Οι αντίπαλοι ψηλοί... πληγώνουν τον Ολυμπιακό!

Οι αντίπαλοι ψηλοί... πληγώνουν τον Ολυμπιακό!

Φάνης Παναγιώτου
Οι αντίπαλοι ψηλοί... πληγώνουν τον Ολυμπιακό!
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο Κάουνας με τους Βουγιούκα και Γιανκούνας να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στο ζωγραφιστό, ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που οι «ερυθρόλευκοι»... πληγώνονται από τους αντίπαλους ψηλούς.

Όταν τραυματίζεται σοβαρά ο βασικός σου σέντερ, είσαι αναγκασμένος ν' αλλάξει όλο τον προγραμματισμό σου. Από τα επιθετικά plays, μέχρι τις βοήθειες στην άμυνα. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Έτσι έγινε και στον φετινό Ολυμπιακό.

Ο Πάτρικ Γιανγκ ήταν βασικό «όπλο» του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ωστόσο ο Αμερικανός χτύπησε σοβαρά στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Εφές κι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν χωρίς αυτόν.

Αποκτήθηκε ο Σον Τζέιμς. Έμπειρος ψηλός, ωστόσο ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί, γεγονός που φαίνεται κι από το ροτέισον που γίνεται, καθώς ο Τζέιμς είναι πίσω τόσο από τον Μιλουτίνοφ, όσο κι από τον Χάντερ.

Γιατί κάναμε τον παραπάνω πρόλογο; Αφορμή πήραμε από την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Ίαν Βουγιούκας στην πρόσφατη νίκη της Ζαλγκίρις επί του Ολυμπιακού. Ο άλλοτε σέντερ της ομάδας του Πειραιά μέτρησε 13 πόντους με 6/8 δίποντα και μαζί με τον Γιανκούνας, ο οποίος είχε 18 πόντους με 8/10 δίποντα, «πλήγωσαν» σε τεράστιο βαθμό την «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Το είδαμε να συμβαίνει και στην ήττα της προηγούμενης εβδομάδας από τη Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ. Ο Λέον Ραντόσεβιτς δεν ήταν από την αρχή της σεζόν με την ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, ωστόσο κόντρα στον Ολυμπιακό σημείωσε 14 πόντους με 5/9 δίποντα κι έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στη φετινή Euroleague.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε και στις νίκες που πανηγύρισαν οι Πειραιώτες. Στη δεύτερη αγωνιστική του TOP 16 ο Ολυμπιακός «άλωσε» τη Fernando Buesa Arena κι ο Γιάννης Μπουρούσης τελείωσε την αναμέτρηση με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ, παρά το γεγονός ότι είχε ταλαιπωρηθεί με συνεχόμενα ταξίδια λόγω του θανάτου του Μάκη Ψωμιάδη. Όσο για την πρεμιέρα της δεύτερη φάσης με τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ; Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός, ωστόσο αν μπορεί να βρεθεί ένα… ψεγάδι είναι οι 16 πόντοι του Άντε Τόμιτς σε 20:24 συμμετοχής. Ο σέντερ των Καταλανών έκανε ζημιά όσο ήταν στο παρκέ.

Να κοιτάξουμε λίγο και στην πρώτη φάση; Ο Τόμισλαβ Ζούμπτσιτς της Τσεντεβίτα φόρτωσε το καλάθι του Ολυμπιακού με 16 πόντους, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης είχε βάλει 28 στη νίκη που πανηγύρισε η Λαμποράλ Κούτσα! 28 πόντοι με 12 ριμπάουντ για τον Έλληνα σέντερ, ο οποίος είχε κάνει φοβερό ματς και στο ΣΕΦ, όταν μέτρησε 16 πόντους και 15 ριμπάουντ! Ακόμα κι οι ψηλοί της Λιμόζ (σ.σ. καμία διάθεση υποτίμησης προς τη γαλλική ομάδα) είχαν φορτώσει με πόντους το «ερυθρόλευκο» καλάθι, αφού ο Τραορέ είχε 14 κι ο Ντάνιελς 10 στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στη Γαλλία.

Κοντολογίς, ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα με τους αντίπαλους ψηλούς, αφού ακόμα και στις νίκες που πανηγυρίζει οι σέντερ των άλλων ομάδων βρίσκουν τον τρόπο να σκοράρουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Τόμιτς στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Εννοείται πως δεν οφείλεται εκεί η… κοιλιά της ομάδας του Πειραιά. Για την ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο εκεί. Ωστόσο είναι κι αυτό ένα ζήτημα.

Περισσότερα για την πορεία του Ολυμπιακού μπορείτε να διαβάσετε στο blog του...καθ’ ύλην αρμόδιου Κωνσταντίνου Μελάγιες.