Δέκα χρόνια μετά η γενιά του Μέσι! (pics+vids)

Θοδωρής Βασίλης
Δέκα χρόνια μετά η γενιά του Μέσι! (pics+vids)

bet365

Τον Ιούλιο του 2005 η Κ-20 της Αργεντινής πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δέκα χρόνια μετά η γενιά αυτή ετοιμάζεται να βάλει τέλος στα 22 χρόνια πίκρας. Το gazzetta.gr σας θυμίζει εκείνη την διοργάνωση.

Η Αργεντινή ετοιμάζεται για τον τελικό με την Χιλή και ο Λιονέλ Μέσι και οι συμπαίκτες του θα έχουν ως οδηγό τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που κατέκτησαν πριν 10 χρόνια στην Ολλανδία ως μέλη της Κ-20. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η τωρινή ομάδα της Αργεντινής είναι αν όχι η καλύτερη μία από τις καλύτερες ομάδες που διέθετε η χώρα. Άλλωστε, ποια εθνική ομάδα είχε στην σύνθεσή της Μέσι, Αγουέρο, Τέβες, Ιγκουαϊν, Ντι Μαρία, Μασεράνο, Παστόρε.

Με αστέρι τον Μέσι

Η γενιά αυτή ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην ανομβρία 22 ετών από τον τελευταίο μεγάλο τρόπαιο που κατέκτησε. Και αν στην Βραζιλία ένα χρόνο πριν έκανε το πρώτο βήμα φτάνοντας στον τελικό, τώρα απέναντι στην Χιλή έχει την χρυσή ευκαιρία να επιστρέψει στους τίτλους. Ο Μέσι και η παρέα του δείχνουν πιο έτοιμη από ποτέ, άλλωστε θα έχουν ως οδηγό και τον προ δεκαετίας τίτλο με την ομάδα Κ-20 στην Ολλανδία. Μια ομάδα με τον Μέσι να κάνει τα αποκαλυπτήρια του στο παγκόσμιο στερέωμα και να οδηγεί την «αλμπιτσελέστε» στην κορυφή.

Εκείνη η ομάδα καθοδηγούμενη από τον Φραντσίσκο Φεράρο είχε μέσα την αφρόκρεμα της χώρας. Την βάση της ομάδας αποτελούσαν οι 17χρονοι Μέσι, Αγουέρο, οι 19χρονοι Γκάγο, Μπίλια, αλλά και οι 20χρονοι Ζαμπαλέτα, Όμπερμαν και Μπαρόσο,ενώ στην αποστολή ήταν και ο γνωστός από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Ροντρίγκο Αρτσούμπι.

Η καλή ημέρα δεν φαίνεται από το πρωί

Η Αργεντινή κατέβαινε ως ένα από τα φαβορί αλλά η κρυάδα ήρθε από την πρεμιέρα. Η Αργεντινή αντιμετώπιζε τις ΗΠΑ και ο Φεράρο αποφασίζει να αφήσει στον πάγκο τον Μέσι και το πληρώνει. Οι «γιάνκις» όμως κάνουν το ματς της ζωής τους φτάνοντας στη νίκη με 1-0 αναγκάζοντας τον Φεράρο να μετανιώσει για την επιλογή του να μην ξεκινήσει από την αρχή το αστέρι της Μπαρτσελόνα.

Έτσι, από το επόμενο ματς ο Μέσι παίρνει θέση βασικού και αρχίζει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Αντίπαλος η Αίγυπτος και ο Μέσι ανοίγει λογαριασμό με τον Ζαμπαλέτα στο τέλος να κλειδώνει το τρίποντο (2-0). Ο όμιλος ολοκληρώνεται με νίκη απέναντι στην Γερμανία και με έξι βαθμούς η ομάδα τερματίζει στην δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από τις ΗΠΑ δείχνοντας παράλληλα ότι το σοκ της πρεμιέρας είχε ξεπεραστεί.

Ο Μέσι παίρνει το όπλο του

Στη νοκ άουτ φάση ξεκινάνε τα δύσκολα. Στους 16 αντίπαλος είναι η Κολομβία η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει την αντίστοιχη διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής. Ο Οταλβάρο στο 52' βάζει μπροστά τους Κολομβιανούς, αλλά έξι λεπτά μετά ο «Πούλγκα» φέρνει το ματς στα ίσια. Η Αργεντινή πιέζει, ο Μέσι είναι ασταμάτητος, αλλά ο Μπαρόσο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων δίνει τη νίκη και την πρόκριση στα προημιτελικά.

Στους «8» περιμένει η Ισπανία, αλλά οι «γκαούτσος» έχουν πάρει μπρος. Ο Ζαμπαλέτα ανοίγει το σκορ με τους «φούριας ρόχας» να ισοφαρίζουν προσωρινά με τον Θαπατέρ. Στην επανάληψη η Αργεντινή είναι το απόλυτο αφεντικό και μέσα σε δύο λεπτά Όμπερμαν και Μέσι ανεβάζουν τον δείκτη του σκορ στο 3-1 και στην άνετη πρόκριση για τα ημιτελικά. Εκεί περιμένει η Βραζιλία στο απόλυτο ντέρμπι.

Ο Μέσι ανοίγει το σκορ στο 7ο λεπτό, η Βραζιλία προσπαθεί για την ισοφάριση και το πετυχαίνει στο 75' με τον Ρενάτο. Όπως και με την Κολομβία έτσι και τώρα η «αλμπιτσελέστε» χτυπάει στο τέλος και ο Ζαμπαλέτα στην τελευταία φάση του αγώνα στέλνει την μπάλα στα δίχτυα στέλνοντας στο καναβάτσο την «σελεσάο».

Ο μεγάλος τελικός ήταν μια ποδοσφαιρική παράσταση του καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου. Η Αργεντινή είναι ανώτερη από τη Νιγηρία και παίρνει κεφάλι στο σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μέσι στο 40'. Η Νιγηρία όμως κόντρα στην ροή του αγώνα ισοφαρίζει με τον Ογκμπούκε, αλλά ο Μέσι ξανά με το έκτο του προσωπικό γκολ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) δίνει τη νίκη και το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του.

Δέκα χρόνια μετά η γενιά αυτή καθοδηγούμενη από τον Τάτα Μαρτίνο έφτασε στον τελικό του Κόπα Αμέρικα απέναντι στην Χιλή και ετοιμάζεται να γράψει ιστορία βάζοντας τέλος στην ανομβρία τίτλων.

 

Τελευταία Νέα