Αφιέρωμα του gazzetta.gr στην Premier League 2014-15!

Γιώργος Καραμάνος
Αφιέρωμα του gazzetta.gr στην Premier League 2014-15!

bet365

Η Premier League ετοιμάζεται για σέντρα και το gazzetta.gr παρουσιάζει όλους τους φετινούς μονομάχους!

O περσινός... Μαραθώνιος κράτησε την αγωνία μέχρι το τέλος. Είναι, άλλωστε, κάτι που συνηθίζει η Premier League, το πρωτάθλημα με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις και τον ρυθμό που καθηλώνει. Φέτος, τα όσα έχουν προηγηθεί της πρεμιέρας κάνουν τους φίλαθλους να περιμένουν με κομμένη την ανάσα!

Θα καταφέρει η Λίβερπουλ το βήμα παραπάνω; Θα μεταμορφώσει ο Φαν Χάαλ τη Γιουνάιτεντ; Η Σίτι θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα; Ο Σεσκ και ο Ντιέγκο Κόστα θα δώσουν στην Τσέλσι την απαραίτητη ώθηση για τον τίτλο; Το FA Cup και ο Αλέξις Σάντσες την ψυχολογία στην Άρσεναλ; Τα ερωτηματικά είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την κορυφή. Το gazzetta.gr παρουσιάζει όλες τις ομάδες και εύχεται... καλή χρονιά!

Δείτε ΕΔΩ όλο το μεταγραφικό πάρε-δώσε του καλοκαιριού στο transfer center του gazzetta.gr!

Μάντσεστερ Σίτι: Στη σκιά του FFP

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, κυρίως λόγω των 40+ εκατ. ευρώ για τον Μανγκαλά, αυτό ήταν το καλοκαίρι που η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε τα λιγότερα. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός με τον Φερνάντο και τον Καμπαγιέρο (Λάμπαρντ, Σανιά και Σουκουλίνι οι άλλες μεταγραφές) αποκτήθηκαν για να δώσουν λύσεις σε θέσεις που οι πολίτες όντως πονάνε και ο Μανουέλ Πελεγκρίνι θα έχει ξανά στη διάθεσή του ένα πλήρες ρόστερ, προκειμένου να επαναλάβει το επίτευγμα της περσινής σεζόν. Η Σίτι, φυσικά, είναι το πρώτο φαβορί σύμφωνα με τις περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην διατήρηση του κορμού. Έτσι, από την στιγμή που ο Γιάγια Τουρέ πείστηκε να μείνει, ακολούθησαν οι ανανεώσεις των συμβολαίων των Κομπανί, Σίλβα και Αγουέρο. Η σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να καλύψει τον όποιο εκνευρισμό από τον περιορισμό του ρόστερ στο Champions League μετά την τιμωρία της UEFA και η Σίτι έχει πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιμηθεί τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, κατακτώντας τον τίτλο για δεύτερη σερί σεζόν. Στη δεύτερη χρονιά με τον Πελεγκρίνι στον πάγκο, οι παίκτες αναμένεται να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο παιχνίδι του και γιατί όχι να παρουσιαστούν ακόμη καλύτεροι.

Λίβερπουλ: Ταλέντο μεν, χωρίς Σουάρες δε

Το πρότζεκτ του Μπρένταν Ρότζερς κρίθηκε άκρως επιτυχημένο και μετά από αρκετά χρόνια η Λίβερπουλ πάλεψε στα ίσια για τον τίτλο. Φέτος, θέλει να τον κατακτήσει, αν και τα πράγματα ενδεχομένως θα είναι δυσκολότερα από πέρσι. Το βαρόμετρο στην επίθεσή της, ο Λουίς Σουάρες χάθηκε και ο Βορειοιρλανδός τεχνικός καλείται να βρει τον τρόπο να καλύψει το κενό του, πιθανόν αλλάζοντας και την προσέγγισή του. Δεν ήταν μόνο τα 31 γκολ του Σουάρες, αλλά και η συνολική συμβολή του στο παιχνίδι που δούλεψε ο Ρότζερς. Οι παίκτες που απέκτησε του δίνουν ταχύτητα και δημιουργικότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι Ενισχύθηκε επιτέλους στην άμυνα με τον Λόβρεν, ο οποίος θα συναντήσει στο Άνφιλντ και τον πρώην συμπαίκτη του στη Σοαυθάμπτον, Άνταμ Λαλάνα, αλλά και τον φορ Ρίκι Λάμπερντ. Μάρκοβιτς, Οριζί, Μανκίγιο και Μορένο είναι παίκτες με πολλά περιθώρια εξέλιξης, ωστόσο καλούνται να κολυμπήσουν στα βαθιά. Φέτος, άλλωστε, με την ομάδα να έχει και υποχρεώσεις στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ρόστερ είναι αναγκαίο. Ο Κοουτίνιο, όπως έδειξε στο φιλικό με τη Ντόρτμουντ, θα πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Στάριτζ καλείται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι. Οι Ρεντς αναζητούν έναν φορ κλάσης κι αν τον βρουν, το ρόστερ τους θα είναι καλύτερο από πέρσι. Το αν θα δουλέψει καλύτερα και μέσα στο γήπεδο χωρίς τον Σουάρες, παραμένει άγνωστο.

Τσέλσι: Για το επόμενο βήμα

Πέρυσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο βαρέθηκε να επαναλαμβάνει ότι η ομάδα του δεν είναι έτοιμη για τον τίτλο, κυρίως λόγω απειρίας. Τελικά, η Τσέλσι το πάλεψε μέχρι το τέλος και έχασε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Φέτος, είναι πιο έτοιμη. Γι’ αυτό και ο Πορτογάλος έχει αλλάξει... τροπάριο. Ξέρει ότι οι μπλε είναι έτοιμοι και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. «Πιστεύουμε και νιώθουμε ότι οι νέοι παίκτες αλλάζουν επίπεδο την ομάδα. Ναι, είμαστε από τα φαβορί για τον τίτλο», είπε ο Μουρίνιο. Σε πρώτο πλάνο το οικονομικό. Σε σχέση με την πρώτη του θητεία στο Λονδίνο ο Μουρίνιο πουλάει πιο εύκολα (πχ Λουκάκου) και αγοράζει παίκτες εκεί που πιστεύει ότι η ομάδα του πονάει περισσότερο. Στο πρόσωπο του Φάμπρεγας μάλλον βρήκε και τον παίκτη που μπορεί να ηγηθεί δημιουργικά στα δύσκολα στην απαιτητική Πρέμιερ Λιγκ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πέρυσι ήταν στο γκολ και το μεγάλο στοίχημα του Μουρίνιο για φέτος είναι ο Ντιέγκο Κόστα, που μαζί με τον Τόρες και τον Ντρογκμπά θα πρέπει να το λύσουν μια και καλή. Κάποια στιγμή ο Πορτογαλός έμοιαζε να ψάχνει την ισορροπία ανάμεσα στο επιθετικό και στο κυνικό ποδόσφαιρο, όμως τελικά δεν τη βρήκε. Με τις μεταγραφές του περασμένου Ιανουαρίου και αυτού του καλοκαιριού οι πιθανότητες αυτή τη φορά είναι με το μέρος του. Φυσικά, το ρόστερ είναι πλήρες και η Τσέλσι από τα πρώτα φαβορί για τον τίτλο.

Άρσεναλ: Με Αλέξις και... Κούπα

H... ξηρασία τίτλων ολοκληρώθηκε για την Άρσεναλ με την κατάκτηση του FA Cup, ενώ για μια ακόμα χρονιά κατάφερε να τερματίσει στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας για σημαντικό διάστημα βλέψεις για τίτλο. Η απόκτηση του Αλέξις Σάντσες αποτελεί την σημαντικότερη μεταγραφή και ο Χιλιανός δείχνει ότι μπορεί να ταιριάξει εξαιρετικά στις ιδέες του Βενγκέρ. Ο Ματιέ Ντεμπισί και ο Νταβίντ Οσπίνα, που όπως και ο Σάντσες έδειξαν πράγματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενίσχυσαν επίσης τους «Κανονιέρηδες», οι οποίοι φέτος θα έχουν και τον Τζόελ Κάμπελ, ένα ακόμα αστέρι που έλαμψε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Κέιλουμ Τσάμπερς που ήρθε από τη Σαουθάμπτον φιλοδοξεί να αποτελέσει τη νέα "κολόνα" στην άμυνα. Η Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί από πολλούς τραυματισμούς και ο Σαντ Φόρσιτ, ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης, προστέθηκε στο τιμ του Αλσατού για την καλύτερη διαχείριση, ενώ υπήρξαν κι άλλα στοιχεία ανανέωσης στο τιμ. Η Άρσεναλ καλείται να χτίσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου και φέτος να χτυπήσει Πρωτάθλημα. Τα δείγματα στο πρώτο δυνατό τεστ με τη Σίτι (3-0) στο Community Shield ήταν θετικά, αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια...

Έβερτον: Ακόμα πιο ψηλά!

Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έκανε τα μαγικά του και άγγιξε ακόμα και το θαύμα του Champions League. Τα Ζαχαρωτά έζησαν την κορυφαία σεζόν τους από καταβολής Premier League όσον αφορά τη συγκομιδή και την εν γένει παρουσία τους, αποσπώντας σούπερ κολακείες καθ' όλη την χρονιά. Αυτό όμως ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και όπως είναι γνωστό, το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η παραμονή στις επιτυχίες. Στην ομάδα βέβαια πηγάζει η αισιοδοξία ότι αυτή την χρονιά θέλουν να χτυπήσουν ακόμα πιο ψηλά. Σε αυτή την επιθυμία βοηθάει ότι εκτός του Ντεουλοφέου που ούτως ή άλλως δεν ήταν πρωταγωνιστής, ο Μαρτίνεθ θα έχει στη διάθεση του όλα τα αστέρια και πάνω απ' όλους πλέον όλοδικο του τον Λουκάκου. Ο Μπάρι αποκτήθηκε και οι Μπάρκλεϊ, Στόουνς ανανέωσαν, με τον μουντιαλικό Βόσνιο Μπέσιτς να προδίδει τρέξιμο και δυναμισμό στη μεσαία γραμμή και τον Ατσού να έρχεται δανεικός από την Τσέλσι. Στα φιλικά δεν έδειξε καθόλου καλή εικόνα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον ενθουσιασμό που επικρατεί στις τάξεις των οπαδών. Τα άσχημα νέα για τον Μαρτίνεθ είναι ότι ο Μπάρκλεϊ τραυματίστηκε και θα χάσει 6-8 εβδομάδες στο ξεκίνημα της σεζόν...

Τότεναμ: Νέα αρχή με Ποκετίνο

Η περσινή σεζόν ήταν για να φεύγει και να μην ξανάρχεται. Αφού σπαταλήθηκαν όλα τα έσοδα της πώλησης Μπέιλ και κάμποσα ακόμα εκατομμύρια ευρώ σε κακές επιλογές τύπου Σολδάδο, Λαμέλα (αν και ο Αργεντινός ήταν πολύ καλός στην προετοιμασία), οι Λονδρέζοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να τερματίσουν στην 6η θέση. Οι αλλαγές προπονητών δεν βοήθησαν και αποφασίστηκε να δοθεί το χρίσμα στον Μαουρίτσιο Ποκετίνο που έκανε καλή δουλειά στη Σαουθάμπτον και πήρε τη θέση του Τιμ Σέργουντ. Ωστόσο, δεν του προσφέρθηκε το ίδιο δώρο όσον αφορά τις μεταγραφές, με τον Λίβι να αλλάζει πολιτική. Ο Αργεντινός κόουτς θα πρέπει να κάνει αλχημείες στην επίθεση, μιας και μόνο με Αντεμπαγιόρ, Σολδάδο δεν πρόκειται να καταφέρει και πολλά. Σίγουρα χρειάζεται μία καλή κίνηση για την επίθεση, ειδάλλως στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» θα βιώσουν μία από τα ίδια. Τουλάχιστον, ανανέωσαν οι Γιορίς και Ρόουζ και αποκτήθηκαν οι Ντέιβις και Βορμ πακέτο από τη Σουόνσι. Στα φιλικά οι Σπερς δεν αντιμετώπισαν μεγάλες ομάδες, αλλά έδειξαν ένα σχετικά καλό πρόσωπο και ειδικά στη νίκη επί της Σάλκε.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Με την αύρα του Φαν Χάαλ

Ένα είναι το σίγουρο. Η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την περσινή. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχρισε αντικαταστάτη του τον Ντέιβιντ Μόγιες, αλλά ο Σκωτσέζος δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη μετάβαση σε έναν σύλλογο με το μέγεθος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η χρονιά τελείωσε στην 7η θέση με τον Γκιγκς και η πρόσληψη του Φαν Χάαλ μόνο χαμόγελα προκάλεσε. Ο Ολλανδός μετρ άλλωστε έδειξε και στο Μουντιάλ ότι παραμένει μια ιδιοφυΐα των πάγκων. Η νέα συμφωνία με την Adidas εξασφάλισε ρευστό και τα πρώτα χρήματα δαπανήθηκαν για παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και να εξελιχθούν σε βασικά στελέχη. Τον Άντερ Ερέρα και τον Λουκ Σο. Ακόμα, ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμότητες, αφού οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ψάχνουν για δύο κεντρικούς αμυντικούς, κεντρικό χαφ και έναν παίκτη που να μπορεί να καλύψει όλη την πλευρά ως wing back, προκειμένου ο Ολλανδός να δουλέψει τα αγαπημένα του συστήματα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Το αν θα το εφαρμόσει με επιτυχία στη Γιουνάιτεντ, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, όπως και το πως θα ταιριάξει τον Ρούνει με τον Φαν Πέρσι. Ακόμα είναι νωρίς για προβλέψεις, αφού το ρόστερ συνεχίζει να βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Ο Φαν Χάαλ μίλησε για Πρωτάθλημα, αλλά πιο προσιτός στόχος πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ...

Σαουθάμπτον: Της… αλλαγής

Πόσα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα καλοκαίρι; Η αποχώρηση του Ποκετίνο οδήγησε τη μισή ομάδα στην έξοδο, με τη διοίκηση να επιλέγει τον Ρόναλντ Κούμαν για αντικαταστάτη του. Φυσικά, με πλάνο να συνεχιστεί η ροή από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Η… βίαιη έξοδος είναι λογικό να έχει τεράστιες επιπτώσεις, καθώς στην ουσία η Σαουθάμπτον θα πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Έτσι, το πιθανότερο είναι το τέλος της σεζόν να την βρει κάτω από την 10άδα από την 8η θέση που τερμάτισε πέρυσι. Οι μεταγραφές έχουν καθησυχάσει κάπως τους οπαδούς, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι νέοι. Ρεαλιστικά, η Σαουθάμπτον θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να φτάσει στα περσινά επίπεδα, ενώ ίσως η πιο δύσκολη αντικατάσταση να είναι εκείνη του Λαλάνα. Ο Κούμαν εκμεταλλεύτηκε τη γνώση της ολλανδικής αγοράς και ευελπιστεί ο Τάντιτς, που αποκτήθηκε από την Τβέντε, να συνεχίσει τα… double-double (σε γκολ και ασίστ) και ο Πελέ το επιθετικό του κρεσέντο. Πλέον, μετά τη σιγουριά η Σαουθάμπτον πλέει σε άγνωστα νερά.

Στόουκ: Άνετη με Χιουζ

Ο Μαρκ Χιουζ κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να αλλάξει έθιμα και παραδόσεις στη Στόουκ. Ξαφνικά από το ποδόσφαιρο της… καμινάδας με τον Τόνι Πούλις σε εκείνο της υπομονής και του passing game. Οι μεταγραφές φέτος έγιναν με αυτό το σκεπτικό, με εκείνη του Μπόγιαν να κλέβει τις εντυπώσεις και όχι για τους σωστούς λόγους. Τα ερωτηματικά είναι λίγα στο «Μπριτάνια», καθώς λίγες είναι και οι αλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι για να πάνε στραβά τα πράγματα, θα πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω. Η ενίσχυση στην επίθεση με τους Ντιούφ και Μπόγιαν θα δώσει περισσότερες λύσεις, με τις γνωστές αξίες (Κράουτς, Οντεμβιγκί) να παραμένουν, ενώ και η προσθήκη του Σίντγουελ στη μεσαία γραμμή ανεβάζει την ποιότητα. Η 9η θέση είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί, όμως η Στόουκ σίγουρα βαδίζει σε στέρεες βάσεις.

Νιούκαστλ: Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο

Η Νιούκαστλ τα τελευταία χρόνια ποτέ δε σε κάνει να βαριέσαι. Η απόφαση του Άσλεϊ να προτείνει συμβόλαιο… ζωής στον Πάρντιου θα συνεχίσει να συζητιέται και ο τελευταίος ελπίζει αυτή τη φορά να του βγουν όλες οι μεταγραφές και οι καρακάξες να είναι σε θέση να διεκδικήσουν ακόμη και ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Το τέλος της περσινής σεζόν βρήκε τους οπαδούς να τα βάζουν με τον προπονητή και αυτό ποτέ δεν είναι καλό σημάδι. Οι ίντριγκες και οι προβληματικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα αναμένεται και φέτος να είναι σε πρώτο πλάνο. Άλλωστε, έχουν ξεκινήσει από νωρίς με την περιπέτεια του Μπεν Αρφά, τον οποίο ο Πάρντιου έχει βάλει να προπονείται μόνος του. Ο Άσλεϊ έθεσε ως στόχο την 8άδα, όμως όταν αρχίζεις σιγά-σιγά να σκέφτεσαι όσο συμβαίνουν και έχουν συμβεί στη Νιούκαστλ τον τελευταίο καιρό, ανακαλύπτεις ότι το να χαλάσει το κλίμα και να χαθεί η σταθερότητα είναι πολύ εύκολο…

Κρίσταλ Πάλας: «Αυτογκόλ» πριν τη σέντρα

Η Κρίσταλ Πάλας έδειχνε καταδικασμένη σε υποβιβασμό πέρυσι, μέχρι να αναλάβει ο Τόνι Πούλις και να βάλει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στη σωτηρία της. Η 11η θέση που τερμάτισε ήταν η υψηλότερη στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, φέτος, λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Πρωτάθλημα, ο Πούλις αποτέλεσε παρελθόν. Παρακολούθησε την προπόνηση της Πέμπτης (15/8) και αφού συναντήθηκε με τη διοίκηση, αποφάσισε να αποχωρήσει. Ο λόγος, σύμφωνα με τους Άγγλους ήταν ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, παρά την απόκτηση του Κέλι από τη Λίβερπουλ. Πέραν αυτού, οι Φρέιζερ Κάμπελ και Μπρέντε Χάνγκελαντ είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Πάλας μέχρι στιγμής στο μεταγραφικό παζάρι, την ώρα που ο Πούλις ήθελε... Μίτσου, Σίγκουρτσον και Κόλκερ. Τα ρεπορτάζ πάντως την θέλουν να ενισχύεται με μεταγραφές την τελευταία στιγμή, κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Η χρονιά θα ξεκινήσει με τον Κιθ Μίλεν στον πάγκο και είναι άγνωστο το πως θα εξελιχθεί. O Πούλις είχε τον τρόπο του να βάζει δύσκολα σε όλους...

Σουόνσι: Επάρκεια και χωρίς Μίτσου

Ενδιαφέρουσες μεταγραφές από τους Σουόνς, που έχουν ως βασικό στόχο την παραμονή. Ο Γκίλφι Σίγκουρτσον επέστρεψε στα παλιά του λημέρια και θέλει να λάμψει ξανά, ενώ η απόκτηση του Μπαφετιμπί Γκομίς, σε συνδυασμό με την παρουσία του Βίλφριντ Μπονί, αν μείνει, την κάνει πολύ δυνατή στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Προσθέστε και τον Τζέφερσον Μοντέρο, που μπορεί να προσθέσει ταχύτητα και το στοιχείο του απρόβλεπτου. Ωστόσο, έχασε και παίκτες, με βασικότερο τον Μίτσου, που αποτελούσε ό,τι καλύτερο είχαν οι Ουαλοί. Το κενό του Βορμ στην εστία καλείται να καλύψει ο Φαμπιάνσκι. Ο πρώην αμυντικός της ομάδας, Γκάρι Μονκ, γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα και μετά την απομάκρυνση του Λάουντρουπ την οδήγησε σε τέσσερις νίκες στα τελευταία επτά ματς. Φέτος, χωρίς τις υποχρεώσεις του Europa League, καλείται να την πετύχει την πιο εύκολη παραμονή. Η συνολική αμυντική λειτουργία είναι ένας τομέας που πρέπει να δουλέψει και να βελτιώσει.

Γουέστ Χαμ: Συνεχίζει με Αλαρνταϊς και... απαιτήσεις

Η διοίκηση αποφάσισε να συνεχίσει με τον Σαμ Άλαρνταϊς στον πάγκο της ομάδας, αλλά απαίτησε περισσότερο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Η πρόσληψη του πρώην στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τέντι Σέριγχαμ, σε ειδικό ρόλο στο τεχνικό τιμ για την επίθεση της ομάδας, έγινε προς ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Η απόκτηση του Ενέρ Βαλένσια, που έκανε εκπληκτικό Μουντιάλ, κόστισε 12 εκατομμύρια και αποτελεί την κίνηση που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένης και της απουσίας του Άντι Κάρολ στο ξεκίνημα της χρονιάς λόγω τραυματισμού. Οι τραυματισμοί γενικώς προβλημάτισαν πολύ πέρυσι τα «Σφυριά», ρίχνοντάς τα στην τελευταία θέση στο ξεκίνημα του 2014. Τελικά σώθηκαν, έχοντας ισάριθμα γκολ και βαθμούς. Αυτός είναι ο τρόπος του Άλαρνταϊς. Τώρα αν καταφέρει να συνδυάσει θέμα με ουσία, θα φανεί στο γήπεδο... Οι οπαδοί, πάντως, είχαν απαιτήσεις και περίμεναν περισσότερα στο μεταγραφικό παζάρι.

Σάντερλαντ: Με φουλ αυτοπεποίθηση

Ο Πογιέτ και οι παίκτες του κατάφεραν να κάνουν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και να μείνουν στην κατηγορία. Τώρα, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θέλουν να αφήσουν πίσω τους τις… σκοτεινές ημέρες με τον Ντι Κάνιο στον πάγκο και να κάνουν το επόμενο βήμα. Πέρυσι, οι μαυρόγατες ήταν ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Αυτό που θα ψάξουν φέτος είναι η σταθερότητα. Η ποιότητά τους δεν είναι για να παλεύουν για τη σωτηρία, όμως από μόνη της δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα στο Νησί. ενώ οι μεταγραφές ήταν «έξυπνες» και θα δώσουν εμπειρία στη Σάντερλαντ. Ακόμη και οι νεαροί που αποκτήθηκαν (Ρόντγουελ, Φαν Άανολτ). Ο Πογιέτ εξελίσσεται σε ηγετική φυσιογνωμία όχι μόνο στα αποδυτήρια, αλλά σε πολλούς τομείς του συλλόγου και συνεχώς κερδίζει πόντους με τη δουλειά του. Αν καταφέρει να οδηγήσει γρήγορα τη Σάντερλαντ στη σωτηρία, τότε θα μπορεί να χτίσει μακροπρόθεσμα. Λογικά, πάντως, μετά το περσινό… θαύμα, η υπομονή θα είναι μεγάλη ακόμη και αν δεν έρθουν γρήγορα τα αποτελέσματα.

Άστον Βίλα: Αίσθηση αβεβαιότητας

Δεν είναι μόνο ότι ο Αμερικανός ιδιοκτήτης Ράντι Λέρνερ προσπαθεί να πουλήσει το σύλλογο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει ανταπόκριση. Η αβεβαιότητα για τους Villans υπάρχει και σε άλλα επίπεδα. Τόσο στο αγωνιστικό, όπου με εξαίρεση τον Αλί Σισοκό, για τον οποίο η Βίλα πλήρωσε δύο εκατομμύρια στη Βαλένθια, οι όποιες κινήσεις γίνονται στην ελεύθερη αγορά. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, Πολ Φόλκνερ, αποχώρησε ξαφνικά, δημιουργώντας και οργανωτικά προβλήματα. Ο Πολ Λάμπερτ θα έχει στο πλευρό του την προσωπικότητα του Ρόι Κιν, αλλά δεδομένα το έργο του θα είναι δύσκολο. Τις τελευταίες χρονιές η ομάδα του Μπέρμιγχαμ παλεύει σκληρά για τη σωτηρία και από ότι φαίνεται το ίδιο θα κάνει και φέτος. Κόουλ, Σεντέρος, Ρίτσαρντσον, αλλά και Σάντσες μπορούν να δώσουν την εμπειρία που έλειψε φέτος, ωστόσο η Βίλα μόνο σίγουρη δεν μπορεί να αισθάνεται για το μέλλον...

Χαλ Σίτι: Ξεκίνημα με αισιοδοξία

Oι μεταγραφικές κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι προκάλεσαν καλή εντύπωση, ενώ υπέγραψε το μεγαλύτερο εμπορικό deal της ιστορίας της, με στοιχηματική εταιρεία της Αγγλίας. Η Χαλ του ιδιόρρυθμου Ασέμ Αλάχ, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση σε περίπτωση που η FA δεν συμφωνούσε στην αλλαγή ονόματος της Χαλ Σίτι σε Χαλ Τάιγκερς παραμένει ιδιοκτήτης, αλλά φέτος θα δει την ομάδα του να αγωνίζεται χωρίς όνομα στο σήμα της! Αιτία αποτελεί η τελική άρνηση για αλλαγή ονόματος. Λίβερμορ, Σνόντγκρας και Ινς αποτελούν μερικά πολύ ενδιαφέροντα ονόματα που αποκτήθηκαν από το Νησί, ωστόσο πωλήθηκε ο Σέιν Λονγκ στην Σαουθάμπτον. Η περσινή επιτυχία με τoν τελικό του FA Cup αποτελεί οδηγό και φέτος οι «Τίγρεις» θα πρέπει να συνδυάσουν την Πρέμιερ Λιγκ με την Ευρώπη, θέλοντας να διατηρήσουν την πολύ καλή αμυντική λειτουργία τους. Πέραν της πρώτης οκτάδας, τελείωσαν τη σεζόν με το μικρότερο παθητικό τερμάτων. Ο Στιβ Μπρους έχει φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο, ικανό να προσαρμόζεται στον αντίπαλο και φέτος ευελπιστεί να πετύχει από νωρίς το στόχο της παραμονής και να πετύχει ένα καλύτερο πλασάρισμα.

Γουέστ Μπρομ: Με ρίσκο κι όπου βγει

Ο Πέπε Μελ μπορεί να την έσωσε, αλλά η Μπρομ αποφάσισε να πάρει φέτος ένα τεράστιο ρίσκο στον πάγκο της. Εκεί θα καθίσει ο πρωτάρης στην Premier League, Αλαν Ιρβαϊν που την προηγούμενη τριετία δούλεψε στις ακαδημίες της Εβερτον. Ο Σκοτσέζος τεχνικός θα έχει να διαχειριστεί ένα ρόστερ ουσιαστικά στην ποιότητα του περσινού. Αυτό προκύπτει από τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν. Τουλάχιστον η άμυνα θα φανεί πιο δυνατή κυρίως με τον Λέσκοτ, αλλά και τους Γουίσντομ, Ποκονιόλι στα πλάγια. Το θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει με την επίθεση που δεν ήταν αποτελεσματική (ούτε στα φιλικά). Εκεί πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο καινούργιος Νιγηριανός, Ιντεγιέ, θα μπορέσει να... πυροβολήσει. Σίγουρα πάντως εάν η Μπρομ θέλει να σωθεί, σίγουρα θα πρέπει να μην επαναλάβει το ρεκόρ των 15 ισοπαλιών που έφερε πέρσι, ενώ στο τέλος του Πρωταθλήματος έχει μια σειρά από πολύ δύσκολα ματς. Πρέπει επομένως να έχει φροντίσει να συγκεντρώσει βαθμούς από πριν...

Mπέρνλι: Ο ρεαλισμός δε φτάνει

Η αλήθεια είναι ότι οι μεταγραφές της Μπέρνλι μέχρι τώρα μοιάζουν με εκείνες που απλά θα την ξαναστείλουν πίσω στη 2η κατηγορία… Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι η παρουσία του Σον Ντάικ στον πάγκο αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο της… τυχόν επιτυχίας. Η Μπέρνλι έπιασε στον… ύπνο πάντες πέρυσι στην Τσάμπιονσιπ, όμως στην Πρέμιερ Λιγκ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και προβλέψιμα. Ο Ντάικ συνεχίζει να ψάχνει στην αγορά, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες του συλλόγου είναι πολύ περιορισμένες. Έτσι, ουσιαστικά η δική του δουλειά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επίτευξης της παραμονής. Ο 43χρονος τεχνικός έχει αποδείξει ότι μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες του, όμως η ομάδα του είναι με διαφορά το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Το 2009 η Μπέρνλι είχε βρεθεί ξανά στην 1η κατηγορία και κέρδισε τον σεβασμό όλων. Τότε, όλα είχαν γίνει με άγνοια κινδύνου. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ρεαλισμός, όμως, από μόνος του δεν φτάνει για τη σωτηρία.

Λέστερ: Με συνταγή... ανόδου

Η Λέστερ επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ και φρόντισε να επιβραβεύσει τον κορμό που την οδήγησε στα σαλόνια. Αρκετοί από τους βασικούς συντελεστές της ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους, ενώ το ίδιο έκανε και ο προπονητής Νάιτζελ Πίρσον, που υπέγραψε νέο τριετές. Το τρομερό ομαδικό πνεύμα που έδειξε την περσινή χρονιά, άλλωστε, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της ανόδου. Έχει δύσκολο ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα απέναντι σε Έβερτον, Τσέλσι και Άρσεναλ και είναι πιθανόν να βρεθεί από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Έδωσε 8 εκατομμύρια, ποσό ρεκόρ, στη Μπράιτον για την απόκτηση του Λεονάρντο Ουγιόα, περιμένονας από τον Αργεντινό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην επίθεση. Πέρυσι, οι Αλεπούδες σκόραραν σε 31 συνεχόμενα ματς και θέλουν και φέτος να συνεχίσουν την καλή σχέση τους με τα δίχτυα.

ΚΠΡ: Με πείρα στον πάγκο και σταθερότητα στην άμυνα

Αν και είχε ίσως το κορυφαίο ρόστερ στην Championship, χρειάστηκε ένα γκολ στην τελευταία στιγμή από τον Ζαμόρα για να ανέβει μέσω των Play offs. Παίκτες καλούς έχει λοιπόν για νεοφώτιστη και γι αυτό δεν αποκτήθηκαν πολλοί. Ο δανεικός Ισλα από τη Γιουβέντους και οι Ρίο Φέρντινατ, Κόλκερ για το κέντρο της άμυνας είναι μάλλον αρκετοί για να κάνουν τη διαφορά στα μετόπισθεν. Το θέμα βέβαια είναι τι θα συμβεί τελικά με τον Ρεμί και την ασθενή καρδιά του. Εάν μείνει και είναι υγιής, τότε το γκολ δεν θα λείψει. H μεταγραφή του στη Λίβερπουλ, πάντως, χάλασε στα ιατρικά. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα πρέπει να προβληματίσουν το περίεργο δίδυμο στον πάγκο των Ρέιντζερς. Χάρι Ρέντναπ (είχε δηλώσει ότι θα αποχωρούσε αν η ομάδα δεν ανέβαινε) και βοηθός ο άλλοτε εκλέκτορας της Αγγλίας, Γκλεν Χοντλ, τουλάχιστον υπόσχονται πολύ σοφία και πείρα στην καθοδήγηση της ομάδας που θα παλέψει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παραμονή.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα