ΑΕΚ: Οι μεγαλύτερης επιτυχίες στο ποδόσφαιρο

ΑΕΚ: Οι μεγαλύτερης επιτυχίες στο ποδόσφαιρο

Gazzetta team
ΑΕΚ: Οι μεγαλύτερης επιτυχίες στο ποδόσφαιρο

bet365

Η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος κι έστειλε το δικό της μήνυμα ότι επέστρεψε. Το gazzetta.gr θυμάται κάποιες από τις πιο σημαντικές ιστορίες της Ένωσης.

Η ΑΕΚ επικράτησε του Ολυμπιακού με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος γράφοντας μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ομάδας. Χρυσή σελίδα όχι γιατί κατέκτησε ένα τρόπαιο, αλλά επειδή ο τίτλος αυτός σημαίνει το οριστικό τέλος μια περιόδου που είδε την ομάδα να φτάνει μέχρι τα χωράφια της Γ' Εθνικής. Με αφορμή το χθεσινό Κύπελλο το gazzetta.gr θυμάται κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της ΑΕΚ.

Ίδρυση

Απρίλιος του 1924 και στο κατάστημα αθλητικών ειδών των αδερφών Ιωνά στη Στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου από μία υπερήφανη παρέα προσφύγων και τη συμμετοχή επιφανών Κωνσταντινουπολιτών, αποφασίζουν την ίδρυση του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ).

Γήπεδο

Το στάδιο Νίκος Γκούμας δημιουργήθηκε το 1930 και αποτέλεσε την έδρα της ΑΕΚ μέχρι το Μάιο του 2003 όταν και κατεδαφίστηκε με την προοπτική στην θέση του να γίνει ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο. Στο γήπεδο αυτό η Ένωση έζησε τίτλους και προκρίσεις και είναι συνυφασμένο με κάποιες από τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της.

Τρόπαια και τρόπαια

Μια ομάδα γίνεται μεγάλη και από τους τίτλους που κατακτά. Και στην ΑΕΚ οι τίτλοι δεν είναι λίγοι. Η Ένωση έχει πλέον 29 τρόπαια (με το χθεσινό). 11 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ και 1 Λιγκ Καπ!

Η αρχή έγινε το 1939 όταν η ΑΕΚ έγινε το απόλυτο αφεντικό του ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρώτο νταμπλ της ιστορία της. Η επιστροφή στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων ήρθε την δεκαετία του '60 και συγκεκριμένα το 1963. Ακολούθησε η εποχή Μπάρλου την δεκαετία του 70' πριν ένα γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου το 1989 δώσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ομάδα μετά από δέκα χρόνια ανομβρίας.

Την δεκαετία του 90' υπήρξε η τρομερή τριετία του Μπάγεβιτς με τελευταίο πρωτάθλημα να είναι το 1994. Εκτός από τα πρωταθλήματα υπάρχουν και τα Κύπελλα με πρώτο το 1932 και τελευταίο το 2011 με τον Χιμένεθ (πριν το χθεσινό)

Οι ευρωπαϊκοί θρίαμβοι

Η ΑΕΚ είναι από τις ομάδες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην Ευρώπη. Η ομάδα του Φάντροκ ήταν αυτή που την σεζόν 1976-77 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA αποκλείοντας την σπουδαία Ντέρμπι Κάουντι.

Το 1985 η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει την Ρεάλ, ενώ το 1994 συμμετέχει για πρώτη φορά σε ομίλους του Champions League. Τέλος, το Νοέμβριο του 2006 με έναν υπέροχο φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ επικρατεί με 1-0 της Μίλαν στο ΟΑΚΑ, μια Μίλαν η οποία λίγους μήνες μετά θα κατακτούσε το Champions League!

Το φιλικό με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι

Είναι στιγμές στην ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου που δεν ταυτίζονται με το καθαρά αγωνιστικό, μπορεί να μην αφορούν καν το λόγο ύπαρξής τους, όμως συνιστούν ιστορικές στιγμές που το δίχως άλλο δεν μπορούν να συγκριθούν με κανέναν (τουλάχιστον εγχώριο) τίτλο!

Όπως για παράδεγια το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι τη διάρκεια του πολέμου, τον Απρίλιο του 1999 και το διάστημα που το ΝΑΤΟ το βομβάρδιζε ακατάπαυστα.

Κι όμως η ΑΕΚ πρωτοστάτησε και τελικά οργάνωσε μία φιλική αναμέτρηση με την Παρτιζάν Βελιγραδίου με μοναδικό σκοπό τη στήριξη στον δοκιμαζόμενο λαό. Ο στόχος ξεκάθαρος, αναμενόνος και αυτονόητος: NATO stop the bombing...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα