Η καριέρα του Βραζιλιάνου ζογκλέρ Ντιέγκο

Η καριέρα του Βραζιλιάνου ζογκλέρ Ντιέγκο

bet365

Ο Ντιέγκο ξεκίνησε ως «νέος Πελέ», έφτασε στο ναδίρ και προσπαθεί να αναγεννηθεί. Τo gazzetta.gr παρουσιάζει τον Βραζιλιάνο μέσο που απασχολεί τον Ολυμπιακό.

Ο Ντιέγκο Ρίμπας ντα Κούνια, όπως είναι το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1985 στο Ριμπεϊράο Πρέτο, μια πόλη νοτιοανατολικά του Σάο Πάουλο, καθώς οι γονείς του δεν ήταν φτωχοί.

Ο Βραζιλιάνος άσος είναι το νεαρότερο μέλος της οικογένειας αφού έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές με τον πατέρα του, Ντιτζέρ να είναι μηχανικός και η μητέρα του, Σεσίλια, ιδιωτική υπάλληλος. Ο πατέρας του λάτρευε το ποδόσφαιρο και για αυτό αποφάσισε να δώσει στο γιο του, τον όνομα του Μαραντόνα.

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα
Ο Ντιέγκο από μικρός έδειξε με τι θα ασχοληθεί, αφού μόλις σε ηλικία 6 ετών άρχισε προπονήσεις με την ομάδα της γενέτειρας του, Comercial FC. Όμως, μετά από λίγο καιρό και συγκεκριμένα έπειτα από τρία χρόνια πήγε στη Σαο Κάρλος.

Ο μικρόσωμος άσος πάντα κοίταζε ψηλά ώστε να εντυπωσιάσει ένα μεγάλο σύλλογο και το πρώτο του συμβόλαιο το έκανε στη Σάντος σε ηλικία 12 ετών και το επίσημο ντεμπούτο του με την μεγάλη ομάδα το έκανε στα 16 του χρόνια. Μάλιστα, κατέκτησε και το πρωτάθλημα, όντας βασικός, μαζί με τους Ρομπίνιο, Ελάνο και Άλεξ, ενώ βρέθηκε και στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες την ίδια σεζόν!

Ο διάδοχος του Πελέ
Η Σάντος, ως γνωστόν και ομάδα του Πελέ, με τον Βραζιλιάνο θρύλο να τον ονομάζει διάδοχο του και αυτός φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 10 και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον φώναζαν... εκλεκτό! Στη βραζιλιάνικη ομάδα αγωνίστηκε σε 64 ματς και πέτυχε 21 γκολ, πριν κάνει το βήμα για την Ευρώπη.

Τότε, άλλαξε και μάνατζερ αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Ντίνο Λαμπέρτι και τις διαπραγματεύσεις έκανε ο πατέρας του.

Στην Πόρτο ως αντί - Ντέκο
Η πρώτη του μεταγραφή ήταν στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο η οποία έψαχνε τον αντικαταστάτη του Ντέκο. Τον Ιούλιο του 2004, ο Ντιέγκο έγινε «δράκος» έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πορτογαλική ομάδα αγωνίστηκε 48 φορές και πέτυχε 4 τέρματα, καθώς είχε προβλήματα με τον προπονητή, Κο Αντριάνσε που τον άφησε εκτός ομάδας, αφού δεν τα έδινε όλα στις προπονήσεις. Έτσι, δεν ήταν και στις κλήσεις της Εθνικής Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 2006.

Καλύτερος παίκτης στην Γερμανία
Εκείνη τη χρονιά έφυγε από την Πορτογαλία και βρήκε τη... Γη της επαγγελίας στη Γερμανία και τη Βέρντερ. Τον Μάιο του 2006 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον σύλλογο της Βρέμης δίνοντας έξι εκατομμύρια ευρώ.

Στην πρώτη του χρονιά στην Μπουντεσλίγκα αναδείχτηκε παίκτης της σεζόν παίρνοντας πάνω από το 50% των ψήφων από το περιοδικό Kicker και μετά από ένα χρόνο υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του ως το 2011, καθώς η Ρεάλ καραδοκούσε για την απόκτηση του.

Στη Βέρντερ, ο Τόμας Σάαφ του είχε δώσει ελευθερία αγωνιζόμενος πίσω από τους επιθετικούς ως δεκάρι και εκτός από τα γκολ που πετύχαινε μοίραζε και πολλές ασίστ. Σε τρεις σεζόν αγωνίστηκε 84 φορές και σημείωσε 38 τέρματα, όντας ότι καλύτερο κυκλοφορούσε στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Αποχαιρετισμός λόγω συμπεριφοράς
Τα καλά έχουν κάποτε και ένα τέλος, αφού η σχέση του Ντιέγκο με τη Βέρντερ έφτασε στο διαζύγιο όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Βραζιλιάνο να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η αστυνομία ανέλαβε δράση μετά από ειδοποίηση που έλαβε από μάρτυρα και που έκανε λόγο για επικίνδυνη οδήγηση από πλευράς του παίκτη, με τον έλεγχο αλκοτέστ που του έγινε να δείχνει ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο. Ο Ντιέγκο συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα για ένα μήνα!

Πάντως, στο χωρισμό πήρε μέρος και η Γιουβέντους προσφέροντας 24,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Ντιέγκο.

Ναι στην πρόταση και Γιουβέντους
Η Βέρντερ δεν μπορούσε να πει όχι σε τέτοια πρόταση και τον έδωσε στην «Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου τον Μάιο του 2009 με τον Τσίρο Φεράρα να είναι ο προπονητής. Αυτή ήταν η τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή της Γιουβέντους από το 2001.

Ο Ντιέγκο ξεκίνησε πολύ καλά στη Serie A, όμως, ένας τραυματισμός τον άφησε εκτός αγωνιστικών χώρων για ένα χρονικό διάστημα και όταν επέστρεψε δεν ήταν ο ίδιος. Ο Φεράρα είχε φύγει και τα ηνία πήρε ο Αλμπέρτο Τζακερόνι, αλλά και αυτός αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της Γιουβέντους και ο αντικαταστάτης του, Λουίτζι Ντελ Νέρι, έκανε γνωστό πως δεν υπολόγιζε στον Βραζιλιάνο μέσο και έτσι έχασε και το Μουντιάλ του 2010.

Επιστροφή στη Γη της Επαγγελίας με πρόστιμα
Η Ιταλία δεν τον χωρούσε και λίγο πριν την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου του 2010 (στις 27 Αυγούστου) θα επέστρεφε στη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ. Οι «λύκοι» έδωσαν πάνω από 15 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσουν, αλλά η συμπεριφορά του Ντιέγκο και πάλι τον... πρόδωσε! Παράκουσε τον προπονητή του σε εντολή για εκτέλεση πέναλτι, αλλά έκανε του κεφαλιού του και αφού αστόχησε τιμωρήθηκε με 100.000 ευρώ πρόστιμο.

Η Βόλφσμπουργκ πάλευε για την παραμονή της και στον... τελικό με την Χόφενχαϊμ δεν ήταν βασικός με αποτέλεσμα να φύγει από το ξενοδοχείο. Τελικά, η Βόλφσμπουργκ σώθηκε και χωρίς τον Ντιέγκο στη σύνθεση της. Τιμωρήθηκε με 500.000 ευρώ για τις πράξεις του και είπε αντίο ως δανεικός, αφού ο νέος προπονητής της γερμανικής ομάδας, Φέλιξ Μάγκατ είπε στη διοίκηση πως ο Βραζιλιάνος δεν έχει μέλλον στο σύλλογο.

Δανεικός o «El Maestro» στην Ατλέτικο
Στην τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2011 ο Ντιέγκο πήγε δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης κατακτώντας το Europa League σκοράροντας μάλιστα στον τελικό με την Μπιλμπάο θυμίζοντας τον παλιό καλό του εαυτό προσφέροντας ασίστ και θέαμα.

Επιστροφή στη Βέρντερ...
Ο δανεισμός του, όμως, τελείωσε και επέστρεψε στη Βόλφσμπουργκ με τον Φέλιξ Μάγκατ να επιμένει στην επιλογή του. Όμως, ο Γερμανός προπονητής απολύθηκε και ο Λόρεντζ-Γκούντερ Κόστνερ τον επανέφερε στην ομάδα και μάλιστα βασικό. Ο Ντιέγκο ολοκλήρωσε τη σεζόν με 37 αγώνες και 13 γκολ και ζήτησε να αποχωρήσει για κάτι καλύτερο (σ.σ. Champions League).


... και ξανά Μαδρίτη
Η Άρσεναλ ενδιαφέρθηκε, αλλά η Ατλέτικο τον ξανά πήρε στη Μαδρίτη στις 31 Ιανουαρίου του 2014 υπογράφοντας μέχρι το τέλος της σεζόν. Με τους ροχιμπλάνκος έχει ήδη 10 συμμετοχές και 1
γκολ, ενώ είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του Champions League! Πάντως, δεν θα παίξει ούτε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, αφού δεν βρίσκεται στην προεπιλογή της Εθνικής Βραζιλίας.

Ο Ντιέγκο είναι παντρεμένος από το 2009 με την Μπρούνα Λετίσια και αφού πρώτα είχαν εφτά χρόνια σχέση.

Ο οξύθυμος Ντιέγκο...
Τον Δεκέμβριο του 2008,ο Βραζιλιάνος μέσος έπιασε από το λαιμό αντίπαλό του Κρίστιαν Άιχνερ, κάτι που δεν έγινε μεν αντιληπτό από το διαιτητή, αλλά καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό και βάσει του βίντεο κλήθηκε σε απολογία. Ο Ντιέγκο τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές λόγω της συμπεριφοράς του στον παίκτη της Καρλσρούης.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2008 είχε χτυπήσει με κουτουλιά τον Σωτήρη Κυργιάκο στην αναμέτρηση της Βέρντερ με την Άιντραχτ και του είχε επιβληθεί «καμπάνα» πέντε αγωνιστικών.

Στη Γερμανία και σε έναν αγώνα με την Ντόρτμουντ κλώτσησε τον Σεμπάστιαν Κελ και έκανε μία άσεμνη χειρονομία στον διαιτητή, Βόλφγκανγκ Σταρκ.

Ο τροπαιούχος...
Ο Ντιέγκο έχει βάλει στο παλμαρέ του αρκετούς τίτλους με τις ομάδες που αγωνίστηκε αφού κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Βραζιλίας, μια φορά τον τίτλο στην Πορτογαλία, ενώ έχει σηκώσει το Κύπελλο με την Πόρτο και την Βέρντερ (δις), αλλά και ευρωπαϊκό τίτλο με την Ατλέτικο Μαδρίτης (Europa League).

Τα τρόπαια του
ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΙΤΛΟΣ

2002 Σάντος Πρωτάθλημα
2004 Σάντος Πρωτάθλημα
2004 Πόρτο Σούπερ Καπ
2004 Πόρτο Διηπειρωτικό
2005-06 Πόρτο Πρωτάθλημα
2006 Πόρτο Κύπελλο
2006 Βέρντερ Κύπελλο
2008-09 Βέρντερ Κύπελλο
2011-12 Ατλέτικο Μ. Europa League

Σε λίγες μέρες μένει ελεύθερος με τον Ολυμπιακό να καραδοκεί... Θαυμάστε τον στα παρακάτω video...

 

Τελευταία Νέα