Από το clasico... στον Πειραιά! (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Από το clasico... στον Πειραιά! (pics & vids)

bet365

Το Gazzetta.gr θυμάται τους παίκτες που έχουν παίξει στον Ολυμπιακό και την Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα, με αφορμή την απόκτηση των Αμπιντάλ και Αφελάι!

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά οκτώ. Τόσοι είναι στο σύνολο οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης και ήρθαν μετά στην ομάδα του Ολυμπιακού. Άλλοι πρόσφεραν πολλά και άλλοι λιγότερα. Το Gazzetta.gr παρουσιάζει όσους παίκτες ήρθαν από τις δύο μεγάλες ισπανικές ομάδες στο Λιμάνι.

Ζιοβάνι (Μπαρτσελόνα): Τι να πρωτογράψει κανείς για τον Βραζιλιάνο μάγο της μπάλας; Μάγος (χωρίς εισαγωγικά στην λέξη) με τρομερές εμπνεύσεις, με κινήσεις που καθήλωναν ένα ολόκληρο γήπεδο, με γκολάρες και με πολύ μεγάλη προσφορά για τον Ολυμπιακό που τον έχει τιμήσει και δεν πρόκειται να τον ξεχάσει ποτέ. Γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1972 ο «Ζίο» ήταν πολύ μεγάλο ταλέντο από μικρός για να φτάσει στο σημείο να φορέσει την φανέλα της Μπαρτσελόνα και να παίξει Μουντιάλ με την Εθνική Βραζιλίας.

Ο Θεός τον έφερε στον Ολυμπιακό. Εκείνος αποφάσισε όπως έλεγε κάθε τόσο ο ίδιος ο Ζιοβάνι, παρότι το καλοκαίρι του 1999 η μεταγραφή του πέρασε από χίλια μύρια κύματα, με τον Ολυμπιακό εκείνη την περίοδο να διαπραγματεύεται με την Μπαρτσελόνα για τον μεγάλο αυτό άσο, ενώ είχε προσπαθήσει να κλείσει και τον Σόνι Άντερσον!

Ο Ζιοβάνι λοιπόν αποφάσισε να έρθει στην χώρα μας, για να χαρίσει στον Ολυμπιακό και τους Έλληνες φιλάθλους.. θεϊκές ποδοσφαιρικές στιγμές. Ήταν το δίχως άλλο ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα και ένας εκ των κορυφαίων ξένων. Στο Λιμάνι ήρθε το 1999 και έμεινε έως το 2005, χαρίζοντας πολλές και μοναδικές στιγμές.

Πρωταγωνίστηκε για αρκετά χρόνια με τον Ολυμπιακό σκοράροντας πολλά γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κατέκτησε μαζί του 5 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο. Σε 129 συμμετοχές είχε 61 τέρματα. Γκολ που ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο και δεν ξεχνιούνται. Ο Ζιοβάνι φημιζόταν για τα φοβερά του τελειώματα και με τα δυο πόδια αλλά και με το κεφάλι αλλά και τις φανταστικές ντρίμπλες του.

Είχε βγει μάλιστα και πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μελανό σημείο για εκείνον ήταν στις 04/12/1999 όταν χτύπησε πολύ σοβαρά στον αγώνα με τον Ηρακλή. Στο Β' μέρος της αναμέτρησης ο Λάζαρος Σέμος πέφτει πάνω του με μεγάλη δύναμη και τον χτυπάει σοβαρά. Ο Ζιοβάνι μένει 5 μήνες εκτός δράσης. Ήταν αναμφίβολα ένας τραυματισμός που σαφέστατα και τον επηρέασε.

Ο Σέμος το μετάνιωσε πικρά και τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο για να του δωρίσει την Αγία Γραφή αλλά ήταν πια αργά. Σίγουρα θα μιλούσαμε για άλλον παίκτη εάν δεν είχε τραυματιστεί τότε. Από ιστορίες βέβαια για τον Ζιοβάνι υπάρχουν άπειρες. Από τις διαφωνίες του με προπονητές όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Τάκης Λεμονής και τις τοποθετήσεις που έχει κάνει παλαιότερα αλλά και τα δάκρυά του όταν έφευγε από τον Ολυμπιακό.

Έναν σύλλογο με τον οποίο είναι πολύ δεμένος. Ίσως και πιο δεμένος και απ' όσο είναι με την Μπαρτσελόνα. Ο Βραζιλιάνος σταρ είχε περάσει στην Ελλάδα και από τον Εθνικό. Για τον Ζιοβάνι -όπως θα διαπιστώσετε στην Gallery- το παν είναι να τον βλέπεις εν δράσει. Όχι να γράφεις απλά. Πατήστε λοιπόν το play ξανά και ξανά και απολαύστε τα βίντεό του και ενώ θα έχετε πάντα στο μυαλό σας το κλασικό «Ζιοβάνι αλάνι για πάντα στο Λιμάνι»...

Ριβάλντο (Μπαρτσελόνα): Ένας ακόμα τεράστιος ποδοσφαιριστής που ήρθε στον Ολυμπιακό για να αποτελέσει ξανά τον συμπαίκτη του Ζιοβάνι. Οι δυό τους ήταν μαζί στην Μπαρτσελόνα. Πρωτοήρθε στον κόσμο στις 19 Απριλίου του 1972. Έφτασε σε τοπ επίπεδο με την Εθνική Βραζιλίας αλλά και αγωνιζόμενος με ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν. Κέρδισε πολλούς τίτλους και έκανε μεγάλο όνομα.

Παρότι επρόκειτο για έναν εξαιρετικό παίκτη για τον χαρακτήρα του υπάρχουν και εγείρονται πολλά ερωτηματικά (όπως και για την σχέση... αγάπης που είχε με τα χρήματα) ενώ δεν ήταν λίγα τα... μέτωπα που άνοιξε με τον Ολυμπιακό. Από το 2004 έως το 2007 φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα με 81 συμμετοχές και 43 γκολ.

Έβαλε σπάνιας ομορφιάς γκολ ενώ έβρισκε δίχτυα και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη σε σημαντικά ματς. Έφυγε όμως με έναν άκρως περιπετειώδη τρόπο από τους Πειραιώτες και μετά από μεγάλη κόντρα με τον Σωκράτη Κόκκαλη και εκατέρωθεν δηλώσεις μετά την... αποτυχία των δύο πλευρών για νέο συμβόλαιο σε μία ιστορία που... δίχασε αρκετό κόσμο.

Η... απάντηση του «Ρίμπο» -που έγινε πάντως σύνθημα στα χείλη των ερυθρόλευκων οπαδών- ήταν να κλείσει στην ΑΕΚ μετά τα τρία πρωταθλήματα και τα δύο Κύπελλα που πήρε στον Ολυμπιακό. Η υπόθεση Βάλνερ του στέρησε την δυνατότητα να γίνει για τέταρτη διαδοχική φορά πρωταθλητής στην Ελλάδα. Στην ΑΕΚ ανάγκασε τους φίλους της να τον λατρέψουν σαν… Θεό, με τα ωραία τέρματα που πέτυχε, αλλά και με την χειρονομία των τεσσάρων δακτύλων στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό που βρήκε νικήτρια την ΑΕΚ με 4-0.

Επίσης ο Ριβάλντο είχε κάνει τότε και δήλωση για το πρωτάθλημα και πως ο Θεός δεν ήθελε να πάρει τον τίτλο. Η προσφορά του στους Πειραιώτες είναι μεγάλη. Με γκολ, ασίστ και ηγετική παρουσία. Ωστόσο όλα όσα έγιναν τότε και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και μετά όταν αγωνίστηκε με την φανέλα της ΑΕΚ δεν γίνεται να... ξεγραφτούν. Κατηγορήθηκε από πολλούς από πολλά ως προς την εξωγηπεδική του ζωή, όμως κανείς δεν μπορεί να τον... ψέξει για την προσφορά του. Όπου και εάν πήγε και όσο ήταν σε καλή ηλικία έπαιζε. Και έπαιζε πολύ καλά.

Κριστιάν Καρεμπέ (Ρεάλ Μαδρίτης): Ο Γάλλος άσος (που γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1970) συνέδεσε το όνομά του και με τον Ολυμπιακό στον οποίο πήγε το 2001 προερχόμενος από την Μίντλεσμπρο. Έμεινε στον σύλλογο μέχρι το 2004 κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα και φανερώνοντας από την πρώτη κιόλας μέρα την ποιότητά του και τα χαρίσματά του στο γήπεδο. Ήταν στην μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με την Λεβερκούζεν για το Τσάμπιονς Λιγκ και σε μεγάλες νίκες ενάντια στον Παναθηναϊκό.

Μαζί με τον Ζιοβάνι και τον Ζε Ελίας... μάγεψαν για τα καλά τις κερκίδες. Σε 88 αγώνες είχε 5 γκολ ενώ μετά το τέλος της σεζόν του 2004 δεν δέχθηκε να ανανέωσει το συμβόλαιό του για ακόμα έναν χρόνο. Στον Ολυμπιακό αγαπήθηκε πολύ για το πάθος ενώ αν και ήταν άνθρωπος με μεγάλη ευγένεια υπήρξαν και στιγμές στο γήπεδο που ήταν ευέξαπτος.

Παίκτης με μεγάλες περγαμηνές. Με Τσάμπιονς Λιγκ στο ενεργητικό του, με Μουντιάλ με την Γαλλία και με Euro. Σήμερα είναι ξανά στους Πειραιώτες από το πόστο του στρατηγικού συμβούλου της ΠΑΕ. Προσφέρει πολλά από άλλο πόστο, παίζοντας κομβικό ρόλο στις μεταγραφές και φέρνοντας στην Ελλάδα παίκτες που έκαναν την διαφορά όπως οι Κάμπελ και Ντινγκά.

Χαβιέρ Σαβιόλα (Μπαρτσελόνα): Όπως και με την άφιξη των Ζιοβάνι και Ριβάλντο παλαιότερα έτσι και με αυτήν του Χαβιέρ Σαβιόλα επικράτησε... πανζλουρισμός. Δεν είναι και λίγο πράγμα για τον Ολυμπιακό το να κλείσει έναν τέτοιου βεληνεκούς φορ. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν το περασμένο καλοκαίρι μία ακόμα μεταγραφική υπέρβαση με την απόκτηση του άλλοτε διεθνούς Αργεντίνου άσου.

Ο Σαβιόλα ήρθε στην ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι. Γεννηθείς το 1981 και παίζοντας κυρίως πίσω από τον φορ μπόρεσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό με αρκετά γκολ στην Ελλάδα και καθοριστικά γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τέρματα πρόκρισης που σημείωσε κόντρα στην Άντερλεχτ (2 τον αριθμό). Παρότι από τα μέσα της χρονιάς που μας πέρασε είχε προβλήματα τραυματισμών η προσφορά του μόνο αμελητέα δεν ήταν. Είχε να επιδείξει 14 γκολ και 5 ασίστ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ζούλιο Σέζαρ (Ρεάλ Μαδρίτης): Αρκετά χρόνια μετά την παρουσία του στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Βραζιλιάνος αμυντικός έκλεισε στον Ολυμπιακό. Ήρθε στην Ελλάδα την χρονιά 2006 για να μείνει έως το 2008, έχοντας 41 παρουσίες αλλά και γκολ στο ενεργητικό του. Κατέκτησε τίτλους με τους ερυθρόλευκους ενώ υπήρξε και αυτός κάτοχος Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μεταγραφή του στον πειραϊκό σύλλογο θυμίζει σε πολλά αυτή του Άλαν Πουλίδο σήμερα. Ήρθε από την μεξικάνικη Τίγκρες στην οποία είχε κάνει μία νέα αρχή. Για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του πέρασε πάνω από ένας μήνας! Η πλευρά του Σέζαρ έλεγε πως ο παίκτης είναι ελεύθερος με την Τίγκρες να τονίζει πως έχει συμβόλαιο. Εν τέλει μετά από παρέμβαση του Σωκράτη Κόκκαλη δόθηκαν κάποια παραπάνω χρήματα για το deal.

Ήταν μία μεταγραφή την οποία είχε... χρεωθεί τότε ο Τροντ Σόλιντ με πολλούς να αναφέρουν πως θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του. Στην πρώτη του σεζόν ο Σέζαρ είχε πάει πολύ καλά. Ήταν ένας στόπερ με δύναμη, καλές τοποθετήσεις και πολύ αξιόπιστο αγωνιστικό πρόσωπο. Στην δεύτερη όμως δεν είχε ανάλογη συνέχεια με αποκορύφωμα το... τραυματικό για αυτόν 4-0 από την ΑΕΚ σε μία εμφάνιση με πολλά λάθη. Αφού έχασε την θέση του στην βασική ενδεκάδα αποχώρησε κιόλας.

Ντάνι (Ρεάλ Μαδρίτης): Έμεινε μόλις μία χρονιά στον Ολυμπιακό. Ήταν η σεζόν 2005-2006. Γεννημένος το 1974 ήρθε στην Ελλάδα. Οι ερυθρόλευκοι τότε έψαχναν φορ και του πρότειναν ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Ο Ντάνι ήρθε στην χώρα μας για να βρει δύο παλιούς του φίλους, τον Ριβάλντο και τον Λέμενς. Η παρουσία του αποτέλεσε το έναυσμα για συνθήματα του τύπου «Ντάνι, χαρμάνι» και αρκετά άλλα.

Ο Ντάνι ήξερε μπάλα και αυτό φαινόταν όμως στον Ολυμπιακό δεν ήταν στην επιθυμητή κατάσταση για να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά. Έπαιξε 22 ματς (από τα οποία τα πιο πολλά ήταν από τον πάγκο) για να βάλει 3 γκολ. Οι πολύ υψηλές αποδοχές του αποτέλεσαν... τροχοπέδη για να συνεχίσει στο Λιμάνι. Έτσι το καλοκαίρι του 2006 ο Ντάνι αποχαιρέτησε τον Πειραιά και επέστρεψε στην πατρίδα του, αφού πληρώθηκε αδρά το υπόλοιπο του συμβολαίου του.

Ραούλ Μπράβο (τμήματα υποδομής και Ρεάλ Μαδρίτης): Από το 2007 έως το 2011 ήταν μέλος του Ολυμπιακού αλλά με... διαλλείματα. Ο 34χρονος σήμερα Ραούλ Μπράβο μπορούσε να παίξει δεξί και αριστερό στόπερ καθώς και όλη την αριστερή πλευρά ως μπακ-χαφ. Διακρίθηκε για τον δυναμισμό του, το πάθος αλλά και την ψυχή που κατέθετε στο γήπεδο. Οι τραυματισμοί -που τον ταλαιπωρούσαν αρκετά συχνά- και κάποιες συμπεριφορές του τον έστειλαν με δανεισμό στη Νουμάνθια το 2009 για να επιστρέψει σχετικά σύντομα στο Λιμάνι και να φύγει ξανά το 2011 για να την Ράγιο.

Σκληροτράχηλος παίκτης με αρκετά καλό πόδι και καλές σέντρες αλλά και με προβλήματα στις επιστροφές του. Στην τετραετία που ο Μπράβο ήταν στον Ολυμπιακό (εκτός από το πρώτο εξάμηνο του 2009 που δόθηκε δανεικός στη Νουμάνθια) έπαιξε σε 84 επίσημα παιχνίδια (63 στο πρωτάθλημα, 5 στο Κύπελλο και 16 στην Ευρώπη). Με τους ερυθρόλευκους πήρε 2 πρωταθλήματα (2007-08 και 2010-11). Ο δυναμικός αμυντικός είχε χριστεί διεθνής με την Ισπανία ενώ με την Ρεάλ Μαδρίτης είχε βιώσει πολύ σημαντικές στιγμές ενώ κέρδισε το 2001-02 το Τσάμπιονς Λιγκ.

Μιγκέλ Τόρες (Ακαδημίες Ρεάλ και πρώτη ομάδα): Ο 29χρονος αμυντικός (που μπορεί να παίξει και στο κέντρο και στα άκρα) ήρθε πέρυσι στον Ολυμπιακό μετά από εισήγηση του Μίτσελ που τον ήξερε καλά. Ταλαιπωρημένος όμως από τραυματισμούς, που του βγήκαν και στην συνέχεια στον πειραϊκό σύλλογο δεν κατάφερε να κάνει αρκετές συμμετοχές στην ομάδα ούτε να προσφέρει τα αναμενόμενα.

Ήταν βέβαια ιδιαίτερα άτυχος με τα προβλήματα που είχε ενώ στην διάρκεια της ερυθρόλευκης θητείας του είχε και τροχαίο, από το οποίο είχε χτυπήσει ξανά. Φέτος ο Μιγκέλ Τόρες τέθηκε εξ' αρχής εκτός πλάνων. Δεν έκανε καθόλου προετοιμασία με τους Πειραιώτες και είναι θέμα χρόνου να παραχωρηθεί αλλού. Ο ίδιος πάντως προσπάθησε αρκετά για να βοηθήσει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα