108 χρόνια σε 10 στιγμές (vids)

108 χρόνια σε 10 στιγμές (vids)

Gazzetta team
108 χρόνια σε 10 στιγμές (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε 108 χρόνια ζωής και το Gazzetta.gr κάνει ένα μίνι flashback στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του...

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 1908, όταν ο απογοητευμένος από τον Πανελλήνιο, Γιώργος Καλαφάτης συγκέντρωνε τους φίλους του, τον αδελφό του Αλέξανδρο και τον Δημήτρη Δουκάκη σε μια γωνιά στον Πολύγωνο για να τους εξηγήσει το... όνειρό του για την ίδρυση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. «Της ομάδας που δεν άργησε να γίνει λατρεία όλων των Αθηναίων φίλων και μη του ποδοσφαίρου», όπως αναφέρει ο Λουκάς Πανουργιάς το 1955. Η... σπίθα που έριξε ο 18χρονος τότε Γιώργος Καλαφάτης, έγινε αμέσως... πυρκαγιά από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων της παρέας και το όνειρο πήρε αμέσως «σάρκα και οστά» υπό την ονομασία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών που το 1924 έγινε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.


ΤΟ... ΑΙΩΝΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
Το πρώτο γήπεδο του συλλόγου ήταν ο χώρος του λούνα παρκ στην Πατησίων, όπου πλέον στεγάζεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όμως γρήγορα αποδείχθηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τον αθλητικό... γίγαντα που έκανε τα πρώτα βήματά. Έτσι το 1922 ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε στον Παναθηναϊκό τον χώρο που πλέον δεσπόζει το πιο ιστορικό γήπεδο της χώρας, το Απόστολος Νικολαΐδης. Ένα γήπεδο που μετράει 94 χρόνια ιστορίας, έχοντας στο ενεργητικό του ουκ ολίγες επιδόσεις, όπως για παράδειγμα οτι ήταν το πρώτο με κερκίδες (1928), το πρώτο με προβολείς (1938), το πρώτο με χλοοτάπητα (1958) και το πρώτο με πίνακα του σκορ.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 8-2
Την 1η Ιουνίου του 1930, ο Παναθηναϊκός έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, τον Ολυμπιακό. Ήταν η ημέρα που φιλοξένησε τους Πειραιώτες στην Λεωφόρο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και παρουσία 10.000 θεατών κατάφερε να κερδίσει με το επιβλητικό και ιστορικό παράλληλα 8-2. Σκόρερς για το «τριφύλλι» χρίστηκαν οι Συμεωνίδης (10', 30'), Μεσσάρης (20', 25'), Πιερράκος (53', 81'), Κουράντης (72-αυτ.) και Μηγιάκης (76'), ενώ για τον Ολυμπιακό ο Ανδριανόπουλος με δύο γκολ στο 56' και στο 59' είχε μειώσει την διαφορά του σκορ.



ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Με τον Στέφαν Μπόμπεκ στον πάγκο του, ο Παναθηναϊκός το 1964 σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ. Κατάφερε να γίνει η μοναδική ομάδα που κατέκτησε πρωτάθλημα Α' Εθνικής, χωρίς δηλαδή διεξαγωγή προκριματικών τοπικών πρωταθλημάτων), χωρίς να χάσει ούτε ένα παιχνίδι! Με παίκτες όπως ο Δομάχος, ο Καμάρας, ο Παπαεμμανουήλ, ο Λουκανίδης, ο Οικονομόπουλος, ο Φυλακούρης, ο Πυτιχούτης, ο Σούρπης, ο Πανάκης και ο Πανάκης, οι «πράσινοι» μέτρησαν 24 νίκες και ισοπαλίας, φτάνοντας τους 84 πόντους συνολικά.



Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 13
Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν φτιάξει συνδέσμους σε περιοχές όμως των Αμπελοκήπων, του Χαλανδρίου, του Βύρωνα, της Αγίας Σοφίας Πειραιά, του Γκύζη, του Κορυδαλλού, του Ρέντη και άλλων... Στις 19 Νοεμβρίου του 1966 όμως, λειτούργησε για πρώτη φορά στην οδό Κολωνού 68 στο κέντρο της Αθήνας, ο Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου «Η Θύρα 13». Έκτοτε, η παρέα των 26 ιδρυτών μεγάλωσε, πλαισιώθηκε από νέα πρόσωπα και κατάφερε να αποτελέσει τον 12ο παίκτη της ομάδας, πρωτοπορώντας ουκ ολίγες φορές στον οπαδικό χώρο. Στην 50χρονη πορεία της βέβαια υπήρξαν συγκρούσεις με τις διοικήσεις, εσωτερικοί διαχωρισμοί, ακόμη και αποχές από τα γήπεδα που αγωνίζονταν οι «πράσινοι», όμως πλέον «ομάδα και κόσμος είναι ένα», όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

ΤΟ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ
Η σεζόν 1970-71 ήταν μια ονειρική χρονιά για τον σύλλογο, καθώς συνδυάστηκε με την παρουσία του «τριφυλλιού» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μία πορεία που για να φτάσει μέχρι το Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου, οι «πράσινοι» χρειάστηκαν να περάσουν διαδοχικά τις Ζενές Ες (1-2 εκτός, 5-0 εντός), τη Σλόβαν (3-0 εντός, 2-1 εκτός), την Εβερτον (1-1 εκτός, 0-0 εντός) και τον Ερυθρό Αστέρα (4-1 εκτός, 3-0 εντός). Εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα όμως, το ταλέντο, η ικανότητα και το πάθος των Οικονομόπουλου, Τομαρά, Βλάχος, Καψή, Ελευθεράκη, Καμάρα, Σούρπη, Γραμμό, Φυλακούρη, Αντωνιάδη και Δομάζου, δεν κατάφερε να κερδίσει την παρέα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» που σήκωσε την κούπα με το υπέρ της 2-0. Η παρουσία όμως του Παναθηναϊκού στον τελικό και η άρνηση του Άγιαξ να παίξει με την Νασιονάλ έφερε τους «πράσινους» στον τελικό του Διηπειρωτικού, όπου η ομάδα της Ουρουγουάης βγήκε νικήτρια από τις διπλές αναμετρήσεις χάρη στη νίκη της με 2-1 στην Λατινική Αμερική.


Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
Το καλοκαίρι του 1995 από το άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα ξεκινούσε την πορεία προς το όνειρο... Τον τελικό του Champions League. Το 0-0 έδινε την Χάιντουκ ένα μικρό προβάδισμα, αλλά ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι είχε διαφορετική άποψη και με το γκολ του στην ρεβάνς, δίνει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους και η σήμανση «προσδεθείτε» άναψε για το μεγάλο ταξίδι... Ναντ, Πόρτο, Άαλμποργκ αποδείχθηκαν λίγες να ανακόψουν τον Βαζέχα και την παρέα του, η οποία συνάντησε την Λέγκια στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 0-0 στην Βαρσοβία, 3-0 στην Αθήνα και οι «πράσινοι» καλούνται να έρθουν φάτσα με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Το να αντιμετωπίσουν τον Άγιαξ των Ντε Μπουρ, του Κλάιφερτ, του Λιτμάνεν και των άλλων... Το 0-1 του Βαζέχα στο Άμστερνταμ δεν ήταν αρκετό, καθώς Λιτμάνεν και Βόουτερ παγώνουν το ΟΑΚΑ με το 0-3, βάζοντας τέλος στα όνειρα για Ρώμη.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ... ΜΑΝΩΛΗ
Κάθε τίτλος έχει και έναν πρωταγωνιστή. Κανένας όμως δεν είχε τόσο αισθητό ρόλο, όσο ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε στο πρωτάθλημα (που συνοδεύτηκε και από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας) της σεζόν 2003-2004. Ο γύρος του θριάμβου στις καθυστερήσεις της Τούμπας, το γκολ-απόδραση από τον Κορυδαλλό και φυσικά το κερασάκι στην... τούρτα,ο τέρμα της νίκης στον Πύργο την τελευταία αγωνιστική, είναι στιγμές που έχουν επιτρέψει στον Νιγηριανοπολωνό να μπει στο Hall Of Fame του «τριφυλλιού».

ΕΠΟΧΗ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ
Για το αν στα δυόμιση χρόνια (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 που άρχισαν οι αποχωρήσεις) που ουσιαστικά κράτησε η πολυμετοχικότητα, το πρόσημο που μπαίνει δίπλα της είναι θετικό ή αρνητικό, υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι στο διάστημα αυτό ήρθαν παίκτες όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα που ήταν εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Σεμπάστιαν Λέτο και ο Κώστας Κατσουράνης, που ανέβασαν την ψυχολογία των φιλάθλων στα ύψη... Για αυτό άλλωστε και το ΟΑΚΑ είχε μέσο όρο εισιτηρίων 27.531 την σεζόν 2009-10 που το «τριφύλλι» κατέκτησε το νταμπλ.


ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Κύπελλα ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει αρκετά, ακόμη και με επιβλητικές νίκες επί του αιώνιου αντίπαλου, Ολυμπιακού. Το περσινό κόντρα στον ΠΑΟΚ όμως έχει μία ξεχωριστή γλύκα και... σημασία, λόγω των ειδικών συνθηκών που υπήρχαν στον σύλλογο. Μία ομάδα που στην αρχή της χρονιάς πολλοί στοιχημάτιζαν οτι θα δίνει μάχη για την παραμονή της στην κατηγορία, με μικρό μπάτζετ, με νεαρά παιδιά από τις ακαδημίες συν κάποιους έμπειρους παίκτες, κατάφερε να σηκώσει το Κύπελλο με το θριαμβευτικό 4-1. Με το τρόπαιο αυτό, οι «πράσινοι» έδειξαν οτι πλέον αρχίζουν να στέκονται και πάλι στα πόδια τους, αφήνοντας στο παρελθόν τα προβλήματα που τους είχαν γονατίσει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα