Αντίο στον τεράστιο Ντιρκ! (pics & vids)

Αντίο στον τεράστιο Ντιρκ! (pics & vids)

Φάνης Παναγιώτου
Αντίο στον τεράστιο Ντιρκ! (pics & vids)

bet365

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έβαλε τέλος στην καριέρα του με την Εθνική Γερμανίας και το gazzetta.gr τον αποθεώνει για τα όσα πέτυχε με την πατρίδα του. Και δεν είναι και λίγα.

Μπάσκετ δεν είναι μόνο οι τάπες και τα καρφώματα. Υπάρχουν και στιγμές που σου μένουν στο μυαλό παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε δράση. Και μία από τις πιο σημαντικές ever είδαμε στο τελευταίο ματς του Ντιρκ Νοβίτσκι με την Εθνική Γερμανίας. Οι συμπατριώτες του τον αποθέωσαν κι ο ίδιος δεν άντεξε. Ξέσπασε. Δάκρυσε. Αυτή, όμως, είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι θα κρεμάσει τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας και δεν θα τον δούμε ξανά στα ευρωπαϊκά παρκέ. Η δουλειά τους με τους Ντάλας Μάβερικς δεν έχει τελειώσει, ωστόσο στην προκειμένη αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Εθνική. Μία ομάδα που πήρε από την αφάνεια και την οδήγησε σε τελικό Eurobasket! Το gazzetta.gr θυμάται τις σπουδαίες στιγμές του μεγάλου Γερμανού.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το... ταξίδι του Νοβίτσκι στους Ντάλας Μάβερικς ξεκίνησε το 1998. Η πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλο τουρνουά με την Εθνική Γερμανίας έγινε ένα χρόνο μετά, στο Eurobasket 1999, που έλαβε χώρα στην Ιταλία. Ο Ντιρκ βρισκόταν σε ηλικία μόλις 21 ετών, αλλά ήταν ήδη ο ηγέτης των Γερμανών. Έβγαλε το πλούσιο ταλέντο του στο παρκέ, αλλά η ομάδα του τερμάτισε στην 7η θέση, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ... ΜΕΓΑΛΗ
Τα επόμενα χρόνια ο Νοβίτσκι κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε ιστορικές στιγμές. Δεν είχε σε καμία περίπτωση το κατάλληλο support (σ.σ. εκ των βασικών συντελεστών ήταν ο Αριγκμπάμπου, με μεγάλη θητεία στην Α1), κάτι που ήταν απόρροια του γεγονότος ότι το γερμανικό μπάσκετ βρισκόταν πολύ χαμηλά εκείνη την περίοδο, με τις ομάδες να μην γνωρίζουν διακρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Εθνική, όμως, είχε τον Ντιρκ!

Στο Eurobasket 2001 ο Νοβίτσκι μέτρησε 28.7 πόντους & 9.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ κι η Γερμανία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί λίγο έλειψε ν' αποκλείσουν τους διοργανωτές Τούρκους, αλλά ένας άλλος NBAer, ο Χέντο Τούρκογλου, στέρησε το όνειρο από τον Ντιρκ. Ο Τούρκογλου έστειλε το ματς στην παράταση με τρίποντο στην εκπνοή κι η Τουρκία πήρε την πρόκριση στην παράταση. Υπήρξε ακόμα μία ευκαιρία για μετάλλιο, αλλά στον μικρό τελικό η Γερμανία δεν κατάφερε κόντρα στην Ισπανία.

Η Εθνική του Ντιρκ δεν ανέβηκε στο βάθρο, αλλά το ενδιαφέρον των Γερμανών είχε αυξηθεί εκ νέου για το μπάσκετ. Ο Νοβίτσκι είχε δημιουργήσει κάτι μεγάλο και στο Μουντομπάσκετ του 2002 έκανε το... μπαμ! Στα προημιτελικά ο φόργουορντ των Ντάλας Μάβερικς έριξε στο καναβάτσο τους Ισπανούς και πήρε εκδίκηση για το 2001, αλλά στον ημιτελικό έπεσαν πάνω στην Αργεντινή, η οποία τους απέκλεισε, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του ματς έχασαν με τραυματισμό τον Μανού Τζινόμπιλι. Το μετάλλιο, όμως, ήρθε! Στον μικρό τελικό η Γερμανία αντιμετώπισε τη Νέα Ζηλανδία, που είχε κάνει ήδη την υπέρβαση. Η παρέα του Πέρο Κάμερον προσπάθησε, αλλά δεν ήταν ικανή να σταματήσει τον MVP του τουρνουά, Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος με 24 πόντους κατά μέσο όρο έκανε ένα ολόκληρο έθνος να πανηγυρίζει για το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Μετά τις επιτυχίες το 2001 & το 2002 ήρθε η απογοήτευση το 2003. Στη διάρκεια της προετοιμασίας ενόψει Eurobasket ο Νοβίτσκι τραυματίστηκε. Συγκεκριμένα, χτύπησε σε μία φάση με τον Φλοράν Πιετρούς στη διάρκεια ενός φιλικού με τη Γαλλία και στην τελική φάση ναι μεν μέτρησε 22 πόντους ανά αγώνα, ωστόσο ήταν φανερά επηρεασμένος από το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε. Η Γερμανία τερμάτισε στην 9η θέση κι έχασε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ωστόσο, η μεγάλη επιστροφή ήρθε στο Βελιγράδι το 2005! Ο Νοβίτσκι κάνει ΕΠΙΚΕΣ εμφανίσεις και οδηγεί τη Γερμανία στον μεγάλο τελικό, έχοντας μπροστά την ευκαιρία για το χρυσό! Στα προημιτελικά απέκλεισαν τους Σλοβένους και στα ημιτελικά τους Ισπανούς. “Οι Σλοβένοι μας υποτίμησαν. Είπαν πως είμαστε η ομάδα που θέλουν”, ήταν τα λόγια του Ντιρκ μετά την πρόκριση από τα προημιτελικά, ενώ στην ημιτελική φάση έβαλε 27 πόντους στην Ισπανία, σκοράροντας -μεταξύ άλλων- το καθοριστικό καλάθι μπροστά στον Χόρχε Γκαρμπαχόσα.

Ποιος ήταν αντίπαλος της Γερμανίας στον τελικό; Μα φυσικά η Εθνική μας ομάδα, που είχε αποκλείσει λίγο νωρίτερα τη Γαλλία στο ιστορικό ματς με το τρίποντο του Διαμαντίδη! Ο Νοβίτσκι είχε κάνει πολλά θαύματα τότε. Οδήγησε ένα μέτριο έως κακό ρόστερ στον τελικό, αλλά κάπου εκεί σταμάτησε η πορεία του. Η Εθνική μας ήταν πολύ ανώτερη στον τελικό, ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αλλά η στιγμή που θα θυμούνται άπαντες είναι το φοβερό standing ovation στον Ντιρκ. Ο μεγάλος Γερμανός μέτρησε 26.7 πόντους, 10.8 ριμπάουντ και 1.8 τάπες κατά μέσο όρο, αναδείχθηκε MVP του τουρνουά και κρέμασε το ασημένιο μετάλιο στο στήθος του.

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ
Στο Μουντομπάσκετ του 2006 ο Ντιρκ ήταν ξανά εκεί. Η Γερμανία τερμάτισε στην 8η θέση κι ο ίδιος έδειξε ικανοποιημένος. “Το να τερματήσεις στην 8η θέση του κόσμου δεν είναι άσχημο”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το Eurobasket του 2007 ήταν η επόμενη πρόκληση. Όχι τόσο για το μετάλλιο, αλλά για το γεγονός ότι οι πρώτες τρεις ομάδες θα εξασφάλιζαν τη συμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Ο Ντιρκ δεν κατάφερε. Η Γερμανία τερμάτισε στην 5η θέση κι έμεινε εκτός. Είχε, όμως, ακόμα μία ευκαιρία κι ο φόργουορντ των Ντάλας Μάβερικς δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη! Στο προλυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, η Ελλάδα με την Κροατία πήραν τα δύο από τα τρία εισιτηρια για το Πεκίνο και το τρίτο κρίθηκε στο παιχνίδι ανάμεσα στη Γερμανία και το Πουέρτο Ρίκο. Ναι, καλά το καταλάβατε! Ο Ντιρκ πήρε την πατρίδα του στις πλάτες του και με 32 πόντους την οδήγησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά το 1992!

Η αποστολή της Γερμανίας πήγε στο Πεκίνο με σημαιοφόρο τον Νοβίτσκι. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για τον μεγαλύτερο αθλητή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας! Εντάξει, στο τουρνουά τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ο Ντιρκ μέτρησε 17 πόντους & 7.6 “σκουπίδια” κατά μέσο όρο κι η Γερμανία τερμάτισε στη 10η θέση... Ωστόσο, η συμμετοχή και μόνο ήταν κάτι μοναδικό για τον Ντιρκ και τη χώρα του!

Το καλοκαίρι του 2009 (Eurobasket) κι εκείνο του 2010 (Μουντομπάσκετ) ο Νοβίτσκι δεν έπαιξε με την Εθνική. Την υπηρέτησε επί σειρά ετών κι προτίμησε να κάνει ένα διάλειμμα Δεν του βγήκε σε κακό, αφού το 2011 πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τους Ντάλας Μάβερικς! Το καλοκαίρι του ίδιους έτους επέστρεψε στην Εθνική, αλλά η Γερμανία δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από την 9η θέση στο Eurobasket. Φέτος επέστρεψε κι ο λόγος ήταν απλός. Ήθελε να παίξει επίσημο ματς μπροστά στους συμπατριώτες του και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να περάσει στην τελική φάση του Eurobasket 2015 (σ.σ. η Γερμανία ολοκλήρωσε τους Ομίλους με 1-4 κι αποκλείστηκε), θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Ναι δεν ήταν καλός. Δεν ήταν καλός για τα δεδομένα του Νοβίτσκι. Έκανε όμως ό,τι μπορούσε για την πατρίδα του.

Δείτε ξανά την αποθέωση που γνώρισε και θα καταλάβετε ότι μπάσκετ δεν είναι μόνο όσα γίνονται στο παρκέ!

Ντιρκ σ' ευχαριστούμε!

 

Τελευταία Νέα