Οι... Ρανιέρι του ελληνικού μπάσκετ (pics)

Gazzetta team
Οι... Ρανιέρι του ελληνικού μπάσκετ (pics)

bet365

Παίκτες και προπονητές που άφησαν την Ελλάδα ως αποτυχημένοι κι έπειτα διέψευσαν τους πάντες με τα έργα τους. Το gazzetta.gr θυμάται τους... Ρανιέρι του ελληνικού μπάσκετ.

Kαμιά φορά η μοίρα παίζει όμορφα παιχνίδια στη ζωή μας. Τη μία σε... διώχνουν με τις κλωτσιές ως αποτυχημένο και λίγο καιρό μετά τους κοιτάς από την κορυφή με αίσθημα δικαίωσης.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι κατάφερε το ακατόρθωτο με τη Λέστερ κι έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει. Το gazzetta.gr... αφήνει την στρογγυλή θέα και θυμάται παρόμοιες περιπτώσεις στο ελληνικό μπάσκετ! Από τον «ύπνο» Γιόνας Καζλάουσκας, μέχρι τον Γιώργο Μπαρτζώκα που έφυγε σε μία... νύχτα με προπηλακισμούς και μπινελίκια, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό.

Αντρέα Τρινκιέρι

Τον Γενάρη του 2013 ο Αντρέα Τρινκιέρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής μπάσκετ κι ανακοινώθηκε για δύο χρόνια. Τα πρώτα... αρνητικά σχόλια δεν άργησαν να έρθουν και σύντομα του κόλλησαν το ψευδώνυμο «Εθνικός σταρ», λόγω του παρουσιαστικού του.

Τα πράγματα στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σλοβενίας δεν πήγαν όπως τα περίμενε ο κόσμος κι η ομάδα. Η Ελλάδα είχε ως στόχο την επιστροφή στο βάθρο των μεταλλίων, ωστόσο τερμάτισε στην 11η θέση κι εκτός από το μετάλλιο δεν γύρισε ούτε με την πρόκριση στο Μundobasket της Ισπανίας στις αποσκευές της (σ.σ. την εξασφάλισε μήνες αργότερα μέσω wild card). O Ιταλός τεχνικός μπορεί να είχε συμβόλαιο και για το επόμενο καλοκαίρι, αλλά η ΕΟΚ τον απομάκρυνε άρον - άρον, με την υπόθεση να εκκρεμεί, καθώς ο Ιταλός διεκδικεί ακόμη και σήμερα την αποζημίωσή του!

Η συνέχεια; Ο Αντρέα Τρινκιέρι την επόμενη σεζόν ανέλαβε την Ούνικς Καζάν των Καϊμακόγλου, Βουγιούκα, Ζήση κι αναδείχθηκε «Προπονητής της χρονιάς» στο EuroCup, αφού έφτασε την ομάδα με ρεκόρ 20-2 στον τελικό. Μία σεζόν αργότερα κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γερμανίας με την Μπάμπεργκ και φέτος έκαναν μία πετυχημένη πορεία στην Euroleague.

Γιόνας Καζλάουσκας

Στο Eurobasket 2009 η Ελλάδα παρουσιάστηκε με αρκετές απουσίες και τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο της, ωστόσο έφτασε μέχρι την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Κι όμως ο Λιθουανός μπορεί να οδήγησε την επίσημη αγαπημένη ως το βάθρο, ενώ ήταν αουτσάιντερ, ωστόσο έφυγε ως αποτυχημένος με τον ίδιο να δηλώνει αργότερα: «Θυμάμαι ότι στην Ελλάδα έλεγαν “αυτός κοιμάται στον πάγκο και δεν κάνει τίποτα, δεν σπάει καρέκλες, δεν πιάνει το διαιτητή”».

Από το 2013 πάντως που ανέλαβε την Εθνική Λιθουανίας... η χώρα του έχει διαφορετική άποψη μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου τόσο στο Eurobasket 2013, όσο και στο Eurobasket 2015.

Θοδωρής Παπαλουκάς

H σεζόν 2001-02 δεν ήταν και η καλύτερη για τον Ολυμπιακό κι ο Θοδωρής Παπαλουκάς που δεν... έπεισε τους «ερυθρόλευκους» βρέθηκε χωρίς ομάδα. Ο «Τεό» έφυγε από την Ελλάδα κι αναζητούσε το «καταφύγιο» σε κάποια μικρομεσαία ομάδα της Ευρώπης, μέχρι που βρέθηκε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς για να του δώσει τη μεγάλη ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ.

Ο «Τεό» κατέκτησε δύο φορές την Euroleague (2005-6, 07-08) με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έφτασε σε 8 συνεχόμενα Final 4 (2003-2010), ενώ έχει βραβευτεί κι ως θρύλος της διοργάνωσης.

Στη ρωσική ομάδα ακόμη τον αναπολούν για το πνεύμα νικητή, την οξυδέρκεια και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν λίγοι οι Ρώσοι αυτοί που του ζητούσαν να επιστρέψει στην ενεργό δράση μόνο και μόνο για να οδηγήσει ξανά την ομάδα στην κορυφή.

Γιώργος Μπαρτζώκας

Τη σεζόν 2012-13 οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης στο Final 4 του Λονδίνου, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν «έλα μωρέ, με την συνταγή του Ιβκοβιτς τα κατάφερε».

Ο Μπαρτζώκας, έφυγε από την ομάδα μετά το χαμένο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του Κυπέλλου της περασμένης σεζόν, πληρώνοντας την κακή παράδοση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μετά το χαμένο παιχνίδι οπαδοί των «ερυθρόλευκων» περίμεναν την αποστολή στο ΣΕΦ, προπηλάκισαν τον Ελληνα τεχνικό, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της διοίκησης.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας πλέον ετοιμάζεται να οδηγήσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Final 4 του Βερολίνου, με τους Ελληνες να τον αποθεώνουν και να αναγνωρίζουν την αξία του.

Γιάννης Μπουρούσης

To συμβόλαιο του Γιάννη Μπουρούση το καλοκαίρι του 2011 διεκόπη μετά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων του με τον Μάκη Ψωμιάδη, όταν είχε πάρει μεγάλη έκταση το θέμα της υπόθεσης των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο. Μετά την θητεία του σε Αρμάνι Τζινς και Ρεάλ Μαδρίτης έγινε το μεγάλο... μπάμ με την φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα. Ο Έλληνας σέντερ την φετινή σεζόν... σπάει τα κοντέρ και έχει μπροστά του την πρόκληση του Final 4 του Βερολίνου, αποδεικνύοντας πως είναι ο καλύτερος ψηλός στη φετινή Euroleague.

Φώτης Κατσικάρης

Ο Φώτης Κατσικάρης βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στον πάγκο του Άρη και στην θέση του Αντρέα Ματσόν. Λίγους μήνες μετά όμως, τον Γενάρη, ο Έλληνας τεχνικός παραιτήθηκε κι ανέλαβε την Μπιλμπάο (2010-2013) στην οποία άφησε το στίγμα του. Αρχικά την έσωσε από τον υποβιβασμό και για μία νίκη δεν μπήκε στα playoffs της ACB, έφτασε μαζί της μέχρι την τρίτη θέση του EuroCup, ενώ την επόμενη σεζόν στους τελικούς της ACB. Η δεύτερη θέση της επέτρεψε ν' αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Euroleague και μάλιστα έφτασε μέχρι τα playoffs, από όπου αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην τελευταία του σεζόν στους Βάσκους έφτασε μέχρι τους τελικούς του EuroCup κι αναδείχθηκε «Προπονητής της χρονιάς».

 

Τελευταία Νέα