Τρία χρόνια «Παναθηναϊκή Συμμαχία»!

Τρία χρόνια «Παναθηναϊκή Συμμαχία»!

Τρία χρόνια «Παναθηναϊκή Συμμαχία»!

bet365

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία»... γιορτάζει τρία χρόνια και το gazzetta.gr καταγράφει τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της στο «τριφύλλι».

Έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια, την άνοιξη του 2012, ο Παναθηναϊκός θα άλλαζε χέρια. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη, θα περνούσε στα χέρια της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ενός σωματείου λαϊκής βάσης, το οποίο εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Γιάννης Αλαφούζος. Σαν σήμερα στις 3 Μαϊου εκδόθηκε η ιδρυτική διακήρυξη, χωρίς να υπάρχει το όνομα του σωματείου, κάτι που αποφάσισαν αργότερα μέσω ιντερνετικής ψηφοφορίας οι φίλοι του συλλόγου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το σωματείο μας, λοιπόν, εδράζεται στις ακόλουθες αρχές:

- Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρεσβευτής του «ευ αγωνίζεσθαι». Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι. Είναι ένας ισχυρός κοινωνικός δεσμός. Η ομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κυριακάτικο ραντεβού. Είναι μια συλλογική ταυτότητα. Κι αυτό που προσφέρει στους οπαδούς της είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από την χαρά της νίκης. Δίνει την χαρά να ανήκεις σε μια κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό πρότυπο ζωής.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού μοιράζονται την αγάπη για μια ομάδα που θέλει να κερδίζει ή να χάνει μέσα στο γήπεδο, με την αξία της και μόνον. Μια ομάδα που αντιστέκεται στην δίδυμη κατάρα της διαφθοράς και της βίας, που μαστίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός δίνει με συνέπεια την μάχη για την κάθαρση των αθλητικών θεσμών, την οικονομική και θεσμική εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, και την αποβολή της βίας από το γήπεδο. Η συμμετοχή σε πράξεις βίας είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Παναθηναϊκού.

- Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής. Από την ίδρυσή του ως τώρα, ο σύλλογος είναι ένας φάρος για τον ελληνικό αθλητισμό, φυτώριο μεγάλων ταλέντων, βασικός τροφοδότης των εθνικών ομάδων, πρωταγωνιστής. Οι πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του γράφτηκαν από γενιές σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, που είχαν την φιλοδοξία της διεθνούς διάκρισης. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που στηρίζεται στο ελληνικό αθλητικό ταλέντο

- Ο Παναθηναϊκός έχει ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η φιλοδοξία της διάκρισης στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικεί πάντα, και με συνέπεια, τις διεθνείς δάφνες».

Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις και η σκληρή πραγματικότητα

Το πλάνο του «mr. ΣΚΑΪ» δεν βασιζόταν στα λόγια αλλά σε έρευνες. Έρευνες που έδειχναν πως 40.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού... τουλάχιστον, ήταν έτοιμοι να λάβουν μέρος στο νέο εγχείρημα, συνεισφέροντας οικονομικά στην ομάδα που αγαπούν. Ο αριθμός αυτός, τελικά, έμεινε άπιαστο όνειρο. Αποδείχθηκε πως στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έτσι, λοιπόν, οι εγγραφές «κόλλησαν» στις 8.606 και χρήματα που συγκεντρώθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως το 1 εκατομμύρια είχε συγκεντρωθεί από τον Αλαφούζο και επιφανείς φίλους του συλλόγου.

Την δεύτερη χρονιά και έπειτα από μια καταστροφική ποδοσφαιρικά σεζόν(εκτός Ευρώπης τόσο αγωνιστικά όσο και μετά την τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ) ο αριθμός των εγγραφών έφτασε τις 9305. Η επιτυχημένη για τα δεδομένα σεζόν, πάντως, δεν έφερε νέο... κύμα και τα μέλη μειώθηκαν στα 8492!

Μόνος του ο Αλαφούζος

Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλο καράβι και είχε και μεγάλες οικονομικές φουρτούνες. Τα χρήματα των οπαδών δεν έφταναν ούτε για... ζήτω! Η επόμενη ημέρα ήταν μονόδρομος για τον ισχυρό άνδρα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε με δικά του χρήματα, με προσωπικές εγγυήσεις σε δάνεια να κρατήσει όρθιο τον σύλλογο οικονομικά. Μετά από τρία χρόνια, το αρχικό χρέος έχει γίνει βιώσιμο και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ, έχει πέσει στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Επί της ουσίας, ο Παναθηναϊκός «τρέχει» οικονομικά από τα έσοδά του και τις οικονομικές εισροές του Αλαφούζου.

Ποσοστό... Στάλιν

Μετά την είσοδο στην ΠΑΕ το 2012 με το ποσοστό της οικογένειας Βαρδινογιάννη(54,7%), η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» τρία χρόνια αργότερα, έχει γίνει το απόλυτο αφεντικό στην ΠΑΕ. Το ποσοστό της έχει... εκτοξευθεί πάνω από 80%, καθώς σε καμία από τις ΑΜΚ που ακολούθησαν δεν υπήρχε συμμετοχή από τους παλαιούς μετόχους.

Προίκα το «Καλαφάτης» και η Λεωφόρος

Αδιαμφισβήτητα και ξέχωρα από το αγωνιστικό κομμάτι, όπου ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους και έγινε ξανά ανταγωνιστικός μέσα στο ''άρρωστο'' περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, το «τριφύλλι» απέκτησε το ΠΡΩΤΟ του περιουσιακό στοιχείο. Το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, φεύγοντας παράλληλα από την Παιανία.

Παράλληλα, η ομάδα επέστρεψε στην φυσική της έδρας, την Λεωφόρο. Μάλιστα, η διοίκηση Αλαφούζου κατάφερε να εξασφαλίσει 7 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια για να ανακατασκευάσει το γήπεδό του.

Οι... λίγοι της ιδρυτικής ομάδας

Στα πρώτα βήματα του Γιάννη Αλαφούζου και της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» στον Παναθηναϊκό, βρέθηκαν στο πλευρό του άνθρωποι που αυτή την στιγμή, τρία χρόνια μετά, είναι ανενεργοί και επί της ουσίας δεν αναμείχθηκαν καθόλου στα κοινά της ΠΑΕ. Η ιδρυτική ομάδα αποτελούνταν από τα εξής είκοσι άτομα: Αβραντίνης, Αλαφούζος, Βερβεσός, Βουρλούμης, Γόντικας, Ευθυμιοπούλου, Ηρειώτης, Καμάρας, Καμίνης, Κανέλλη, Κοσιώνη, Μαχαιρίτσας, Μπαλωμένου, Παναγιωτίδης, Παναγόπουλος, Παπαχελάς, Πολέμης, Σιούφας, Τσίμας.

Από τους παραπάνω, ο Αλαφούζος παραμένει πρόεδρος, ο Παναγιωτίδης είναι μέλος του Δ.Σ όπως και ο Ηρειώτης. Η Αθηνά Μπαλωμένου αποτελεί την νομική εκπρόσωπο του συλλόγου από την πρώτη στιγμή.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα