Μεγάλες ελληνικές ομάδες που υποβιβάστηκαν!

Κώστας Ζάλιαρης
Μεγάλες ελληνικές ομάδες που υποβιβάστηκαν!

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις «μαύρες» σελίδες στην ιστορία των μεγάλων ελληνικών ομάδων που όπως ο ΟΦΗ, έτσι κι αυτές ένιωσαν τον πόνο του υποβιβασμού.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, ο ΟΦΗ έγινε η δεύτερη ομάδα που αποχωρεί από το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Τα χρέη και τα προβλήματα που προέκυπταν σαν... Λερναία Ύδρα, έφτασαν την κρητική ομάδα σε αδιέξοδο, τον τελευταίο καιρό αγωνιζόταν μονάχα με 13-14 ποδοσφαιριστές και γράφτηκε το φινάλε με άδοξο τρόπο.

Το gazzetta.gr υπενθυμίζει τις πικρές στιγμές των μεγάλων ελληνικών συλλόγων που έχουν πέσει, είτε σηκώνοντας αργότερα το ανάστημά τους πάλι, είτε όχι...

Η καταγγελία, η αφαίρεση της άδειας και η συγχώνευση για Ηρακλη

Πολλές περιπέτειες πέρασε ο Ηρακλής τις δύο φορές που υποβιβάστηκε στην ιστορία του. Αρχικά, τη σεζόν 1979-1980, έπειτα από τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου (ακολούθησε η παρουσία στον τελικό με ήττα 5-2 από την Καστοριά) κι ενώ στο πρωτάθλημα η ομάδα ήταν άνετη, έγινε καταγγελία από τον τότε αμυντικό του «δικεφάλου του βορρά», Φιλώτα Πέλλιο, για προσπάθεια δωροδοκίας από τον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, Κώστα Περτσινίδη. Η καταγγελία αφορούσε τη ρεβάνς των ημιτελικών και κάπως έτσι, έχοντας κριθεί ένοχος ο σύλλογος, υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

Το δεύτερο «μαρτύριο» ξεκίνησε τη σεζόν 2010-2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τον Ηρακλή να παλεύει ακόμα για την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Τα εγκληματικά λήθη της διοίκησης τον οδήγησαν στη δεύτερη κατηγορία και από εκεί στην τρίτη, αφού ήρθε η «σφαλιάρα» από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αφαιρέθηκε η άδεια συμμετοχής στα επαγγελμτικά πρωταθλήματα και η ομάδα πήγε στο Περιφερειακό! Λίγο καιρό μετά, συγχωνεύθηκε με την ΑΕ Ποντίων, πήρε τυπικά την ονομασία ΑΕΠ Ηρακλής και πλέον βρίσκεται στη Football League.

Η ταλαιπωρία της Λάρισας

Η Λάρισα συμπεριλαμβάνεται στο θέμα μας, ούσα από τις ομάδες που έχουν πάρει μέχρι και πρωτάθλημα στην Α' Εθνική και έχει υποβιβαστεί. Τη σεζόν 1987-1988 κατέκτησε την κορυφή στην πρώτη κατηγορία, ενώ φυσικά δεν μειώνεται το επίτευγμα των δύο Κυπέλλων Ελλάδας το '85 και το 2007. Το 1996, ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε για τον σύλλογο που υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική. Ακολούθησε μεγάλη ταλαιπωρία με χρέη και οικονομικά προβλήματα που δεν έβρισκαν λύση, ενώ το 2002, εισήλθε σε καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής διαχείρισης. Η επιστροφή στα «σαλόνια» έγινε τη σεζόν 2005-2006.

Έπειτα από επιτυχίες και συμμετοχή μέχρτι και στο Κύπελλο UEFA, ήρθε ο νέος υποβιβασμός την αγωνιστική περίοδο 2011-2012, ενώ το καλοκαίρι του 2013 έκανε γνωστό πως δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Football League λόγω οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί και στη Γ', όμως έμεινε μια σεζόν εκεί και πήρε την άνοδο το περασμένο καλοκαίρι για να βρεθεί στη Β' Εθνική και να κυνηγάει πλέον στο μέλλον το μεγάλο «come-back».

Υποβιβασμοί μονάχα με αγωνιστικά κριτήρια για Πανιώνιο

Ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε δύο φορές στη Β' Εθνική και κατάφερε να επιστρέψει την αμέσως επόμενη σεζόν, δύο φορές. Πάντοτε, η κατάληξη ήταν αποτέλεσμα αγωνιστικών κριτηρίων και όχι κακής διαχείρισης, χρεών, λαθών από τη διοίκηση κλπ... Αρχικά, το 1992 τελείωσε με 29 βαθμούς και 14 ήττες, μόλις μια παραπάνω από τον Απόλλωνα που είχε τερματίσει πέμπτος σε εκείνο το πρωτάθλημα! Η ισοβαθμία με τις Παναχαϊκή, Ξάνθη και Δόξα Δράμας, έριξε τους «κυανέρυθρους».

Η επόμενη φορά ήρθε τη σεζόν 1995-1996. Μέτρια χρονιά για την ομάδα που έπεσε οριστικά έπειτα από ένα ματς με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Με αυτογκόλ του Πρεντάτου, η ομάδα της Νέας Σμύρνης γνωρίζει την ήττα με σκορ 3-2 και αποχαιρετά...

Ήπιε και η ΑΕΚ το «πικρό ποτήρι»

Η ΑΕΚ ήταν η τελευταία μεγάλη περίπτωση υποβιβασμού των ελληνικών ομάδων, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, το καλοκαίρι του 2013, «έπεσε» και άρχισε πάλι την αναρρίχηση... Έχοντας πραγματοποιήσει πολύ άσχημη χρονιά με όποιες δυνάμεις είχε στο αγωνιστικό κομμάτι, έχοντας προκύψει η ιστορία με τον Γιώργο Κατίδη και φυσικά με τεράστιο οικονομικό βραχάν που ήταν και η μεγαλύτερη αιτία της «μαύρης σελίδας», όλα τελείωσαν στο Περιστέρι, σε ματς κόντρα στον Ατρόμητο.

Πέρυσι κατάφερε στα... αλώνια της Football League 2 να πάρει άμεσα το «εισιτήριο» για τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και φέτος, έχοντας φτάσει μέχρι και τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου και αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή της. Μια επιστροφή για την οποία δηλώνουν όλοι έτοιμοι στον σύλλογο και περιμένουν το... τυπικό οι οπαδοί της για να νιώσουν τη δική τους «ανάσταση».

Το κακό... τρίτωσε για τον Άρη

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Άρης υποβιβάστηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του και βρέθηκε στη Football League 2. Αναιρέθηκε η απόφαση σχηματισμού διοίκησης στους Λάμπρο Σκορδά, Νικήτα Ματθαίου και Στέφανο Τσιόνκη και με την απόφαση αυτή, «άναψε» το πράσινο φως για να πέσει η ομάδα...

Οι «κίτρινοι» είχαν επίσης υποβιβαστεί τη σεζόν 1996-1997 έπειτα από κάκιστους χειρισμούς των ανθρώπων που έκαναν κουμάντο εκείνη την εποχή στον σύλλογο. Απολύθηκε ο Σταύρος Διαμαντόπουλος, προσλήφθηκε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, η ομάδα είχε μόλις τρεις νίκες στο φινάλε του πρώτου γύρου και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αθηναϊκό, ο Άρης κατέβηκε στην πρωτεύουσα... δίχως τα δελτία των ποδοσφαιριστών! Μηδενισμός, αφαίρεση τριών βαθμών και η ιστορία γραφόταν σιγά – σιγά μέχρι τον πρώτο υποβιβασμό στη Β' Εθνική.

Την αγωνιστική περίοδο 2004-2005, όλα κρίθηκαν την προτελευταία αγωνιστική. Στο κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στον Ηρακλή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ζητούν από την ομάδα τους να χάσει από την Καλαμαριά για να πέσει ο Άρης! Το παιχνίδι των «κιτρίνων» με τον Ηρακλή δεν ολοκληρώνεται ποτέ λόγω διακοπής που προκάλεσε ένα χτύπημα από οπαδό στον Κατσιαμπή, με τον «Γηραιό» να προηγείται στο σκορ με 2-1...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα