Περιπτώσεις ντόπινγκ στο μπάσκετ στην Ελλάδα (pics)

Gazzetta team
Περιπτώσεις ντόπινγκ στο μπάσκετ στην Ελλάδα (pics)
Με αφορμή το τελευταίο κρούσμα του Ποπς Μενσά-Μπονσού, το gazzetta.gr σας θυμίζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ντοπέ παικτών στην Α1 τα τελευταία χρόνια.

Το φαινόμενο να πιαστούν Αμερικανοί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών δεν το λες και… σπάνιο. Ούτε καθημερινό, αλλά σίγουρα όχι σπάνιο!

Από το 1990 και μετά έχουν έρθει πολλοί παίκτες από τις ΗΠΑ στη χώρα μας για να παίξουν μπάσκετ κι οι περιπτώσεις εκείνων που πιάστηκαν ντοπέ είναι αρκετές.

Ας θυμηθούμε ορισμένες από αυτές…

ΝΟΥΟΣΟΥ, Ο ΠΡΩΤΟΣ
Θυμάστε τον Τζούλιους Νουοσού; Πρόκειται για παλαίμαχο Νιγηριανό σέντερ, ο οποίος την αγωνιστική περίοδο 1996-1997 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το σημαντικό, όμως, είναι πως πρόκειται για τον… πρώτο “πράσινο” ντοπέ παίκτη, αφού είχε βρεθεί θετικός σε χρήση εφεδρίνης.

ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤ, ΜΠΙΟΥΦΟΡΝΤ, ΣΟΛΟΜΟΝ
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που έχουν πιαστεί ντοπέ είναι ο Αριέλ ΜακΝτόναλντ. Συγκεκριμένα, ήταν το 2003, όταν στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού όταν ο Αμερικανός γκαρντ βρέθηκε θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης, είδηση που είχε προκαλέσει… σοκ στο “πράσινο” στρατόπεδο!

Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Ρόντεϊ Μπιούφορντ. Η ιστορία έχει ως εξής: 19/2/2003: Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν το Ηράκλειο για το πρωτάθλημα, μετά το τέλος του αγώνα ο Μπιούφορντ υποβάλλεται σε έλεγχο αντιντόπινγκ και βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ινδικής κάνναβης! Ο Αθλητικός Δικαστής του επέβαλε ποινή αποκλεισμού 40 ημερών, αλλά και 3.000 ευρώ πρόστιμο!

Το χειρότερο της υπόθεσης ήταν πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμαθε για την τιμωρία λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της πρεμιέρας του Τop 16 της Ευρωλίγκα κόντρα στη Σιένα, και ενώ ο Αμερικανός βρίσκονταν στο ξενοδοχείο και προετοιμάζονταν για το ματς! Δίχως τον Αμερικανό (και με τον Αλβέρτη επίσης εκτός μάχης), οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 82-76... Στον παιχνίδι του δεύτερου γύρου, χωρίς... ελπίδα πρόκρισης στο Final 4, ο Παναθηναϊκός νίκησε 111-103 τους Ιταλούς, με καλύτερο παίκτη του αγώνα… το Μπιούφορντ! Ο τελευταίος είχε εκτίσει την ποινή του και σκόραρε 21 πόντους, «κατέβασε» 3 ριμπάουντ, και μοίρασε 3 ασίστ σε 25 λεπτά συμμετοχής! Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» με το ένα χέρι υψωμένο πανηγύριζαν τα καλάθια του και με το άλλο χέρι τον φασκέλωναν! Αν ο Αμερικανός δεν είχε κάνει την ανοησία κι αγωνιζόταν στο πρώτο ματς στη Σιένα, ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε ηττηθεί και δύσκολα θα έχανε το Final 4...

Θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης είχε βρεθεί κι ο Γουίλι Σόλομον, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο ηγέτης του Άρη. Το… Α και το Ω των “κίτρινων”!

ΟΙ “ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ”
Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών του Ολυμπιακού που έχουν πιαστεί ντοπέ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Έβρικ Γκρέι το 1997, που είχε βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών μετά το 49-69 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και μάλιστα του στέρησε τη συμμετοχή του στο Final 4 της Ρώμης; Το ίδιο ισχύει και για τον Ντούσαν Βούκσεβιτς, ενώ το 2002 ήταν η σειρά του Τζέιμς Φόρεστ, ο οποίος είχε βρεθεί ντοπέ στη διάρκεια των Τελικών της Α1, όταν ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ!

Το πιο… πρόσφατο περιστατικό είναι εκείνο του Κιντέλ Γουντς το 2008. Ο Αμερικανός φόργουορντ της ομάδας του Πειραιά είχε βρεθεί θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης στη διάρκεια των Τελικών του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό και κάπως έτσι έκλεισε το “ερυθρόλευκο” κεφάλαιο στην καριέρα του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ
Την αγωνιστική περίοδο 2001-2002 στο ρόστερ του Παναθηναϊκού βρισκόταν -μεταξύ άλλων- ο Γιάννης Γιαννούλης. Ωστόσο, η πρώτη του “θητεία” ολοκληρώθηκε… άδοξα, αφού βρέθηκε ντοπέ στον ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Στα ούρα του πολύπειρου σέντερ είχε βρεθεί η ουσία ναντρολόν και παρά τις… αρνήσεις του ίδιου, τίποτα δεν άλλαξε, με τον Γιαννούλη να χάνει την ευκαιρία να ζήσει τον θρίαμβο της Μπολόνια.

Ακόμα ένα διεθνής, αρκετά πιο πρόσφατος, είναι ο Νικ Καλάθης. Στις 19 Απριλίου του 2014 η είδηση πως ο γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις είναι ντοπέ, έπεσε ως… κεραυνός εν αιθρία! Στον άλλοτε πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού και της Λοκομοτίβ Κούμπαν εντοπίστηκε ταμοξιφαϊνη, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί και να χάσει αρκετά ματς της ομάδας του στο ΝΒΑ.

ΓΚΙΣΤ & ΜΕΝΣΑ-ΜΠΟΝΣΟΥ
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2015. Το πρώτο περιστατικό ήταν εκείνο του Ντουέιν Ντέιβις, ο οποίος είχε βρει… ρυθμό, αλλά τον Φεβρουάριο είπε “αντίο” στον Κόροιβο Αμαλιάδας, αφού βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ακολούθησε το ΣΟΚ στον Παναθηναϊκό με την υπόθεση του Τζέιμς Γκιστ κι εν συνεχεία η περίπτωση του Ποπς Μενσά-Μπονσού.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα