Βαλκάνια: Ο κύκλος του αίματος (vids, pics)

Βαλκάνια: Ο κύκλος του αίματος (vids, pics)

bet365

Απόπειρες δολοφονίας, επιθέσεις, ανταλλαγή πυρών, τραυματισμοί και χαμένες ζωές. Oπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, o αθλητισμός στα Βαλκάνια αιμμοραγεί και η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Πολιτική και αθλητισμός. Μία άποψη λέει ότι πρέπει να μην συγχέονται, πως είναι κάτι διαφορετικό το ένα από το άλλο. Η δολοφονία του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα στην Κωσταντινούπολη έρχεται να βροντοφωνάξει το αντίθετο. Είναι άλλωστε μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με όσα έχουν συμβαίνουν στα Βαλκάνια. Κοινωνικά, πολιτικά και κατ’ επέκταση αθλητικά.

Η ταλαιπωρημένη βαλκανική χερσόνησος μοιάζει με καζάνι που βράζει. Η φτώχεια έχει φτάσει στο κατώφλι των λαών και ως συνήθως η δράση φέρνει αντίδραση. Αντίδραση που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μέσα σε αυτές, είναι φυσικά και ο αθλητισμός.

Τα επεισόδια στα γήπεδα γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο και έχουν συνήθως πρωταγωνιστές Βαλκάνιους. Σέρβους, Κροάτες, Βόσνιους, Βούλγαρους, Αλβανούς. Η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να σταματήσει.

Σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα, τα Βαλκάνια μετρούν ήδη οκτώ σοβαρά χτυπήματα. Το gazzetta.gr επιχειρεί να τα καταγράψει.

1. Τρίτη 14 Οκτωβρίου, Βελιγράδι – Σερβία

Το γνωστότερο των γεγονότων. Το παιχνίδι της Σερβίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016 κυρρήσεται σαν ματς υψηλού κινδύνου. Επιστρατεύονται 3,5 χιλιάδες αστυνομικοί και απαγορεύται η μετακίνηση οπαδών. Εις μάτην... Οι Αλβανοί όχι μόνο εμφανίζονται στο Βελιγράδι, αλλά προκαλούνται και μεγάλης έκτασης επεισόδια.

Πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, ένα μικρό ελικόπτερο με τη σημαία της Μεγάλη Αλβανίας κάνει βόλτες στον ουρανό του σταδίου. Ο Μίτροβιτς κατεβάζει τη σημαία, οι Αλβανοί διεθνείς αντιδρούν και η ένταση μεταφέρεται στην εξέδρα.

Σέρβοι και Αλβανοί ξεκινάνε πόλεμο με αντικείμενα εκατέρωθεν και η αστυνομία επεμβαίνει για να σώσει την κατάσταση. Οπαδοί μπουκάρουν στο δημοσιογραφικό μπουθ και από τα μικρόφωνα φέρονται κατά του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 45 Αλβανοί οπαδοί συλλαμβάνονται όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού ως χειριστής του ελικοπτέρου, όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει.

2. Σάββατο 24 Οκτωβρίου, Ζάγκρεμπ – Κροατία

Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ βιώνει έναν πραγματικό «εμφύλιο». Οι οργανωμένοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον εκτελεστικό διευθυντή του κλαμπ Ζντράβκο Μάμιτς. Πόλεμος που ξεκίνησε όταν οι «Bad Blue Boys» εισέβαλλαν το 2011 στη συνέντευξη Τύπου του Μάμιτς κατηγορώντας τον για κακή διαχείρηση.

Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά. Ο εκκεντρικός παράγοντας της κροατικής ομάδας ενίσχυσε την αστυνόμευση στο βόρειο κομμάτι του «Μάξιμιρ», όπου παραδοσιακά κάθονταν οι οργανωμένοι. Το 2012 εκείνοι μετακόμισαν στο ανατολικό κομμάτι για να αναμειχθούν με τον υπόλοιπο κόσμο και να αποφύγουν την αστυνομία, όμως οι έλεγχοι έγιναν ακόμη πιο αυστηροί. Αλκοτέστ και εξονυχιστικός έλεγχος κατά την είσοδο στο γήπεδο είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Ήδη πολλοί φίλοι της Ντινάμο έχουν απαγόρευση εισόδου, αρκετοί αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τον νόμο, ενώ η αστυνομία φαίνεται πως κρατάει ονόματα των «Bad Blue Boys» σε «μαύρη λίστα». Ο Μάμιτς επέβαλλε σε όσους κάθονται στο ανατολικό σταντ του γηπέδου να κάθονται στην καρέκλα που αναγράφεται στο εισιτήριό τους, για να διασπάσει τους οργανωμένους, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά προσπερνούν την αστυνομία και συγκεντρώνονται. Αποτέλεσμα, οι τέσσερις πλευρές του «Μάξιμιρ» με 10 χιλιάδες χωρητικότητα έκαστη, να είναι κατά 95% άδειες σε κάθε παιχνίδι.

Στις 24 του Οκτώβρη ξεσπάει σκάνδαλο, αφού ο Μάμιτς φέρεται να προσλαμβάνει εκτελεστές για να «καθαρίσουν» δύο μέλη των οργανωμένων. Η ενέδρα αποτυγχάνει και οι «Bad Blue Boys» κατηγορούν ευθέως τον Μάμιτς για απόπειρα δολοφονίας: «Δεν χρειάζεται να είσαι ο Σέρλοκ Χολμς για να καταλάβεις ότι το οργάνωσε ο Μάμιτς». Στις 6 Νοεμβρίου οι οργανωμένοι επιστρέφουν στο βόρειο κομμάτι του «Μαξιμίρ». Η κόντρα μαίνεται ακόμη.

3. Σάββατο 1 Νοεμβρίου, Σαράγεβο – Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Το ντέρμπι της Ζελέζνιτσαρ με την ΦΚ Σαράγεβο είναι μόνο η αφορμή. Η πρωτεύουσα της Βοσνίας ζει στους ρυθμούς του μεγάλου ματς, που είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Οπαδοί και των δύο ομάδων ανάβουν καπνογόνα και βεγγαλικά, δίνοντας την αφορμή στην αστυνομία να επέμβει. Η σύρραξη είναι θέμα χρόνου και πολλοί οπαδοί μεταφέρονται τραυματίες στο νοσοκομείο.

4. Τρίτη 11 Νοεμβρίου, Σπλιτ – Κροατία

Βράδυ Τρίτης στο Σπλιτ. Κριτές της UEFA και παράγοντες της Κροατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δειπνούν στο εστιατόρειο «Paradigm». Ξαφνικά, 15 μέλη των οργανωμένων της Χάιντουκ μαζεύονται απ’ έξω. Κρατούν πανό που αναγράφει «UEFA mafia» και ξεκινούν επίθεση με φωτοβολίδες, τραγουδώντας συνθήματα κατά και της UEFA και της CFF. Η αστυνομία φτάνει και τα μέλη της «Torcida Split» τρέπονται σε φυγή.

5. Σάββατο 15 Νοεμβρίου, Σόφια – Βουλγαρία

Η αδριατική λίγκα φέρνει αντιμέτωπες Λέφσκι Σόφιας και Παρτιζάν. Το παιχνίδι δεν θα γίνει ποτέ. Οι οπαδοί της Παρτιζάν επιτίθεινται σε έναν οπαδό της Λέφσκι και τα αντίποινα δεν αργούν να έρθουν, με την αστυνομία να παρεμβαίνει.

6. Κυριακή 16 Νοεμβρίου, Μιλάνο – Ιταλία

Όλα βαίνουν καλώς στην αναμέτρηση της Ιταλίας με την Κροατία στο Μιλάνο. Όμως στο γκολ της Κροατίας, οι οπαδοί των φιλοξενούμενων ανάβουν τα πρώτα καπνογόνα, τα οποία ανάβουν ξανά στο δεύτερο ημίχρονο, συνοδευόμενα από συνθήματα κατά της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το παιχνίδι διακόπτεται για περίπου 10 λεπτά με την ιταλική αστυνομία να «επισκέπτεται» το σημείο που κάθονται οι φιλοξενούμενοι και να συγκρούεται με τους Κροάτες.



7. Σάββατο 22 Νοεμβρίου, Ζάγκρεμπ – Κροατία

Το προγραμματισμένο ντέρμπι ανάμεσα στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και τη Χάιντουκ Σπλιτ αναβάλλεται. Οι φιλοξενούμενοι αρνούνται να αγωνιστούν, αφού η Ντινάμο απαγορεύει σε 50 μέλη των οργανωμένων «Torcida Split» την είσοδο στο γήπεδο. Η διοίκηση της Χάιντουκ αρνείται να συμμετέχει στο παιχνίδι αντιδρώντας στα γεγονότα για τα οποία υπεύθυνος φέρεται να είναι ο Ζντράβκο Μάμιτς.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και το τραγικό συμβάν στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή και έχετε μία εικόνα για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση και συμπαρασύρει τον αθλητισμό. Οι οπαδοί έχουν πλέον ελάχιστη υπομονή και η κατάσταση μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτη, αφού αρκεί η παραμικρή αφορμή για να ξεσπάσουν επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η βόμβα που ονομάζεται «Βαλκάνια» μοιάζει να είναι ωρολογιακή και οδηγείται μοιραία προς την έκρηξη.

 

Τελευταία Νέα