ουσιαστικά και οι Πολ Πογκμπά και Πάουλο Ντιμπάλα.

Στο Τορίνο ξέρουν ότι βασικά όλα εξαρτώνται από αυτούς και ο μεγαλύτερος τους φόβος το τελευταίο διάστημα ήταν το να πάει η ομάδα στη Ρώμη χαλαρή και... χορτασμένη από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γι' αυτό -και αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη του πώς λειτουργεί η Γιουβέντους- ο Αλέγκρι τα έχωσε άγρια μετά την παντελώς αδιάφορη ήττα στη Βερόνα ενώ η διοίκηση αποφάσισε να ακυρώσει την βόλτα στους δρόμους της πόλης με ανοιχτό πούλμαν μετά την φιέστα στο Juventus Stadium. «Η σεζόν δεν τελείωσε οπότε δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να πανηγυρίζουμε συνεχώς. Εχουμε ακόμη έναν τίτλο να διεκδικήσουμε», τόνισε σχετικά ο Μπέπε Μαρότα.

Για να τον πάρουν και αυτόν τον τίτλο οι Τορινέζοι, θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι 100% και να ακολουθήσουν τα πλάνα του Αλέγκρι, ο οποίος δεν υπολογίζει στους τραυματίες Μαρκίζιο-Κεντίρα, στον τιμωρημένο Μπονούτσι και στον... βασικό Μπουφόν. Η Γιούβε παραδοσιακά βάζει τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα σε όλα τα ματς του κυπέλλου και αυτό δεν αλλάζει ούτε όταν έρχεται η ώρα του τελικού. Ο Νέτο, επομένως, θα είναι στο τέρμα, έχοντας μπροστά του τους Ρουγκάνι-Μπαρτσάλι-Κιελίνι. Τη δεξιά πλευρά θα την αναλάβει ο Λιχτστάινερ, την αριστερή ένας εκ των Εβρά ή Αλεξ Σάντρο και η τριάδα στα χαφ θα αποτελείται από τους Πογκμπά-Ερνάνες-Ασαμόα, με τον Στουράρο να διεκδικεί τη θέση του Γκανέζου. Οσο για το επιθετικό δίδυμο, κατά πάσα πιθανότητα θα το αποτελούν οι Ντιμπάλα και Μάντζουκιτς.

Αυτοί, σύμφωνα με τους Ιταλούς, είναι οι 11 που θα αρχίσουν τον τελικό και θα αναλάβουν να βάλουν τις βάσεις για την κατάκτηση του κυπέλλου. Αν το καταφέρουν, η Γιουβέντους -που είναι η πολυνίκης με 10 κατακτήσεις- θα φτάσει στις 10 κούπες την τελευταία 5ετία και θα κάνει ακόμη ένα ρεκόρ, συνεχίζοντας να (ξανα)γράφει την ιστορία: Ποτέ ιταλική ομάδα δεν έκανε δύο σερί νταμπλ! Για μια ομάδα που συνεχώς βρίσκει κίνητρα για να συνεχίζει σαν... κανίβαλος, όπως χαρακτηρίζουν την Γιούβε της τελευταίας 5ετίας τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό.

Οπως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για τη φετινή ιταλική σεζόν, από το να ολοκληρώνεται με έναν τελικό ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες. Ενας τελικός, στον οποίο όλοι βλέπουν Γιουβέντους, όπως Γιουβέντους δείχνουν και τα αγωνιστικά αλλά και ιστορικά στοιχεία. Και αυτή είναι η βασική ελπίδα της Μίλαν...

 

SERIE A Τελευταία Νέα