Το trade που άλλαξε την ιστορία των Γουόριορς

Το trade που άλλαξε την ιστορία των Γουόριορς

Φάνης Παναγιώτου
Το trade που άλλαξε την ιστορία των Γουόριορς

bet365

Οι Γουόριορς επέστρεψαν στην κορυφή του κόσμου. Ίσως όμως να μην τα είχαν καταφέρει, αν δεν είχαν δώσει τον Μόντα Έλις. Το gazzetta.gr γράφει για το trade που άλλαξε την ιστορία…

Στη διαδικασία του 2009 οι Γουόριορς είχαν την 7η επιλογή στο NBA draft. Μία καλή ευκαιρία να γίνει ένα νέο ξεκίνημα κι οι “Πολεμιστές” να επιστρέψουν στο προσκήνιο, από από την αποχώρηση του Μπαρόν Ντέιβις κι έπειτα, οι επιτυχίες τους ήταν ελάχιστες.

Ο παίκτης που επιλέχθηκε ήταν ο Στεφ Κάρι. Ο… μικροκαμωμένος γκαρντ (ύψος 1.91μ.) από το Davidson. Υπήρχε, όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα κι αυτό ήταν η παρουσία του Μόντα Έλις. Ο τελευταίος ήταν ο ηγέτης των Γουόριορς, είχε πάρει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη το 2007 κι υπήρχε ένα μεγάλο ερωτηματικό στο αν οι δύο τους θα καταφέρουν να συνεργαστούν. Ο λόγος ήταν απλός: Πρόκειται για δύο ίδιους παίκτες!

Ο Έλις είχε υπογραμμίσει το πρόβλημα από την αρχή. Πριν ακόμα ξεκινήσει η σεζόν 2009-2010. “Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να παίζει μαζί με τον Κάρι”, τον είχαν ρωτήσει στη Media Day το 2009. “Δεν μπορώ να στο απαντήσω. Εμείς μαζί; Όχι”, απάντησε. Οι δημοσιογράφοι επέμεναν. “Γιατί όχι;”, του είπαν κι εκείνος τόνισε: “Δεν μπορούμε, απλά δεν μπορούμε”.

“Επειδή είστε τόσο ίδιοι;”, τον ρώτησαν κι ήταν όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσε: “Απλά δεν μπορούμε”, ήταν η ατάκα του. Εν συνεχεία, οι δημοσιογράφοι του είπαν πως οι Γουόριορς πιστεύουν ότι μπορούν να συνεργαστούν. Κι ο Έλις απάντησε: “Έτσι λένε, ε; ΟΚ, αν το λένε… Πάντως δεν μπορούμε”. Ήταν απόλυτος στα λόγια του κι εύλογα τον ρώτησαν: “Δεν θέλεις να δώσεις μία ευκαιρία στο πρότζεκτ;” κι είπε: “Το μόνο που θέλω είναι να νικάω… Κι έτσι δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε”!

Η Media Day των Γουόριορς καταστράφηκε από τα όσα είπε ο Μόντα Έλις, ο οποίος δεν κρύφτηκε και δεν μάσησε τα λόγια του. Και μεταξύ μας, μόνο άδικο δεν είχε. Μιλάμε για δύο ίδιους παίκτες. Δύο χαρισματικούς σκόρερ, που αμυντικά έχουν αρκετές αδυναμίες. Δύο παίκτες με ίδιο μέγεθος, που όσο κι αν προσπάθησε να τους… ενώσει ο Ντον Νέλσον, τελικά δεν τα κατάφερε, αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν ρεαλιστικό και δεν μπορούσε να πετύχει.

Φυσικά, το γεγονός ότι συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν λειτούργησε δεν οφείλεται στην έλλειψη ταλέντου. Αυτό υπήρχε και υπάρχει. Είπαμε. Είναι δύο σπουδαίοι σκόρερ. Απλά δεν ταιριάζουν. Είναι ίδιοι. Αμφότεροι θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους, αμφότεροι θέλουν να σουτάρουν. Το λάθος ήταν ξεκάθαρα των Γουόριορς και γι’ αυτό τιμωρήθηκαν. Για τρία χρόνια δεν κατάφεραν σχεδόν τίποτα…

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το πρότζεκτ των “Πολεμιστών” απέτυχε και κάτι έπρεπε να γίνει. Κάποιος από τους δύο έπρεπε ν’ αποχωρήσει. Κι οι Γουόριορς πήραν μία… τολμηρή απόφαση. Βλέπετε, έστειλαν τον Μόντα Έλις στους Μιλγουόκι Μπακς, προκειμένου ν’ αποκτήσουν τον Άντριου Μπόγκουτ και να δυναμώσουν τη ρακέτα τους, εκεί όπου υπήρχε το μεγαλύτερο κοινό. Μόνο που από τους δύο, ο Μόντα Έλις ήταν ο πιο αγαπητός στο κοινό της ομάδας. Προσθέστε σε αυτό ότι ο Μπόγκουτ αποκτήθηκε τραυματίας και θα καταλάβετε πως υπήρξαν αντιδράσεις.

Αυτά, όμως, στην αρχή. Γιατί στη συνέχεια ήρθε η μεγαλύτερη δικαίωση για τους Γουόριορς. Ο Μπόγκουτ εξελίχθηκε σε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, σκέπασε τα καλάθι κι ήταν ο σέντερ που εν τέλει έψαχναν οι “Πολεμιστές”, ενώ ο Στεφ Κάρι ήταν ολοένα και καλύτερος από την ημέρα που αποχώρησε ο Έλις.

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ
Έχουν περάσει τρία χρόνια από το trade. Ένα trade που άλλαξε την ιστορία των Γουόριορς. Των Πρωταθλητών Γουόριορς και του MVP Στεφ Κάρι! Τίποτα δεν θα είχε γίνει, αν δεν είχαν πάρει την απόφαση να στείλουν τον Έλις στους Μπακς. Και φυσικά ούτε ο Έλις… χάθηκε. Βρίσκεται στους Ντάλας Μάβερικς κι έχει δέσει άψογα με τον Ντιρκ Νοβίτσκι, ενώ κι ο Ρικ Καρλάιλ έχει βρει τα… κουμπιά του και τον εκμεταλλεύεται άψογα. Μαζί δεν μπορούσαν να καταφέρουν τίποτα. Όταν χώρισαν έγιναν καλύτεροι. Κι οι Γουόριορς δικαιώθηκαν που κράτησαν τον Κάρι, αφού πλέον είναι Πρωταθλητές. Κάτι που ευελπιστεί να καταφέρει κι ο Μόντα Έλις...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα