Ολοι οι τελικοί Μπαρτσελόνα-Ρεάλ

Γιώργος Καραμάνος
Ολοι οι τελικοί Μπαρτσελόνα-Ρεάλ

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει όλες τις... Κλασικές κόντρες στο Κύπελλο. Από το 11-1 και την Χούντα του Φράνκο έως τον Τζιοβάνι και την εποχή Μέσι-Κριστιάνο.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
Θα περίμενε κανείς οι δύο γίγαντες της Ισπανίας να ανταμώνουν συχνά πυκνά στον τελικό του Κυπέλλου. Ωστόσο, τούτη θα είναι μόλις η 7η φορά τους σε 102 χρόνια ιστορίας του θεσμού (περίπου 6% των τελικών). Το φαινόμενο των λιγοστών μεταξύ τους ραντεβού για τίτλο οφείλεται στη σχετικά μεγάλη ποικιλία διεκδικητών του εν λόγω τροπαίου που εμφανίζει το ισπανικό ποδόσφαιρο. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 33 είναι οι ομάδες που έχουν διεκδικήσει το Κύπελλο! Οπότε λογικό είναι να έχουν κοντραριστεί μονάχα έξι φορές. Αμφότερες έχουν από τρεις κατακτήσεις...


«Μεστάγια» 1936
ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝ 2-1

Το κλίμα ήταν κάτι περισσότερα από πολεμικό. Βλέπετε λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινούσε ο Εμφύλιος Πόλεμος που θα διέκοπτε κάθε αθλητική δραστηριότητα μέχρι το 1939. Η Ρεάλ πήρε τη νίκη στον παρθενικό μεταξύ τους τελικό χάρη στα γκολ των Εουχένιο (6') και Λεκούε (12'), με τον Εσκολά να μειώνει στο 29'.


«Σαντιάγο Μπερναμπέου» 1968
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ 1-0

Πέρασαν 32 χρόνια από τον προηγούμενο τελικό και αυτός έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο πιο επεισοδιακός. Διεξήχθη κατακαλόκαιρο στα μέσα Ιουλίου και κρίθηκε από το αυτογκόλ του Θουνθουνέγκι (6'). Οι οπαδοί της Ρεάλ δεν μπορούσαν να αντέξουν την ήττα στο γήπεδο τους και διέκοψαν τον αγώνα πριν το φινάλε, ρίχνοντας στον αγωνιστικό βροχή από μπουκάλια.



«Βιθέντε Καλδερόν» 1974
ΡΕΑΛ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 4-0

Λίγο νωρίτερα στην ίδια σεζόν, ο νεοφερμένος Γιόχαν Κρόιφ είχε οδηγήσει τη Μπάρτσα στο ιστορικό 5-0 στη Μαδρίτη. Για τον τελικό όμως οι Μερένγκες φύλαγαν μία εξίσου εκκωφαντική απάντηση. Σαντιγιάνα (5'), Ρουμπινιάν (46'), Αγκιλάρ (50') και Πίρι (85') διέλυσαν τους Καταλανούς.


«Λα Ρομαρέδα» 1983
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ 2-1

Πρόκειται για τον μοναδικό τίτλο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ως Μπλαουγκράνα. Ο Ντιεγκίτο είχε κάνει σπουδαίο ματς και είχε δώσει την ασίστ στον Βίκτορ (24') για το 1-0. Ο Σαντιγιάνα είχε ισοφαρίσει (50'), με τον Μάρκος Αλόνσο να χαρίζει το Κύπελλο στους Καταλανούς ακριβώς στο 90'.


«Λουίς Καζανόβα» (το πρώην «Μεστάγια») 1990
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΡΕΑΛ 2-0

Ηταν η σεζόν του ρεκόρ. Η Ρεάλ του Τζόν Τόσακ πανηγύρισε στο φινάλε το πρωτάθλημα με παραγωγικότητα 107 γκολ, κάτι που καμία ομάδα δεν έχει κάνει ξανά μέχρι τότε. Και όμως για τη Μπάρτσα εκείνος ο τελικός ήταν εξίσου ιστορικός. Η νίκη με τα γκολ των Γκιγέρμο Αμόρ (78') και Χούλιο Σαλίνας (92') σήμαναν την απαρχή της Dream team του Γιόχαν Κρόιφ που θα έβαζε τέλος στην ηγεμονία των πέντε σερί πρωταθλημάτων της Βασίλισσας της περίφημης «Quinta del Buitre» και θα έπαιρνε με τη σειρά της τέσσερις διαδοχικούς τίτλους.


«Μεστάγια» 2011
ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0

Στο πλαίσιο των τεσσάρων Clasicos σε 21 μέρες συναντήθηκαν σε τελικό έπειτα από 21 χρόνια. Στην παράταση (103') η κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο χάρισε στη Ρεάλ το τρόπαιο που είχε να κατακτήσει από το 1993.




ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Φυσικά Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν έχουν παίξει στον θεσμό μόνο σε τελικούς. Πέντε είναι οι φορές που πάλεψαν στα στα ημιτελικά (σε διπλές αναμετρήσεις η κάθε μία), έξι έχουν διασταυρωθεί στα προημιτελικά και άλλη μία στη φάση των «16». Συνολικά δηλαδή σε 30 αγώνες σε όλες τις φάσεις, η Μπάρτσα έχει 16 νίκες, η Ρεάλ οκτώ και έξι έχουν λήξει ισόπαλοι.

1902
Το πρώτο πρώτο ματς τους ήταν το 1902. Βέβαια το Κύπελλο επίσημα ξεκίνησε σαν θεσμός έναν χρόνο αργότερα, αλλά εκείνη η διοργάνωση ονομαζόταν Κόπα ντε λα Κοροναθιόν (σ.σ.: Κοροναθιόν ονομάζεται η στέψη του Βασιλιά), με τη Μπαρτσελόνα να επικρατεί με 3-1.

Τέσσερα ματς για την πρόκριση
1916 (ημιτελικά)
Το 1916 βρέθηκαν αντιμέτωπες μία φορά σε διπλές αναμετρήσεις που τελικά κατέληξαν να γίνουν τέσσερις! Το 1916 η Μπάρτσα νίκησε 2-1 και ηττήθηκε 4-1 στη Μαδρίτη. Τότε όμως δεν μετρούσε η διαφορά των γκολ και υπήρξε τρίτο ματς για την πρόκριση στον τελικό. Αυτό έληξε με το απίστευτο 6-6 και χρειάστηκε και τέταρτο παιχνίδι, το οποίο το κέρδισε η Ρεάλ με 4-2. Στον τελικό όμως διασύρθηκε με 4-0 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Η Ρεάλ το 1916

1926 (προημιτελικά)
Πλέον ίσχυε ο κανόνας των γκολ. Ηταν τα προημιτελικά του 1926 και την πρόκριση πήρε πανηγυρικά η Μπαρτσελόνα με δύο μεγάλες νίκες στη Μαδρίτη (5-1) και στη Βαρκελώνη (3-0) και τελικά κατέκτησε και το τρόπαιο.

1942 (ημιτελικά)
Η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στο πρώτο ματς, πήρε ισοπαλία (1-1) στη Μαδρίτη και πήρε και το τρόπαιο, νικώντας 4-3 την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Οι σκιές του Φράνκο και το 11-1
1943 (ημιτελικά)

Η Μπάρτσα είχε νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς, για να ακολουθήσει το πλέον αμφιλεγόμενο παιχνίδι στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Το παρασκήνιο είχε ως εξής: Ηταν τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο. Στη Βαρκελώνη κυριαρχούσαν οι αντίπαλοι του Δικτάτορα και οι οπαδοί της Μπάρτσα είχαν προπηλακίσει τους λιγοστούς φίλους της Ρεάλ που είχαν βρεθεί στο «Λες Κορτς». Στον επαναληπτικό υπήρξαν αντίποινα από τους Μαδριλένους, αλλά δεν ήταν αυτό που φημολογείται πως οδήγησε στον ιστορικό διασυρμό των Μπλαουγκράνα με 11-1. Λέγεται πως έξω από τα αποδυτήρια της Μπάρτσα βρίσκονταν οπλισμένοι στρατιώτες και πως οι Καταλανοί που είχαν καλύτερη ομάδα, δέχτηκαν απειλές από υψηλά ιστάμενους ανθρώπους της Χούντας. Τίποτα δεν έχει αποδειχτεί επίσημα, αλλά οι σκιές παραμένουν...
Στον τελικό η Ρεάλ ηττήθηκε 1-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

1953 (ημιτελικά)
Η Ρεάλ νίκησε στο πρώτο ματς 1-0, αλλά η Μπάρτσα έκανε την ανατροπή στη Βαρκελώνη και πήρε και το τρόπαιο, νικώντας 2-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

1956 (προημιτελικά)
Η Μπάρτσα αφού πήρε την ισοπαλία στη Μαδρίτη (2-2), προκρίθηκε με το το άκρως εντυπωσιακό 6-2, ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα στην μεταξύ τους ιστορία και μάλιστα κόντρα στην ομάδα που λίγες μέρες αργότερα κατακτούσε το πρώτο Πρωταθλητριών της ιστορίας.

1961 (προημιτελικά)
Η Μπάρτσα είχε πάρει σοβαρό προβάδισμα με τη νίκη (1-0) στη Μαδρίτη. Ωστόσο, η Ρεάλ πήγε και έριξε τρία (3-1) στη Βαρκελώνη και πήρε πανηγυρική πρόκριση.

1970 (προημιτελικά)
Το 2-0 της Μαδρίτης στάθηκε ικανό να δώσει την πρόκριση στη Ρεάλ που την κλείδωσε με την ισοπαλία (1-1) στο «Καμπ Νόου».

1993 (ημιτελικά)
Στο πρώτο ματς στο «Μπερναμπέου» η Μπάρτσα είχε αποσπάσει την ισοπαλία, παίζοντας καλύτερα. Ο Μπακέρο την είχε βάλει μπροστά στο σκορ και ο Ζαμοράνο είχε φέρει το παιχνίδι στα ίσια. Στη Βαρκελώνη όμως η Ρεάλ ήταν καλύτερη και με γκολ τον Μίτσελ, Ζαμοράνο, πέτυχε τεράστια ανατροπή επί της Dream team του Κρόιφ που είχε μάλιστα προηγηθεί με τον Λάουντρουπ.

Πεπ, Ζοσέ και Τζιοβάνι
1997 (φάση των «16»)

Ολα τα λεφτά σε αυτή τη σύγκρουση ήταν ο Τζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος ήταν εκείνος που έδωσε τη νίκη (3-2) στο πρώτο ματς στη Βαρκελώνη και ουσιαστικά την πρόκριση. Ο επαναληπτικός έληξε χωρίς νικητή και η Μπάρτσα του Μπόμπι Ρόμπσον που είχε βοηθό τον Ζοσέ Μουρίνιο και στο τερέν ηγέτη τον Πεπ Γκουαρδιόλα, έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου (3-2 τη Μπέτις στην παράταση).

2011-'12 (προημιτελικά)
Ουσιαστικά η Μπάρτσα προκρίθηκε χάρη στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη. Αν και ο Κριστιάνο άνοιξε το σκορ (11'), Πουγιόλ (49') και Αμπιντάλ (77') έκαναν το 1-2. Στον επαναληπτικό συνέβη το αντίθετο και λίγο έλειψε η Ρεάλ να κάνει επική ανατροπή. Οι Καταλανοί έφτασαν εύκολα στο 2-0 (43' Πέδρο, 45'+3' Ντάνι Αλβες) και έδειχναν πως πάνε για συντριβή. Ωστόσο, Κριστιάνο (68') και Μπενζεμά (72') έφεραν το ματς στο 2-2 και άπαντες στο «Καμπ Νόου» κινδύνεψαν με καρδιακό. Η Μπαρτσελόνα έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και στη μοναδική κούπα της στη σεζόν με τη Μπιλμπάο στον τελικό.


Real Madrid VS Barcelona 1-2 18.01... από iNfRaS0NiC

Barcelona vs Real Madrid 2:2 HIGHLIGHTS (Copa... από maidb7abc

2012-'13 (ημιτελικά)
Με το πλασέ του Φάμπρεγας (50') η Μπάρτσα όχι απλά προηγήθηκε στη Μαδρίτη, αλλά απέκτησε και μικρό πλεονέκτημα ενόψει του τωρινού επαναληπτικού. Η κεφαλιά του Βαράν (81') επανέφερε τις ελπίδες της Ρεάλ που έπρεπε να σκοράρει στο «Καμπ Νόου». Εκεί όμως δεν έβαλε μόνο ένα γκολ, αλλά πέρασε εμφατικά με 1-3. Οι Μαδριλένοι έκαναν την καλύτερη τους εμφάνιση τα τελευταία χρόνια σε αυτό το γήπεδο και εκτός των τριών γκολ, είχαν συνολικά 17 προσπάθειες στην αντίπαλη εστία! Με πέναλτι ο Κριστιάνο άνοιξε το σκορ μόλις στο 12' και στο 57' ο ίδιος το διπλασίασε. Στο 68' ο Βαράν σφράγισε με κεφαλιά τον θρίαμβο και στο φινάλε το γκολ του Ζόρντι Αλμπα δεν απασχόλησε κανέναν. Στον τελικό βέβαια η Βασίλισσα έχασε την κούπα από την Ατλέτικο και μάλιστα εντός «Σαντιάγο Μπερναμπέου».


Copa del Rey: Real Madrid 1-1 Barcelona 30.01... από ourmatch

 

LA LIGA Τελευταία Νέα