Yπεροχή ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό στους αγώνες Κυπέλλου της Τούμπας

Yπεροχή ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό στους αγώνες Κυπέλλου της Τούμπας

bet365

Το Gazzetta.gr κάνει μια βόλτα στο χρόνο και καταγράφει όλες τις μονομαχίες, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, στην Τούμπα για το θεσμό του κυπέλλου. Στο 6-1 το σκορ υπέρ του Δικεφάλου!

Έντονες εικόνες, νίκες, θρίαμβοι, ατμόσφαιρα, αναμνήσεις κι άλλα πολλά περιλαμβάνει το μενού των επτά συγκρούσεων που έχουν γίνει στην Τούμπα για το δεύτερο τη τάξη ποδοσφαιρικό θεσμό.

Όλα αυτά τα ματς είχαν κάτι το ξεχωριστό από την πρώτη κόντρα το 1990 μέχρι και την τελευταία το 2014. Κάτι το μοναδικό. Μια στιγμή, πολλές στιγμές, ένταση, πάθος, αγωνία, νικητές και ηττημένους.

Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για τρίτη φορά απόψε αντιμέτωποι σε ημιτελική φάση και για τέταρτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1990 για να παίξουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός το πρώτο ματς κυπέλλου στην Τούμπα. Μέχρι τότε όλα τα ματς είχαν γίνει στο Καραϊσκάκη…

Έξι προκρίσεις έχει ο ΠΑΟΚ στα 14 συνολικά ραντεβού με τον Ολυμπιακό σε παιχνίδια πριν από τον τελικό του κυπέλλου. Και η σημερινή βόλτα στο χρόνο συμπεριλαμβάνει και τα επτά ματς στην Τούμπα, πλην του πρώτου τελικού το 1992.

Ο απολογισμός είναι 6 νίκες του ΠΑΟΚ και 1 νίκη του Ολυμπιακού! Ας τα θυμηθούμε…

1990: Νίκη με 56 τραυματίες και πορτοκαλί «φλάι»!

Σε μια ταραχώδη περίοδο, με εξάρσεις βίας στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν στη φάση των «16». Η Τούμπα, μιας άλλης εποχής, με το πορτοκαλί των «φλάι» μπουφάν να δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στη «Θύρα 4», σημαδεύοντας εκείνη την περίοδο.

Ουδείς, πάντως, θυμάται κάτι από το ματς, πλην ίσως του γκολ που σημείωσε στο 13ο λεπτό ο Κώστας Λαγωνίδης και έκρινε (1-0) το πρώτο 90λεπτο στην φάση των «16» του κυπέλλου. Η Τούμπα συνέχιζε να είναι «άπαρτο κάστρο» για τους «ερυθρόλευκους» και το σερί των νικών του ΠΑΟΚ μεγάλωνε επικίνδυνα…

Τα επεισόδια εντός κι εκτός του γηπέδου είχαν τραγικό απολογισμό στο τέλος της ημέρας: 36 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και 20 φίλαθλοι με αναπνευστικά προβλήματα, από την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είχε τη φαεινή ιδέα να στείλει μια διμοιρία των ΜΑΤ μέσα στη θύρα 4! Αυτό ήταν! Από το 37ο λεπτό και μέχρι τη λήξη οι κερκίδες μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ελάχιστοι δε έβλεπαν τι γινόταν εντός του αγωνιστικού χώρου.

Στο τέλος της βραδιάς ο Θωμάς Βουλινός κατηγορούσε την αστυνομία, «αυτός που έδωσε την εντολή για έφοδο στη θύρα 4 πρέπει να είναι δόκιμος δεκανέας», δήλωνε πριν υποβάλει (προφορικά) την παραίτηση του από την προεδρία της ΠΑΕ.

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Αλεξούλης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Λαγωνίδης, Μαγκντί, Λεοντιάδης.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Παχατουρίδης, Μαυρομάτης, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Κωφίδης, Αναστόπουλος, Ντέταρι (74’ Νεντίδης), Μουστακίδης (46’ Μητρόπουλος).

1991: Επική ανατροπή με ήρωα τον 21χρονο Τουρσουνίδη

Από εκεί που σπάνια η κληρωτίδα του κυπέλλου τους έφερνε αντιμέτωπους, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Το 1991 η ρεβάνς για τους «16» του θεσμού ήταν στην κατάμεστη Τούμπα, που παρά το 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού από τον πρώτο αγώνα, συγκέντρωσε 35.000 κόσμο, μια κρύα βραδιά του Γενάρη.

Η σκηνή με τον Αργύρη Σαλιαρέλη να επιχειρεί και να μην καταφέρνει, παρά την «ασπίδα» των ανθρώπων της ασφαλείας του, να προσεγγίσει τα επίσημα του γηπέδου ήταν ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατούσε τότε στην Τούμπα.

Είπαμε, ήταν μια περίοδος που η παράδοση συνέχιζε να είναι ισχυρή για τον ΠΑΟΚ, ήταν ένα το βράδυ που ο «Δικέφαλος» τα’ φερε Τούμπα χάρη σ’ έναν 21χρονο, τον Γιώργο Τουρσουνίδη, που μπορεί να μην σκόραρε, αλλά έκανε «άνω κάτω» την ερυθρόλευκη άμυνα!

Το ντέρμπι μόνο ήρεμο δεν ήταν και πώς να ήταν με τα «πρωτοπαλίκαρα, Λεοντιάδη και Μητρόπουλο, να πλακώνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και να αποβάλλονται από τον Βασίλη Νικάκη.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή στο πρώτο ημίχρονο, όταν ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με τα γκολ των Καραγεωργίου και Μπορμπόκη. Ο Χοσάμ Χασάν σφράγισε τον θρίαμβο και την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου.

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Καραγεωργίου, Αλεξούλης (77’ Λαγωνίδης), Μπορμπόκης (80’ Ι. Χασάν), Σκαρτάδος, Χ. Χασάν, Μαγκντί, Λεοντιάδης.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μαυρομάτης (52’ Τσιαντάκης), Χριστοδούλου, Τσαλουχίδης, Σαβίτσεφ, Κωφίδης, Αναστόπουλος (73’ Σαββίφης), Προτάσοφ, Μητρόπουλος.

1996: Κόκκινη και… αέρας ο Ολυμπιακός

Πάλι για τη φάση των «16» οι δύο ομάδες αντιμέτωπες με το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα. Η παράδοση είχε πάει… περίπατο, ο Ολυμπιακός ήταν σε πορεία ανόδου και πέρασε πολύ εύκολα από την Τούμπα, αν και πάλι, μια κόκκινη κάρτα κόντεψε να τινάξει το ματς στον αέρα!

Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με τον Πάρι Ζουμπούλη στο 19ο λεπτό, αλλά εννιά λεπτά αργότερα, έμεινε με 10 παίκτες, καθώς ο Ζήσης Βρύζας αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, που έβγαλε από το τσεπάκι του ο Γιώργος Ψυχομάνης.

Στο 52’ ο Αλέκος Αλεξανδρής ισοφάρισε σε 1-1 και είκοσι λεπτά αργότερα ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με πέναλτι χάρισε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους».

ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Καπετανόπουλος, Αλεξίου (84’ Τσερνίσοφ), Τασιόπουλος, Τουρσουνίδης (67’ Ζαφειρίου), Πις (83’ Ντιμκόφσκι), Αναστασιάδης, Ζαγοράκης, Κατσούρης, Βρύζας, Ζουμπούλης.

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης (45’ Κακλαμάνος), Βαρεσάνοβιτς, Καραταϊδης, Νταμπίζας, Σαμπανάντζοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Γκαννακόπουλος (72’ Γεωργάτος), Καραπιάλης, Θ. Καρασαββίδης, Αλεξανδρής (89’ Πασσαλής).

2003: Θρίαμβος παρά την «εφεύρεση» Τσαγκαράκη

Στα χρόνια της παντοδυναμίας του ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη θεωρεί, ότι μπορεί να κάνει άλλη μια επίδειξη δύναμης στην γεμάτη Τούμπα. Το πλήρωσε με μια ήττα (3-1) που ουσιαστικά τον έθεσε εκτός των ημιτελικών του κυπέλλου.

Έγιναν πολλά εκείνο το βράδυ. Με κορυφαία στιγμή το διάστημα που ο Αγγελος Αναστασιάδης κοουτσάρισε, όλο το β’ μέρος, μπροστά από τους εξαγριωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στις θύρες 5-6. Με τον συνεργάτη του Διονύση Γιαννόπουλο να λαμβάνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου! Α, το άλλο; Μέσα στον πανικό και στον πετροπόλεμο, αυτός που την πλήρωσε ήταν ένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Μάρκος.

Για το ματς ας μην πούμε και πολλά. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0 και ο Γιώργος Τσαγκαράκης έδωσε ένα πέναλτι σε βουτιά του Καστίγιο στο 44’, που αν κάνει κάτι ανάλογο σήμερα ο Παππάς, μπορεί και να μην τελειώσει το ματς..

Ας αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει στο βίντεο που ακολουθεί…

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Κουκιέλκα, Καφές, Μάρκος, Εγκωμίτης, Καραδήμος (79’ Χασιώτης), Εγκωμίτης (68’ Φουτσίνι), Οκκάς, Γεωργιάδης, Γιασεμάκης, Σπάσιτς (45’ Κουτσόπουλος).

Ολυμπιακός: Κατεργιαννάκης, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Μαυρογεννίδης, Αντζας, Κωστούλας, Κουλουχέρης, Γιαννακόπουλος, Καστίγιο (76’ Νινιάδης), Τζιοβάνι (76’ Ζέτεμπεργκ), Οφορίκουε (89’ Αλεξανδρής).

2009: Η γκολάρα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Η τελευταία φορά που ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συναντήθηκαν στο κύπελλο με το πρώτο ματς στην Τούμπα ήταν στις 04/02/09. Τότε για τα προημιτελικά, σ’ ένα σκληρό και δυνατό που κρίθηκε από το σπάνιας ομορφιάς γκολ του Σέρτζιο Κονσεϊσάο στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Μάρκος Αντόνιο, Δάρλας, Κοντρέρας, Λίνο (89’ Μπαλάφας), Αραμπατζής, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Ιβιτς (41’ Βερόν), Σορλέν, Αναστασάκος (79’ Αθανασιάδης).

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Γκαλίτσιος (79’ Οσκαρ), Ζεβλάκοβ, Α. Παπαδόπουλος, Πάντος, Τοροσίδης, Τζόρτζεβιτς (76’ Λεονάρντο), Ντουντού, Μπελούτσι, Μήτρογλου (61’ Ντάρμπισιρ).

2011: Στην άδεια Τούμπα ήταν 2.000 αστυνομικοί

Ελικόπτερα, 2.000 αστυνομικοί, σ’ ένα ματς κεκλεισμένων θυρών, και… «Μεταφορές Κυριάκος». Όλα αυτά κι άλλα πολλά σ’ ένα ακόμη αξέχαστο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Ήταν η ρεβάνς για τα προημιτελικά του κυπέλλου, σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 2011. Συν έπεσε με την συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Γιώργου Παντελάκη, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή στις 2/2/2009. Στο αγωνιστικό κομμάτι όλα κρίθηκαν με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 57ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση, αλλά όσα έγιναν εκτός γηπέδου έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη όσων τα έζησαν από κοντά.

Για ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών η ελληνική αστυνομία προχώρησε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση: ελικόπτερα, ομάδες «ΔΕΛΤΑ» και «ΔΙΑΣ», δυνάμεις καταστολής βίας και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους σε μια Τούμπα, που ήταν επί ώρες αποκλεισμένη.

Επίσης, έχει μείνει αξέχαστο το φορτηγό με επιγραφή «Μεταφορές Κυριάκος», το οποίο πήγε στην Τούμπα τις αποσκευές της αποστολής του Ολυμπιακού, μέσα από το οποίο βγήκε ο τότε υπεύθυνος ασφαλείας των «ερυθρόλευκων», Γιάννης Τσιρώνης. Μοναδικές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου…

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Λίνο, Σνάουτσνερ, Σαβίνι (71’ Ελ Ζαρ), Γκαρσία, Ιβιτς (89’ Μπαλάφας), Τσουκαλάς, Σαλπιγγίδης (84’ Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια.

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Ιμπαγάσα, Φουστέρ (60’ Πάντελιτς), Τζιμπούρ (61’ Φετφατζίδης), Μιραλάς, Ρόμενταλ (54’ Ζαϊρί).

2014 Pyroshow, γαύροι και… Κλάους!

Μεγάλη Τετάρτη, στην «καυτή» Τούμπα έγινε… η Ανάσταση! Οι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ υποδέχθηκαν τον Ολυμπιακό με χιλιάδες πυρσούς, που δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα, με την εικόνα να κάνει το γύρο του κόσμου, όπως και αυτή των… γαύρων στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Μια κίνηση, που παραλίγο να τινάξει τον ημιτελικό στον αέρα, αλλά τελικά μετά από 45 λεπτά ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο. Εκεί είχαμε άλλου είδους σόου… Από τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Σταύρο Μάνταλο.

Ο Αθανασιάδης με κεφαλιά στο 47’ έστελνε τον ΠΑΟΚ στον τελικό, όχι όμως και τον εαυτό του! Στο 88’ οι Μανιάτης και Κατσουράνης, στο 89’ ο Νάτχο αποβλήθηκαν από τον Σταύρο Μάνταλο και κάπου εκεί είδε την τρίτη κίτρινη κάρτα ο Κλάους.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Τζαβέλλας (76’ Λίνο), Μιγκέλ Βίτορ, Ινσαουράλδε, Στοχ, Κάτσε, Κατσουράνης (67’ Λάζαρ), Νάτχο, Σαλπιγγίδης (88’ Κίτσιου).

Ολυμπιακός: Μέγιερι, Μανιάτης, Μανωλάς, Μαρκάνο, Σαλίνο (71’ Μασάδο), Μπονγκ (83’ Σάμαρης), Εντιγκά, Φουστέρ (71’ Σαβιόλα), Βαλντέζ, Κάμπελ, Ντομίνγκες.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα