Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ στον αθλητισμό (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ στον αθλητισμό (pics & vids)

bet365

Η Μαρία Σαράποβα σόκαρε την κοινή γνώμη ανακοινώνοντας, ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις 10 υποθέσεις ντόπινγκ που συγκλόνισαν τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η Ρωσίδα τενίστρια Μαρία Σαράποβα ανακοίνωσε, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ που της έγινε κατά την διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν του 2016, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Σερένα Γουίλιαμς . Η ίδια προφανώς και δικαιολογήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν είδε την ανανεωμένη λίστα της WADA όπου περιέλαβε και φάρμακο που η Ρωσίδα έπαιρνε για χρόνια, και ευχήθηκε η τιμωρία να μην είναι τόσο σκληρή και να μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα της στο κορτ.

Το πλήγμα για τον κόσμο του τένις είναι τεράστιο, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτοκλασάτο όνομα πιάνεται θετικό σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες.

Για τα υπόλοιπα αθλήματα όμως σίγουρα δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Ο αθλητικός κόσμος δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συγκλονιστεί από κάποια αποκάλυψη κρούσματος ντόπινγκ.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα 10 κρούσματα ντόπινγκ που σόκαραν ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο.

Τόμας Χικς – 1904

Το έτος είναι εντυπωσιακό. Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1904 ο αθλητής του στίβου Τόμας Χικς βρέθηκε ότι είχε πάρει ουσία για να αυξήσει τα αποτελέσματα του. Ο Χικς είχε κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904. Τελικά, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους πολλούς αθλητές που είχαν πάρει στρυχνίνη, η οποία σε μικρές δόσεις βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης. Ο αθλητής κατέρρευσε μετά τον τερματισμό και θα μπορούσε να είχε πεθάνει. Φυσικά, αποκλείστηκε από τους Ολυμπαικούς Αγώνες.

Χάιντι Κρίγκερ – 1986

Η ιστορία της Χάιντι είναι μοναδική. Η Ανατολική Γερμανία προμήθευε με φάρμακα, για πάνω από 20 χρόνια, τους αθλητές και τις αθλήτριες με στόχο να γίνει αθλητική υπερδύναμη. Οι περίεργες αλλαγές στα σώματα των αθλητών ήταν αυτές που κίνησαν τις υποψίες, αλλά κανείς δεν μίλησε αφού τα προνόμια από την ηγεσία της χώρας ήταν πολλά. Η ιστορία της Χάιντι, που έγινε Αντρέας είναι συγκλονιστική.

Η αθλήτρια άρχισε να κάνει ενέσεις σε καθημερινή βάση σε ηλικία 16 ετών. Κέρδισε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1986, αλλά είχε αρχίσει πλεόν να έχει τα χαρακτηριστικά ενός άνδρα, μετά από πολύχρονη χρήση ορμονών. Αποσύρθηκε το 1990 και αναγκάστηκε να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλλου. Τώρα ζει σαν Αντρέας, είναι 44 ετών και δηλώνει: «Όλα αυτά τα χάπια σκότωσαν την Χάιντι. Μας κατέστρεψαν τις ζωές για να κάνουν την χώρα να φαίνεται πανίσχυρη. Κάτι που βέβαια δεν ήταν. Είναι εγκληματίες σαν τους Ναζί».

Ντιέγκο Μαραντόνα – 1994

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο «αστέρας» του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου, συχνά δεν μπορούσε να περάσει το τεστ για τα ναρκωτικά, αφού ήταν θετικός σε κοκαΐνη, και τελικά τιμωρήθηκε με αποχή από το ποδόσφαιρο για 15 μήνες το 1991 στην Ιταλία. Οι κακές συνήθειες κόβονται δύσκολα και 3 χρόνια αργότερα ο Μαραντόνα αποκλείστηκε ξανά από το παιχνίδι, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στην Αμερική πιάστηκε θετικός για χρήση εφεδρίνης.

Wu Yanyan – 2000

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 η Κίνα ήταν η χώρα που κυριαρχούσε σε όλα τα κολυμβητικά τουρνουά. Ειδικά στις γυναίκες, αυτό γίνονταν για περίπου μια 10ετία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στην Βαρκελώνη, η Κίνα κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια και 2 χρόνια αργότερα οι Κινέζες κατέκτησαν 12 από τα 16 Παγκόσμια μετάλλια. Παρά τις επιτυχίες όμως, ήρθε στο φως ότι προπονητές και αθλητές , συμπεριλαμβανομένου και της βασίλισσας της πισίνας Wu Yanyan, έπαιρναν αναβολικά – στεροειδή. Τελικά, 10 προπονητές και κολυμβητές αποβλήθηκαν. Πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ αποσύρθηκαν 27 μέλη της ομάδας, επειδή έπρεπε να δώσουν αίμα.

Φλόιντ Λάντις – 2006

Ένας από τους πρώτους σταρ του αθλήματος της ποδηλασίας, που πιάστηκε ντοπαρισμένος ήταν ο Φλόιντ Λάντις. Ο Λάντις κατάφερε και κέρδισε τον «Γύρο της Γαλλίας» το 2006, παρά την μεγάλη απόσταση που είχε. Με κάποιον τρόπο κατάφερε και πήρε το προβάδισμα. Αυτό το γεγονός γέννησε πολλά ερωτηματικά. Στα ούρα του Λάντις, όταν τελικά βγήκαν τα αποτελέσματα, βρέθηκε 3 φορές πάνω από το κανονικό η τεστοστερόνη. Αυτό το σκάνδαλο ήταν από τα πρώτα και έφερε σεισμό στα θεμέλια της ποδηλασίας, αφού μαζί του έφερε αποκαλύψεις για μεγάλο αριθμό αθλητών. Ο Λάντις προσπάθησε να «πάρει» μαζί του τον Άρμστονγκ ο οποίος τότε αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση.

Εθνική ομάδα στίβου της Ρωσίας – 2015

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ βρίσκεται η ΙAAF. Οι αποκαλύψεις της WADA για την δράση της ρωσικής ομοσπονδίας είναι συγκλονιστικές και ο Παγκόσμιος αθλητικός κόσμος κοιτάει για ακόμα μια φορά εμβρόντητος τα αποτελέσματα ενός τεράστιου σκανδάλου. Εργαστήριο στην Μόσχα φέρεται να έχει καταστρέψει σκόπιμα μεγάλο αριθμό δειγμάτων, με γνώση του Υπουργού Αθλητικού και επίσης η WADA αφήνει αιχμές για ολόκληρη την παρουσία της ρωσικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής αθλητών με... περίεργο παρελθόν στην χρήση απαγορευμένων ουσιών. Οι εξελίξεις, μετά τις τελικές αποφάσεις, αναμένονται συγκλονιστικές.

Τάισον Γκέι – 2013

Ο στίβος για ακόμα μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα». Ο Τάισον Γκέι αποτελεί άλλον έναν πολυνίκη που πιάστηκε ντοπαρισμένος. Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Γκέι πιάστηκε θετικός σε έλεγχο που του έγινε και αναγκάζοντας τον να αποσύρει την συμμετοχή του από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας. Ο Γκέι αναγκάστηκε να μείνει εκτός μέχρι τον Ιούνιο του 2014 και παρέδωσε το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Λανς Άρμστονγκ – 2012

Μετά το σκάνδαλο του Λάντις, ήρθε αυτό του Άρμστονγκ που φούντωσε για τα καλά τις σκιές πάνω από την ποδηλασία. Έξι χρόνια ο Άρμστρονγκ αρνιόταν κάθε εμπλοκή μέχρι που ήρθε η ομολογία και όλα κατέρρευσαν. Μετά από 7 συνεχόμενες νίκες στον «Γύρο της Γαλλίας», βγήκε και παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση ντόπινγκ με συνέπεια να του αφαιρεθούν όλοι οι τίτλοι και να αποκλειστεί δια παντός από το άθλημα. Η φήμη του «πήρε την κάτω βόλτα» και όπως φάνηκε άργησε πολύ να απολογηθεί στο κοινό που τον πίστεψε και τον στήριξε.

Μπεν Τζόνσον – 1988

Ο πιο γρήγορος άνθρωπος στην ιστορία στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988 αποκαλύφθηκε ότι έπαιρνε στεροειδή για να τον βοηθήσουν να φτάσει το ρεκόρ των 9.79 δευτερολέπτων στα 100μ. Στον Καναδό αθλητή αφαιρέθηκε το μετάλλιο και στην θέση του το πήρε ο Καρλ Λιούις, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος. Το θέμα στην ιστορία είναι ότι και ο Λιούις έπρεπε να αποκλειστεί αφού και εκείνος είχε αποτύχει σε όλα τα αντι-ντόπινγκ τεστ κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο μοναδικός από τους νικητές που δεν είχε αποτύχει ήταν ο Κάλβιν Σμιθ, που τελικά έφυγε από τους αγώνες με το χάλκινο μετάλλιο. Η κούρσα αυτή αργότερα ονομάστηκε σαν «η πιο βρώμικη στην ιστορία».

Μάριον Τζόουνς – 2007

Η ιστορία της Μάριον Τζόουνς είναι ακόμα μια που έσκασε σαν βόμβα στον Παγκόσμιο αθλητισμό. Η Αμερικανίδα αθλήτρια αποτελούσε πρότυπο για πολλά νέα κορίτσια. Κατάφερε και κατέκτησε 5 Ολυμπιακά μετάλλια στους Αγώνες του 2000. Κάπου εκεί τα σκάνδαλα την περικύκλωναν αφού και ο πρώην σύζυγός της, C.J. Hunter αλλά και ο πρώην σύντροφος της Τim Montgomery, βρέθηκαν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα ντόπινγκ. Τελικά, το 2007 η Τζόουνς παραδέχθηκε την ενοχή της, η οποία της επέφερε 6 μήνες στην φυλακή και επιστροφή όλων των μεταλλίων της καριέρας της.

 

Τελευταία Νέα