Η αφιλόξενη Λεωφόρος για τον ΠΑΟΚ (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Η αφιλόξενη Λεωφόρος για τον ΠΑΟΚ (pics)

bet365

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποδεικνύεται ιδιαίτερα αφιλόξενη για τον ΠΑΟΚ. Εκτός από το «διπλό» στα χαρτιά το 1973 έχει μόλις άλλη μία νίκη! To gazzetta.gr θυμίζει!

Αν, πάντως, κάτι έχει σημαδέψει την ασπρόμαυρη προϊστορία των 61 αναμετρήσεων με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα είναι η 3η Οκτωβρίου 1999, όταν μετά το τέλος του αγώνα στο ΟΑΚΑ (1-1) έχασαν τη ζωή τους έξι φίλοι του «Δικεφάλου» στο μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Από το 1974 μέχρι και το 1981 ο ΠΑΟΚ δεν έχανε, αλλά και δεν κέρδιζε, στην Αθήνα, σε ένα απίστευτο σερί επτά ισοπαλιών, ενώ για τους ασπρόμαυρους ιστορική είναι και η νίκη 1-0 με την κεφαλιά του Ράντε Πάπριτσα το 1985 στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την περίοδο 1972-’73, ήρθε στα… χαρτιά, με το «Δικέφαλο» να έχει απέναντι στους «πράσινους» το χειρότερο εκτός έδρας ρεκόρ, με μόλις 5 νίκες σε 61 αγώνες, κόντρα στους τρεις μεγάλους της Αθήνας.

Εκτός όμως από το… φιλικό «διπλό» του 1973 υπάρχουν και κάποια άλλα ντέρμπι που είναι ξεχωριστά στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ας τα θυμηθούμε…

15/02/1976 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-1

Σκόρερ ο Αγγελος Αναστασιάδης με πέναλτι στο 20' θα ισοφαρίσει ο Αντωνιάδης επίσης με πέναλτι στην επόμενη σχεδόν φάση του αγώνα. Είναι η χρονιά που ο ΠΑΟΚ πάει φουλ για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του και φεύγει αλώβητος από την κατάμεστη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

06/11/1983 Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 0-0

Απίστευτη σκηνή πριν από την έναρξη του αγώνα όταν οι φίλοι του ΠΑΟ αποθέωσαν, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής και με μαρτυρίες όσων ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ραίνοντας τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ με τριαντάφυλλα, που λίγες μόνο μέρες πριν είχαν απειλήσει την Μπάγερν Μονάχου με αποκλεισμό, χάνοντας τελικά την πρόκριση στα πέναλτι.

20/01/1985 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1

«Διπλό» με την καρφωτή κεφαλιά του Ράντε Πάπριτσα (0-1) στο 80ο λεπτό και εντυπωσιακή εμφάνιση του Λάκη Στεργιούδα, ο οποίος μετρούσε μόλις λίγες μέρες στον ΠΑΟΚ. Κατάμεστο ΟΑΚΑ με 5.000 ΠΑΟΚτσήδες και υποδοχή ηρώων στο αεροδρόμιο της Μίκρας τα ξημερώματα από 3.000 κόσμο.

12/03/1989 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0

Οι «πράσινοι έχουν επιστρέψει, προσωρινά, στη φυσική τους έδρα, ο Δημήτρης Σαραβάκος με εύστοχο χτύπημα πέναλτι κρίνει ένα ντέρμπι, το οποίο «σημαδεύτηκε» από πρωτοφανή επεισόδια στις θύρες 6-7 του γηπέδου, ανάμεσα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και της αστυνομίας. Ήταν μια ταραγμένη περίοδος στα ελληνικά γήπεδα, με επεισόδια σε Τούμπα, Καραϊσκάκη, Αλκαζάρ, Χαριλάου.

20/09/1993 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 3-0

Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ με πρωταγωνιστή τον διαιτητή Καραμάνη και τον αείμνηστο Θωμά Βουλινό. Ο Παναθηναϊκός προηγείτο 3-0 αλλά ο ΠΑΟΚ είχε πολλά παράπονα από τον Βοιωτό διαιτητή Καραμάνη. Η διπλή αποβολή Μαγκντί και Σκαρτάδου, μετά την κατακύρωση ενός γκολ-φάντασμα υπέρ των «πράσινων» ξεχείλισε την οργή του Θωμά Βουλινού, ο οποίος έδωσε εντολή στους παίκτες του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Η αποχώρηση κόστισε στον ΠΑΟΚ την αφαίρεση 3 βαθμών και τιμωρία της έδρας του για 5 αγωνιστικές.

22/02/1999 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1

Με προπονητή τον Άρι Χάαν, για δεύτερη φορά στον πάγκο του, ο ΠΑΟΚ πήρε ένα ανέλπιστο «διπλό» χάρη στο γκολ-φάουλ που εκτέλεσε, ποιος άλλος, ο Κώστας Φρατζέσκος, για την τρίτη εκτός έδρας νίκη του «Δικεφάλου» επί του Παναθηναϊκού.

03/10/1999 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-1

Από το παιχνίδι της 3ης Οκτωβρίου 1999 δεν θυμούνται πολλοί πολλά. Τα σάρωσε όλα η τραγωδία που ακολούθησε στα Τέμπη. Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με κεφαλιά του Γιάννη Γκούμα στο 56ο λεπτό και ο Τζο Νάγκμπε είχε ισοφαρίσει για τον ΠΑΟΚ στο 78ο λεπτό.

Στο δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη έξι αετόπουλα από το σύνδεσμο του Κορδελιού άφηναν άδικα την τελευταία τους πνοή σε μια στροφή στα Τέμπη.

9/12/2001 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-2

Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν στις 9/12/2001. Αν και βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ, οι αλλαγές του Μπάγεβιτς και τα γκολ του Παντελή Κωνσταντινίδη και του Οκκά, «γυρίζουν» το ματς για τον ΠΑΟΚ.

04/03/2012 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2

Μετά από 12 χρόνια ο ΠΑΟΚ φεύγει με το «διπλό» από την Αθήνα. Ο αγώνας λόγω τιμωρίας των «πράσινων» είναι κεκλεισμένων των θυρών στο αχανές Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Λίνο ανοίγει το σκορ στο 51' με εύστοχο κτύπημα πέναλτι. Στο 83ο λεπτό ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης διαμορφώνει το τελικό 2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα