Ρομπέρτο Φιρμίνο: Η σοφή, αλλά «τσουχτερή» επιλογή του Ρότζερς (pics+vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Ρομπέρτο Φιρμίνο: Η σοφή, αλλά «τσουχτερή» επιλογή του Ρότζερς (pics+vids)

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει την πορεία του Ρομπέρτο Φιρμίνο που κόστισε περίπου 40 εκατ.ευρώ στη Λίβερπουλ και έγινε «hot» όνομα στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Οι συγκρίσεις με τον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Η 5η κατά σειρά, φετινή μεταγραφή της Λίβερπουλ (μετά τους Μίλνερ, Ινγκς, Μπογκντάν και Γκόμες) ήταν και η πιο ακριβή... μέχρι την επόμενη.

Ο Μπρένταν Ρότζερς εμπιστεύθηκε τον 23χρονο μεσοεπιθετικό της Χόφενχαϊμ, Ρομπέρτο Φιρμίνο, για τον οποίο διατέθηκαν περίπου 40 εκατ.ευρώ συνολικά μαζί με τα μπόνους που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία, με τον νεαρό Βραζιλιάνο να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην περσινή Bundesliga και να την αφήνει έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, βελτίωσης και εμπειριών.

Η αλήθεια είναι πως στο ευρύ κοινό, ο Φιρμίνο δεν είναι γνωστός. Πριν από τη Λίβερπουλ, η οποία κινήθηκε με... αστραπιαίες κινήσεις και πέτυχε το «deal», είχε εκφράσει ενδιαφέρον και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως αυτό δεν ευδοκίμησε.

Το gazzetta.gr ρίχνει φως στην καριέρα του 23χρονου άσου...

Αυτό κι αν θα πεί... διέξοδος

Η πόλη Ματσέιο της Βραζιλίας, από την οποία κατάγεται το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Λίβερπουλ, είναι επίσης η γενέτειρα του άλλοτε Βραζιλιάνου διεθνή εξτρέμ, Μάριο Ζαγκάλο που στην ποδοσφαιρική του καριέρα, πανηγύρισε δύο Παγκόσμια Κύπελλα κι ένα σαν προπονητής! Ωστόσο, «γεννάται» άμεσα η ανάγκη για φευγιό και διέξοδο από τα δύσκολα, καθώς η Ματσέιο έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στις 10 πιο βίαιες πόλεις του κόσμου! Ευτυχώς για τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, από μικρός βρήκε το δρόμο του, για να «ψηθεί» τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Γερμανία και τη Χόφενχαϊμ προτού βρεθεί πλέον στην Πρέμιερ Λιγκ.

Άνοδος και... όνομα

Τα πρώτα βήματά του στο ποδόσφαιρο, ο Φιρμίνο τα έκανε στην Clube de Regatas Brasil της γενέτειράς του, ενώ προτού μετακομίσει στην Ευρώπη, φόρεσε και τη φανέλα της Τονμπένσε. Εκεί, όμως, που άρχισε να «φτιάχνει» τ' όνομά του, ήταν στη Φιγκεϊρένσε. Εκεί για πρώτη φορά αισθάνθηκε την πίεση, τις απαιτήσεις και την ανάγκη ν' αποδίδει κάθε φορά και καλύτερα για να καταφέρει να διατητήσει τη θέση του και ν' αποδειχθεί σημαντική μονάδα για την ομάδα. Βίωσε τις συνθήκες υπό τις οποίες μια ομάδα παλεύει για να κερδίσει την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας και γεύτηκε το νέκταρ της επιβράβευσης των κόπων του, όταν η Φιγκεϊρένσε πανηγύρισε την αναρρίχηση στο πρώτο σκαλί του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και μάλιστα, στην πρώτη του γεμάτη χρονιά στην ομάδα, το 2010!

Ξεπέταγμα στη Γερμανία και εθνική Βραζιλίας

Η επιλογή του να μεταπηδήσει στην Ευρώπη με προορισμό τη Γερμανία και τη Χόφενχαϊμ, πίσω στο 2011, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται σοφή. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής ή ανάγκης για επαναπατρισμό ώστε να πάρει ανάσες από την... απότομη μετάβαση στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αλλά έκανε ξεπέταγμα που κορυφώθηκε την περσινή σεζόν. Στην πρώτη του χρονιά, το πρώτο του γκολ έδωσε νίκη (1-0) επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ενώ με τη δουλειά, έφτασε σε σημείο τη σεζόν 2013-2014 ν' αναδειχθεί «η αποκάλυψη της χρονιάς» με τα 16 γκολ σε 33 εμφανίσεις. Συνολικά στη Γερμανία πέτυχε 35 γκολ σε 140 ματς. Η εκπληκτική περσινή του σεζόν στη Bundesliga, τα 7 γκολ και η γενικότερη συμβολή τον έστειλε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, με την οποία έκανε ντεμπούτο τον Νοέμβριο του 2013 σε ματς απέναντι στην Τουρκία. Πλέον, βρίσκεται στη Χιλή για το Κόπα Αμέρικα...

Δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή της Λίβερπουλ

Τα 40 (μαζί με τα μπόνους) εκατομμύρια της μεταγραφής του από τη Χόφενχαϊμ, έγινε η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη στην ιστορία της Λίβερπουλ, μετά τον... Άντι Κάρολ! Το λάθος που έγινε με τον υψηλόσωμο Άγγλο επιθετικό τον χειμώνα του 2011 έναντι 50 εκατ.ευρώ παραμένει η ακριβότερη μεταγραφή των «κόκκινων» που στην περίπτωση του Φιρμίνο, διέθεσαν ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την ενίσχυση τόσο της μεσαίας, όσο και της επιθετικής γραμμής. Το γεογνός πως έχει αποκτηθεί ήδη με ελεύθερη μεταγραφή ο Τζέιμς Μίλνερ, βοηθάει τον Μπρένταν Ρότζερς ν' αποκτήσει μια κάποια άνεση σε περίπτωση πώλησης του Ραχίμ Στέρλινγκ, αφού και οι δύο νεοαποκτηθέντες μπορούν να παίξουν και στα άκρα, κάνοντας αυτό που έκανε μέχρι πρότινος ο νεαρός Άγγλος.

Το στυλ παιχνιδιού του

Είναι από τους λεγόμενους... εργάτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τρέχει ασταμάτητα και βοηθάει πολύ στην ανάκτηση της κατοχής της μπάλας, ακόμα και στο μισό γήπεδο του αντιπάλου, όταν έχει γίνει λάθος. Το αποδεικνύει αυτό το γεγονός πως πέρυσι, η Χόφενχαϊμ κέρδισε τη μπάλα 28 φορές στα 2/3 του γηπέδου από τη μέση και μπροστά, ενώ ο ίδιος έπεφτε συνεχώς να μαρκάρει. Δεν θ' αφήσει τους άλλους να τρέξουν για να το διορθώσουν και δεν δείξει επίτηδες... κουρασμένος για να γλιτώσει το σπριντ. Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά του με τη μπάλα στα πόδια είναι στοιχεία που γίνονται εμφανή όταν τον βλέπεις να παίζει. Αυτό στο οποίο μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως έχει αδυναμία ο Φιρμίνο, είναι το τελείωμα των φάσεων, θυμίζοντας αρκετά και τον Ραχίμ Στέρλινγκ. Επιχείρησε 95 σουτ (έναντι 84 του Άγγλου) τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, όμως, το ποσοστό επιτυχίας των φάσεων ήταν μόλις στο 7,4%. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά δεν μπορεί να στηριχθεί εξ ολοκλήρου πάνω του η Λίβερπουλ και θα χρειαστεί η βοήθεια των Ντάνι Ινγκς, Ντάνιελ Στάριτζ και... όποιων άλλων παραμείνουν στο ρόστερ.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα