Ο «Μίδας της Serie A» που πέρασε απαρατήρητος στον Ολυμπιακό

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ο «Μίδας της Serie A» που πέρασε απαρατήρητος στον Ολυμπιακό

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον Εδουάρδο Μαθία, που πέρασε και δεν ακούμπησε στον Ολυμπιακό, αλλά εξελίχθηκε στον πιο πετυχημένο τεχνικό διευθυντή της Serie A, χτυπώντας την πόρτα της Μπαρτσελόνα! Τα προσωπικά deals με Βαλέρο, Ρόσι, Κουαδράδο, τα προβλήματα ακοής και ο Χριστοδουλόπουλος!

Τον αποκαλούν «Μίδα της Serie A». Μετέτρεψε τις μεταγραφές των Βαλέρο, Ρόσι και Κουαδράδο σε χρυσάφι. Στη Φιορεντίνα πίνουν νερό στο όνομα του!

Εργάστηκε σε Βαλένθια, Λίβερπουλ και Ολυμπιακό, ενώ η χάρη του έφτασε μέχρι την Μπαρτσελόνα που βλέπει στο πρόσωπο του, τον κατάλληλο άνθρωπο για να διαδεχθεί τον Άντονι Θουμπιθαρέτα.

Ο Εδουάρδο Μαθία γεννήθηκε με απώλεια ακοής που έφτανε στο 60%, «Είναι κάτι που με έκανε δυνατότερο. Είχα δύο επιλογές. Να κλειστώ στον εαυτό μου ή να βρω το κουράγιο και να βγω έξω για να παλέψω. Προτίμησα το δεύτερο», δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής της Φιορεντίνα.

Ένας τραυματισμός σε ηλικία μόλις 18 ετών και ενώ αγωνίζονταν στα τμήματα υποδομής της Βαλένθια τον ανάγκασε να αποχαιρετήσει πρόωρα το ποδόσφαιρο.

«Συνέπεσε με την είσοδο μου στο πανεπιστήμιο και έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω διαφορετική κατεύθυνση στη ζωή μου».

Γρήγορα όμως άλλαξε γνώμη. «Ξεκίνησα να προπονώ τα τμήματα υποδομής της Βαλένθια, να παρακολουθώ την πρώτη ομάδα και να υπηρετώ τον σύλλογο από διάφορα πόστα. Αρχικά ως γενικός γραμματέας, στη συνέχεια αθλητικός διευθυντής αλλά και σύμβουλος του προέδρου».

Αφού πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA στη Βαλένθια, το καλοκαίρι του 2006 ανέλαβε χρέη αθλητικού διευθυντή στη Λίβερπουλ έπειτα από εισήγηση του Ράφα Μπενίεθ.

Στον Μαθία πιστώνεται η προώθηση παικτών της Βαλένθια όπως οι Μαρτσένα, Μπαράχα, Βιθέντε, Ανγκούλο και Αλμπέλδα. Στη Λίβερπουλ έφερε τους Λούκας Λέιβα, Ράιαν Μπάμπελ ενώ μεσολάβησε για τις μεταγραφές των Χαβιέ Μαστσεράνο, Φερνάντο Τόρες, Μάρτιν Σκρτελ, Ντάνιελ Άγγερ, Ντιρκ Κάιτ, Τσάμπι Αλόνσο, Αλβάρο Αρμπελόα και Πέπε Ρέινα.

Ο Φερνάντο Τόρες κατά την επίσημη παρουσίαση του από την Λίβερπουλ είχε αποθέωσε τον Ισπανό. «Ήταν ο άνθρωπος που είχε πολλές συζητήσεις με τη διοίκηση της Ατλέτικο Μαδρίτης προκειμένου να την πείσει να με αφήσει να διαπραγματευτώ με τη Λίβερπουλ.

Ο Μαθία ήρθε πολλές φορές στη Μαδρίτη και μίλησε με τους διοικούντες. Δεν ξέρω τι ακριβώς τους είπε, αλλά από τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας φαίνεται πως έκανε πολύ καλή δουλειά. Πιστεύω ότι αν δεν είχε μιλήσει ο Μαθία, ίσως να μην φορούσα τη φανέλα της Λίβερπουλ».

Μάλιστα με παρέμβαση του Μαθία, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος το καλοκαίρι του 2006 ταξίδεψε στο «Άνφιλντ».

Τα δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για συμφωνία διάρκειας τριών ετών με τον ιστορικό σύλλογο της Αγγλίας, αφού προηγουμένως πέρασε με επιτυχία τα ιατρικά τεστ στα οποία υποβλήθηκε.

Ο "Δικέφαλος του Βορρά" ωστόσο είχε διαφορετική άποψη αφού ο Χριστοδουλόπουλος δεσμεύονταν με συμβόλαιο. Έτσι η συμφωνία με τη Λίβερπουλ ναυάγησε.

Τον Απρίλιο του 2011 προσελήφθη από τον Ολυμπιακό. Η παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» αποδείχθηκε βραχύβια. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μεταπήδησε στην Φιορεντίνα.

«Στο αγγλικό ποδόσφαιρο δεν παρατηρούνται οικονομικά προβλήματα, έτσι μπορεί να επιτραπεί το λάθος. Η κρίση έχει επηρεάσει κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία.

Πρέπει να δουλεύουμε με μεγαλύτερη φαντασία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Υπήρχαν εποχές όπου σπουδαίοι ποδοσφαιριστές έθεταν ως προτεραιότητα να αγωνιστούν στην Ιταλία.

Έπειτα από αρκετά σκοτεινά χρόνια παρατηρώ πως υπάρχει ανάλογη τάση. Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη όπως ο Μάριο Γκόμες, ο οποίος έχει κατακτήσει τα πάντα με την Μπάγερν Μονάχου να πεισθεί για να έρθει στη Φιορεντίνα», σχολίασε ο Εδουάρδο Μαθία.

Οι Αντρέα και Ντιέγκο Ντελά Βάλε θεωρούνται αναμορφωτές της Φιορεντίνα καταφέροντας να την επαναφέρουν στην ελίτ του ιταλικού ποδοσφαίρου, την στιγμή που το 2002 μετείχε στην Δ΄ κατηγορία.

«Είμαστε ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που λειτουργεί σαν εταιρία. Προσέχουμε και το τελευταίο σεντ. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να ζήσεις πέρα από τον προϋπολογισμό σου. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις ειδικά στην Ισπανία όπου απαιτείται καλύτερη διαχείριση.

Ποτέ δεν σταματάω να δουλεύω. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω και παρακολουθώ αγώνες. Και τις δύο μέρες. Μπορεί να είναι και για ευρωπαϊκά τουρνουά κάτω των 17 και 19 ετών. Επίσης βλέπουμε Τσάμπιονς Λιγκ κάθε Τρίτη και Τετάρτη και Γιουρόπα Λιγκ την Πέμπτη. Είναι μια ιδιαίτερη δουλειά που πρέπει να αγαπάς πολύ»..

Ο Μαθία εξηγεί πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στους «Βιόλα». «Είμαστε μία ομάδα που αποτελείται από τον αθλητικό διευθυντή, Ντανιέλε Πραντέ, τον αθλητικό σύμβουλο, Σάντρο Μενκούτσι και τον γενικό διευθυντή, Μάριο Κονίνι.

Καμία απόφαση δεν επικυρώνεται εάν δεν συμφωνήσουμε όλοι. Αυτή είναι η δύναμη μας. Το μοντέλο του ενός έχει πεθάνει. Το μοντέλο μας εμπεριέχει πολλά ρίσκα για το ιταλικό ποδόσφαιρο αλλά είναι πολύ ελκυστικό για τους ποδοσφαριστές γιατί διατηρούμε την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την ομάδα αλλά και την τέχνη που συνδέει την ιστορία της πόλης πάνω από όλα».

Ο τεχνικός διευθυντής του ιταλικού συλλόγου δεν θεωρεί πως η Φιορεντίνα δεν έχει ισπανοποιηθεί. «Υπάρχει αυτή η αντίληψη λόγω της παρουσίας μου αλλά και τον Μπόρχα και Χοακίν.

Στην ομάδα υπάρχουν ποδοσφαιριστές από17 διαφορετικές χώρες. Το ποδόσφαιρο έχει παγκόσμια γλώσσα. Δεν εξάγουμε το ισπανικό μοντέλο, αυτό θα ήταν λάθος. Εάν δημιουργούσαμε ένα νέο με παρόμοια στοιχεία δεν θα λειτουργούσε. Οι απομιμήσεις δεν αποδίδουν».

Ο «Μίδας της Serie A» στάθηκε και στο μπάτζετ της Φιορεντίνα. «Έχουμε το έκτο ή έβδομο ακριβότερο μπάτζετ στη Serie A.

Παλεύουμε για μία θέση στο Champions League, έχοντας να ανταγωνιστούμε ομάδες όπως οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Νάπολι και Ρόμα. Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να παλέψουμε».

Ο Μαθία ρίσκαρε στις περιπτώσεις των Ροντρίγκες και Ρόσι, καθώς αμφότεροι είχαν σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο αλλά δικαιώθηκε.

«Εάν θέλουμε παίκτες στο επίπεδο του Ρόσι θα πρέπει να πρέπει να παίρνουμε ρίσκα, αλλιώς θα ήμουν σήμερα στη Φιορεντίνα.

Ο αποθεραπεία του Ρόσι δεν με εξέπληξε γιατί γνωρίζαμε τη νοοτροπία του, όμως δεν περιμέναμε πως θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο τόσο γρήγορα».

 

SERIE A Τελευταία Νέα