Το Top 10 των «θρυλικών» deals

Το Top 10 των «θρυλικών» deals

Γιώργος Φραδελάκης
Το Top 10 των «θρυλικών» deals

bet365

Από τον Γεωργάτο στον Καστίγιο και από τον Μιραλάς στον Βάις. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δέκα κορυφαία deals του Ολυμπιακού την τελευταία 15ετία.

Τι κι αν δεν πρόλαβε να αγωνιστεί περισσότερο από έξι μήνες με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων». Ο Βλάντιμιρ Βάις μπορεί να μην έδωσε στον Ολυμπιακό ίσως ούτε τα μισά από αυτά που μπορούσε βάσει του ταλέντου του, κατάφερε όμως να... γεμίσει τα ταμεία των Πειραιωτών, αφού το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε ελεύθερος και οι πρωταθλητές θα εισπράξουν «καθαρά» περί τα 4 εκατ. ευρώ!

Ο Σλοβάκος άσος αποτέλεσε ένα ακόμα «χρυσό» deal για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού τα τελευταία χρόνια και δη τη φετινή σεζόν, αφού είναι ο τρίτος κατά σειρά παίκτης των πρωταθλητών που πωλείται μέσα σε ένα εξάμηνο έναντι 4+ εκατ. ευρώ! Πριν από μερικά χρόνια άλλωστε θα φάνταζε μάλλον... ευφάνταστο σενάριο ότι ελληνική ομάδα θα κατάφερνε κάτι τέτοιο, όχι όμως και για τον τωρινό Ολυμπιακό, που δείχνει σταδιακά ότι αλλάζει επίπεδο. Τόσο επί εποχής Κόκκαλη, όσο και τα τελευταία 3,5 χρόνια επί Μαρινάκη, οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν κάνει ορισμένες εξαιρετικές πωλήσεις παικτών, οι οποίοι μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν τους κόστισαν απολύτως τίποτα.

Τo gazzetta.gr έχει συγκεντρώσει τα δέκα κορυφαία deals των Πειραιωτών από το 1999 και την παραχώρηση του Γεωργάτου στην Ίντερ, ως και το χθεσινό του Βάις, τα οποία απέφεραν συνολικά στον Ολυμπιακό περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που δεν κόστισαν περισσότερα από 27 εκατ! Φυσικά εκείνο που ξεχωρίζει δεν είναι άλλο από την πώληση του Καστίγιο στη Σαχτάρ με 15 εκατ. ευρώ!

1. Καστίγιο - 15 εκατ. ευρώ (2007)
Ο Νέρι Καστίγιο έχει στο ενεργητικό του τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Μεξικανός άσος που «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό, έφερε στα ταμεία των πρωταθλητών 15 εκατ. ευρώ το 2007, μετά και την εξαιρετική του παρουσία στο Κόπα Αμέρικα με την εθνική ομάδα της χώρας του.

2. Μιραλάς - 7,5 εκατ. ευρώ (2012)
Αποκτήθηκε ως δανεικός επί εποχή Κόκκαλη κι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν δίστασε την επόμενη σεζόν να τον αγοράσει από τη Σεντ Ετιέν έναντι σχεδόν 2,7 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τον Κέβιν Μιραλάς που δεν άργησε να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού με τα εξαιρετικά γκολ του και τις φοβερές ντρίμπλες του. Το αποτέλεσμα; Να διαθέσει η Έβερτον 7,5 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2012 για να τον κάνει δικό της.

3. Γεωργάτος - 7 εκατ. ευρώ (1999)
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους -αν όχι ο κορυφαίος- αριστερούς μπακ που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος που έκανε ολόκληρο Ρονάλντο να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον ίδιο, είχε αναγκάσει την Ίντερ να δώσει στον Ολυμπιακό περισσότερα από 2 δις. δραχμές, ήτοι περίπου 7 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει το 1999.

4. Βάις - 5-6,5 εκατ. ευρώ (2014)
Από χθες ο Βλάντιμιρ Βάις αποτελεί παρελθόν για τον Ολυμπιακό, αφού επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο Κατάρ και τη Λεκχβίγια. Ο Σλοβάκος άσος που αποκτήθηκε ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι, έφερε στα ταμεία του Ολυμπιακού περί τα 4 εκατ. ευρώ (έχει ποσοστό περίπου 25% κι ο μάνατζερ του), με το συνολικό deal να κυμαίνεται στα 5-6,5 εκατ. ευρώ.

5. Ζάχοβιτς - 5 εκατ. ευρώ (2000)
Ένας από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι κι ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε σπάσει τα ταμεία το 1999 για να φέρει στον Ολυμπιακό Ζάχοβιτς και Ζιοβάνι, με τον Σλοβένο να κοστίζει κοντά στα 2,5 δις δραχμές, δηλαδή περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μην έδωσε στους Πειραιώτες όσα περίμεναν, αλλά τουλάχιστον σώθηκε κάπως η... παρτίδα, με την πώληση των 5 εκατ. ευρώ στη Βαλένθια (2000).

6. Τουρέ - 5 εκατ. ευρώ (2006)
Ακόμα ένας παίκτης που πουλήθηκε ακριβότερα απ' ό,τι αγοράστηκε (περίπου 2,5) από τον Ολυμπιακό, ωστόσο η περίπτωσή του ήταν διαφορετική. Κι αυτό γιατί ήταν από την αρχή κιόλας εμφανές ότι επρόκειτο για έναν top class παίκτη κι ως εκ τούτου τα 5 εκατ. ευρώ με τα οποία δόθηκε στη Μονακό θεωρήθηκαν -και ήταν- πολυ λίγα για την αξία του. Η διαδρομή του Ιβοριανού άλλωστε στη συνέχεια μιλά από μόνη της...

7. Μπελούτσι - 5 εκατ. ευρώ (2009)
Μόνο για το... αριστερό πόδι του Φερνάντο Μπελούτσι, ο Ολυμπιακός είχε δώσει στα μισά της σεζόν 2007-08 σχεδόν 7,4 εκατ. ευρώ στη Ρίβερ Πλέιτ. Ο Αργεντινός άσος δεν μπόρεσε τελικά να προσφέρει όσα περίμεναν από αυτόν στο μεγάλο Λιμάνι και η πρόταση ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Πόρτο το 2009 περιόρισε τουλάχιστον τη «χασούρα».

8, Ριέρα - 5 εκατ. ευρώ (2012)
Το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός έκανε το «μπαμ» με την απόκτηση του Άλμπερτ Ριέρα, δαπανώντας κάτι παραπάνω από 3 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό του. Στον ένα χρόνο που έμεινε στους «ερυθρόλευκους» δεν έπαιξε μεν αναλόγως του σπουδαίου βιουγραφικού που κουβαλούσε, ακόμα κι έτσι όμως ήρθε προς το τέλος του καλοκαιριού του 2012 η πρόταση-λουκούμι ύψους 5 εκατ. ευρώ της Γαλατά και οι πρωταθλητές δεν θα μπορούσαν φυσικά να πουν «όχι».

9. Φετφατζίδης - 4 εκατ. ευρώ (2013)
Μετά τον Σωτήρη Νίνη, ο επόμενος Έλληνας «Μέσι» φορούσε ερυθρόλευκα. Ο Γιάννης Φετφατζίδης, ήταν από τους παίκτες που μπορούσε με... μισή ενέργειά του να ξεσηκώσει ένα ολόκληρο γήπεδο, η έλλειψη σταθερότητάς όμως, ήταν η αιτία που δεν καθιερώθηκε ποτέ στον Ολυμπιακό. Το τεράστιο ταλέντο του αδιαμφισβήτητο, αυτό εκτίμησε και η Τζένοα πριν από λίγους μήνες, δίνοντας 4 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει.

10. Φέισα - 4 εκατ. ευρώ (2013)
Ήρθε με πολύ μεγάλες περγαμηνές στη χώρα μας, «ανακάλυψη» του Κοβάσεβιτς, που έπεισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι άξιζε να δώσει κοντά στα 3 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Παρτιζάν. Οι συνεχείς τραυματισμοί ωστόσο του Λιούμπομιρ Φέισα δεν του επέτρεψαν ποτέ να παλέψει... επί ίσοις όροις για να δικαιολογήσει τα χρήματά του. Έστω κι έτσι όμως η Μπενφίκα είδε κάτι που... δεν έβλεπαν οι περισσότεροι στην Ελλάδα, απόρροια του οποίου να βγάλει από τα ταμεία της 4 εκατ. ευρώ για να κάνει ακόμα ένα εξαιρετικό deal ο Ολυμπιακός.

Από εκεί και πέρα πάντως υπήρξαν κι άλλες ιδιαίτερα συμφέρουσες πωλήσεις του Ολυμπιακού, που απέφεραν πολύ σημαντικά ποσά στα ταμεία του. Συγκεκριμένα έναντι σχεδόν 3 εκατ. ευρώ είχε δοθεί το 2008 στην Αλ Αραμπί ο Λούα-Λούα, για 2 εκατ. ευρώ (συν ποσοστό μεταπώλησης) πουλήθηκε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στη Σάλκε, ενώ τα ίδια χρήματα απέφερε και η παραχώρηση του Αμπντούν στη Νότιγχαμ. Ανάλογη είναι η οψιόν αγοράς και για τον δανεισμό του Τζιμπούρ στην τελευταία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα